Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходки из Кипър

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разходки из Кипър

Здравейте на всички,мисля тук да споделя с вас снимки от разходките ни из Кипър,да видят всички каквото сме видяли и ние (или поне каквото сме снимали)

Снимка на острова! Тъмно зелената част е окупираната от турците през 1974-та до сега! Отбелязал съм градовете за който ще разказвам повече,има и други но ще разгледате и ще видите къде се намират!

Ще започна още от самото начало,първото ми идване в слънчевата страна...лятото на 2007-ма година! Снимките от 2007-ма не са много хубави,но пак има какво да се види! Но сегашните са супер! Който има търпение ще дочака да ги види!

Града се казва Пафос...
    Във тези къщички ни настаниха! (Аз живях в първата от дясно на ляво,на втория етаж)

Така се казва,Куруши корт

Изглед от квартала!

Разходки по града!

Аз и капитан Кук!

Годеницата ми пред някаква интересна врата...

Много са набожни,имат много църкви,православни са и църквите са им като нашите...

Имат си овеселителни паркове...

Тоз папагал си стоеше просто ей така отвън пред един ресторант и не бягаше,стоеше си пуснат върху клетката,и бърбореше...предимно псувни на гръцки...

Извинявам се за качеството на някой от снимките но са правени с телефона,пък и вечер...

Това е фикус повечето разстения който в България са познати като храстчета и си ги гледаме в саксий,тук са огромни дървета! На мен на пръв поглед това ми заприлича на орехово дърво!

Интересен магазин! Фигурките са дървени,продавача каза че са ръчна изработка,колко е ръчна незнам,но са готини...

На това му слагаш вътре китайска свещ и дими през устата,много е яко!

Това също дими...

Тук съм на работа

Това е мястото където работех тогава (Хотел,бях сервитьор)

Това местенце се нарича Корал Беи,много ме е яд че не си носех винаги апаратчето с мен,токо неща видях,а нямаше с какво да ги снимам...много ме е яд че не правех повече снимки!

А това са снимки от Сейнт Пол,незнам какво е било някога,но е било доста голямо и впечатляващо...

Вътре в черквата...

Готин полилей

Мисля че това е доста старо!

Аз и годеницата ми (доста сме се променили от тогава)

Остатъци от някогашната музайка...

Представете си колко са били големи стайте като гледате тази колона!

Малко снимки и от гробницата на кралете! Така се казваше местноста-The Tomb Of The Kings...

Залеза е готин нали?

Едни от любимите ми снимки...

Това е готино...

Забелязвате ли резките отстрани? Всичко е правено с чук и шило...

Това е от 2007-ма! Ако съм изпуснал нещо интересно ще го добавя друг път! Снимките от сега ще ги почна утре,че вече се уморих!

До: Разходки из Кипър

Благодаря за споделеното.Чакам продължението.
    0осем9осем7шест0осем7едно
    Миро

Коментар

Благодаря и аз.
      Кипър е различен от Гърция и Турция.
      Има нюанс в културата, макар и близка, който се долавя в репортажа.
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Надявам се скоро да имам повече възможност да обикалям! Имам планове да хода до родното място на Афродита,Баните на Афродита! Скалите на Петра! И нещо си там на Аполон (но не мога да го запомня още) Ще се радвам да споделям преживяното с вас!

П.П. Утре очаквайте още снимки,от края на 2009-та и 2010 до сега! Не сме ходили до някакви забележителности но мисля че има какво да се види и на местата където сме били!

Коментар

Евалья...страо-тно..
          [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
          Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

Много се радвам че ви е харесало,с голяма радост ще качвам снимките днес

Коментар

Снимките са ви уникални!
              Бихте ли написали малко повечко за тези места, история и бит... примерно.
              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Ще се опитам да намеря информация,да я преведа и да я кача! Но за сега незнам точно! Но ще се постарая да намеря нещо!

Коментар

Ще започна с кратка история на Кипър:

До 1960 година островът е колония на Обединеното кралство, след което получава своята независимост. Все още на острова се намират две действащи военни бази под юрисдикцията на Обединеното кралство.

През 1974 година след кратък период на насилие между гърци и турци, близо една трета от острова е окупирана от турски войски по силата на Гаранционния договор от 1960 г. Хиляди кипърски гърци са принудени да избягат за една нощ от домовете си, губят цялото си имущество и никога повече не се завръщат там. Създадена е Турската република Северен Кипър, призната единствено от Република Турция. Окупираните територии са разделени чрез „зелена линия“, дълга 180 km и охранявана от войски на Организацията на обединените нации. Тази своеобразна граница минава през столицата Никозия, която е последната разделена столица в света след падането на Берлинската стена. През 2007 г. части от нея са разрушени откъм южната ѝ половина.

Кратка история на град Пафос от където са снимките:

Според митологията Пафос е родния град на гръцката богиня на любовта Афродита. Според гръцката митология на лазурния бряг на Пафос Афродита, богинята на любовта и красотата, се е родила от морската пяна. Немалка част от местата в града са свързани с името на богинята. Най-известни сред тях са скалите на Афродита, обителта на Афродита в село Куклия, Баните на Афродита и Фонтанът на любовта. Името на града произхожда от дъщерята на Афродита и Пигмалион, наричана Пафос.

