Обява

Свий
Няма добавени обяви.

На гости на Западна Украйна или Варна-Одеса-Схiднiца (Львов)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: На гости на Западна Украйна или Варна-Одеса-Схiднiца (Львов)

Първоначално публикуван от Георги Иванов (gorbi) Преглед на мнение
    Украинската граница минаваме бързо. Има построени блок постове преди и след ГКПП, иначе по друго не се разбира, че държавата е в състояние на война. Веднага след ГКПП, започва истинският украински път.. Последно ремонт - преди десетина години, така е почти до Одеса - дупчици, дупки, ями, големи асфалтови коловози и трапища, като след бомбандировки, макар "недай си боже, тук да не са се водили сражения.
    Не знам защо, но тая година пътят там ми се видя по-добре от 2011-та. Може би щото вече 3 пъти съм в Украйна и съм им свикнал на пътищата. Ако може да се държи 80 км/ч го смятам за хубав.

А блокпостът след границата (и то май по-хубавия) е това (отпреди 2 седмици). Малко чували от двете страни, една ръждясала верижна машина, и няколко изтерзани войника между чувалите в жегата. В сравнение с блокпостовете на турците в Югоизточна Турция си е бутафория:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:vlcsnap-2014-08-25-23h43m00s214.jpg
Прегледи:1
Размер:98.4 КБ
ID:5607349
    LZ2NKM

Коментар

Ашк олсун

ПП Каква алфа имаш?
      Алфа 166, последните - 175 коня. Един път се пробвах 2013 до Одеса с нея - кората остана по пътя. Докато не оправят асфалтовите коловози, нямам шанс..

Първоначално публикуван от damon Преглед на мнение
      Не знам защо, но тая година пътят там ми се видя по-добре от 2011-та. Може би щото вече 3 пъти съм в Украйна и съм им свикнал на пътищата. Ако може да се държи 80 км/ч го смятам за хубав.

А блокпостът след границата (и то май по-хубавия) е това (отпреди 2 седмици). Малко чували от двете страни, една ръждясала верижна машина, и няколко изтерзани войника между чувалите в жегата. В сравнение с блокпостовете на турците в Югоизточна Турция си е бутафория:
      2011 пътят беше приказка, сравнено със сега Особено пък Болград - Кирнички. А тия които показваш блок постовете са вече близо до Одеса. Аз говорих за блок поста на границата, но и той не е от най-сериозните

Коментар

2010 питах местните(Вилково) защо нямат пътища, все пак това е курортно градче.
        Викат, президента дойде с хеликоптер, не знае и не го интересуват пътищата.

Име:38867_118350338212401_3243004_n.jpg
Размер:86.6 КБ
ID:5607361

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
          2010 питах местните(Вилково) защо нямат пътища, все пак това е курортно градче.
          Викат, президента дойде с хеликоптер, не знае и не го интересуват пътищата.
          [ATTACH=CONFIG]735338[/ATTACH]
          2009/2010 както беше пътя Килия - Вилково, сега е целият път до Одеса такъв + много големи ями, + асфалтови коловози... Има много малки отсечки без дефекти, най-вече с приближаването към града...

Коментар

Няколко реда за града Лвов:

Градът е основан през 13 век от галицкия княз Данило, който го кръщава на името на сина си - Лъв, като мощна отбранителна крепост на границата на Галицко-Волинското княжество, за борба с монголо-татарите. Первото писмено споменаване на града намираме в Галицко-Волинската летопис от 1256 г.

След отслабване на Галицко - Волинското княжество, градът е завладян от полския крал Казимир III Велики. От този момент Лвов влиза в състава на полската държава и остава там в продължение на няколко века. Леополис – така по латински маниер поляците са кръстили града. Средневековен Лвов, построен по западноевропейски принцип на градостроителство, с мощна фортификационна система, и живеещ по принципите на Магдебургското право, се превръща в един от най-големите и богати търговски центрове на стара Европа. Това е т.нар. полски период ((1349—1772)

В края на XVIII век. в резултат на поделянето между Австрия, Русия и Прусия, Полша престава да съществува като държава. Лвов със значителна част от съвременната територия на Западна Украйна, влиза в състава на Австрия. С времето тази територия получава автономия и влиза в състава на Австро-Унгарската империя, под красивото название - "Кралство Галиция и Владимирия". Самият Лвов, бива прекръстен на Лемберг и става столица на това кралство. Именно австрийците превръщат намусения, позападнал вече, средновековен Лвов в светла и модерна европейска столица. Това е т.нар. Австро-Унгарски период (1772—1914)

След края на I-та световна война, Полша се възражда като държава и и връщат част от земите, които са били някога под нейно владение. Лвов, за следващите 20 години става отново полски.

