Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Финландия , Швеция и най-големият събор за американски коли в Европа.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Финландия , Швеция и най-големият събор за американски коли в Европа.

Предварително се извинявам за правописни грешки, това е и първият ми пътепис.

От 5-6 години имам един приятел финландец с името Йони, с който се запознах през нета, дойде ни на гости в България няколко пъти.
    Така стана, че от 2 години живее в София.
    Реши това лято пак да си ходи в Финландия за седмица, реших че и на мен ми се ходи, запазихме билети за 2ри Август и хайде.
    Планът на пътуването беше, Финландия 3 дни , после с ферибот до Стокхолм и обратно в Финландия за ден.
    Полет с прекачване в Париж, крайна дестинация Хелзинки.
    Тръгнахме на обяд от София, вечерта около 10 бяхме в Хелзинки, негов приятел на име Яни ни чакаше на летището, тъй като и жена му се прибира в 12 от Рим.
    Йони и Яни са от малко градче на име Parainen на 14км от старата столица Turku, който пък е на около 140-150км от Хелзинки.
    Пристигнахме в Parainen около 2 през нощта, вече слънцето се беше скрило цялото, иначе към 12 още си беше сумрачно.
    Бяхме запазили предварително едно бунгалце на около 10-15 мин. пеша от центъра на Parainen.
    След като стигнахме в Parainen, Яни ни даде едната му кола назаем, едно старо Субаро. Благодарихме му и тръгнахме да търсим бунгалото.
    Мина половин час във въртене из къмпинга докато го намерим, но все пак успяхме.

Станахме към 8-9 сутринта и започнахме да се разхождаме,ето го бунгалото и въпросния Финландец - Йони.

Къмпингат има 10-15 бунгалца, както и по-големи от нашето с вътрешни тоалетни. С българските заплати толкова, нашето е външен за по 25 евро на човек.
    Имаше доста палатки и каравани.

Седнахме на малко кафене в центъра на Parainen до кея, Целият град е пълен с рекички и канали на които минават лодки.
    Всички заведения,магазини и бензиностанции в Финландия са на самообслужване.

Колела под наем. Колела да искаш ! Навсякъде са, имат си направени вело и мотопедни алеи из цялата страна от град до град. Обикновено са отделени на 5 метра от пътищата.

Карта на Parainen. Такава е цялата държава, гори , езера и тук там някое поле и селце.

Ето и един от каналите, който минава успоредно на главния път в града.

Йони имаше сбирка на класа. Оставих го в центъра, после оставих колата в кампа и реших да разгледам града пеша.
    Малък град с населени от 15000 , разположен на по-голяма площ от цяла Младост. Около 2 часа се разхождах из парка и около езерата и каналите.
    Дали бяха езера или части от Балтийско море, идея си нямам. Когато спомена за някое езеро ми казва, че това било Балтийско море. Когато кажа за морето, това било езеро...всезнайко.

Финландия е държавата след Щатите с най-много стари американски автомобили. Както, ще разберете по-натам в пътеписа.

Задръстване

След като обиколих градът, бях огладнял. Влезнах в един супермаркет, гледах.. гледах... нищо не си избрах. Много обичам сладко, реших че трябва да ям от всички видове сладкиши и малки десерти от типа Mars и Twix. Взех си един куп сладки, излезнах и седнах на едно парапетче от което направих горната снимка. Всички сладки бяха страшно вкусни. Но... В тази държава много обичат едно сладко, което не е сладко. Има вкус на мастика. Най-мразя мастика! Преди години Йони ми беше донесъл едно шише алкохол на име Саумиаки Костенкорва, пие се на шотове има вкус на мастика. Това десертче на снимката се казва Саумиаки. Това по средата е гадното, другото си е чист шоколад, реших че с толкова шоколад, няма да е толкова гадно. Голямаааа грешка... Както го хапнах, щях да повърна. До мен имаше мъж и жена с две деца, ближеха сладолед. Като ме видяха какво ям и какви физиономии правя, умряха от смях. Нищо, казах си аз нали си купих и ментови бонбони. Взимам един бонбон, съшия гаден вкус.. Ужас.. тия не са уред!

Чух се с Йони по телефона, отишли в някакъв бар. Реших да мина и аз. Отидох, но бара си беше градската кръчма с мазните пияници, чиста дупка. Само Финландци, вече вкарали по 2-3, реших, че не ми се седи. Кофтито на тази държава са гадните пияници, много имат.. Как си го позволяват, при положение че алкохола е супер скъп а те не приличат на хора (бирата почва от 2.50 евро, най-скъпата която пих беше в Хелзинки за 8 евро ). Разходих се още малко, хапнах и се прибрах в бунгалото, поджапах в студеното езеро.

