Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лапландско сафари или поглед към Финландия под друг ъгъл

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Лапландско сафари или поглед към Финландия под друг ъгъл

Тая година ми провървя на пътувания. Някои от Вас знаят, че работя за една от най-големите компании на алкохолния пазар, вносител и на водка Финландия. Благодарение на хората, грижещи се за представянето на този блажен северен елексир в България получих възможността заедно с група колеги да посетя Северна Финландия с основна цел да направим Лапландско сафари.
    Няма да ви разправям за кошмарния първи ден, в който то София през Мюнхен и Хелзинки стигнахме до село Леви. Само ще Ви кажа, че заради мъгла в Мюнхен не можахме да хванем точната връзщка за Хелзинки, оттам изпуснахме самолета за близкия град Китила и така в 10 вечерта се озовахме в Рованиеми, града на дядо Коледа, разположен на Полярния кръг. От летището ни взе рейс и с над 100 километра в час и с гуми със шипове запрашихме на север, към нашата цел. А тя беше най-хубавата вила за гости в Леви.
    Нашия любезен домакин Марко ни посрешна по правилата на финското гостоприемство, а именно с чаша коктейл с водка в ръка.

Марко е един от най-големите познавачи на водката в света, всепризнат коктейл експерт и дегустатор, който без да пие, само по аромата различава руската от украинската водка например.
    На другия ден сутринта се поогледахме наоколо( все пак пристигнахме вместо в 6 вечерта, чак в 12.30) и оценихме дискретния северн разкош, в който сме настатнени. Нашия временен дом се оказа най-добрата вила за гости в района( с цена за седмичен наем 5 цифрена сума в евро), правена с вкус, пари и единствената идея да прави живота на почиващите в нея приятен. Всичко беше от естествени материали, доли лишеите по камъните на стената си стояха, но подовото отоплени и големите камини държаха всичко в рамките на над 20 градуса вътре. Ето няколко кадъра къде се озовахме.

Нашите домакини се бяха постарали да имам всичко, от домашните чехли до пълните с бира, други напитки и храна хладилници. Отделно ни глезеха с бъркани яйца за закуска, голяма сауна и естествено божествена водка Финландия на корем във всякакви комбинации и коктейли.
    Ето и близките съседи, малко класически и остарели на нашия фон.

Отвън се беше ширнала типичната Лапландка пустош, затрупана със сняг, чаровна и красива по свой студен начин.

Равните бели пространства между дърветата не са поляни, а езера. 6% от територията на странате покрита с тях. Но на нас акъла ни беше не в природните красоти, а в предстоящото. И като казвам Лапландско сафари, то щеше са е точно такова, 60 километра с моторни шейни, малко с еленски шейни и повечко с кучешки впрягове. Но затова по натам, първо ни предстоеше да отидем в Леви и да се екипираме. Извън сезона( а той е зимата и част от пролетта) Леви има 600 постоянни жители, но през сезона посреща бая гости и има до 23 000 души население. Въпреки, че най близкия хълм е едвам 500 метра надаморска височина, има стотици километри ски писти от всякакъв тип. Но за това по натам, с моторните шейни стигнахме до този връх. Ето как изглежда центъра и улиците на Леви, на 100 километра зад Полярния кръг и при топло( според местните) време от -10 градуса почти без вятър.
    [img]http://htftp.offroad-bulgaria.com/zz...20Forum/14.jpg[/img]

На последната снимка е един навлек, който всъщност едвам сега осъзнава какъв късмет имаме с времето, защото снежните бури и температури от -20 до към -50 са нормални за това място. Нашите водачи ни казаха, че предния ден е имало снежна буря, но ние сме истински късметлии с това топло, ясно и най-вече тихо време.
    Предстоеше ни да се оборудваме с предоставени от фирмата за сафари екипировка, но първо всички минахме през дрегера( това на снимката е жена ми, шофьор от няколко месеца и за пръв път я тестват за алкохол). Не можеш дори да си помислиш да караш, ако дрегера не отчете пълна и точна нула. И това го прави самата фирма за сафари тоя тест. Оказа се, че има защо.

Факт е, че моторните шейни си имат собствени пътища със знаци, кръстовища и полицаи. Пресичат се със шосетата, ски пистите и пътища за ски бягане, имат си твърдо ограничение за скороста от 30 км/ч в населено място и 60 извън него. А тук закона се спазва много строго( както после се и убедихме). Ето и вече оборудванати ни мечкоподобна група, навлечена в полярно оборудване, с каски и ватени гащи.

Ето ги и нашите коне, марка Поларис, модел кой го знае, но мощни, черни и лъскави.

