Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Около света.. на стоп.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Около света.. на стоп.

    Преди около месец по бТВ даваха репортаж за едно момче, което тръгва да обикаля света на стоп.
    Този куку се оказа мой познат с който сме работели преди време заедно.

    Та накратко, хваща си раницата, малко пари и тръгва

    За 23 дни стигна до Испания и днес (5.11.2009) трябва да хване самолет (не на стоп де) до Буенос Айрес.
    Плана горе долу е :

    Слизане до fin del mondo през Аржентинска територия, после нагоре покрай Андите през Чили, Боливия, Перу, Еквадор, Колумбия, Венецуела и после през Бразилия обратно до Аржентина.

    Разкази и снимки има на неговата страница, която попълва когато може :
    www.itilien.org

    Да му пожелая успех и много късмет през цялото пътуване.

  • #2
    До: Около света.. на стоп.

    Напомня ми на Керуак "По пътя".
    Мога, само да кажа браво, за целенасочеността и куража, който липсва на много от нас, с желание за такива приключения (поне на мен) и си оставаме само с желанието.
    И аз, му пожелавам на добър път и срещи с интересни хора и места, каквито със сигурност ще има! Ще следя с интерес и съпреживявам пътя на itilien

    Коментар


    • #3
      До: Около света.. на стоп.

      Всъщност първоначалната му идея беше да обиколи Южна Америка с велосипед. Доста коментирахме в форума на мтб - бг идеята му. В началото беше много наивен, просто нямаше идея с какво се захваща. Всички отдъхнаха като разбраха, че е се е отказал от идеята за Южна Америка с колело. Запознах се с него една вечер на сбирката на байкърите. Момчето е съвсем с всичкия си - просто иска да изпробва сам себе си.
      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

      Коментар


      • #4
        До: Около света.. на стоп.

        Интересно го е замислил.

        Желая му на добър път и късмет в начинанието, като срещне много интересни хора, различни култури и остане с хубави спомени от пътуването.

        ---------------------

        Между другото в Южна Америка на стоп не ли малко опасно начинание ?

        Коментар


        • #5
          До: Около света.. на стоп.

          ...особено през Колумбия ?
          Издъних се на Тюринг теста

          Коментар


          • #6
            До: Около света.. на стоп.

            Нашето момче , вече е в Беунос Айрес.
            Сега вече започва интересното
            Дупе да му е яко

















            Снимките са взети от личният сайт на Иван
            www.itilien.org

            Коментар


            • #7
              До: Около света.. на стоп.

              Баия Бланка е наистина бяла. От 5 месеца не е валяло дъжд и благодарение на вятъра, прахта играе основна роля във формирането на цвета на околния пейзаж. Иначе не може да се каже, че градът е забележителен с нещо. Просто един обикновен южноамерикански град като всеки друг. Повечето от сградите са ниски, по тротоарите има боклуци, по улиците се движат както нормални коли, така и таратайки, по които едва ли работи нещо друго освен двигателя. По някои кръстовища може да бъде наблюдавано явлението УГЗMП (ударна група за миене на прозорци). Да, да, като нашите циганета по кръстовищата, само че маалко по-различни.Тукашните не са невръстни и са наистина УДАРНА група. Само две секунди след светването на червено, поне 3-4 човека се хвърлят върху първата кола и “няма не искам, няма недей”..................
              Целият разказ ,тук :
              http://itilien.org/2009/11/sierra-de-la-ventana/













              Коментар


              • #8
                До: Около света.. на стоп.


                Пуерто Мадрин - където палатките оживяват


                ...

                Скоро пейзажът започна да се променя. Тоест почти започна да се променя. Пак си остана равен, само дето изчезнаха всякакви признаци на ферми - нито крави, нито нивя, нито вятърни помпи. Само ниски храсти покрили пустощта. А температурата се покачваше с всеки изминат километър. 25, 27, 30, 32… когато стигнахме отклонението, където трябваше да сляза, за да стопирам вече на юг, термометърът показваше 35 градуса. Беше леко облачно и благодарение на вятъра жегата не се усещаше толкова силно. Човекът работеше в рент а кар фирма и каза, че прекарва колата до Неукен, където ще я размени с друга и след час ще мине пак от тук в обратната посока.

                ...
                http://itilien.org/2009/11/puerto-ma...-come-to-life/













                Коментар


                • #9
                  До: Около света.. на стоп.

                  1. itilien
                    27 ное 2009 @ 15:58
                    Вчера се добрах успешно до Ушуая - най-южния град на планетата.
                    Докато стигна до там имах един ден с изминати само 80 км, както и един ден с изминати 700 км. Спах една нощ в една широка тръба под пътя, а после си намерих и една изоставена къща на брега на едно яко езеро на 100 км преди Ушуая.
                    Тук е скъпо, студено, облачно и често вали, така че условията за снимки не са много добри. За пръв път отседнах в хостел, за да мога да поизпера някои дрехи и да почина мъничко и после пак на север.


                  Пътешествието продължава

                  Коментар


                  • #10
                    До: Около света.. на стоп.

