Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Резерват за танцуващи мечки (разходка 14.01.07)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Резерват за танцуващи мечки (разходка 14.01.07)

В неделя (14.01.07) след като дезертирах от втория ден на прехода в Средна Гора, посетих със семейството си и група приятели изключително интересно място. Резерерватът за танцуващи мечки над гр. Белица. Сигурно сте виждали репортажи по телевизията, инициятивата е на чуждестранен биолог, който е направил редица подобни паркове за отглеждане в естествена среда на пленените от циганите танцуващи мечки (които надявам се никога вече да не виждаме с халка на носа да позират за снимка в Слънчев бряг). Целия парк е нввероятна атракция. Дизайнът е стил "джурасик парк", има огромни площи в които мечките живеят в почти диво състовние и оградени алеи по които посетителите минават за да разглеждат. Прави впечетление изпипването на всеки детайл и "стилът" на целия резерват. Аз лично съм виждал единици така реализирани проекти в България, а този определено е единствения свързан с дивите животни. Работещите в парка ветеринари и биолози с огромно удоволствие разказват за всичко и отделят много време и внимание на всеки посетител. Посещението и разходката са безплатни, което още веднъж ме впечетли, разбира се всеки който иска да подкрепи проекта може да си купи от чудесните картички или да го направи по друг начин.
    Резерватът се намира на 11 км над гр. Белица в Рила. До там се стига по пътя София - Гоце Делчев като на разклона за Банско завиваме към село Баня (на ляво) от там има табели за Гр. Белица а в него има десетки указателни табели за пътя към резервата.
    В района има страшно много черни и много стръмни пътища за офроуд, които за съжаление не можахме да пробваме защото само аз бях на 4 крака
    Препоръчвам на всеки да посети това място, а за тези които имат малки деца съм сигурен, че е задължително.
    п.с. Ако видите циганин с мечка на морето или някой панаир, моля не им давайте пари - никога.
    Technical Rescue Direct - life lies in courage
    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Резервата е нещо като последен приют - всички мечки при постъпването се кастрират..
    Сложна и странна ситуация - луди пари отиват за това шоу, а почти всяка дружинка от Родопите, Рила или Пирин, редовно трепе мечки, които са си истински!
    Тука си трябва един ненормалник с власт и омраза към бракониерството, смело копеле, да набута няколко тариката ловджии да потъркат наровете, ама отговорните гледат да са по-ниски от тревата...

Коментар

За бракониерите, мен ако питаш трябва да лежат като за убийство...ама кой ме пита, то аз по принцип, без да съм вегетарианец, имам особено мнение за удоволствието от убиването на ДИВИ и очевидно по слаби от теб животни, ама какво дса се прави, за някои било тръпка...
      А за парка, не става дума за това колко пари са отишли за спасяването на 20 мечки - повече от колкото за цялата софийска зологическа градина за 10 години сигурно. Но не е в това въпроса, а в това, че едно нещо е направено добре от начало до край, което е уникално за нашта държава.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk
        Резервата е нещо като последен приют - всички мечки при постъпването се кастрират..
        А защо ги кастрират
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Ами обясниха, че всички са твърде големи (най малката май е на 9 години, повечето около 20) и нямат никакви инстинкти. Дори малко от тях спят зимен сън, а точно тогава се раждат малките - просто нямат шанс да ги отгледат. Всъшност до сега са кастрирали само мъжките, но догодина ще кастрират и женските, че сега като се разгонят се събират диви мечоци около оградата и става интересно...

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner
            Но не е в това въпроса, а в това, че едно нещо е направено добре от начало до край, което е уникално за нашта държава.
            Тези измъчени създания трябва да се умъртвят, защото в момента страдат и завинаги ще страдат от алкохолна зависимост, всички цигански мечки са алкохолици, освен това свободата за тях е ужасно мъчение - те са в хроничен стрес, защото не чуват познатите шумове!
            Целия този цирк е пълна глупост, на една богата, но изпразнена от стойност жена - Бриджит..

Ако беше вложила тези пари като награда, примерно за ловец който разкрие убиец на дива мечка - те това щеше да е полезно - аман от уродливи изцепки!

Сега даже ми идва на акъла да формирам такъв награден фонд...

