Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преход вр.Шипка-Узана-вр.Мазалат.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Преход вр.Шипка-Узана-вр.Мазалат.

Колеги здравейте.Малко ми е странно да пиша другаде освен в хард раздела/не за друго,но просто скоро не ми се е случвало/,но този път прехода според мен,а и според участниците си беше просто разходка/поне за нашите разбирания,щото за други може и хард да им изглежда/,с тук таме интерестни елементи.И така да започвам по същество.
    Миналата седмица се внесе предложение за въпростния маршрут,но доста хора от групата се оказа че са заети и няма да могат да дойдат.До последно и ние тримата/Боко,Видьо и моя милост/,се колебаехме заради лошото време и дъжда,но в един момент страстта ни към офроуда и предизвикателствата на природата си казаха своето и в 09.00ч. се събрахме и потеглихме.Изказах гласно опасенията си че тръгваме без резачка/този много ценен уред/,но Видьо ме успокои че си носи веригата и с нея ще режем каквото трябва,макар и с по-бавни темпове.Маршрутът беше ясен ,а подхода към планината както обикновено щеше да е в раойна на с.Енина.Само да не си помислите че като ще караме по Ст.Планина,това означава и придвижването до там ще е по асфалт......щото такъв филм няма.Още на 15км. от Ст.Загора навлезнахмме в черното и само се питах колко вода ще има в реката където щяхме да я пресичаме.

Времето беше доста мрачно/личи и по снимките/.

Добре че в р. Тунджа вода почети нямаше......

Последния път тук водата се плискаше над предния ми капак.

В един момент ,решихме да се отбием до Казанлък и да видим дали Тенко и някой друг колега няма да се включат към групата.Така и стана.Още три джипа се присъединиха към нас и....Тенко си носеше резачката.........отдъхнах си.
    От там продължихме и се насочихме към планината.

Последното населено място с тази красота.

Постепенно се приближавахме към скатовете на планината,но небето стана още по-навъсено.

Ето че навлезнахме в дебрите на Балкана.

Доста голяма част от пътя ни изглеждаше така.....

.....и така.

Макар и времето да не беше с нас,красотата си беше тук и трябваше само да поглеждаш в страни от пътя за да се насладиш в големи дози.

Скоро стигнахме Шипка без нищо по съществено да се случи,и се насочихме към Узана.Дъжда и мъглата си ни бяха постоянен спътник.

Пътят правеше интерестни завои и беше много приятно.

Тук държа да отбележа,че освен дъжда и мъглата пътя по който карахме почти през цялото време изглеждаше така.На някой колеги /след предоставяне на фотоматерияла/им се стори доста хард терена,но ние си се кефехме и машините се справяха безпроблемно.

Имаше и лирични отклонения с много красоти....

........имаше и заигравка по коловозите/Боката се размина с леко ударен преден калник/......

На моменти имах чувство че караме през джунгла....в дъждовен период

Групата подържаше едно средно темпо на каране,защото все пак бяхме тръгнали на расотка, а не на състезание,но моя милост като последна машина в колоната,често спираше за фотосесия и се налагаше да давам в последствие всичката гас,за да догонвам останалите.Но ето че при това каране теренът ми изигра лоша шега,която за малко щеше да завърши трагично.Карайки по една права,на която от дясно имаше доста дълбока пропаст без налични дървета,а само обрасли храсталаци,и то в доста гъста мъгла и дъжд при скорост от около 50-60км/ч.,голямата и дълбока около40-50см. дупка я видях,но на фаталните за реакция 6-7м.Опитах да спра,но при всичкия дъжд и разкаляния терен,това беше невъзможно.Макар и с убита скорост Нисана се наби в дупката,подскочи сериозно нагоре и се свлече в пропаста.Не....не се шегувам.Успях да спра в последния момент преди да започнем с грандиозните каваци надолу.Джипа беше наклонен застрашително надолу,тъй като предна дясна гума беше пропаднала извън пътя,а предполагам задна лява беше във въздуха.От удара и калните ми подметки кракът на спирачката ми се беше изплъзнал и натисках и спирачката и същевременно гаста с около 4000об/м.Добре че с другия крак бях натиснал съединителя и не го бях изтървал,защото не ми се мисли какво щеше да ни се случи.Сега като се замисля ситуацията е изглеждала безнадеждна,но тогава действах импулсивно и рефлексно/ако мога така да се изразя/.Още щом джипа се спря и включих блокажа и на мига пробвах да се върна назаден на пътя.Притесних се за миг дали с включения блокаж колата няма да поднесе в страни и да се затъркаляме,но явно задно дясно беше в дълбочък коловоз и той го ограничаваше/понякога коловоза може да ти спаси задника/и машината след една -две проби с рев,буксуване и хвърляне на огромни количества кал се върна успешно на пътя.Моят навигатор Стельо,чак тогава промълви,че просто не е имал време да асимилира какво се случва и да се уплаши.Разминахме се само с неговата ударена глава в страничния прозорец/не знам как не се счупи/.Оживяхме,но тук научихме още един урок на негово величество живота,а именно...."бързай бавно"....,защото в такива ситуаций може изходът и да е фатален. Продължихме и настигнахме групата чак на Узана.Естествено споменах за случката,но без да изпадам в много подробности,за да не притеснявам колегите и така да ги принуждавам да спират все и да ме чакат като се заиграя с фотото.

