Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обиколка на Гърция - основно Епир и крайбрежието на Йонийско море

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Обиколка на Гърция - основно Епир и крайбрежието на Йонийско море

    Предходната седмица минах почти 3000 км обикаляйки Гърция от София до Солун, Игуменица, Превеза, Левкада, Патра, Коринт, Атина, Волос и обратно Солун - София.
    Основно магистарали, по които карах със 110 макс. Забелязах че в много малко участъци максималната разрешена скорост е 120 / 130 км/ч. Магистралите са много планински с много тунели и виадукти, където макс ограничение е 80 км/ч. За пръв път карах в тунели по над 4 км, които са с 3 или с 4 ленти, с много завои, изкачвания и спускания.
    Карах доста и в страни от магистралите, където пътищата са яко планински тип Петрохан, завои и изкачвания.
    В Гърция зареждах само премиум дизел, защото разлика от 5 цента ме устройваше, цената му е 1,45 евро.
    Общо взето си мислех, че след 3000 км каране и освен това доста туристически обиколки ще съм тотално скапан, но се оказа, че не стана така.
    Като цяло по магистралите нямаше много движение по това време, освен около Атина и около Солун. За сметка на това пътищата извън магистралите са доста натоварени и то с много тирове. Причината е съвсем тривиална. За магистралите се плаща доста скъпо, на всяка отсечка различно между 2 и 4 евро, а за моста над Патра цели 13,50 евро. Като сметнах, без моста, съм платил малко над 100 евро за обиколката, като не съм карал по абсолютно всички платени отсечки на магистралата, което е много скъпичко.
    Плаща се и за тунела под морето от Превеза към Лефкада, за 800 метра тунел по 3 евро на посока.
    Природата е изключително красива. От 1994та ходя само в Гърция, но по на изток от Ксанти ня бях ходил и по на юг - запад от Лариса не бях. Основно бях ходил на Тассос, Керамоти, Кавала, Неа Перамос, Аспровалта, Ставрос, Уранополи, Пиргадикия, Арнеа, Торони, Сарти, Неа Мармарас, Никити, Неа Муданя, Солун, Платамонас и Лариса.
    Сега ходих до Метеора, което е изключително, невероятно и забележително като природен феномен. Но и природата на Епир и на крайбрежието на Йонийско море е страхотна.
    Пътищата са изсечени в планините и освен четрилентови има и дава стари пътя успоредни на четирилентовия път, единия съвсем към морето, а другия много планински. Пътищата са в много добро състояние, но по осамотените много трябва да се внимава, защото изскачат животни и най-вече големи кучета.
    Бих препоръчал градовете Сивота, Парга, Превеза и Лефкада. София температурата беше минус 7-8 градуса, а там през деня слънчево 18 - 20 градуса и се ходи спокойно по къс ръкав на слънце.
    Между Парга и Превеза се намират изворите и каньона на река Ахерон, който е невероятно красиво място.
    Има много и навсякъде лимонови дръвчета окичени с плодове, кипариси и средиземноморки бор, Палми много рядко, не като на Халкидики.
    На връщане от Превеза реших да завъртя през Патра. Там има огромен мост, който свързва континента с Пелопонес. Моста струва 13.50, а ферибота е 4 евро.
    След това минах над Коринтския канал, което също е чудо на човешките възможности. Завършен е 1889, копан е на ръка 10 години.
    Направи ми впечатление, че Гръцките магистрали се подържат много и е пълно с екипи, които обикалят и подменят мантинели и знаци. Строени са основно 2004 г преди олимпядата в Атина, а изглежадт сякаш са пуснати в експлоатация вчера. разбира се това си има цена, която не е евтина.
    Но най-вече ме впечатлиха тунелите, осветени и много чисти, няма мрак и неприятно усещане при каране в най-дългите. Най-дългият на балканите е там и е 6 километра, което си е множко.
    Сега пролетно през Април съм решил да ходя до Мецово от там Монодендри и Цепелово и съответно до каньона Викос. Не връщане през Кастория (Костур) и Едеса.
    Последно редактирано от stako; 24-01-20, 15:53.

  • #2
    Здравей колега!
    Това с тировете по второстепенните пътища не е много законно. Гръцката полиция ги спира и ако маршрута им не е такъв,че да няма начин за минаване по магистрала ги глобяват 2000 евро.
    Въпреки това много шофьори рискуват и бягат от магистралите. Самите магистрали не са само от 2004-та година. Всяка година се пускат нови участъци от няколко магистрали,които се строят едновременно.
    Парите вече не идват от ЕС,а от магистралните такси.
    Jeep Cherokee (Liberty) 2.8 CRD 2006.

    Коментар


    • #3
      А тука е голямо реване за едни 97 лв. на година. Сега и заради реването на бедните изстрадали превозвачи им намалиха и тола няколко пъти, щото заплашват народа, че всичко ще поскъпне и айде отбой. Ще чакаме магистрали и пътища още дълги години. Иначе по темата - супер разходка, ако може по някоя снимка. Аз само се каня, но някой ден ще се разходя по тези места.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

      Коментар


      • Джоу (x3mrjoe)
        Джоу (x3mrjoe) коментира
        Редактиране на коментар
        Дааа, и аз щях да попитам за някоя снимка.

      • Alexr
        Alexr коментира
        Редактиране на коментар
        Аз ако рева не е за 97-те лева за цяла година, а че ги давам, и пак карам по нещо като подобрено трасе за БТР-ски полигон. И ако асфалта е скъп, то изкастрянето на храсите и дърветата, както и косенето на тревата покрай пътя не е. Иска се само човешки труд.
        Иначе в Гърция шосетата, успоредни на магистралите се поддържат както трябва. Ако не се бърза да се стигне до някъде, карането по тях е удоволствие.

    • #4
      Докато автора се накани да качи някоя снимка,ето няколко мои:

      Моста между градчетата Рио и Антирио при Патра:



      Коринтския канал:





      Епидавъра:



      Това пътешествие покрива част от моето от този пътепис:

      http://www.offroad-bulgaria.com/show...81#post3255581
      Jeep Cherokee (Liberty) 2.8 CRD 2006.

      Коментар


      • #5
        А това е тунелът при Превеза:

        Прикачени файлове
        HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

        Коментар


        • #6
          Парга


          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:parga 1.jpg
Прегледи:454
Размер:91.3 КБ
ID:6553099


          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:parga 2.jpg
Прегледи:444
Размер:88.1 КБ
ID:6553100

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:parga 5.jpg
Прегледи:445
Размер:98.9 КБ
ID:6553101





          Ще качаВ още мои снимки. Признавам, че нямам толкова ефектна на моста при Патра

          Снимал съм с телефон. Следващия път ще взема апарат с истински полупрофесионален обектив
          Последно редактирано от stako; 27-01-20, 14:05.

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X