В неделя (14.01.07) след като дезертирах от втория ден на прехода в Средна Гора, посетих със семейството си и група приятели изключително интересно място. Резерерватът за танцуващи мечки над гр. Белица. Сигурно сте виждали репортажи по телевизията, инициятивата е на чуждестранен биолог, който е направил редица подобни паркове за отглеждане в естествена среда на пленените от циганите танцуващи мечки (които надявам се никога вече да не виждаме с халка на носа да позират за снимка в Слънчев бряг). Целия парк е нввероятна атракция. Дизайнът е стил "джурасик парк", има огромни площи в които мечките живеят в почти диво състовние и оградени алеи по които посетителите минават за да разглеждат. Прави впечетление изпипването на всеки детайл и "стилът" на целия резерват. Аз лично съм виждал единици така реализирани проекти в България, а този определено е единствения свързан с дивите животни. Работещите в парка ветеринари и биолози с огромно удоволствие разказват за всичко и отделят много време и внимание на всеки посетител. Посещението и разходката са безплатни, което още веднъж ме впечетли, разбира се всеки който иска да подкрепи проекта може да си купи от чудесните картички или да го направи по друг начин.
Резерватът се намира на 11 км над гр. Белица в Рила. До там се стига по пътя София - Гоце Делчев като на разклона за Банско завиваме към село Баня (на ляво) от там има табели за Гр. Белица а в него има десетки указателни табели за пътя към резервата.
В района има страшно много черни и много стръмни пътища за офроуд, които за съжаление не можахме да пробваме защото само аз бях на 4 крака
Препоръчвам на всеки да посети това място, а за тези които имат малки деца съм сигурен, че е задължително.
п.с. Ако видите циганин с мечка на морето или някой панаир, моля не им давайте пари - никога.
Резерватът се намира на 11 км над гр. Белица в Рила. До там се стига по пътя София - Гоце Делчев като на разклона за Банско завиваме към село Баня (на ляво) от там има табели за Гр. Белица а в него има десетки указателни табели за пътя към резервата.
В района има страшно много черни и много стръмни пътища за офроуд, които за съжаление не можахме да пробваме защото само аз бях на 4 крака

Препоръчвам на всеки да посети това място, а за тези които имат малки деца съм сигурен, че е задължително.
п.с. Ако видите циганин с мечка на морето или някой панаир, моля не им давайте пари - никога.
Коментар