На следващия ден имаше доста планувани неща. Бяхме канени на обяд при лелята на Йони. След това щяхме да ходиме при един негов приятел на име Теро, за който бях слушал страшно много. Мина обядат, наслушах се на Фински, почти всички говорят английски, но с Йони си перкат на фински разбира се. Нямах търпение да тръгнем към Теро. За него съм слушал че има около 50 автомобила, които ремонтира и прави, всичките стари американски коли.
    Тръгнахме, в субарото на Яни имаше една джаджа дето се чудих каква е. Оказа се че било нагревател с таймерче. Зимата си го нагласят за 1 час преди да тръгнат за работа, така че колата да им е топла като се качат. А има две слушалки, защото долното се водило Handsfree и можело да говориш по телефона с него...

Колата която кара Теро, Dodge Monaco 1969 с прякор "The Long Seven", Уникална е....
    Теро е страшен пичага, хобито му е да работи по коли. Целият му двор е пълен с части и коли, толкова проекти има да си прави, че 2 живота няма да му стигнат. Както му споменах, че ще кача снимките тук във форума. Взе да разказва всяка кола от къде,как и защо я има. Човек с хиляди истории. Разказа ми набързо как се е сдобил с Монакото. Като дете за първи път я е видял в Parainen, когато е била нова на 5-6 години. Веднага му станала мечта, някой ден да притежава такава кола. След много години, негово бивша приятелка му се обадила и му казала, че сегашния собственик на същото това Монако е нейният приятел и че колата се продава. Дали бил заинтересован... Разбира се възкликна !!! Да ама нямал пукната пара. Та цялата сума я е взел на заем от бившата му приятелка за да купи колата на сегашното и гадже. Е върнах и ги, каза и се усмихна.

Теро: So does it sound like a Subaru or a Mercedes? (Та звучи ли като Субаро или Мерцедес)

Това е бившата кола на Йони, AMC Javalin 1968.
    Преди година Йони му я продаде. Има около 15 минути работа, но някаква част липсва и е някаде из складовете и гаражите на Теро до колкото разбрах.

Firebird на някакъв приятел на Теро, собственика му бил изгърмял двигателя в Естония докато правел бърноути. Върху това работи в момента.

Многото коли на Теро, които се надява един ден да оправи или просто е взел за части на други.
    Страшно запален фен е. Има един Датсун от 60те или 70те, много як. Прилича на мускулеста кола. Каза, че това му е най-омразната кола. Защото към 70те Финландия се напълнила с тях, навсякъде били. Купил я е за 70 евро преди много години. Сега я продава пак за толкова. Ако някой иска да си я стяга, само и само да я върне в движение. Колата си беше в много добро състояние, има работа по нея... Но с две хиляди лева ще светне и една боя. Както каза той, може да я мразя, но е класика... Искам да я видя в движение. За съжаление нямам снимка от нея.

Някакво Mercury.

Задния прозорец е електрически и се сваля, голяма гъзария е било едно време.

Ето го и самият Теро, нещо обяснява пак.

Заговорихме се сладко с Теро за жени,коли и уиски, не осъзнах кога било станало 22:30 а на вън е още светло, появи се жена му. Та излезнахме на вън малко да поседим да си поговорим, нали било приятно времето. Беше сигурно 10 градуса... тия верно не са уред.
    Теро ни каза че в Неделя е събора на американски коли "Picnic Forssa 2012". Най-големият събор в цяла Европа и дали искаме да ходиме... Е НЕЕЕ !!! Е*ати късмета !

Следва...
    Последно редактирано от Венци- малкия; 09-08-12, 14:03. Причина: правописни грешки

От: Финландия , Швеция и най-голият събор за американски коли в Европа.

Благодаря за споделеното!
    0осем9осем7шест0осем7едно
    Миро

Коментар

Браво, Брат ми.

Чакаме и продължението

Коментар

Дойде новия ден, с него и планът. Взима ни Петри, който е доведен брат на Йони и отиваме до Теро и от там до Forssa за най-големият събор за американски коли в Европа- Picnic. След събора разходка из Turku (старата столица) и към 6 след обяд, Петри ще ни остави на пристанището в Turku да си хванем ферибота до Стокхолм. Рано сутринта се оказа, че Теро има някакви проблеми и няма да може да дойде с нас. Аз, Йони и Петри тръгнахме към град Forssa. След час и половина стигнахме , огромна опашка от коли. около 40 минути не може да се доберем до паркинга. Много чакане, но места има. 10 евро паркинга и сме в играта.

Това на хоризонта чак е събора, до там е паркинга.

Панорамна снимка. Целият сабор е върхо конна база. Оставям снимките без коментар.

Черната Бети е нещо уникално... Чаках може би 5 мин. докато мога да се наредя да я снимам без много хора.

Тези двете бяха с работещи двигатели

Ето я и моята мечта.