Спряхме за кратка почивка,през която поизмихме страничните прозорци,че бяха налепени плътно с кал,и заредихме миячните устройства с вода/ползвахме ги постоянно/.....

......след което продължихме към х. Партизанска песен и от там минавайки от северната страна на планината към вр.Мазалат.

Както писах вече калта си беше в промишлени количества,че и доста лепкава.

Пътят ни се виеше надолу от северна страна на Балкана ,а зеленината и пейзажа бяха невероятни даже и при това мрачно време.

А тук все едно карахме през някоя южно американска джунгла.....

Скоро слезнахме на един асфалтов път,който ни заведе до тук.

В това дивечовъдно стопанство разположено на 270хектара площ се отглеждат много диви животни като елен лопатар,кошути,сърни,муфлони, от хищниците,мечка ,вълк и др.След като добре зтворихме вратата продължихме,като скоро излезнахме от стопанството и продължихме ,но този път изкачвайки се в посока на вр. Мазалат.
    Гледките които ни се откриха бяха невероятни,а аз съм се зарекъл при хубаво време задължително да се върна тук.

Пътят вървеше покрай красива река.

Скоро стигнахме и до подходящо място за почивка и хапване.Беседката беше направена много хубаво.....

.....и е построена от.....

....а чешмата която беше отсреща изглеждаше като че е в някакъв парк,с.....градинар.

Тук имахме среща и с горската полиция.Хората спряха при нас с една Фероза,поздравиха ни най-вежливо,попитаха ни към х.Мазалат ли ще ходим,обясниха ни как да не объркаме пътя и ни пожелаха приятна разходка, след което си тръгнаха.Любезни хорица.А ние хапнахме,пийнахме и отново на път.........
    Следва продължение.....
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

До: Преход вр.Шипка-Узана-вр.Мазалат.

.....и така продължихме си пътя към Мазалат.

Само след няколко завоя обаче съдбата ни поднесе поредното приключение.Колоната изведнъж спря и се чу че Видьо счупил ресьор.При подробeн оглед обаче се установи,че коварен и жилав клон е заседнал между ресьора и рамата и измъкване нямаше.Вдигнахме колата с джека,но......

....ама като му разправях на Видьо,че резачка си требе....не верва......А ако не сте виждали как се ремонтира джипка с резачка.....

Дори и след отрязването,клона се опъваше и се наложи няколко ритника ,докато накрая се предаде.

Скоро продължихме,а след два завоя се натъкнахме на чудо на тунинга и проходимостта....нямам думи.....велико е.

Не след дълго навлезнахме и на територията на парка Централен Балкан.

Хубаво направен вход,макар че ми напомни по-скоро на входа на "Джурасик парк"

Малко след това пристигнахме и до крайната точка от маршрута си.Хижа Мазалат.

Пийнахме по кафе,полафихме с колегите и скоро дойде време да се връщаме.На тръгване мъглата се вдигна и се откриха гледки към връх Мазалат и отчасти към северна България.

Последно гушкане на местния домашен любимец от най-малкия участник в тази разходка и отново на път.

А това е пътеката към местността "Пеещите скали"

На връщане ни се откри изглед,който при мъглата не бяхме видели.

Ето и още няколко снимки от красивата река по пътя ни.

При минаването ни отнова през дивечовъдното стопанство,станахме свидетели на нещо прекрасно.Времето се проясни и явно доста от обитателите излезнаха от гората.

За снимките си трябваше техника,но само аз бях въоръжен с 10х-оптичен зуум.
    Това обаче не е в следствие на зума ,а просто на невероятно многото и лепкава кал.

След около 200м. каране по пътя се натъкнахме на още по впечатляваща и омагьосваща гледка.

Освен кошутите там имаше и доста муфлони.....гледката беше респектираща и вълнуваща....

А след като се показа и слънцето,аз направо забравих да снимам......

Не ни се тръгваше,но нямаше как.Доста дълъг път ни очакваше с всичките му заигравки,а времето беше много напреднало.И така продължихме по калотийте и клонаците на фона на залязващото слънце....

В един момент се прокрадна мнение да минем напряко от Узана с не много дълъг,но сериозен екстрем,но разумът надделя и много скоро видяхме и финалната права/е...поне по черно де/.