Кратка история на "Гробницата на кралете" - The Tomb of the Kings

Гробниците на царете ("τάφοι των βασιλέων", tafi ton vasileon на гръцки) са един голям некропол, разположен на около два километра северозападно от пристанище Пафос в Кипър.

Подземните гробници, много от които датират от 4-ти век пр.н.е., са издълбани от солидна скала и се смята че са били на погребения на аристократи Paphitic и високопоставени служители до трети век пр.н.е.(името идва от великолепието на гробниците,всъщност тук не са били погребвани царе!). Археологически разкопки все още се извършват на мястото. Гробниците са изсечени в скалите,от който са правени повечето стари къщи!

За съжаление не намирам много информация за местноста "St. Paul" Има малко но както си я превеждам няма да разберете нищо! иначе ето това е информацията:
                  "After landing at Salamis and proclaiming the Word of God in the synagogues,the prophets and teachers Barnabas, Black Symeon, Lucius of Cyrene, Manaen and Saul of Tarsus traveled along the entire southern coast of the island of Cyprus until they reached Paphos. There, Sergius Paulus, the Roman proconsul, was converted after Saul rebuked the Sorcerer Elymas. It was at that point that Saul effectively became the leader. He was from then on called Paul, rather than his former name, Saul."

Коментар

Аз мисля да продължа с снимките,този път снимките са правени между Септември 2009-та и Април 2010-та
                    Надявам се да ви бъде интересно!

Този път започвам с град Ларнака (може да погледнете в началото,на картата съм отбелязал къде се намира)
                    Кацнах на летище Ларнака...без работа,без ясна представа къде отивам и какво ще правя,без да знам къде ще спя! Без да познавам никой! Сам някъде там... Обаче след няколко часа лутане намерих един хостел с по 10 легла в стая и 10 евро нощувка,нямах избор! Отседах там (там стоях една седмица,преди да дойда в столицата,но за това ще разказвам с снимките) починах си вечерта и от другата сутрин започна голямото търсене на работа,обикаляне и снимане (не ми беше много до снимки,така че повечето снимки са правени с телефона,за това искам да се извиня за качеството на някой от снимките).

Разходка по плажната алея (обикаляне на заведения,хотели и магазини в търсене на работа).

(снимките както се вижда на датата са снимани на 28 септември,моят рожден ден,на рожденият ми ден,сам...обикалям Кипър в търсене на работа...)

Вече беше хладно и нямаше туристи по плажа...

Срещу хостела имаше една голяма черква (на снимката не се вижда колко е голяма,но е...

В тази зграда се помещават някой от големите църковни служители!

Е тук си харесах домашен любимец (мислех да го уча на Български,че ми липсваше българска реч,цял ден си говорех сам).

Тук като гледах това ми се свиваше сърцето...

Ето няколко ретро красавеца...

От Ларнака са ми това снимките,не съм имал време да снимам много! Е вече се "преселих" в Никозия,защото в Ларнака не си намерих работа,и ето вече като се "поокопитих" започнах да снимам...

Малко снимки от Никозия от края на Януари.
                    Това е пред министерството на финансите...

На годеницата ми много й харесва да се снима до храсти,дървета и подобни зеленини (Тук още не ми е годеница предложих и на 14 февруари).

Това е театъра на Никозия...

Това е нещо като библиотека към едно училище.

Тук още стой коледната и новогодишната украса.

Зимата всичко е зелено,много красиво нали? Тук сме в един парк...

Сега малко снимки от турската част от същия ден!

Много гълъби...

Пак са ме снимали как ям чак съм си изкривил устата! (гледката зад мен е хубава нали?)

Снимах се толко далеч защото исках да покажа колко е голяма джамията. (това е половината от нея! Другата половина не се вижда)

Това е украса пред бижутерните магазини близо до границата.

Приличаме си нали?

Отново се прехвърляме в грацката част на града,датата е 4 април 2010
                    Пак сме в "зеления парк" (дето показах преди малко) само че вече не е зелен.
                    Пия си RedBull и си свиркам

Пише че е забранено за кучета,но все пак влезнах...годеницата ми вика че не съм куче,а лисица,аз я поправям "чист вък съм" ("вък"-вълк)

Като дете не съм се люлял на люлки и са си наваксвам.

А,мойта любов.

Това съм аз! Ако някой помни снимките от септември месец ще забележи че съм по слаб,до октомври бях 115 кг.,сега съм 95кг. тайната на отслабването с 20кг. не я казвам,за месеците октомври,ноември и декември не говоря. (лоши спомени)

Тук случайно попаднахме на една черква,отвън са различни от нашите и за това ми е кеф да ги снимам

Дата 5 април 2010 Продължаваме с разходките из града,този път с нас е и един мой братовчед който дойде скоро!

Ех тез цветя...

Още разтения и зеленини...и кой да се снима с тях? Е няма да съм аз

Кактуси,годеницата ми (Блажка) Jaguar и LandRover.

