Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътуване до Украйна - ІІ част

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Пътуване до Украйна - ІІ част

И на излизане и на влизане обратно в Румъния в "тъмните" часове имаше коренна разлика от миналата година, когато бях описал светлини около пътя , неони и т.н., "взимащи" очите. И помен не беше останало от тях! Смайващо! Поне 5 пъти казах на жената , че като пристигнем в Украйна трябва спешно да гледаме телевизия! Мислех, че Чаушеско е възкръснал! Тя се смееше, ама беше много , много странно! ТЪМНИНА в цяла Румъния! Тук там по къщите економична лампичка ще светне, а рекламите - бледички - само основните светеха!
    Обяснението явно се криеше в кризата, в 20 милиардния дълг на Румъния, свиването на раздутите им заплати, с които се перчеха и т.н.
    Залезите обаче бяха красиви и така се виждаха по-добре!
    Това видях през стъклото на колата тази, а и миналата година, в Румъния. Това написах! И да се харесва , и да не се харесва на някой - негова работа! На мен изобщо не ми харесва по принцип сравнението ни с Румъния и , че тя била по-напред! За мен е факт , че потенциалът ни никак не е малък, даже доста по-голям и здраво се надявам скоро това да проличи! Все още съм оптимист! Мисля, че Румъния танцува танго - две напред, едно назад... А при нас нещата са малко по-други...
    Залезите! Много са красиви! И въздухът късно през нощта беше вече друг - резливо прохладен, богат на кислород! Сирет! Украйна!
    Следва

Коментар

"Украйна"

Още на влизане в Украйна стана ясно, че скоро трябва да се връщаме в България! За хубаво, обаче! Решихме да съкратим до 4 дни престоя си в Украйна и да се връщаме. Какво можех да видя от предварително съставения план максимум?!
      Мислих и реших – музеи и замъци! Поне 1-2… защо?

На времето в училище ни учеха на История на България. Нея и си знам. Не професионално, но достатъчно за българин!
      През 1396 г България попада окончателно под чуждо „присъствие” и от паметниците на културата от това време до новата и най-новата история на България освен някои къщици на българи от „възрожденската” епоха и родните места на колцина революционери /хора, не обичащи натрапено присъствие!/, няколкото десетки манастири из планините и горите ни, – но все български! Не знам да има други по-големи достижения на изкуството, писмеността, архитектурата , изобразително изкуство и др., оставени от страна на „присъстващите”! Т.е. за мен от началото на 14в до почти края на 19в толкова много „НИЩО” е оставило „присъствието”, че ми се поиска да видя малко „НЕЩО”, но от рода на – а какво би било , ако нямаше „присъствие”?! Средновековни замъци от различни епохи бях виждал по филми и снимки от нета – музеи, частни, затворени и всякакви! Но западни! Чужди на православието и славянството точно от 14 век и по-късно! В този план образци от късното средновековие не можеха да влязат в помощ! Поразрових се в нета и намерих! Един малък /в миналото с голямо значение замък/ в гр. Збараж – Тернополска област на Украйна и нещо наистина грандиозно и много свързано и с българската история до съдбоносната 1396г – Камецк – Подолск – Хмелницка област в Украйна! Трябваше да си отговоря и на един неясен, но вълнуващ ме въпрос – как в общи линии се е натрупвала историята на днешна Украйна, когато тя , де факто, с малки изключения във времето и пространството, не е била никога самостоятелна държава! Знам, че винаги са се водили борби на нейна територия – срещу татари и турци, срещу поляци, срещу руснаци… Не съм си поставял за задача професионалното изучаване на историята на Украйна, а исках да усетя какво се е случило там ВЕДНАГА след падането на България под турско робство! Защото границите на България тогава са стигали точно до Каменец – Подолск – в географско – историческата област ПОДИЛЯ на Украйна! И как , вече без наше участие , е „тръгнала историята”?! Историята /на мътните неща за мен/, я свързах! Разбрах, по-точно - усетих, което е най-важно! Но за това по малко и нататък… И по ред!
      За да почнат да се навързват нещата, трябва да кажа едни факти, добре известни на всички!
      Края на 13 столетие е характерен с „разбитостта” и разделението на Великата Българска държава на поне 4 царства, като последното , попаднало под „присъствие” е Видинското. Цар е бил небезизвестният Цар Иван Шишман! Шишман! Запомнете…
      Разделението е било от „самодостатъчност”, задоволство, охолство и алчност! Средновековна! И е било характерно и за западния свят. 14 век /и по-късно/ се характеризира с принципната липса на големи държави и наличието на десетки княжества, графства и херцогства, васални на едва ли не на „виртуални” на по-късния етап големи държави… Т.е. те са били съставляващите им… Въобще не трябва да се забравя продължаващата роля на църквата в политиката на управление на тези „държави” – на Запад – Католическата църква, на изток Православната църква! Те са ръководели всичко в сферите им на влияние! И са определяли абсолютно всичко в обществено-политическия живот! Защото всичко е произлизало от тях и в тяхно име!!! И преди да започне снимковия материал от замъка в Збараж, да доуточня , че последния български град , паднал под турско робство е Плевен! Във Видинското царство, през 1396г, а може би последната битка с врага се е водила в ждрелото река Чернелка до с. Горталово. Пътепис за това и снимки от мястото има от мен тук http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=34436&highlight=%D7%E5%F0%ED%E5%EB%EA%E0 , написан по друг повод!
      Следва