                    Завиждам ти благородно, има много емоция дори в самото заглавие на темата, страхотни снимки, приключение и свободен дух. Разсъни ме тотално, защото това , което правиш е толкова адреналинно, че ...успя да ме извади от унеса на ежедневната сивота. Приветствам хора като теб и всъщност ме е яд, че не съм една от тях..Чакаме продължение!

                    Коментар


                    • #11
                      До: Около света.. на стоп.

                      Puerto Madrin - Rio Gallegos



                      29 ное 2009
                      На другата сутрин Диего и Пепе ме закараха до бензиностанцията - същата онази, на която вятърът ме направи бял като мелничар, само че сега беше тихо. Не чаках много дълго и един камион отби от пътя, за да си провери гумите. Веднага изтичах и попитах за къде е - за Комодоро Ривадавиа - накъдето бях и аз. Качих се и отпрашихме на юг.
                      Пейзажът наоколо си оставаше почти същият, като на няколскостотин километра по-надолу ниските храстчета почти отстъпиха мястото си на тревите, а теренът стана по-хълмист. Следи от вода обаче все още нямаше никакви. Пътьом хапнахме и дори поспахме - шофьорът в кабината, а аз на леглото в нещо като миниатюрна спалничка формирана от едната страна на коросерията след товара - в случая - матраци.
                      Привичер стигнахме до Комодоро и аз успях да се свържа с Мария - следващия ми Couchsurfing хост. Намерих баща и Франсиско, който е частен учител по физика. Въпреки, че той не говореше английски, успяхме да си кажем доста неща. По-късно отидохме у тях. Мария и брат и тъкмо се приготвяха да летят към Буенос Айрес заради някакъв концерт, и в края на краищата останах сам с родителите им. Франсиско е перуанец и това му личи - нисичък, набит, с изразени индиански черти. Преди много години дошъл да учи в Аржентина, оженил се за Лаура и останал. Тя също е преподавател - в местният университет. Къщата им е в един от няколкото разпръснати квартали на града и има добър изглед към морето

                      ...














                      Коментар


                      • #12
                        До: Около света.. на стоп.

                        Наистина невероятно! За една разходка 'около света.. на стоп' са необходими не само кураж и смелост, но и малко куку, наистина.
                        Честно да си призная, малко завиждам на такива хора - самата аз не съм сигурна колко далече бих стигнала... Но човек пък никога не знае какво го очаква и понякога дори не подозира на какво е способен.

                        Хубава темичка.. И снимките са страхотни!
                        Като се зачета из форума и просто забравям къде съм....
                        Когато не знаеш какво да правиш, придай си угрижен вид и върви забързано!

                        Коментар


                        • #13
                          До: Около света.. на стоп.

                          Краят на Света




                          02 дек 2009
                          Въпреки, че матракът на пода на Каролина беше удобен, не можах да спя много добре през нощта… или по-скоро на сутринта. Не зная защо, но някакви подсъзнателни притеснения нарушаваха съня ми - кога ще станат Каролина и останалите у тях, дали ще мога да тръгна навреме… В будно състояние подобни мисли едва ли биха ме вълнували - отдавна мина времето, в което се притеснявах как ще изляза от града, кога ще тръгна и колко километра ще мина за деня. И все пак, очаквах предстоящият ден да бъде един от сложните - имах за прекосяване 2 граници и един Mагеланов проток.
                          Когато се събудих естествено не остана и следа от сутрешните вълнения - хапнах спокойно и към обяд с Каролина слязохме към центъра, а аз продължих пеш към изхода. След петнайсетина минути чакане ми спря един ван със симпатична двойка. Отивахa към Пунта Аренас - идеално, поне едната граница щях да мина с тях. Доста аржентинци ходели към Пунта Аренас, който е в Чили, за да пазаруват от там. Този град, както и Ушуая са зона франка, тоест безмитна зона. Цялата Огнена земя е с много облекчен данъчен режим с цел подпомагане на населението, което живее толкова далеч от останалия свят.


                          ....












                          Коментар


                          • #14
                            До: Около света.. на стоп.

                            Ванката е вече в Чили.

                            1. itilien
                              04 дек 2009 @ 23:43
                              Аз съм в Puerto Natales в Chile вече втори ден. За сега се чудя дали да ходя до Torres Del Paine тия дни.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Около света.. на стоп.

                              Tierra del Fuego


                              Tierra del Fuego, или на български Огнена Земя. Това е остров, разположен в най-южната част на Аржентина и Чили, и както вече сте разбрали, до тук се стига с ферибот през Магелановия проток. Името на острова идва от времето, когато първите европейски колонизатори са достигнали до него.

                              Когато са пресичали протока, те видели много огньове по бреговете. Това били огньовете на местните индианци, които от своя страна извървели дългото пътешествие от Азия преди около 10 000 години. Те се състояли основно от 3 племена с малка численост - по около 2000-5000 души. Заради влажното време нормалните дрехи не им вършели добра работа и затова ходели почти голи - мажели кожата си с лой от морски лъвове, ползвали само кожени наметала, и през повечето време се подвизавали край големи огньове.

                              Хората от едно от племената били добри майстори на канута, като огънят ги е придружавал дори и върху плавателният съд. Вследствие на колонизаторското нашествие, местното население почти изчезнало и сегашното, както и в останалата част от държавата е главно потомство на европейски заселници.


                              .....














                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X