Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Финландия , Швеция и най-големият събор за американски коли в Европа.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Финландия , Швеция и най-големият събор за американски коли в Европа.

Има всичко, от красавици до прасета...
    Тези хора имат огромен проблем, нямат култура на пиене. Не случайно в Швеция алкохола се продава само в специализирани държавни магазини , на леко завишени цени, въпреки което в петък вечер трезви на вън няма!
    Американските коли си имат своето обяснение-първо всички скандинавци са луди по щатите и второ кола над 25 години се води ретро и няма данъци , а застраховките им са символични/за разлика от на един по-съвременен автомобил , където при кубатура от 8 литра само данъка надхвърля лесно 1000е, да не говорим за застраховката/. В града в който живея всеки петък следобед се изкарват американските щайги и се джитка на сам на там , а вечерта са пияни животинки...
    Така си го разбират живота хората.

Коментар

Първоначално публикуван от kikimora Преглед на мнение
      Има всичко, от красавици до прасета...
      Тези хора имат огромен проблем, нямат култура на пиене. Не случайно в Швеция алкохола се продава само в специализирани държавни магазини , на леко завишени цени, въпреки което в петък вечер трезви на вън няма!
      Американските коли си имат своето обяснение-първо всички скандинавци са луди по щатите и второ кола над 25 години се води ретро и няма данъци , а застраховките им са символични/за разлика от на един по-съвременен автомобил , където при кубатура от 8 литра само данъка надхвърля лесно 1000е, да не говорим за застраховката/. В града в който живея всеки петък следобед се изкарват американските щайги и се джитка на сам на там , а вечерта са пияни животинки...
      Така си го разбират живота хората.
      Не знам в кой град живееш, но горното се отнася и за Стокхолм.
      XR4

+359.885.88.99.29

Коментар

Ами верно е напиват се, както и ние между впрочем ама някак повече носим или незнам как да го обесня.Нали знаете двете свещени думи за шведите те са:

System bolaget

Коментар

Петри ни остави на пристанището в Турку да чакаме Viking Line ферибота.
          Бяхме можеби едни от първите там, пихме по едно финладско кафе, което е супер воднисто по 200мл. Чекирахме се и зачакахме, определено не очаквах толкова много народ да се изсипе в малката зала за изчакване. Напълни се до краен предел. Можеби едно хиляда човека. Навалица страшна, а всеки се реди час и половина преди да може да се влезне, от какъв зор се бутат, вместо да си седнат... Идеая си нямам, С йони влезнахме от последните точно 10 мин. по-късно.

Директно влезнахме в каютата да си оставиме багажа и да изчакаме навалицата да си намери място.

След което се качихме най-отгоре да изгледаме отплаването. Корабът е с 11 дека.

Малко гледки от газарските части на Турку.

Прибрахме се пак в каютата, теглихме си по един душ и се качихме да хапнеме в един от многото рестуранти. Вече беше станало към 23:00 и ние решихме да се отбиеме в някое от ношните заведения или барове на борда. Обиколихме ги, но музиката беше или най-старите роматични рок хитове за пенсионерите да танцуват или диво техно на последния дек в което нямаше никой. Решихме че бандата, която свири долу, знае и някой друг изпълнител освен Tom Jones. Не, не знаеше. Пенсионерите си танцуваха гушнати, на пред на зад... шапка им свалям , много ги вадеят. Споделих му това мое наблюдение на Йони, той ми каза че е нормално нали си нямат хоро.
          Решихме, че така нещата не вървът и ще вземем да пийнеме по едно. Йони предложи да вземе някакъв техен коктейл с вкус на круша, газирано и с някакъв алкохол, май беше джин. След него решихме да играем на една игра. Всеки става и взима алкохол за двамата без другия да знае какъв и без да повтаряме. Станах взех по 2 йегърмайстера, след тях решихме да са по една бройка. Йони стана и донесе бял руснак, от там текила, Фиск (ментови шотове), абсент, около още 6-7 коктейла и едно мохито за капак. След 3 часа смях, поздравления със съседната маса Шведи и бягане от "Квадратната" дето само ни се буташе, решихме да си лягаме. Вече беше станало около 4 сутринта, а корабът акостираше в Стокхолм към 6. Тръгнахме към каютата, Йони видя няква финландка, взе да я заприказва, след 15 секунди тръгват на някаде и ми казва Moi Moi (чао, чао на фински). Браво беее! Еми чао... Тръгнах към каютата, абеее тоя кораб нещо много се клати. Легнах си, в 6 се чува тряскане на вратата, някъв служител на кораба, говори нещо на Фински, поглеждам на дясно, Йони си е тук...сам... Не му е вързало. Бяхме пристигнали в Стокхолм. Бръкнах в джоба да видя колко съм изхарчил. За моя радост, докато пиехме взех да изхвърлям касовети белешки и да ги бутам обратно на бармана с думите, че утре ще съжелявам. Груби изчисления по около 150 евро.