Коментар

Збараж
        Градче, районен център в тернополска област, с население около 25 000 човека. На неговата територия старинен замък, чиято история започва някъде от 14 век, място където са се водили битки на местното население - славяни, с турци, с поляни/поляци/, с руснаци на по-късен етап. Де факто, почти винаги замъкът е принадлежал на полски князе, на руската империя. Смесено от това население в религиозно отношение - католици и православни. както и в цяла западна Украйна.
        Замъкът
        Фотографийте ще са много и сами по себе си говорещи. Ще обърна внимание на няколко неща. Експозицийте от по-късния етап - т.е. около 13-14-15 век показват славянско/считайте , че такова е било и българското! на току що поробената ни държава!/ снаряжение, доспехи, оръжия и т.н. Експозицийте вътре в замъка започват от праисторическата ера - кости и зъби на намерени мамути, първобитен строй, робовладелски строй в различните му исторически епохи, връзки с южните славяни - българи, предмети на културата, привнесени от тогавашна Византия, а по-рано и Гърция...На по-късен етап до крепостни защитни оръдия. а в залите на музея снимков материал и картини, показващи полски князе, руски князе и императори, сцени от битки с главния външен враг - Турция - нейните набези по тия територии са били в началото на 14 и целия 15 век, но ПОДИЛЯ като област е била под "присъствие" всичко на всичко 29 години. За това също по-късно при главния замък в Каменец - Подолск.В този замък /Збараж/е имало посещения на небезизвестния Владислав Варненчик, чийто портрет открих из между многото на прославени хора!/Дори на Петър І - Велики!/ Има много експозиции на предмета на бита, досущ като българските , доказващи "еднаквостта" ни като корен, род, религия, култура!!! Просто ще ги припознаете!!! И така...
        Следва
        Последно редактирано от gtsvg; 21-07-09, 17:19.

Коментар

Веднага до входа имаше паметник в ляво на избиваните през 40-те години от НКВД "инакомислещи" по някои въпроси...

поглед към парка на замъка на влизане. На излизане ще има още няколко снимки..

И един поглед назад към входната порта

Следва

Коментар

А сега няколко снимки от подземията на замъка, затвора...

И експозицийте от залите на замъка...

А тук можеш просто хей така да си постреляш, за разлика от Албена, където доста парички искат за "измислени" лъкове...

Следва и зали с пластики от историята на Украйна - национални герои, легендарни герои, пластики на основата на народното творчество и т. н.

И като стигах до нещо такова лекичко настръхвах... католическия стнил не можеш го сбърка! Леко чуждо, ... най-меко казано...

Из залите...

Ръчно изработени мебели от 16в

И славянските мотиви

Всяка шевица е характерна също за дадена област

В една от залите бяха изложени портретите на властници и монарси, свещенници

Коментар

Сега ще покажа 3 експоната направили ми много силно впечатление

на тази картина този с чалмата е Мехмед или Ахмед/не помня точно!/ ШИШМАН! Защо Шишман така и не разбрах, но е бил велик пълководец на султана и това отразява турска атака на крепостта 100 год някъде по-късно от падането на България под турсксо робство! шишман... странно....

А това е портрета на Владислав Варненчик! - последният сериозен опит за освобождаването на България до Руско-турската Освободителна война....

И гербът на Императрица Екатерина Велика - т.е. - граничния знак на Руската Империя! На всяка граница са го слагали!

И накрая - парка при излизането... Чистота и подредба!

Следва
              Последно редактирано от gtsvg; 21-07-09, 22:59.

