Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходка до Седемте престола и Леденика

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разходка до Седемте престола и Леденика

Почивните и празничните дни са хубаво нещо, когато навън грее слънце и имаш компания за разходки. За моя радост на 4-ти май и двете условия бяха налице и с приятели решихме да се откъснем поне за ден от любимата мръсна София. След кратко умуване поехме през Искърското дефиле към манастир Седемте престола с крайна цел посещение на пещера Леденика. По това време на годината удоволствието да пътуваш през дефилето е неописуемо. Скали, река, зеленина и топлото пролетно слънце.....Красота!!! За жалост, не спряхме никъде по пътя, за да снимам, и фоторазказчето ми започва от манастира.

Първото, което видяхме, бяха веещи се на вятъра чаршафи, което на фона на манастира и заобикалящата го зеленина и тишина веднага ми създаде някакво усещане за домашен уют и спокойствие :

Малко информация за самия манастир до входа:

Нещата изложени в това ярко кътче мисля, че се продаваха:

Храм Рождество Богородично:

По пода на цялата площадка около входа на храма се сушеше хляб.В бързината забравихме да попитаме защо, така че ще се радвам, ако някой знае и ми отговори на този въпрос

Навсякъде беше много чистичко, свежо и приятно:

Малък експеримент за снимане на вода с ниска скорост :

Последен поглед към манастира преди тръгване :

Пристигнахме във Враца около 13,00 часа (от София тръгнахме в 9,30. Все още не мога да разбера защо ни отне толкова време ) Останах очарована от този град. Минавала съм няколко пъти покрай него и съм виждала само някакви сиви мрачни сгради. Сега видях центъра и околностите, и честна дума - влюбих се. Такава чистота и спокойствие за съжаление се среща рядко.

Тъй като всички вече бяхме много гладни решихме първо да хапнем, но да намериш заведение с добра храна не е толкова лесна задача в непознат град. Затова решихме да се доверим на местните хора, препоръчаха ни ресторант-винарна „Глобус“. Ако някой път минавате през Враца и сте гладни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се отбийте там (намира се в центъра, но трябва да питате за него, защото е на доста скришно място). Това е едно много уютно ресторантче, с много вкусно ядене и перфектно обслужване. Толкова бяхме възхитени, че си увековечихме впечатленията в книгата за клиенти.

Сити и доволни към 14,30 се запътихме към Леденика. Нямам думи за да опиша колко живописен е пътя до там, за съжаление пак бяхме в колата и бързахме и не можех да снимам, но... другия път.

На полянките преди пещерата имаше ужасно много хора излезнали да се порадват на хубавото време и да посетят „ледената дупка“. За радост на дечицата имаше кончета за яздене:

А пък възрастните си имаха малко по-различни занимания:

И ето стигнахме пещерата. Оказа се ,че поради големия наплив на хора няма ексурзовод и посещението е индивидуално (разбирайте по 150 човека накуп по тесните стъпала на пещерата). Поради високата населеност вътре нямах много възможност за дълго да спирам и да снимам, но колкото - толкова:

Стълпотворението :

Зала „Хладилника“ крие вълшебно сиитрово езерце, събрало не само сълзите на планината, но и пожеланията за здраве и късмет на всички посетители през годините. Легендата казва, че трябва да се потопи пръст във водата с мисълта само за едно желание.

Топнахме по едно пръстче, хвърлихме по една монетка и продължихме

Един съвет от личен опит: ако не сте ходили в Леденика и мислите да го направите обувайте тъмни панталони, защото всички излизат от там кални до коленете Ето така:

Изкарахме си един прекрасен ден.
    Надявам се снимките ми да са събудили приятни спомени от ваши разходки до там, а ако не сте ходили - да са породили поне малко желание да отидете.
    Последно редактирано от svetik; 09-05-09, 19:25.

До: Разходка до Седемте престола и Леденика

Ех, Леденика мерси, че ми го припомни!
    Тъкмо вчера говорихме с Тацуно за езерцето, че два от трите пъти, в които си е пожелавал нещо там му се е сбъднало. Да кажеш после и ти дали ти се е сбъднало Аз в такива случаи никога не мога да се състредоточа само върху едно желание...

А манастира изглежда много китен наистина. И за първи път виждам така "посипано" с хляб. Който знае да каже защо
    Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
    A2 (+)

Коментар

Пещерата е една от най-красивите в България. Аз бях миналата година там и ми направи невероятно впечатление.
      Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
        Ех, Леденика мерси, че ми го припомни!
        Тъкмо вчера говорихме с Тацуно за езерцето, че два от трите пъти, в които си е пожелавал нещо там му се е сбъднало. Да кажеш после и ти дали ти се е сбъднало Аз в такива случаи никога не мога да се състредоточа само върху едно желание...

А манастира изглежда много китен наистина. И за първи път виждам така "посипано" с хляб. Който знае да каже защо

А като метнеш монета през тълпата брои ли се....., че нещо много претъпкано беше аз като бях....и желанието нещо не се сбъдва ....