Тръгнахме към старият град.

Йони леко се е подул от пиене. С въпростната финладка беше изпил още 3 уиските и беше спал 1 час. Няма смисал да казвам, че и двамата още бяхме доста пияни...

Ето и една от 2те мой снимки дето имам от това патуване, по близо до водата не смях да стъпя.

Поглед към старият град.

Вече в старият град.

Всички тези улички после се напълниха с толкова много народ, че не се дишаше. За наше щастие успяхме да разгледаме и да снимаме в 7 сутринта докато няма хора.

Много исках да си купя Викингска каска, за съжеление намерих само на едно място, пласмасови. Отказах се.

Царския дворец.

Това е младо момиче и си се мърдаше, явно не са толкова строги.

Стигнахме пак до двореца и зачакахме Hop on Hop off туристическа лодка която обикалоя около всички островчета и полуострови в Стокхолм. Общо взето най-добрия вариянт за обиколка на всичко интересно, билета е 10 евро и е валиден 24 часа. Слизаш си където си искаш после пак се качваш. За наше щастие стигаше и до пристанището от което трябваше пак да си тръгнем към Турку с ферибота.

Качихме се на лодката.

Ето я лодката.

Слезнахме на спирката Vasa Museum, музей в който има единствения запазен цял боен кораб от 16ти век.
          Този кораб е плавал точно 16 минути от потеглянето му в стокхолм и се разбива. 300 години е седял на дъното и са го извадили, доста запазен заради слабото течение и студена вода. Мислихме да влезнем да го видим, но отпред се изсипаха около 15 рейса от круйза, който тукощо акустира. От пред стана лудница... Другият път. Ето една снимка от нета:

Това е пак музей, разпитах един шофиор на автобус за него, каза че засъжеление зградата е толкожа красива а вътре има само глупости и няма смисал да се влиза. Това е музей, който има за цел да запази скандинавската култура, вътре има предмети от бита.

Минахме покрай едно гробище и стигнахме до малъко паркче в което седнахме за час, бяхме вече скапани, беше станало 10-11 сутринта. Вече изтрезняли, за мое щастие без главоболие, без нищо. Тези неща дето ги бяхме изпили ако ги изпиеме в България, на носилка щяха да ме изкарват, що за ш*бан алкохол имаме...

Следва....

Коментар

Цирка а до него зооградината. Зооградината се намира в най-голямият открит музей в света, решихме да влезнем.

Хората са от вън, а лемурите са вътре при нас... Кой сега е за показ . След заплащнето пред целият външен музей, после вътре има едно магазинче в което се доплаща допълнително и почваш да обикаляш от вътрешната страна на решетките, покрай маймуните и после в аквариймите. Другите по-голями животни са доста на вътре в целия музей. Така и не стигнахме до тях.

Папагалите си седят от вън и си цвъркат нещо.

Както и прилепите.

Можеш да пипнеш змия и тарантурала. Йони заприкзва нещо момичето дето седи и пази, дали и било скучно. Аз му казах да пипне, змията, тарантулата и момичето да види кое ще е по страшно.

Останалите снимки са вече от открития музей.

Размутахме се и решихме да продължим с лодчицата.

Стигнахме пак до Старият град с намерението, да си купим някакви сувенирчета след като всичко вече е отворено. Толкова народ не съм виждал от едно време на битака. Чак не ми се снимаше в малките улички.

Нобеловият музей, Йони поиска да влезнем. С това решение, прекъснахме нашият бойкот към музейите. Грешка, нищо интересно вътре. Кой за какво е спечелил наградата, това и в нета можеш да го видиш.