В заключение мога да кажа,че маршрута не беше много тежък,но за сметка на това доста продължителен.Прибрах се след 21.00ч.,което ще рече че расотката е траяла около12часа и то почти плътно каране.За красотата на природата няма да говоря,защото по този маршрут аз лично бих я преоткривал още доста пъти ,но при ясно време.За това което видяхме и му се насладихме вече ви писах и се надявам поне малко да сте добили представа за района и неговите красоти.Поздрави.
    Lubashki777
    Последно редактирано от lubashki777; 10-06-08, 22:28.
    NISSAN FOREVER

Коментар

Специално за колегите от Казанлък /пък и за други мераклий/,обещаните снимки в оригинален размер и някое и друго клипче.Поздрави.
      https://htftp.offroad-bulgaria.com/Lubashki777/Prehod%20vr.Shipka-Uzana-Lakat-vr.Mazalat-orgig.%20razmer/
      П.П.С молба другия път да не ми се сърдят че ги бавя като спирам да снимам.
      NISSAN FOREVER

Коментар

Браво, добре сте си изкарали.
        LZ1VMH

Коментар

Нямам думи.Впечатлен съм силно,както от разходката,така и от срещата с животните.Нещата,които сте заснели е невъзможно да бъдат видяни от много хора.Поздравления и успехи на екипа.
          Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
          NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Радвам се че ви е харесало.Ето и едно не много качествено клипче на кошутите.
            https://htftp.offroad-bulgaria.com/L...r/P6084373.MOV
            NISSAN FOREVER

Коментар

Любо, поздравления!

Разказът е страхотен и снимките също. (Най-много ми харесаха една с храма в с. Шипка и особено онази, в която джипка завива някъде в мъглата, а зад нея свети кална локва и тя просто говори за какво става дума.)

Преди малко пак разгледах всичкото - екстра е!

Поздрави!

P.S. Забелязах GPS. Честито!. Добре ли се представя?
              Искам България чиста!

Коментар

Ами по същото време съм бил съвсем наблизо. Все някой щеше да ме вземе за оператор на дърворезачка. И бирите ги отварям "с поглед"...
                Голяма красота е минала покрай джипките!
                Браво!

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                  Любо, поздравления!

Разказът е страхотен и снимките също. (Най-много ми харесаха една с храма в с. Шипка и особено онази, в която джипка завива някъде в мъглата, а зад нея свети кална локва и тя просто говори за какво става дума.)

Преди малко пак разгледах всичкото - екстра е!

Поздрави!

P.S. Забелязах GPS. Честито!. Добре ли се представя?
                  Благодаря.Теренът наистина беше много кален,и на моменти с дълбоки дупки и коловози,а мъглата освен че ни попречи да се насладим на прекрасните гледки на няколко пъти ни изигра лоша шега.Най-фрапиращото беше когато по пътя за Узана се наложи да изкачваме стръмно нагорнище и не можеше да се прецени на коя предавка да включиш предварително,защото просто не се виждаше колко е стръмно,а след първия завой стана още по-стръмно и.......ама машините се справиха.Също така поради мъглата и дъжда ,случката с мене /която имахме късмет да не завърши фатално/,беше върха на сладоледа.
                  По въпроса с GPS-са .Имам го от месец и съм много доволен.Води ме,показва вярно и дори когато онзи ден на връщане замръкнахме някъде между Узана и Шипка по едни моторджийски пътища с много преплетени клонаци, и за миг не се притесних,защото машинката постоянно ми показваше къде се намирам и знаех на къде да карам.Просто до сега не знам как съм карал без нея.Поздрави.
                  NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                    Ами по същото време съм бил съвсем наблизо. Все някой щеше да ме вземе за оператор на дърворезачка. И бирите ги отварям "с поглед"...
                    Голяма красота е минала покрай джипките!
                    Браво!
                    Ами аде.....
                    NISSAN FOREVER

Коментар

Поздравления за репортажа ! Невероятна красота ! Благородно ви завиждам . Като гледам снимките направо си дъвча калтърмата
                      ‎По 2 литра са само млякото и сока !
                      WJ 4.7

Коментар

Прекрасна разходка! Много обичам да снимам диви животни, но за съжаление не попадам често на тях. Като видях кадрите, направо ми светнаха очите. Колега lubashki777, моля да качите трака, ако е възможно.

Коментар

Няма проблем.Ето и трака.
                          П.П.Това реално е трака на връщане,разликата с другия е че от Шипка се върнахме по асфалта,а реално на отиване си се качихме по черно.Другия трак незнам защо, но не ми излизат допълнителните точки които съм сложил,а дивечовъдното стопанство е една от тях.Мисля че този ще свърши работа.Поздрави.
                          https://htftp.offroad-bulgaria.com/L...-h.Mazalat.gpx
                          NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                            Няма проблем.Ето и трака.
                            П.П.Това реално е трака на връщане,разликата с другия е че от Шипка се върнахме по асфалта,а реално на отиване си се качихме по черно.Другия трак незнам защо, но не ми излизат допълнителните точки които съм сложил,а дивечовъдното стопанство е една от тях.Мисля че този ще свърши работа.Поздрави.
                            https://htftp.offroad-bulgaria.com/L...-h.Mazalat.gpx
                            Много благодаря. Ще мога да го ползвам.

Коментар

Уникално , уникално момчета , наи веце ви завиждам за прекрасното време дето се улучили , аз убожавам всяко време , само да не е слъце , кадрите които разгледах просто ме изкефиха
                              sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X