Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътуване до в. Пъстрец (Ала Борун)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пътуване до в. Пъстрец (Ала Борун)

Връх Пъстрец се намира на около 4км от македонската граница в района на Симитли. Мястото е диво и освен дървосекачи-бракониери и луди експерти по телекомуникациите като мен никой не припарва в района. Старото име на върха е Ала Борун (Зли връх) поради силните ветрове и многото смъртни случаи от измръзване на контрабандисти в миналото. През зимата на практика мястото е непроходимо с МПС и обикновенно ако стане авария с телекомуникационното оборудване инсталирано на върха се ходи пеш около 3-4 км.
    В района няма покритие на GSM операторите и на практика човек е откъснат от света.
    Района под върха е осеян от плетеница черни пътища използвани само за бракониерство.
    Мястото е много подходящо за off road понеже терена е много разнообразен и се редуват глинести (кални) терени, каменисти участъци и рекички които през пролетта са доста буйни.

Снимките са правени предимно на слизане от върха. При изкачване състоянието на терена е такова че всяко забавяне на скоростта или спиране води до затъване на колата и невъзможност да се продължи.
    Прикачени файлове
    LZ1AZA
    MAZDA B2500 4x4 2004

До: Пътуване до в. Пъстрец (Ала Борун)

Здравей колега . По повод пътуването Ви до станция Пъстрец да внеса малко уточнения. Аз се каэвам Сашо и работя вече 22 г. на въпросната станция. Върха се каэва Алаборум а самата станция е РРС "Пъстец". Върха е висок 1650 м. На 6 км от границата с Македония е. Дърва режат само фирми а не бракониери.И най важното никога не е имало контрабандисти .Трима души са загинали преэ 1982 г. Двама войника и един паэач на станцията. Има покритие на телефоните . Има баэови станций на Мтел и Виваком. Поздрави.
    На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

А дали темата и снимките са за "Хард раздела"?Аз поне поне не виждам нещо екстремално в терена-може би било по-интересно въпросното място да се атакува с ниска лека кола за да има поне малко адреналин.

Коментар

Градски (Нива мен) лека кола (голф) се качва лятото. Екшъна (хард) е зимата когато има преспи. Но най много съм страдал ранна пролет когато пътя е много кален и в гората има стар сняг. Много твърд. Неведнъж съм висял на мостовете. Тогава освен крика друго не помага. 18 г катеря тоэи връх с УАЭ 3 г с Дефендър . От есента съм с Тойота Хайлукс. Тойотата определено не е эа там. Имам много снимки но не мога да се справя. За някои ОФроуда е кеф но за мен е професия.Бъдете здрави и не си оставяйте магарето в калта.

Коментар

Първоначално публикуван от niva men Преглед на мнение
          А дали темата и снимките са за "Хард раздела"?Аз поне поне не виждам нещо екстремално в терена-може би било по-интересно въпросното място да се атакува с ниска лека кола за да има поне малко адреналин.
          Че тя(темата) си е в раздел "Разходки".
          Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

Коментар

Първоначално публикуван от aldr Преглед на мнение
            Здравей колега . По повод пътуването Ви до станция Пъстрец да внеса малко уточнения. Аз се каэвам Сашо и работя вече 22 г. на въпросната станция. Върха се каэва Алаборум а самата станция е РРС "Пъстец". Върха е висок 1650 м. На 6 км от границата с Македония е. Дърва режат само фирми а не бракониери.И най важното никога не е имало контрабандисти .Трима души са загинали преэ 1982 г. Двама войника и един паэач на станцията. Има покритие на телефоните . Има баэови станций на Мтел и Виваком. Поздрави.
            Здравей колега,

