Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Еко пътека Бялата река

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Еко пътека Бялата река

Тръгнахме да търсим път до Узана, но информацията излезе грешна. Резервният вариант беше Бялата река. Минахме по черно от с.Тъжа до Паниците.

Райското пръскало

Връх Ботев остава в мъглата.

Дъщеря ми видя това влечуго, което се оказа.......

По-мързеливите останахме да чакаме тук.

Мястото е много красиво през всеки сезон, но сега реката е най-пълноводна.Тътена на водите и аромата на здравец оставям на въображението Ви.

До: Еко пътека Бялата река

Разкошно място, само една поправка, дъждовника е земноводно, а не влечуго.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Красота браво много красиви снимки
      Сузуки Витара ДБ 2.0 H20A малко повдигната и гуми каквито има в сервиза.
      КтМ 525еxc ендуро. +Нисан ТВ42Е Тел:0 осем 99 нула 44 35две.

Коментар

Истински разказ в картинки! Браво Видев!!!

Коментар

ХЕ
          радвам се че и други хора от форума се разват на тази красота. Аз отдавна го препопъчвам - и не само - в началото на пътеката се намира бивак Бала река - чудно място !
          А за Калофер може да се отвори цяла тема направо.
          www.kalofer.com - за любознателните.
          Препопъчвам Вила Дона (0889224383)

Ако някой иска повече информация - с удоволствие ще споделя.

Поздрави

Коментар

Впечатляващи гледки! Прекрасна природа и хора,които могат да я оценят. Благодаря,че ме направи съпричастен с това пътешествие!
            Dacia Duster 1.5 dci 115Hp 4х4 - Екзотика на колела.

Коментар

Браво на тия ентусиастите положили огромния труд за направата на тия мостчета и стъпала,миналата година бях до Еменския каньон но там мостовете и пътеките къде къде бяха в по окаяно състояние!!!
              Най-добре е да имаш богати приятели!!!
              Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
                ХЕ
                радвам се че и други хора от форума се разват на тази красота. Аз отдавна го препопъчвам - и не само - в началото на пътеката се намира бивак Бала река - чудно място !
                А за Калофер може да се отвори цяла тема направо.
                www.kalofer.com - за любознателните.
                Препопъчвам Вила Дона (0889224383)

Ако някой иска повече информация - с удоволствие ще споделя.

Поздрави
                Slick искам повече информация за Вила Дона

Коментар

Първоначално публикуван от stanislav13 Преглед на мнение
                  Slick искам повече информация за Вила Дона
                  На ЛС, не спамете темата, а най-добре в Препоръчвам това място. Там е за похвали за хубави места и препоръки.
                  LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                  www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Красиви места,добър фотограф.Какво повече?

Коментар

Първоначално публикуван от Чичко Фър Преглед на мнение
                      Браво на тия ентусиастите положили огромния труд за направата на тия мостчета и стъпала,миналата година бях до Еменския каньон но там мостовете и пътеките къде къде бяха в по окаяно състояние!!!
                      Там съм бил преди 5 или 6 години и имам снимки, но на хартия. Та тогава и на мен ми направи впечатление също като теб за огромния труд положен за да може да се придвижваме по тези мостове....
                      И какво се оказа когато поразпитахме насам натам... всичко това било направено на доброволни начала от някакви чужденци...какви не си спомням сега.
                      Не претендирам информацията да е 100% истина, но така ни беше казано.
                      Друго което ме учуди е, че бях събрал две торби с боклуци от пикника и барбекюто което си бяхме спретнали на един голям камък в средата на реката, нещо като остров.
                      Та въпросният боклук носех на един кол като млада мома менци с вода и хората с които се разминавахме ме мислеха за ЛУД...

Наистина това е едно от трите най-красиви места в България които съм посещавал и много благодаря на колегата за събуждането на тези спомени...