Коментар

След излизането от парка на замъка бях смутен и объркан. много научих, ама още повече се обърках в едрата хронология на нещата, която ме интересуваше! Историческата" геополитика" на началото на 14в, та до 15-16 век... Даже нямах настроение.За определено време...
                България вече я няма... знам, че тук някъде е свършвала Българската държава... кажи го империя!.... Ама в този музей нищо по въпроса! И ми светна!!! Всичко в този музей започваше от 14 век и нищо не се говореше за по-рано! ЯСНО! Но защо?! Не исках да тормозя приятния екскурзовод! Имаше добри познания, но все пак.... Все едно - видях "български" - славянски меч, ризница, щитове! Тъй характерни за нашата войска до тогава! Поне от картинки! А тези бяха ИСТИНСКИ! Видях връзката, корена в шевици и носии, в тъкачни станове, и предмети ог повседневието! - разлика просто няма! Все едно , че си в "Етъра" в Габрово! До тук добре! Но петната...

Не можех да навържа в разказаните истории, кога са дошли поляците, кога руснаците/По-точно взаимоотношенията между киевска Рус и Московска Рус и на по-късен етап вече Руската империя...
                Не разбрах до кога са идвали с набези турци и татари! Какви татари! Те са в Крим... Ах, да! След въстанието на Ивайло нали там ги беше натикал! Там и го убиха!...
                Ама турци и татари наедно?! Светна ми! Те татарите са си мюсулмани и са на страната на турците! Турците нападат на север от към поробена България, татарите от Крим към Киевска Рус, и на Запад за помощ! Трудно е било е и сложно!
                И ако полекичка почна да ми просветва точно какво е станало като следствие след поробването на България, то съвсем се забърках в понятията и имената на най-големите национални герои и поборници за независима Украйна... Това е много сложен и тънък въпрос и ще напиша чак след Каменец- Подолск! като впечатления... Там ще е много по-красиво, по-богато и много повече снимков материал!
                Последно редактирано от gtsvg; 21-07-09, 22:01.

Коментар

Направо ме върна с години назад... Ако отново пътуваш по ония земи, мини през някое българско село, има ги достатъчно. Пазят стария език (поне до преди няколко години го пазеха) и някои от по-възрастните знаят доста за историята - къде факти, къде легенди, но човек може да научи много.

От година се каня да закарам жената до Лвов, но нещо все не мога да събера на едно място пари и време Добре, че има такива като теб да ми поддържат ентусиазма.
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                    Направо ме върна с години назад... Ако отново пътуваш по ония земи, мини през някое българско село, има ги достатъчно. Пазят стария език (поне до преди няколко години го пазеха) и някои от по-възрастните знаят доста за историята - къде факти, къде легенди, но човек може да научи много.

От година се каня да закарам жената до Лвов, но нещо все не мога да събера на едно място пари и време Добре, че има такива като теб да ми поддържат ентусиазма.
                    БЛАГОДАРЯ! За инфото! Щях да напиша за едно наблюдение, но го правя сега и ми стана ясно от твоите думи за какво иде реч!
                    По пътя От Хмелницкий до Каменецк - Подолск /или обратно/ в една пресечена местност се минава през районен център ДУНАИВЦИ!!! Къде е Дунав , къде е градчето!... зададох си въпрос и ме заглождиха съмнения... но като преминах през река Студеница!!! и Тернава /На руски и украински Търново е Терново или Тырново/ , съвсем ми светна!...
                    Да е живот и здраве ще ходя на там! та съпругата ми е от Западна Украйна! И обезателно ще отида в ДУНАИВЦИ - един много красив и спретнат град!!!
                    Последно редактирано от gtsvg; 21-07-09, 22:53.

Коментар

На тръгване от Збараж шуреят ми направи един подарък.... посетихме едно заведение. Да го нарека луксозно ще е слабо. То просто е друг тип и е неповторимо. Че е елитно - да!
                      На външен вид нещо като склад или шифашки цех. Едната половина от много години неизмазана, другата вече в ремонт - външна изолация. На късата страна - нещо като дворче и проход. но с цветна градинка и вход на заведение , което личише че не е простичко. "Зимний сад"! се казва.
                      Оказа се , че това е от елитните заведения на бившата КПСС и Компартии Украины! На външен вид такъв, че да не бие на очи на постолюдието... сега някакави бивши от Киев го държали, но с подставени хора... така се говорело...
                      То е една красота вътре! То е НЕЗЕМНО! Всякакви видове тропически дървета - палми, филадендрони, фикуси и други незнайни растяха направо от земята! С десетилетия са расли, че са дебели и големи дървета!А между тях мрамор и маси! Със сатенени покривки и т.н. фонтани, риби! Височина и хлад! Климатизация и светлина! В дъното към късата стена - врата, отгоре тежки завеси! Отзад, казват, басейн! В надлежащ стил! но там не влязохме... вижте сами!
                      Последно редактирано от gtsvg; 22-07-09, 00:17.

Коментар

Е, хапнахме по един сладолед в почти плоски порцеланови чиний, полят с много гъсти и ароматни ликьори и си тръгнахме!...