Следва...

Коментар

Продължавам със събора.

Аз: Dude that's an Opel! (Пич това е опел!)
          Йони: Very nice. (Mного як.)

Местен индивид , явен фен на Leningrad Cowboys (страшна финландска банда, препоръчвам да ги потърсите в youtube).

Следва...

Коментар

Още малко остана от събора

Йони: Това прилича на Жаба.

Презареждане.

Това първото е скутер с цена 1500 евро ако не се лъжа.

Datsuna който продава Теро за 70 евро е ето точно такъв. Уникално... Ако беше в движение на момента го купувах и на ход, щях да си го докарам !

Ето го пак Датсуна.

Страшна тениска ! Как ме е яд, че не я купих сега... Hello Titty

Паркинга отпред , моторите продължават на горе още поне 500м. Повече мотори имаше от всички наши мото събори.

Разгледахме всичко дето имаше за гледане и тръгнахме, че имахме доста път. След час и половина бяхме в Турку. Града е страхотен, пълен с млади хора заради многото университети.

Следва... Турку и Стокхолм !

Коментар

Ей на това му викам безсрамен тийзър

Гледам "най-голият", а до тук - само най-големият

Искам си най-голият !!!
              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Разгледахме всичко дето имаше за гледане на събора и тръгнахме, че имахме доста път. След час и половина бяхме в Турку. Града е страхотен, пълен с млади хора заради многото университети.

Най-често срещания знак в Финландия. Внимание северни елени.

Неомръзващи гледки.

А ето това са пътищата за мотопеди и колела. Отделни, безопасни. На 15 годишна възразст, можеш да управляващ мотопед. Няма тинейджър без мотопед! Просто няма такъв. Навсякъде са, само чакат да станат на 15 и нямат спирка. Това го разбрах, след като взех да махам на някакви две момичета и те да ми се радват. Йони ми каза че със сигурност са непълнолетни и ще си ме заключат като куче без да се замислят. Не си по плюват.

Влизане в Турку

Студентските общижития. Не е като в Студенски град

Влизаме в подземния паркинг, който е с доста рязък наклон влиза до 200 метра под земята. Излиза се от него с асансиор направо посредата на центъра. Обратно само с картата се влиза, без карта няма как да стигнеш долу.

Ето тук те изкарва асансиора.

Този мерцедес е такси, всички таксита са главно чисто нови S класи. Яни ми беше обяснил предния ден, че такситата си взимат такива коли, защото ги взимат без данъци. А данъците в Финландия са огромни. Цените са някакви страшни, който и да питах не знаеха, колко е на км. Не се возят с таксита. Яни каза че от Турку до Парайнен са му взели 65 евро веднъж (14км.)

Някакъв музей, преди време бях чул от едно предаване Madventures( финландско на английски, страшно забавно има го в youtube.), че за да си изкараш най-яко във всяка една държава, музеите се гледат от вън а баровете от вътре. Прави са...

Всичките са нощни клубове и кафенета.

Aussie Bar (Австралийски бар) верига са, видях такъв и в Хелзинки. Хареса ми, хитро е ... обърнали са думата с главата на долу Нали са от другата страна на земята.

Стана 18:00 и Петри ни закара до пристанището в Турку , за да си хванем Круиза до Стокхолм, Швеция.

Следва.... Стокхолм, новият ми любим град !

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                  Ей на това му викам безсрамен тийзър

Гледам "най-голият", а до тук - само най-големият

Искам си най-голият !!!
                  Направо си е за картон, за подвеждащо заглавие

За съжаление.. нищо голо няма да има.

Коментар

От: Финландия , Швеция и най-големият събор за американски коли в Европа.

Нищо не сте и изпуснали, това за скандинавките, май се оказа доста голяма измама... Нашите девойки са къде, къде по-хубави.

Коментар

Първоначално публикуван от RosenGeorgiev Преглед на мнение
                      Нищо не сте и изпуснали, това за скандинавките, май се оказа доста голяма измама... Нашите девойки са къде, къде по-хубави.
                      Значи не си гледал както трябва особено пък в Стокхолм.......Това ти го казвам чисто по мъжки без никакви задни или заядливи мисли.Хубавици има на корем.

Коментар

Първоначално публикуван от sweden Преглед на мнение
                        Значи не си гледал както трябва особено пък в Стокхолм.......Това ти го казвам чисто по мъжки без никакви задни или заядливи мисли.Хубавици има на корем.
                        +1
                        XR4

+359.885.88.99.29

Коментар

Искам и аз един Йони Страхотен разказ.

Коментар

С цялото си сърце се надявам да си прав Септември започвам Шведския, действително видях точно една. Все пак беше понеделник през деня За сега... Skål (Skal) !

Коментар

И твърде често хубавиците не са от скандинавски произход ...
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X