Тук пак се смушихме в един парк,напипахме хубава сянка,и се скрихме да се снимаме...
                    Тук се хиля като идйот и изправям мотори

Катерушки...

Опитахме се да запалим летящата чиния,но нещо не тръгна! Жената вика че няма бензин,може и да е права...

Като гледам братовчеда и жената,май найстина сме пройзлезли от маймуните,до тогава имах съмнения!

Най ми харесват палмите...

Тук решихме да си починем! Аз както обикновено пак правя маймунджулъци! (сложна тая дума бре )

Това е кипърската статуя на свободата! Виждате как двама турски войници отварят портите на кипърските гърци!

Видяхме че им е тежко на хората,та решихме да помогнем!

Излезнаха вече...отдъхваме си!

Целият остров беше украсен с подобни яйца и кокошки по случай великденските празници!

Това и представа си нямам какво е! Приличаше ми на остатък от сграда!

Това също не знам какво е но архитектурата ме впечатли,в двора имаше статуя на някой патриарх и ретро лимузини който не успях да снимам!

Портата е страхотна!

Тук зад паметника се виждат част от лимузините! Едната беше Крайслер а другата мерцедес! (когато се опитах да ги снимам,прозореца отразяваше и не се виждаше нищо)

Още една стара черква (из целият град е пълно с черкви,има много! И в всяка кипърска кола и къща е пълно с икони! Много са набожни! Дори като минават покрай табела за манастир или църква се кръстат!)

Вече бяхме капнали и седнахме на кафе (тук кафето струва между 3 и 4 евро! Рядко сядаме на кафе!

Аз както обикновено не обичам да ме снимат като съм уморен! (че имам торбички под очите) и се крия

Покрай великденските празници продават пиленца,децата и жените си умират за тях! А не мислят че няма да са вечно малки и жълти! Струваха 5 евро парчето! А тази снимка ми е една от любимите! Цял ден си повтарях "Jimmy,answer me...pleaseeee..."

Вече се прибирахме към квартирата,но не спирахме да се снимаме!

Еий,гальовни мацки има тука,тц тц...

И пак не се пропускат цъфналите дръвчета!

Датата е 17 април...
                    Годеницата ми свъшва работа,и я снимам как стой уморена в Мола (тя работи в най големия мол-The Mall of Cyprus! Прави сокчета 6 часа на ден!

И аз се въргалям!

Следва продължение...
                    Последно редактирано от Георги Хаджийски; 25-04-10, 17:45. Причина: Грешка!

Коментар

Продължението...

И малко разходка навън...
                      Тук сме пред една стара църква! Статуята на Ийсус е изкарана по случай "възкресение христово"! На нея даже пише "христос возкресе" (на гръцки)

Последно редактирано от Георги Хаджийски; 25-04-10, 16:39.

Коментар

Много яко , спомних си когато бях там .Агиа Напа ще ви хареса ходили ли сте ? А как пьтувате с кола или скутер? Почнаха ли да прииждат туристи вече.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Хаджийски Преглед на мнение
                          Кратка история на "Гробницата на кралете" - The Tomb of the Kings
                          Гробниците на царете ("τάφοι των βασιλέων", tafi ton vasileon на гръцки) са един голям некропол, разположен на около два километра северозападно от пристанище Пафос в Кипър.
                          Подземните гробници, много от които датират от 4-ти век пр.н.е., са издълбани от солидна скала и се смята че са били на погребения на аристократи Paphitic и високопоставени служители до трети век пр.н.е.(името идва от великолепието на гробниците,всъщност тук не са били погребвани царе!). Археологически разкопки все още се извършват на мястото. Гробниците са изсечени в скалите,от който са правени повечето стари къщи!
                          Да допълня темата за гробниците с още малко снимки от миналата година http://v12345s.snimka.bg/travel/the-...s.391927.all.1

Коментар

Първоначално публикуван от v12345s Преглед на мнение
                            Да допълня темата за гробниците с още малко снимки от миналата година http://v12345s.snimka.bg/travel/the-...s.391927.all.1
                            Благодаря колега! Снимките са ти супер!

Коментар

Първоначално публикуван от монио Преглед на мнение
                              Много яко , спомних си когато бях там .Агиа Напа ще ви хареса ходили ли сте ? А как пьтувате с кола или скутер? Почнаха ли да прииждат туристи вече.
                              Ами пътуваме предимно пеш и с автобус! Мисля да си докарам колата сега август като се прибера за отпуската! И тогава ще обикаляме повече и ще има повече снимки!
                              Значи бил съм в Агиа Напа но още преди да дойда в Никозия за да търся работа,но там беше много умряло септември! Но иначе е много красиво! Но планираме да отидем на плаж това лято! И да пообиколим! Сега може да си си купя мотор или скутер и започваме обикалянето! Аз от известно време работя на летище Ларнака (слагаме едни табели там) и гледам че постоянно има приток на туристи! Англичани,Немци,Руснаци,Французи...и Българи (Но ние не сме туристи тук,а работници! Както казват кипърците ние се Бул-гарос,гарос-магаре на гръцки,ние сме магарета!) Има туристи общо взето!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X