Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моят град,моето село!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Моят град,моето село!

Първоначално публикуван от Детелина 74 Преглед на мнение
    Да,SAMSUNG DIGIMAX S85 SILVER.
    Други снимачни техники,освен тази,не бяха посочени от Вас,без значение чия собственост са били,както и в кои години сте направили авторските си снимки...
    Всеки участник тук,при желание може да прочете Вашите и моите мнения/и не само/ в тази тема.
    След което да си направи съответните изводи персонално...
    Последно редактирано от maxxx; 10-05-09, 16:21.

Коментар

А също до Русе се намера село Басарбово
      с един прекрасен скален манастир,Ивановските
      скални църкви са също близо до Русе както и
      село Червен със своята средновековна крепост.

Коментар

няколко снимки и от мен село Червен

снимките са от сони w110

Коментар

още няколко от река Дунав до с.Бръшлян, резерват ,, КАЛИМОК-БРЪШЛЯН'' на 35 км.от Русе
          дано да ви харесат

Последно редактирано от ozidi; 10-05-09, 19:00. Причина: доп.

Коментар

Ще запомня Русе с няколко характерни неща.
            Когато отидох да прекарам там шестгодишния си русенски период, пристигайки в началото на май 1991 г, най-напред ми направи впечатление контрастът между скромната атмосфера на малък провинциален град и помпозното излъчване на старите аристократични сгради, начело с гарата. За мое голямо съжаление (понеже не бях посещавала града преди) времената на разцвет за града бяха безвъзвратно отминали и не можах да го видя в пълния му блясък.
            Следващото, което буквално ме стресира, пристигайки там след 5-годишно пребиваване в София, беше, че след 8 часа вечерта, дори през лятото!, улиците опустяват и човек няма къде да седне на заведение, работеха само няколко кръчми и ресторанти.
            Третото, което съвсем ме извади от равновесие, беше ..... Дунава. Като тракийско чедо, обичащо планината, гледката на широооко разлялата се река беше като извадена от фентъзи роман - сякаш това беше краят на света и отвъд реката няма нищо!!!! Мина повече от година преди кошмарите, предизвикани от тази панорама, да спрат.
            Друга характерна черта на Русе е климатът. Горещо лято+мразовити зими. Да тръгна от Пловдив вечерта при плюсови температури и леко влажно време и да пристигна сутринта в Русе, посрещната от ледена виелица, беше "класика в жанра". Затова след време започнах да наричам града Северните ледовити страни. Другата причина за "ледовитата" съставка в името е социалната атмосфера в града - но това е старата истина, че един южняк никога не може да се аклиматизира и да се чувства добре северно от Стара планина.
            Няма как да пропусна да спомена Центъра! Красиви дву- и триетажни постройки, наредени като мъниста в наниз! Добре поддържан парк, свързващ бившия партиен "кораб" - впоследствие сграда на Общината, с централния площад, на който се намира и една много интересна като архитектура постройка - Съда. С мрачната си каменна облицовка и гениално решени пропорции, тя има уникално подтискащо, зло излъчване! Много съм слушала за "Кристалния павилион", намирал се срещу тази сграда и съборен по нечия прищявка. Говореше се, че ще възстановят - дали е направено нещо ? Друго характерно местенце на този площад е т.нар. Лайното - градинка с два павилиона и маси за сядане. Кръстено е така заради "благословията", идваща отгоре от птиците. Противно на името си беше приятно местенце за сядане.
            Kaлният и мизерен градски пазар.
            Може би уникална за този град (в България!) беше градската управа в периода до края на 1996 г., когато Дим. Калчев(после шеф на държавната администрация) стана кмет и съсипа една брилянтно работеща администрация. Тогава главен архитект на града беше Цвети Русинов и под негово ръководство цялото ТСУ (териториално и селищно устройство) работеше стегнато, компетентно и в срокове, може би на надевропейско ниво! Доста други администрации видях след това и ми се плачеше за България, виждайки ужасно високото ниво на некомпетентност и корумпираност, особено във Варна! Русенци можете да се гордеете с този период и ви пожелавам пак го постигнете!
            В Русе беше учреден и първият частен спортен клуб в България - "Акро".
            В Русе имаше възможност да се водят бебетата да плуват. Няма майтап - водех сина си на три месеца на плува, обяснението е повече от просто - бебетата могат да плуват по рождение, много са готини как се справят във водата, гмуркат се и се кефят, но ако не се занимават, след няколко месеца напълно забравят тези си умения.
            Другото, което няма да забравя, са срещите ми с един от най-големите бандити на града, за когото направих няколко проекта. Въпреки "заниманието" си, ще го запомня като един от най-културно и възпитано държащите се хора...
            Там пак беше открито едно от първите частни стрелбища, където можеше свободно да се попуца.
            Мога още много да пиша, но това са впечатления от периода 1991-1999 г, а снимките ми са....на лента, разбира се! Ако намеря нещо интересно като се разтърся, ще го сканирам и пусна. Интересно е как се развива един град, не само какъв е в момента.
            НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
            Omnia vincit amor !