възможно е да има неточности в описанието ми. Информацията която имам е субективна - от лични впечатления и разговори с хората от село Сушица което е на-близо до върха.
            Върхът се казва Пъстрец и това му е официалното наименование. Има го на всички карти и описания на района. Старото му име е Алаборун и е сменено на Пъстрец доколкото знам през 80-те по време на поредната кампания за подмяна на турски имена.
            РРС станцията на връх Пъстрец е необслужваема от доста години (т.е. там никой не работи в момента)
            Относно GSM покритието - впечатленията ми са преки. Имам телефони на Глобул и Мобилтел. И на двата телефона батериите падат с 50% за въпросните 1.5-2 часа път от Сушица до върха(т.е. телефоните перманентно губят връзка и се включват в режим търсене на мрежа което води до голяма консумация). Това е съвсем нормално имайки в пред вид силно пресечения терен. Няма GSM базова станция която да е в състояние да осигури пълно покритие в района без бели петна. Това не е по силите дори на ТЕТРА базова станция.
            Не искам да коментирам темата за бракониерите дървосекачи - там впечатленията ми са още по-преки и директно от източника - статистиката на броя на актове в РДГ Благоевград които както знаем са само върха на айсберга.
            Всеки който е минавал по черните пътища и през сечищата в района (на мен за съжаление през лятото ми се случи тъй като се губих няколко пъти по пътя до върха) може с един поглед да сравни броя на маркираните за сеч дървета и този на отсечените без маркировка. Това не го казвам критично. В условията на финасова криза и пълно безхаберие от страна на държавата хората от района просто нямат друг изход за физическо оцеляване. Същата е ситуацията и с контрабандата на цигари. На практика в този район границата с Македония е отворена. Като се тръгне по пътя за старата застава след с. Сушица може да се мине границата с Македония при хубаво време дори и с лек автомобил.
            Разбира се мога и да греша. Не мога да претендирам за абсолютна точност в изказванията си тъй като съм само гост в този район.
            Едно никой не може да отрече - природата е наистина много красива и зиме и лете и слава богу все още "нецивилизована".
            Последно редактирано от akalexandrov; 30-01-10, 11:41.
            LZ1AZA
            MAZDA B2500 4x4 2004

Коментар

Здравейте, за лятото имам желанието да посетя вр.Огреяк/Кадийца/ и вр.Ильов връх, които са близо до в.Пъстрец и като гледам за изходен пункт е най-удачно с.Сушица/става въпрос за посещение с джип/.
              Някой има ли информация за маршрута вр.Ильов връх-ГКПП Станке Лисичково да ли е проходимо по хребета на Влахина планина.

Коментар

От: До: Пътуване до в. Пъстрец (Ала Борун)

Никой ли не е минавал от там???

Коментар

От: Пътуване до в. Пъстрец (Ала Борун)

Тони не съм се качвал на тези върхове. Обикалям района между Сушица и Брезница. Все пак ходя по работа и немога да си правя своеволия. Между тези две села знам всички пътеки . Ако мога с друго да помогна. Сашо 0878800847

Коментар

Привет на всички Колеги и от мен.Преди 21 години имах възможноста да посетя този обект-служих на въпростната станция за няколко месеца.Отностно пътя -с уазка много трудно през Горна Брезница.Това за летният и есенният сезон ,а зимата просто забравете няма качване дори пазачите на които бе задължение да пускат генератор за станцията при спиране на тока ,не се сменяваха докато времето не позволеше и ходеха доста пеша .При един такъв преход и аз самия бях пред замръзване и още изтръпвам при спомена от онази люта зима на 90година.Понеже ходехме по един път в седмицата за провизии от заставата която бе на около 3 километра от нас помня ,че там бе доста по проходимо и равно.

Коментар

Бат Кире а мен не ме ли помниш? Аз съм Сашо и карах пазачите с УАЗа. Пишеш за пътя до заставата там е равно но стават най_големите преспи и стоят до края на май. А помниш ли как ме чакахте на заставата в четвъртък пред артелната с продукти за една седмица .

Коментар

Тази година се навършват 35 г от пускането в експлоатация на Радио релейна станция (РРС) Пъстрец. На времето е била доста важна станция от там минаваше международната телефонна линия с Гърция.

Коментар

Да и боиният сигнал от Щаба на БА до всички поделения в Югозападният регион.Ще ме прощаваш ама от времето ли или от тва пиене не се сещам за теб-aldr.Забравил съм дори и имената на пазачите и момчетата от заставата. Съжалявам.

Коментар

Ще се опитам да кача някоя снимка на станцията.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01515.jpg
Прегледи:2
Размер:144.0 КБ
ID:5195554Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00124.JPG
Прегледи:6
Размер:53.6 КБ
ID:5195555Натиснете снимката за да я уголемите

Име:30112009234.jpg
Прегледи:1
Размер:178.2 КБ
ID:5195556Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC02259.jpg
Размер:83.8 КБ
ID:5195557Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01509.jpg
Размер:95.4 КБ
ID:5195558

Коментар

Интересни снимки, особено втората снимка - DEFENDERA май е престоял малко в преспата. Интересна станция. В нашия край имаме доста по скромна/с.Ветрен Кюстендилско/, но не знам дали е на БТК или на телевизията. От време на време идват от БЛ да я обслужват.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X