Супер разказ..и аз бях там скоро ...беше страшна мъгла, а аз минавах от Миланово през планината и изгубихме пътя около някаква мина там...добре, че бяха горските
        Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

Коментар

Аз минах по маршрута Миланово-Пършевица-Боров камък-Згориград-Враца сега на 8 май с кракомобила. Там има изключително красиви местности.
          Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.

Коментар

Първоначално публикуван от Pavlin Преглед на мнение
            А като метнеш монета през тълпата брои ли се....., че нещо много претъпкано беше аз като бях....и желанието нещо не се сбъдва ....

Супер разказ..и аз бях там скоро ...беше страшна мъгла, а аз минавах от Миланово през планината и изгубихме пътя около някаква мина там...добре, че бяха горските
            Offtopic: Трябва да потопиш пръст на дясната ръка....сериозно !
            Per aspera ad astra.

Коментар

Първоначално публикуван от Тануцо Преглед на мнение
              Offtopic: Трябва да потопиш пръст на дясната ръка....сериозно !

Аааааааа ... 'начи ще се връщам . ..поне вече знам пътя
              Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

Коментар

Бил съм няколко пъти до 7-те престола и Леденика. Извинете ме за спама, ама най-яркият ми спомен в момента е когато едно от кучетата ми се нас*а в багажника на колата пред манастира и трябваше да чистим при минус 15...
                А сега сериозно - в самия манастир гигантско впечатление ми направиха... гигантските секвои в двора. Едно е да четеш колко си метра стават стечение на столетия, друго е да ги видиш, знаейки, че са едва ли не пубертети в развитието си... А пак на шега - перефразирайки един герой от популярен разказ на популярен писател - "колко да са - една щилка и неколко резервоара и толкоз"...
                След манастира имаше едно мнго яко място, не знам защо ама не мога да се сетя в момента за името, ама е туристически комплекс с идеална концепция и не толкова идеална реализация. Моля да ме подсетите за името. доста интересности имаше там вкл. щраус, кози-джуджета, понита и нелоша кръчма...
                А що се отнася до Ледениката - това е първата пещера, която посетих през съзнателния си живот и много и се кефя - постоянно като имам възможност ходя пак там...

Коментар

Не знам дали изпълнява желания, ама веднъж това езерце ме прибра до София след като чух екскурзоводите да коментират колко пари щели да приберат от езерцето, аз минах преди тях и прибрах достатъчно за 6-7 литра газ, че да си стигна до София (нещо бях закъсал за пари )

Коментар

Здравейте!
                    Благодаря на всички, които написаха толкова красиви думи за нашия град Враца!
                    Относно манастира - е това задължително трябва да се види, усещането е невероятно... А няколко километра след манастира има ферма с щрауси и други животни. Има опция за преспиване и добро похапване. На хората които не са ходили пожелавам приятно искарване.
                    Поздрави от Враца!
                    [SIZE=3][COLOR=darkred][I][B]Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника![/B][/I][/COLOR][/SIZE]
                    [url]http://bechi2.mondozoo.com[/url]

Коментар

Първоначално публикуван от izo4x4 Преглед на мнение
                      Бил съм няколко пъти до 7-те престола и Леденика. Извинете ме за спама, ама най-яркият ми спомен в момента е когато едно от кучетата ми се нас*а в багажника на колата пред манастира и трябваше да чистим при минус 15...
                      А сега сериозно - в самия манастир гигантско впечатление ми направиха... гигантските секвои в двора. Едно е да четеш колко си метра стават стечение на столетия, друго е да ги видиш, знаейки, че са едва ли не пубертети в развитието си... А пак на шега - перефразирайки един герой от популярен разказ на популярен писател - "колко да са - една щилка и неколко резервоара и толкоз"...
                      След манастира имаше едно мнго яко място, не знам защо ама не мога да се сетя в момента за името, ама е туристически комплекс с идеална концепция и не толкова идеална реализация. Моля да ме подсетите за името. доста интересности имаше там вкл. щраус, кози-джуджета, понита и нелоша кръчма...
                      А що се отнася до Ледениката - това е първата пещера, която посетих през съзнателния си живот и много и се кефя - постоянно като имам възможност ходя пак там...
                      Ице, мястото за което говориш е в с. Осеновлаг на няколко километра след манастира. При влизане в селото отдясно е Чифлик Ненкови.
                      ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
                      Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Първоначално публикуван от ifchon Преглед на мнение
                        Не знам дали изпълнява желания, ама веднъж това езерце ме прибра до София след като чух екскурзоводите да коментират колко пари щели да приберат от езерцето, аз минах преди тях и прибрах достатъчно за 6-7 литра газ, че да си стигна до София (нещо бях закъсал за пари )
                        Всъщност хвърлянето на парите по фонтани и други е с цел хората, грижещи се за мястото да събират парите и да ги използват за поддържата му.
                        В Рим на Ди Треви ще ви помолят за хвърляте само евро, за да могат да ги използват
                        Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                        A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от izo4x4 Преглед на мнение
                          частна ферма Осеновлак
                          СВОБОДАТА Е В ГОРАТА !!!

0878209603 0885665118 Качето русия

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X