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                        Там съм бил преди 5 или 6 години и имам снимки, но на хартия. Та тогава и на мен ми направи впечатление също като теб за огромния труд положен за да може да се придвижваме по тези мостове....
                        И какво се оказа когато поразпитахме насам натам... всичко това било направено на доброволни начала от някакви чужденци...какви не си спомням сега.
                        Не претендирам информацията да е 100% истина, но така ни беше казано.
                        Друго което ме учуди е, че бях събрал две торби с боклуци от пикника и барбекюто което си бяхме спретнали на един голям камък в средата на реката, нещо като остров.
                        Та въпросният боклук носех на един кол като млада мома менци с вода и хората с които се разминавахме ме мислеха за ЛУД...

Наистина това е едно от трите най-красиви места в България които съм посещавал и много благодаря на колегата за събуждането на тези спомени...
                        Дай боже и дотам да я докараме .. доброволци да направят нещо такова.
                        Истината е следната (понеже съм участвал в замиксъла, проекта и строежа) на точно тази пътека:
                        това е резултат от съвместната работа на НП Централен Балкан, парков участък Калофер, с подкрепата на проект Опазване на биологичното разнообразие и икотомически растеж, финансиран от Амеликанската агенция за междунардно развитие (USAID). Същия проект е разработил плановете за управлене на НП Рила и Централен Балкан, както и куп други неща свързани с националните паркове (ако Ви интересуват подробности - питайте).
                        Пътеката (както и съответните съоръжения - мостове, пейки на пътеката и Бивак Бяла река)е направена по проект на екип от специалисти - ботаници, биолози, паркова охрана, инженери и др- с оглед да е максимално вписваща се с околната среда, да ими минимално отражение, както и да доставя удоволствие и наслада от гледките, растенията и животните които туристите биха могли да видят.

Взети са предвид всички възможни мерки за безопасност. При изработката имахме превдид някои възможни недостатъци и опасности при изграждането и укрепването на мостовете и стъпалата.
                        За самия строеж (с оглед частта икономическия растеж и подпомагане на хората живеещи около парка) се ползваха само местни хора от които дойдоха не малко идеи също така. Освен това те познават района и особеностите му. Освен всичко - по този начин се създава и чувство за стобственост (в добрия смисъл на думата) у местните хора.

В момента бивак Бала река се стопаниства от местен човек, а пътеката - от Дирекцията та парка и Сдружение за екотуризъм - Калофер (ако не се лъжа)

Да не Ви досаждам с повече подпробности, но ако държите - с удоволствие.

Изключително се радвам на интереса Ви - тъй като за мен това е специялно място .. толкова специялно, че с жена ми си направихме сватбата там.

За съжаление в момента съм ужасно далеч и единствено мога да му се радвам през вашите очи и обективи.

Поздрави

Коментар

Само да добавя че горните дейности са части от няколко последователни проекта (създаване и установяване на парковите дирекции; оборудване и обучение на персонала, планове за управление; устойчиво ползване на парковите ресурси и създаване на условия за остигуряване на поминък на общностите живеещи около парковете) и се изпълняваха от американска консултантска фирма. (1 постонянен съветник, български екип - 6 души ; приходящи външни и множество наши консултанти )
                          Общо по тези проекти са работили огромен брой учети от БАН и други чaстни и държавни експерти.
                          Пътеката е малко зрънце от всичко направено.
                          Последно редактирано от Slick; 29-04-09, 22:53.

Коментар

На 02.05.2009 имахме щастието да посетим и разгледаме пътеката. За съжаление не съм толкова красноречив за да предам усещането, което остави у нас това място. Толкова уникално, красиво и величествено. Технически отлично изпълнено, поддържано, чисто.
                            Благодаря на хората реализирали този проект, позволили ни да докоснем частица прелест и да възвърнем гордоста си на Българи, на хора родили се и живеещи в страна с такава природа..

Още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ!

Коментар

През почивните дни и ние посетихме бяла река, настина е много красиво и зареждащо .Няколко дни след тази разходка още ми се иска да съм там сред природата и чистия въздух на Хайдушкия Балкан .

Поздрави
                              Последно редактирано от cveti; 12-05-09, 20:00.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X