Коментар

Моето родно място е доста на север. Но от там практически много спомени нямам. Освен....

"Шумел сурово Брянский лес
              туманы синие вставали
              и сосны слышали окрест
              как шли на битву партизаны...."

....и че имаше много железарии в Брянската гора, като ходехме навремето с вуйчо за гъби. Военни железарии.

Сега за Варна.... докато не съм тръгнал редовно да влизам по катакомбите под града, също нищо интересно не мога да представя. Лятото по принцип живеем в Суворово. Купихме една къща там преди години и мислим до две-три тгодини окончателно да предпочетем това градче пред морската столица, че аз съм трето поколение гражданини и ми писнало смъртоносно от това...
              В Суворово има интересна джамия. Една от най-инетересните в СИ България, според мен. Преди няколко години, деликатно си изнахалствах разрешение да направя снимки вътре. Вижте и Вие...
              Всичко вътре е снимано в ниското тяло естествено

Това долу се намира точно срещу входа дето е олтара в Църквите

По-отблизо

В шкафчето отдясно има книги - Свещения Коран и май разни ръководства по религиозни обряди
              Още по-вдясно от "олтара"
              има нещо като малко копие на минарето отвън

От тук виси на верига полилея, а в средата нещо като изогрофисан слънчоглед.

На една от стените до неработещия часовник, разни арабски писмена
              Домакинът каза, че носели късмет ако се закачат в дюкян,работилница или просто одая
              на правоверни.
              Продавали се на дребно и не били скъпи
              нещо като стенни амулети

В минарето пазителят не ма пусна, от съображения за сигурност
              каза, че преди години основите му били подкопани от златотърсачи-иманяри. Злите езици обаче говорят, че самия той /господин Я./ една вечер след солидна порция кайсиева пер ос:grin: грабнал една канго:shocked: и започнал активно издирване на митичните пендари в основите на въпросното минаре... нищо не намерил освен големи проблеми после с вярващите.
              Върхът на минарето от близо

А на по-ниската сграда
              има това горе.

Ааа, забравих....покрай полилея в кръг има изписани арабски ироглифи.
              всеки означава нещо- Мохамед...Фатима...Тъста на Мохамед /самия Мохамед е бил сирак доколкото си спомням/
              та това е семволът на Мохамед

п.п. Би ми било интересно, от Уважаемите съфорумци мюсулмани или познавачи на символите на исляма, да науча - формата на полумесеца на върха на минаретата на джамиите стандартна ли е и вътлре задължително ли е да има звезда. Или може да съществуват разновиднасти. Благодаря.

Коментар

Както колежката писа по горе - това е ""Лайното"",прочутото заведение с такова наименование.

Хотел ""Рига"" - доста е красив не само отвън,а и от вътре също.

Шадраваните пред Съдебната палата.

Кея.

Коментар

Детелина, ако имаш възможност, пусни снимки и на доходното здание. Все пак е една от най-красивите сгради в България.
                  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект

Коментар

Сега намерих нещо доста интересно за Русе, аз поне досега не съм чувала за подобен паметник, някъде другаде! Но, вижте сами
                    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=133288
                    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Темата е за красотите на на България или може и чужбина?

Коментар

Първоначално публикуван от superMAX Преглед на мнение
                        Темата е за красотите на на България или може и чужбина?
                        За красотите на родния град/село,или мястото в което живеем,те затова ми е трудно,да се сетя,каква красотия,да турна от София-НДК-то ли,Народното събрание,или нищо друго .
                        Поне аз така го разбрах.
                        Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Добре,ама като нямам снимки от от моето село?А и да имам не мога да ги покажа!А то е много красиво,близо до София/40км/,южния склон на Верила.Има и малък язовир,и две реки които се в него.Въобще КРАСОТА!!!!!!

Коментар

Първоначално публикуван от 4i4o mi Преглед на мнение
                            Добре,ама като нямам снимки от от моето село?А и да имам не мога да ги покажа!А то е много красиво,близо до София/40км/,южния склон на Верила.Има и малък язовир,и две реки които се в него.Въобще КРАСОТА!!!!!!
                            Като идеш следващия път,вземи наснимай ,невиждам проблем,да го покажеш-и аз в началото имах затруднения с прикачване на снимки и др. екстри (таз картинка на профила,ми отне три години,да я лепна у това кюше ).

Коментар

Това е което имам за сега
                              Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от 4i4o mi Преглед на мнение
                                Това е което имам за сега
                                И панорамата е чудесна,и коритото на чешмата гали окото.Тази чешма постоянно ли е в това състояние ...Може разбира се,да кажеш кое е селото,тържественно обещоавам да не нападам чужди бири и др.благинки

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X