Коментар

Абе не съм съгласен, защото видях разликата в поведението на мечките прибрани преди няколко месеца и тези от преди 1-2 години. По старите се държат съвсем естествено и спокойно (като опитомени разбира се животни, не като дивите). Разбира се мнението ми не е меродавно защото дори не съм биолог, камо ли специалист по мечки, затова не бих спорил по въпроса, просто това ми направи впечетление още там.

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner
                За бракониерите, мен ако питаш трябва да лежат като за убийство... имам особено мнение за удоволствието от убиването на ДИВИ и очевидно по слаби от теб животни, ама какво дса се прави, за някои било тръпка...
                Далеч съм от мисълта да подкарвам на нов глас стария спор (песен) за/ против лова в портала, но едва ли една мечка (камоли дива, има ли такова понятие? ) да е по-слаба от човека? Чудя се защо не излизат (бракониери и прочие) срещу мечките с една чикийка в ръка - като по филмите (героят 'Тристан', демек Брад Пит от филма 'Легенди за страстта')? Тогава ще е Интересно.

Коментар

Аз също съм далеч от мисълта да съдя всички ловци за заниманието им, но мисля, че е очевидно кой е по слабия - 300 кг. мечка или 100 кг. здравеняк със скромното предимство на карабина 50 кал, и оптика с която води честен бой с мечката от 150м. Както и да е, спорът наистина е безпредметен, но поне спазването на закона трябва да се следи зверски. Въпреки че и този закон е един... Вълците са застрашен или изчезнал вид в полвин европа, като и у нас популацята им е на границата на сигурното възпроизвеждане, ама нали са "вредни" та чак държавата дава пари за изтребването им по всяко време на годината....

Коментар

Искате ли да ви покажа снимки от резервата с мечките.
                    http://ftp.domainbg.com/ymk/1/11.jpg

Коментар

Интересна работа..
                      Една мечка в резервата струва 200 лв. на ден, без да се броят разходите за първоначална инвестиция на инфраструктурата..
                      Ако не се лъжа бяха около десетина - т.е. 2 бона дневно или 60 бона месечно!
                      Аз съм твърдо убеден, че ако се предложи награда от 20 бона за човек, издал бракониер на мечки и същия бъде тикнат :съгласно действащото в момента законодателство/ зад решетките, точно след половин година няма да има бракониери на мечки!
                      Уверявам ви, тъй като имам що годе информация, че мечки се трепят на поразия...
                      Т.е. вместо да се доотглеждат безмислено осакатени мечки, може да се спасяват по три мечки на месец или 36 годишно...

Това си е пример за лицемерието и глупостта на днешните природолюбители!

Коментар

Всяка година МИНАВАМ от там поне 4-5 пъти.
                        Без да ме интересува дали ги кастрират или не за мене там е едно красиво място.
                        И целия преход от яз.Б . Искар - х.Грънчар-Трещеник-Семково-с.-Белица е пхриятен.
                        А според менЕ това кой каде ловува и кой каде убива и какво е МОАБЕТ излишен.Защото сАм сигурен каквото и да кажат ловците че 85%от тях поне 5-пъти са браконерствали та АЙДЕ да не се прайме на по-европейци от европейците.И да не жалиме мечкиште и сърните повече от клошарите например.
                        Май забих У друга тема ама нейсе.... Знаете за що СТАА въпрос.

Коментар

А ако искате мога да ви представя БРАКОНИЕР-по европейските стандарти(демек цЕл живот нЕма билет) дето на есен(късна) ЗАЕБВА пушката и я вади чак лятото-за вас лъжа за мене ИСТИНА.

Коментар

Не е бракониер тоя дето няма хартия, а тоя който се гаври с бременно животно..
                            Както спомена Хънтъра, май верно дружинките са организираните бракониери, абе май няма спасение - нещо като да направиш от циганин образован човек...
                            Ще си караме с тая простотия, докато останат само заградени стопанства и надзирателите почнат да отстрелват бракониерите при оградата!
                            Не напразно горските от стопанствата са фенове на германците - дисциплина брате, можеш да го оставиш на средата на стопанството, а нашия дрипав сополанко, само гледа къде да удари кьоравото!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Kolev Преглед на мнение
                              Искате ли да ви покажа снимки от резервата с мечките.
                              разбира се, че искаме...
                              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X