Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лека загадка Sous le pont d'.... L'on y danse, l'on y danse

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Лека загадка Sous le pont d'.... L'on y danse, l'on y danse

Предполагам сред такава божествена красота не всички ПАтки се страхуват от АВджиите...
    Искам България чиста!

Коментар

продължавай! Невероятно разказваш! Не се сещаме кое е мястото

Коментар

Sous le pont, d'Avignon...

Градът е Авиньон в Южна Франция.

Другият град е Рим, или в частност - Ватикана.

Сред показаните забележителности е и папският дворец, в който папите са се ширели до 1377ма година, когато са се преместили обратно в Рим (било им писнало френските крале да им дишат във врата и да им дават тон в живота - били свикнали на обратното. А и на Англичаните било писнало).

След 1378ма година още няколко десетки години имало спорове кой какво и къде, поради което до началото на 15ти век през авиньонския папски дворец минали още двама, които обаче били обявени за антипапи от Рим.
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Всъщност - моста е половин !!!
          Като отрязан във фурната половин хляб .

Градът наистина е Авиньон - Франция. И наистина там са живели Папите. Премного любопитни факти, които смятам да изложа сега .

Разбира се много колеги се усетиха, почти моментално. Благодаря им за адекватното включване в развитието на загадката в подобаващ, закачлив стил.
          Играта Бридж в ранните ни студентски години, предлагаше подобно интелектуално развлечение.
          След първата врътка, картите и ръцете бяха ясни на всички, оставаше да довършим в резонни шеги и остроумия.

Но това бе в Докомпютърната епоха, някъде в студентския град.

Сега времената са други, но аз Ви предлагам съдружие в това интелектуално усилие, да издирим истината.

Защото наистина не зная повече за половинката мост, както и нямам представа за истинските причини, официални и клюки, довели до преместването на Папските устой за цели 70 години.

Така че моля, чувствайте се поканени, кой каквото прочете - да го сподели тук.
          Аз от своя страна съм наснимал агрегатно целия град и ще издирвам актуални снимки на обектите.

Ето фотоси от другата страна на " Кораловия" израстък насред крепостта.

Следва....
          Последно редактирано от Nik Nikolov; 30-08-09, 21:15.
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Някъде бях чел,че Филип 4-ти Хубави е зазидал кардиналите в църквата за да се разберат за избора на нов папа.Големия спор е бил точно между привържениците на Рим и Авиньон.

П.С. Трябваше да помислите за бедните рибари останали в БГ с тия снимки на рибоци,сега вече ми се живее там
            SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
            0878299791

Коментар

Много интересен подход е избрал този Фильо Хубавеца !

И аз чух нещо за подобно учтиво насилие над Папската институция, но не мога да се справям с езиковата бариера.

Мястото наподобаващо коралов риф, се оказа карстов извор.

Върху най високата точка на крепостта !

Каптиран в момента.

При това с внушителен дебит. Има вода дори и за езерце.

От тук е избликвала водата.

Ето защо крепостта се е славела за толкоз непревземаема.

Затова и златното папство се е разполагало тук.

фигурката на хоризонта .

Следва....

Коментар

Из тесните улички на Авиньон, историята се е утаила , подобно тръпчиво смокиново сладко ,върху комат сух хляб.

Тук са живяли Папите.

Това е гърба на двореца .

Задният вход така да се каже.

Доста високи кули.

Плюс процеп за надзъртане - нещо като домофон.

Та от тук са влизали тайните емисари ? Може би .....

Сега тук се развозват с влакчета туристи

из пробойните на Папските потайности.

Това площадче около задния вход има някаква история.

Ако някой може да превежда.

Лява половина

Дясна половина

Следва....
                Последно редактирано от Nik Nikolov; 31-08-09, 20:50.

Коментар

За да излезем отпред, трябва да заобиколим Двореца, през някакво абсурдно ждрело.

По тези места духа един спорадичен вятър, наречен Мистрал.

Горещи струи, завихрящи въздуха из дебрите на този готически лабиринт, свирят като басови тръби на орган, под талазeния порив на вятъра.

Времето се оплита в паяжина от слънчеви прозрения.

Ехото подхвърля думите ни нагоре, и те поемат своя път към небето сякаш мехури в аквариум.

През процеп, като на ключалка

надзъртат островръхи кули

подобно шапка звездобройка

на някой си магьосник Гандалф.

Следва .....
                  Последно редактирано от Nik Nikolov; 31-08-09, 23:40.

Коментар

Г-н Николов ,интересуват ли ви още подробности за пътуването до Абу Даби по суша?Ако имате интерес ще ви дам информация!Миналата година осъществих този маршрут! Томи Ганчев -Пловдив tomi708@abv.bg

Коментар

Аз пък, ще ви изпея песничката.

http://www.youtube.com/watch?v=ya8EZ5092RU

Има още едно папско място в Италия. Замък в градчето Анани южно от Рим. Там са изпращани прегрешили папи. Случвало се е да няма места.

Коментар

Първоначално публикуван от aton Преглед на мнение
                        Г-н Николов ,интересуват ли ви още подробности за пътуването до Абу Даби по суша?Ако имате интерес ще ви дам информация!Миналата година осъществих този маршрут! Томи Ганчев -Пловдив tomi708@abv.bg
                        Този репортаж, бе писан на място и остана недовършен, защото на следващата вечер, когато правех нощните снимки на Папския дворец, снимах едни араби, които пикаеха върху стените на двореца.
                        При отстояние от най близкият уличен писоар - 20 метра !
                        Чувствайки се господари в южна Франция, те решиха да ме пребият и се втурнаха към мен. Среднощ и никаква полиция наоколо. Двама срещу един. Какво по добро стечение на обстоятелствата ?
                        Един, ама не лигаво толерантен западноевропеец, а Българин.
                        При това на ти с бокса, от ранните си младини .
                        Знаех, че поради възрастта си разполагам с 50 секунди, преди кръвното ми налягане да се взриви и да получа аритмия.
                        Затова удрях като чук - квалифицирано и точно - в бутончето. Боксьорите занят за кое място става дума .
                        Единият остана да си лежи върху калдаръма, другият избяга, лашкайки се като прилеп из околните сгради.
                        Противника се гледа право и неотстъпно в очите, ако се биеш. Дори и това не знаеха .
                        Прибрах се бързо в хотела, като се оглеждах за преследвачи.
                        Мислех че съм успял. Не би ! Арабите са новите господари във Франция.
                        На сутринта джипа ми се оказа опожарен на хотелския паркинг.

Извършител - Неизвестен !- според полицейския протокол..........

От там нещата поеха коренно различен обрат за мен. Прибрах се трудно, с единствено оцелялата ми кредитна карта - но затова в друг
                        репортаж.
                        За арабски дестинации повече не искам и да чуя !!!
                        Последно редактирано от Nik Nikolov; 11-05-10, 13:13.

Коментар

От: Лека загадка Sous le pont d'.... L'on y danse, l'on y danse

А аз се чудех чий е тоя опожарен джип, дето седя няколко месеца миналата година на една малка уличка... Иначе, с арабите е голям зор на юг - спор няма. Поздрави за великолепния репортаж!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X