Получихме нужните инструкции, запознахме се с някои нужни знаци с ръце, разбрахме къде е газта и спирачката( пълен автоматик са тия шейни)

и потеглихме. Аз за пръв път карам такова нещо, но вече съм твърд фен. Усещането е страхотно, мощта и скоростта се усещат много повече от кола например, кефа е върховен. Въпреки ограниченията на места дигнах към 90-100 км/ч и адреналина ме удари. Но както си карахме( по обясними причини нямам снимки в движение) колоната рязко спря. И познайте защо - полицейска проверка. И пак всички през дрегера наред. Насред снега и леда, вдън лапландските гори си имаше униформен полицай с пищов, синя моторна шейна и дрегер!

докато чаках да провери и мен, се огледах и наоколо се виждаше ето това

Докато си чаках, мина и един местен рокер с червен кон

а после дойде и моя ред за проверка, вижда се как надувам дрегера

Ето и нашата колона, тук имитираме движение и позираме за снимки

Оказа се, че по-бързите шофьори сме се събрали отпред и често спирахме да изчакваме групата, но това не беше проблем. Удоволствието от карнето на моторна шейна е наистина голямо, а равните терени предлагах възможности за наистина спортно каране. Лека-полека му хванах цаката, взех да балансирам с тяло и да давам рязко газ, абе направо пощуряхме като малки деца от кеф. Забравих да си гледам часовника и когато спряхме до едни елени с шейни, се зачудих какво ще правим тук. А то се оказа, че минаваме на 4х4, или иначе казано на еленски впряг. Паркирахме и се прехвърлихме към елените, които се оказаха доста дребни животни, големи коклкото малко магаре. Те са изключително кротки животни. Натовариха ни по двама в шейничките върху кожата и пуснаха елените да ни возят сами, без юзди, по утъпкан и добре познат на тях маршрут от коло 500 метра. седиш и се возиш, гледаш наоколо или към дупето на елена и се кефиш.

Докато 4-ма от групата се возехме, останалите си опитаха късмета в един неразбран от мен спорт, а именно риболовство. Първо пробиваш почти половин метър лед и после подръпваш малката въдичка с надежда някоя дълбоко заспала риба да се пробуд и да клъвне. Да ама не, кой е будала да излиза изпод леда в тоя студ. Дойде и нашия ред да се пробваме.

Естествено не хванахме нищо, но нашите водачи ни настаниха в една къщичка с открит огън в средата и ни сервираха топла и вкусна супа от сьомгово филе и картофи. Похапнахме, стоплихме се и се упътихме към моторните шейни, за да продължим към кучетата.

След десетина километра каране стигнахме кучешката ферма. Строихме се всред неистов лай и шум и започнаха пак да ни обучавт. Оказва се, че кучетат имат нужда само от спирачка. Иначе сами тичат и им е кеф да го правят. А спирачката трябва яко да се натиска и да се балансира в завоите. Ето тук една крехка на вид девойка показва кое как е.

Оказа се, че хич не е трудно, само при изкачване подтичвах след шейната. А 5 броя рошльовци без проблем теглиха мен и жена ми( към 150 кила) доста бързо по пъртината. Нямам много снимки, че ръцете ми бяха заети, но ето една как изглежда всичко от моя ъгъл, на водач. И една която наистина ме показва в движение с впряга, истински юконски герой.

Засега толкоз, утре продължавам с разказа.
    Последно редактирано от zzlatev; 10-03-10, 17:42.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

До: Лапландско сафари или поглед към Финландия под друг ъгъл

Нямам думи.Невероятно красиво.
    Чакам с нетърпение още снимки.
    0осем9осем7шест0осем7едно
    Миро

Коментар

Искаме още снимки

Коментар

Страхотно местенце.
        Невероятно красиво и се надявам да има още много снимки от тези красоти.
        Константин Вълчанов.0888313247

Коментар

Поредната приятна изненада !! Това е една от причините да чета и чета . От монитора обиколих половината свят с прочетеното и видяното във форума . Специални благодарности на всички ПЪТЕПИСЦИ
          По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

Мъкаааа Злати! Жив да те ожали човек! Сега не мога да заспя, като си мисля как си се мъчил в тези студове и ледове в стара дървена колиба само на сьомга и водка... мъка, мъка....
            Technical Rescue Direct - life lies in courage
            http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Ето още едно прекрасно място в този район. Злати, ако има следващ път вземи ме да ти нося куфарите.
              Вече много ми се ходи в тази посока.

Коментар

Чудесен разказ! Очакваме продължението!..за протокола-аз пък имам и костюм на дядо Коледа-вземи и мен!

Коментар

Направо да те съжали човек. Пускай и другите снимки, че споделена мъка е половин мъка.

Коментар

Първоначално публикуван от skorpion_vd Преглед на мнение
                    за протокола-аз пък имам и костюм на дядо Коледа-вземи и мен!
                    Мани го тоя пияница дядо ти Коледа, той живе на 120 километра на ЮГ от тия места и е доста изнежен.
                    Довечара ще довърша репортажа, че сега съм на бачкане, радвам се, че Ви харесва.
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                      А 5 броя рошльовци без проблем теглиха мен и жена ми( към 150 кила)
                      Злати не знаех, че жена ти тежи само 30 кила..
                      Иначе за пътеписа...хм студено, красиво и страхотно описано.