Коментар

В плана максимум влизаше един ден за риболов! Беше предварително уредено - на едно естествено езеро с водни лилии, папур, трева като килим и хубава всякаква риба! Не се състоя... Но ще ви покажа едно типично естествено езеро, от множествата такива, присъстващи до всяко село в Украйна! На връщане от Збараж го забелязах - спряхме и направих няколко фотографии - за пример....

И "интефейса"... по края на езерото -

Ами това е ... за тази вечер! Остава ...ГОЛЕМИЯ МАТЕРИАЛ!
                          но вероятно няма да е утре...
                          Последно редактирано от gtsvg; 22-07-09, 00:20.

Коментар

И така – пристигнахме в Каменец – Подолск / за по-съкратено нататък ще го означавам като КП/ Още с наближаването се разбра за „грандиозното” , което предстои, по простата причина , че доста ярки неща се виждаха от далече – в подстъпите на града, намиращ се в една пресечена от хълмове местност. Между тях се виеше река, издълбала в хълмовете и варовитите скали под тях , изключително ждрело! Змиевидната река опасваше хълмове, изрязала между тях каньон , на места над 150 м дълбочина ! Виждаха се от километри крепостни стени, кули, църкви! Навлизайки в КП, картинката се попромени и поскри и след 10-15 мин пътуване из улици и булеварди се озовахме в старата част на града и днешен негов център.
                            Пристигайки на един паркинг по павирани улици се озовахме заобиколени от много старинни здания, но уморени от пътя гледахме първо някъде да направим почивка за по кафе и да започнем "огледа".

Точно до нас ми се набиха в очите указателни табели, недвусмислено сочещи нашия път...

Отправихме се по улицата, но пак , както и миналата година се забелязаха реставрации и ремонти на паметниците на културата в Украйна! Чудя се от къде и как намират толкова огромни средства да ги реставрират, знаейки, че не са "цъфнали" особенно....

Неусетно и бързо се предвижихме до стария градски площад и веднага се откриха красивите постройки от "едно" време...

Това е часовниковата кула и от 14в до 19в "градския съвет" - мерство, муниципалитет, бургмистърство, полицмейстърство - в различните епохи... надушихме, че вътре има музей и заплащайки минимални суми за билет и право за снимане с фотоапарати и камера, придружени от екскурзовод се отправихме в ... мазата!
                            Първо ще поразкажа малко , а после ще покажа.
                            Странно и силно беше, даже разтърсващо посещението на "мазетата" - каменни подземия, веднага почти след пристигането ни! Малко изведнъж и "странично" ни дойде, но добре че го видяхме!

Иде реч за музей на градските управи от 14в до 19в, в подземията на който винаги е съществувал затвор за градските непокорници, откровени бандити, длъжници, а в по-ранните векове - от 14в до 17в - и "ВЕЩИЦИ" И "ВЕЩЕРИ"!!!
                            Пристъпвайки по изтъркани каменни стъпала се озовахме в едни "камери" и музей на СВЕТАТА ИНКВИЗИЦИЯ!!!

Коментар

Първото , което видях и снимах в началната "стая", бе това...

Младата екскурзоводка вече "нижеше" хронология, дати, и събития. А аз си снимах и слушах... С "широко" отворени в полутъмногто очи...

Машина за разтягане и изтръгване на крайници..

Снимки с точното описание на мъченията, за които ще напиша по-нататък...

Още един уред за "фитнес"

"Вещица", обработвана от палач...

до кука за "окачване странично на ребро"

до машината за разтягане и изтръгване

в присъствието на лекар и главния градски чиновник

В съседнот подземие лежаха окървавени, вече умиращи и пречистени вещици и вещери...

от където жив никой не е излизал...

Коментар

Ще правя "лични" коментари за нещата, защото моята цел беше да "навържа" историята на тези славяни след нашето поробване...

И така , стреснати от случилото се в края на 14 в в България, западните славяни - "поляните", начело с техните князе нахлуват в тези земи и ги превземат, като започват "бясно" укрепване на крепостите, постоянно отблъсквайки турците и татарите от юг! Киевска Рус, е граничела с България до тогава, но като администрация и военна мощ е била далеч на Северо - Изток, и е била заета с татарските нашествия стигащи до Киев! Тези земи за векове са поподнали под влиянието на западните славяни, - поляците, по-късно полските княжества, по-късно австро-унгарската империя и накраая вече от Руската империя, като нещата в полза на православието и източните славяни започват от походите на Цар Петър І - Велики.. казвам в полза на православието, щото до негово време западните славяни освен укрепването на крепостите са привнесли и католицизма, оставил дълбоки корени в западна Украйна!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X