1939-1941, според пакта Молотов-Рибентроп, Германия и СССР си поделят Полша на сфери на влияние. Западна Украйна е присъединена към Съветска Украиа и Лвов става "съветски" град.

1941 -1944 - по време на немската окупация, настъпва истинска катастрофа, за еврейското население на града, наброяващо по онова време 24% от общия брой жители. На практика, цялата еврейска община е унищожена.
            Градът има по-голям късмет и се разминава с разрушенията от войната, само 3-4% от сградите в града са разрушени.

След войната Лвов е в пределите на УССР и е един от малкото "европейски" градове на територията на СССР. Там са ходили жители на мега държавата, за да усетят атмосферата на Европа. Във филма "Тримата мускетари - руската му версия, уличките на Лвов са използвани за сцените в Париж

Съвременен Лвов от 1991 г. е в състава на независима Украйна. Почти милионник, със 750 000 жители, градът е административна столица на област Галиция, считан е за столица на Западна Украйна и за културна и "кафейна" столица на цяла Украйна.

Моите впечатления са от - красив стар европейски град, изключителна атмосфера... Бил съм в много украински градове, но Лвов определено е градът, където без колебание бих живял.

Пристигаме в града преди обяд. По пътя от Сходница спираме на още едно свято място, където има лековита вода, но затова ще ви разкажа отделно, че е интересно. Търсим място за паркиране в историческия център - добре че сме с джипка и намирам място на тротоара, редом до други джипки

Разхождаме се дълго време по тесните улички, жените атакуват всички магазинчета за сувенири.

Име:lviv1.jpg
Размер:178.3 КБ
ID:5607372

Име:lviv2.jpg
Размер:196.5 КБ
ID:5607373

Име:lviv3.jpg
Размер:177.1 КБ
ID:5607374

Аз търся стари сгради и дворове - намерих една стара арменска църква, но беше заключено и не можах да вляза в двора...

Име:lviv5.jpg
Размер:133.4 КБ
ID:5607375

Име:lviv4.jpg
Размер:111.4 КБ
ID:5607376

Хляб и вино

Име:lviv6.jpg
Размер:173.0 КБ
ID:5607377

Име:lviv7.jpg
Размер:141.6 КБ
ID:5607378

Име:lviv8.jpg
Размер:173.5 КБ
ID:5607379

От серията - кафе

Име:lviv10.jpg
Размер:169.8 КБ
ID:5607385

Тук свършват снимките с фиш-ай обектива в Лвов, защото жена ми каза - ами мен кога ще снимаш ? Та се наложи да сложа по-тесен обектив, от което архитектурата изгуби, спечелиха портретите

следва
            Последно редактирано от Георги Иванов (gorbi); 26-08-14, 14:18.

Коментар

Лвов не е град, който можеш да видиш за ден или два.. Лвов го виждам примерно седмица или две, спокойно, за да има време за всички музеи,за да има време да се усети атмосферата на града, да се опознаят кафенцата, чудатите ресторанти и нощният живот.. Това което видяхме за ден е една десета част, от това което си бяхме наумили да видим..

Име:lviv11.jpg
Размер:83.9 КБ
ID:5607386

Име:lviv12.jpg
Размер:96.3 КБ
ID:5607387

Име:lviv13.jpg
Размер:195.5 КБ
ID:5607388

Име:lviv14.jpg
Размер:82.3 КБ
ID:5607389

Име:lviv15.jpg
Размер:91.9 КБ
ID:5607390

Бързам да успокоя хората, които си мислят, че в и Лвов могат да те набият ако говориш по руски Това е толкова нелепо, колкото и че в Западна Украйна има фашисти. Мога още много да напиша, но обещах да не пиша за политика.. Идвайте смело, говорете на какъвто си език ви е кеф, в Лвов ще ви посрещнат добре навсякъде. Много гостоприемен град, много уютен...

следва
              Последно редактирано от Георги Иванов (gorbi); 26-08-14, 15:01.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X