Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доломитите - една лятна алпийска приказка.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Последва дълъг тунел, след който директно се озовахме на улиците на градчето Лонгароне.



    По сградите си личеше, че е по-скоро индустриално, а не туриситическо.



    Интересен, но и доста мрачен факт е, че през 1963 г. свлачище от 600 млн. тона скална маса се изсипва в близкия язовир Вайонт, предизвиквайки цунамна вълна, която в тесния каньон достига височина 250 м. Вълната буквално помита градчето, вземайки повече от 2000 жертви. Язовирната стена оцелява и стои до ден днешен, но е направен огромен преливник, който не позволява акумулирането на вода. Градчето Лонгароне е изградено наново, но случката през 1963 г. се смята за една от петте най-големи инженерно-геоложки грешки в историята. Язовирната стена е оставена като паметник за да напомня за трагедията.
    Снимка на стената в момента и една архивна на ситуацията след бедствието.


    Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

    Коментар


    • Тръгнахме на юг по долината на една от големите реки в региона - Пиаве.



      И след няколко километра при възела Белуно се качихме на магистралата за Венеция.



      Магистралата, разбира се, бе в перфектно състояние, при това почти без движение.



      След петдесетина км при възела за Конелиано слязохме от нея. Междувременно пак заваля.



      Целта ни беше да се отбием до близкия търговски център Коне. Прави ми впечатление, че в Италия са популярни търговски центрове разположени близо до населените места, но извън тях. Те са едноетажни, най-много частично някъде да има втори етаж. Като визия въобще не може да се сравняват с лъскавите градски молове, които съм виждал у нас и в Турция. Често приличат на складови бази с малко по-специална архитектура. Но от друга страна си имат всичко, което има в един градски мол, може би само с изключение на кината.
      Ето го "КОНЕ" на следващия кадър отдясно.



      След мола отново се качихме на магистралата в източна посока.



      Крайната цел за днес бе градчето Палманова, където бяхме преди две години и е описано в пътеписа ми за Истрия. Само, че този път бях предвидил нощувка в него. Хотелът, в който спахме се казва "Рома" и не ви съветвам да го използвате през горещи дни. Няма климатици, няма възможност за естествено проветрение, а сградата бе напечена яко и прекарахме една доста тягостна нощ. Въобще в Палманова няма кой знае какъв избор на хотели, а както се оказа вечерта, и на ресторанти. Много неподходящо място за нощувка.
      Пътят от това място до България е описан в споменатия пътепис за Истрия и през двата дни не се случи нищо особено, затова този пътепис завършва тук със следата от днешния преход.



      Обикновено в края правя някакво обобщение. Акцентът на тази екскурзия бе ясно изявен. Обиколихме една от най-красивите части на Алпите и наистина си струваше, защото видяхме неповторими неща. Съжалявам, че стана така с картите от регистратора за първите два дена в планината, но мисля, че после донякъде компенсирах. Между другото регистратора в следващите няколко пътешествия се държа нормално, така че няма да има съществени пропуски в следващите пътеписи.
      Тази екскурзия не трябваше да бъде последната за 2018 г., но на практика се оказа такава. Причината бе, че планираната в началото на септември обиколка на Северните Циклади не се състоя заради стачка на фериботите. Всъщност пътувахме два дни до Атина и после два дни обратно, което споделих в друга тема, касаеща гръцките стачки. Все пак успяхме да осъществим намерението през следващата 2019 г., така че пътепис на тази тема ще има.
      Снимките, правени с фотоапарат, са с редуцирана резолюция за да не заемат много място на ftp-то, но ако някой по някаква причина иска някои от тях в оригинална резолюция, може да ми пише на ЛС, с удоволствие ще му ги изпратя.
      Погледнах датата на първия пост от този пътепис и видях, че съм го писал почти година. И на мен ми се струва много, но все пак са повече от 500 снимки, всички избирани и обработвани и половината от тях с обяснения. Използвам случая да анонсирам следващия, който също ще бъде за Италия, но в южната й част. Той вероятно няма да е толкова дълъг, нито толкова красив, но мисля, че също ще е интересен. Вече съм започнал подготовката и първата публикация от него ще е както обикновено след 2-3 дни.

      Толкова от мен засега. Дано да ви е било интересно.
      Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

      Коментар


      • За мен пътеписа е много интересен и с нетърпение очаквах поредната порция.
        Благодаря Ви, че споделяте с нас много е приятно, като си ограничен да пътуваш.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

        "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

        Коментар


        • Имам още малко материали и идеи, дано като се изчерпат да отпаднат и ограниченията. Макар, че към днешна дата оптимизмът по този въпрос е доста крехък.

          След малко пускам първия пост от обещания нов пътепис - за Пулия. Разбира се, пак в раздела "Европа".
          Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

          Коментар


          • На това място по погрешка бях публикувал пост от другата ми тема - тази за Пулия. Не му беше мястото тук, затова изтрих съдържанието, но не мога да изтрия целия пост, затова остава с това, което пиша сега. Извинявам се за грешката, а поста вече е в правилната тема.
            Последно редактирано от zippel; 17-05-22, 23:57.
            Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X