След като хапнахме, решихме че сме твърде скапани и с това приключи нашата обиколка на Стокхолм, стигнахме до лодката за обиколка и с нея до пристанището на което имахме да чакаме 4 часа докато тръгне ферибота. Скапани след малкото спане от последните 2 дена. Качихме се на ферибота , ядохме, пихме 1 бира и тръгнахме към каютата по пътя видях няколко ротативки и машини, реших да изхарче всички монети, който имах в мен... Спечелих за 20евро цента една плюшена играчка на Angry Birds, много ги разбирам тези машинките с кранчето.
            Финландия е рая/ада за комарджията, във всеки магазин има ротативки, без изключение. Голяма част от печалбата отивала за благотворителност. Легнахме си и на сутринта в Турку, Петри ни чакаше. Закарани до Parainen седнахме на по кафе и закуска в едно заведение, помотахме се стабилно. Играхме на Golf-Frisbie, звучи точно каквото е, различни по големина фризбита който мяташ към едни метални кошове и в целия парк ги има, на разстояния от 70 до 300м. Целият ден не съм снимал, обикаляхме неща, който вече бях видял. Стана обяд, пак хапнахме този път кебап. Остави ни Петри в Турку, от където щяхме да си хванем рейс за Хелзинки и вече самолета за България. Помотахме се и там, накупих си малко дрехи, гледахме Мадагаскар 3 в едно кино. В рейса и хайде в Хелзинки в 22:00. След като оставихме целия багаж на летището решихме да отидеме до центъра на града, така или иначе имаме около 8 часа до полета. Камерата ми остана в багажа за съжеление. Качихме се в автобус 615 билета е по 4.5 евро на човек до центъра. Объркахме къде да слезнем и слезнахме 2 спирки по рано. Иха метротото е до нас, влезнахме и в метрото билета е валиден 1 час, по 2-3 евро беше. Бяхме решили да гледаме още някой филм да мине време. Стигнахме до Finnkino но вече беше затворило в 22:30. Върнахме се с метрото на предната спирка при железопътната гара. Разгледахме разписанията за автобуса до летището и тръгнахме за храна. Стигнахме в някав бар в центъра. Седнахме, един хамбургер 15 евро ако искаш... толкова бяхме скапани вече, че просто си хапнахме, пихме по 1 бира и се прибрахме на летището. Предстоеше ни полет до Париж и от там пак за София. Стигнахме в София и разбирасе ми бяха загубили багажа в Париж, както се бях шегувал с Йони, че ще стане. С това приключи и нашето патуване.

Надявам се че Ви е било приятно, на нас да го изживеем със сигурност.

Коментар

Чудесен пътепис и то от нестандартни мяста, благодаря за споделянето!

Коментар

Много добро приключение. Мерси ,че го споделяш с нас.
                висете отпуснато

Коментар

Чудесен пътепис
                  878511557

Коментар

а що се отнася до датсуна това ми е детската мечта,само да поразпитам как седят нещата с превози имали мита ддс-та и тем подобни глупости
                    и идея си нямаш какви мухи ми вкара в главата,ама ще трябва да потготва отоплението за зимата че жената ще ме изгони.
                    определено ще те търся за връзка,може и телефон да ми пратиш ако не е проблем
                    за разказа просто нямам думи

Коментар

Супер си си изкарал! Мечта ми е да видя Стокхолм... Някой ден!

Коментар

Първоначално публикуван от akxel Преглед на мнение
                        а що се отнася до датсуна това ми е детската мечта,само да поразпитам как седят нещата с превози имали мита ддс-та и тем подобни глупости
                        и идея си нямаш какви мухи ми вкара в главата,ама ще трябва да потготва отоплението за зимата че жената ще ме изгони.
                        определено ще те търся за връзка,може и телефон да ми пратиш ако не е проблем
                        за разказа просто нямам думи
                        Ще говоря с Йони да разпита Теро за колата. Незнам дали има документи за тази кола. Теро каза, че в Финландия това е най-големият проблем, ако нямаш документи няма значение в какво състояние е колата. В БГ винаги, ще ги оправиш.. но до България Доколкото знам мито няма да има, нали са в ЕС.

Коментар

нека да го пита дали има документи и малко снимки ако прати ще е супер
                          а за д ане разваляме хубавата тема това ми е скайпа akxel200sx направо там да го коментираме

Коментар

Първоначално публикуван от akxel Преглед на мнение
                            нека да го пита дали има документи и малко снимки ако прати ще е супер
                            а за д ане разваляме хубавата тема това ми е скайпа akxel200sx направо там да го коментираме
                            Най-накрая отговори на e-mailа. Документи имало, но негов приятел си е взел подобен датсун и щял да му го дава за части.
                            Кофти, бях решил за мен да си го взема

Коментар

като не става здраве да има
                              пък може да го питате дали незнае друга такава на добра цена и с документи може и да не е в движение

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X