Коментар

Страхотно преживяване. Чакам с нетърпение следващите снимки!
                        Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

След като слязохме от кучешките шейни, ни поканиха в една традиционна финска шатра, да се стоплим и пийнем гореш сок от диви плодове( много вкесин между другото).

Както личи от снимката, някои дами имаха крещяща нужда от това. Посгряхме се и айде пак по моторните шейни. Покарахме още бая тоя следобед и по една стръмна и бабунеста пътека с доста мъки( някои затънаха или почти обърнаха шейните) се изкачихме на върха на големия хълм( 500 метра над морето), откъдето се спускат многобройните ски писти. Ето гледката от върха.

А там на върха имаше кафене и пред него паркинг, познайте с какво

Ето ги и пистите

А тия снежни купчини са върховете на засипани от сняг борчета.

Ето ни и нас отново, на и около моторните шейни, почиваме нависокото и се наслаждаваме на страхотната панорама и студеничкото, но ярко, лапландско слънце.

И мойта скромна персона в геройска поза( щото позирам без ръкавици, а си е ветровито-студеничко).

После леко полеко се спуснахме долу и след 20 минути с голямо съжаление оставихме шейните, разкомплектовахме оборудването и се прибрахме в нашта си вила. За бирата с бекон пред камината, бирата с ядки в сауната и търкалянето голи в снега няма да разправям, но е много разпускащо. Любезните ни домакини вечерта организираха гала вечеря и Марко ни заведе в най-шармантния местен ресторант Hulli pivo или иначе казано Лудия елен. Всичко там е на шведска маса, или по скоро на шведско огнище в средата, гозбите са главно риба, месо, разни гъби и кисели краставички. Картофеното пюре ме впечатли страшно, прави се от 5 кила картофи, 2 кила мляко и 3 кила масло - вкуса и конситенцията му са страхотни. Явно калориите не са проблем, а по скоро търсен ефект при тоя климат. Гъбената салата е смесица от диви неща, омешани в майонеза, а хляба е винаг черен и здравословен. Проява на добър вкус е ако еленската пържола се залее със сладко от диви боровинки.Ето това шведско огнище.

това дето стърчи от тенджарата са еленски бутове, а в станиола са печени цели картофи. Ето и интериора на ресторанта - кожи от елен и дърво, скромна посуда и хектолитри водка, типично по лапландски( снимката е без светкавица, сори за качеството).

Вечерта продължи с пълна сила, с водка и бира и края беше....мътен. Но надпихме местните безапелационно.
                          На другия ден рано-рано си затръгвахме за Хелзинки, ама съвсем без желание. Това е летището отвън

Няма ръкави, няма летишни рейсове, излизаш пеша на пистата и се качваш сам в самолета, а той си е огромен Еърбъс. Преди да излети го обляха с нещо жълто и горещо, да се размръзне. Как излетяхме с колесника, а не с шейна, от хокейната площадка, която там наричат самолетна писта, още не знам.
                          На обяд се озовахме в Хелзинки. Да ви кажа честно, не много интересен град. До 1802 година Финландия е била част от Швеция, след това до 1917 година е била автономно Велико княжество в границите на Руската империя. Колкот и да е чудно, въпреки войната през 1939 със СССР, говорят с уважение към стара Русия, добре са живяли тогава. Всъшност са самостоятелна държава от 93 години, но имат страхотне стандарт на живот и дохода на глава от населението май е втория в Европа след Дания.
                          Религията им официално е лютеранска, това е главната катедрала на Сенатския площад.

Естествено, има и Руска катедрала

Сградите са смесица от постройки от началото на века и по-модерни сгради, тук таме има интересни класически детайли.

Стигнахме и до пристанището. Морето си беше замръзнало на блокове, но хванахме момента, в който един влекач разбиваше леда да влезе голям бял лайнер.

Лятото сигурно е готино по крайбрежната улица,

Но слънцето взе да залязва, студа стана неприятен и ние бързо се спасихме в един мол( с жена ми съм все пак). Мол като мол, само цените двойни на немските, нищо не купихме. Прибрахме се в хотела и на другия ден още в 6 часа полетяхме към Мюнхен и София.
                          Това беше моето кратко, но надявам се интересно и за Вас Финландско приключение. Ако нещо е възбудило интереса Ви, питайте. Ще се опитам да приготвя още снимки, особено от кучешките впрягове, че вече ме питаха някои любопитковци.
                          Последно редактирано от zzlatev; 11-03-10, 21:00.
                          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Е-е-е, Злати, страхотно изживяване!!
                            Благодаря за снимките и разказа!

Давай още снимки, нали знаеш че си падаме воайори

Коментар

Красота! Пожелавам ви пак да отидете!
                              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X