Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Земенският пролом и околностите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Земенският пролом и околностите

Следващия път минете и долу покрай самата река,ще можете да видите красотата на пролома и да поснимате и Земенските пирамиди.Ако има палатки се отбийте да пием по кафе.
    Сузуки Самурай-старт от скрапа
    0885192667

Коментар

Колега ,над водопада има къща и църква,на 200 метра от тях има чешма и сграда на ТКЗС то мисля ,че беше.Колата е добре да се остави там и после по пътеката да се заобиколи водопада.Не директно от къщата надолу, а отстрани. Както си по течението на рекичката ,гледайки къщата, вляво се пада обхода. Около половин час е ходенето допълнително, но е лесна пътека.

Коментар

От седем години а може и повече с една компания ходиме на водопада поне един път в годината по различни поводи.Много е красиво и си заслужава да се види.Винаги сме пътували с влак,а и доста пъти сме ходили пеша от Ръждавица и кариерата на Земен до водопада,защото не е имало пътнически влакове.Бяхме решили края на тази седмица да ходим,но са съкратили влаковете,които спират на водопада.Има ли възможен път за джип според вас до подножието на водопада?Бих се присъединил при сведваща ваша разходка към него.Благодаря за поредния прекрасен пътепис който споделяте с нас.Поздрави.

Коментар

Под водопада има път, който се отделя около 1 км. преди къщите над водопада в дясно, но преди години имаше срутена скала и не знам дали е проходимо. С по-сериозен джип може, като се подмине къщата за гости на кмета-Емил, над бившото училище, след това пътя се разделя-по десният път през ливадите и сте под водопада. Но първо да се огледа дали ще се справи джипа с последните 200-300 метра!

Коментар

Fly Free, аз точно по този начин слезнах до водопада. Пред ТКЗС-то има едва 3-4 паркинг места.

genatanaceko, на навигацията видях изобразен такъв път. Тръгва от Ръждавица, като линията на влака ти се пада вдясно от теб по посока водопада.

Ето вижте тази снимка.

Това е едното панорамно място за наблюдение на водопада. Вляво от тази позиция тече реката, вдясно е водопадът, а някъде напред и вляво е Раждавица. Пътеката , която слиза от къщите/ТКЗС-то и църквата над водопада води до тук или слиза към зелената поляна, която се вижда долу.
            Тази поляна е точно под водопада и до нея водеше пътя, който видях на навигацията.
            Даже самият път се вижда и на снимката как слиза от склона.

Не знам откъде почва, дали е проходим и дали води до поляната под водопада. Някой трябва да потвърди или да провери.
            Според мен има път.
            Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
            0888/00-55-37

Коментар

Първоначално публикуван от verter Преглед на мнение
              Даже самият път се вижда и на снимката как слиза от склона.

Не знам откъде почва, дали е проходим и дали води до поляната под водопада. Някой трябва да потвърди или да провери.
              Според мен има път.
              Вярно е, че има път до поляната под вопада, но преди 3-4 години земна маса затрупа една малка отсечка.
              Преди това до полянката се стигаше с кола и цяло лято имаше по няколко палатки.
              LR 90 - 1990, 2.5 TD заменен от Andro160 с 300 TDi
              LR Defender 110 - 2003, TD5
              Honda CR-V II - 2004, 2.0
              тел. 0887 581 738

Коментар

Първоначално публикуван от verter Преглед на мнение
                Е, чак такива места няма и пътят е безопасен. Трудности за джипа не се сещам.

На места пътят от Раждавица до билата е тесен и граничи с пропасти. "Проблемът" , поне на мен ми е , че зяпам непрестанно във всички посоки в търсене на нещо интересно за снимане и това ми отвлича вниманието и правия волан.
                На места се минава много близко до пропастите към реката, а те са впечатляващо отвесни и дълбоки. Особено на местата, където се оттича водата по време на дъждовете. Не е нужно даже умишлено да ги приближаващ с джипа за да ги видиш, всичко се вижда през страничния прозорец.

Сега се сещам, и за още едно място. Хубаво е 200 метра преди къщите над водопада да се остави МПС-то. Има една табела паркинг за ориентир. Последните 200 метра до къщите пътят е наистина много тесен и няма никаква вероятност да се разминеш дори с мотоциклет. Извън пътя има и къде да паднеш. Може да са 10-15 метра, но има. При самите къщи има 3-4 парко места и ако са заети пак няма къде да се остави колата.

А коловозите е трудно да се снимат, така че да покажат колко са дълбоки. Поне забелязвам, че от снимките трудно се дава ясна представа. На места със сигурност орях с дифовете, но не е било никакъв проблем да се движа. Мисля, че имаше и алтернативни следи наблизо и джип с 31-ци би трябвало да си минава.
                Точно такива описания и снимки имах предвид! Описанията са достатъчно ясни, а и снимките си ги бива. Контраста на сюжета повече ме впечатлява!
                Поздрави!
                Любомир Бончев 0889216605
                Jeep Cherokee Sport 2,5 td - 1998

Коментар

Точно това е пътят, който споменех по-горе. Води до поляните под водопада, но не знам дали е почистен срутеният участък.

Коментар

Първоначално публикуван от kris200 Преглед на мнение
                    Точно това е пътят, който споменех по-горе. Води до поляните под водопада, но не знам дали е почистен срутеният участък.
                    Все още не е.
                    тел. 0887 581 738

Коментар

Красива разходка, уловена в прекрасни снимки! Поздравления!

Коментар

Браво,благодаря!От Земен се пуска/ше Струма до Кулата в миналото.
                        А тези простотии се правят от името на всички ни.
                        Даника
                        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Ходих вчера на проверка.
                          Още не е цъфнало. Ей тия клонки долу трябва да са с цветове.
                          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Чудесен и пленителен разказ.

Цветето за което питаш е Горска съсънка / Anemone Pulsatilla /

Заснел си я преди цъфтеж, но после изглежда така:
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:215220490327.jpg
Прегледи:1
Размер:485.5 КБ
ID:5468835

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                              Колега ,над водопада има къща и църква,на 200 метра от тях има чешма и сграда на ТКЗС то мисля ,че беше.Колата е добре да се остави там и после по пътеката да се заобиколи водопада.Не директно от къщата надолу, а отстрани. Както си по течението на рекичката ,гледайки къщата, вляво се пада обхода. Около половин час е ходенето допълнително, но е лесна пътека.
                              И аз направих семейна екскурзийка до водопада сега по празниците. На OFRM имаше точка "Изглед към водопада Полска Скакавица". Селото пък по някакви местни патриотични подбуди се води РАждавица (не рЪжда, видиш ли, а нещо плодовито), та и на GPS-а трябва да се търси като РАждавица. Точката "изглед към водопада" обаче води до началото - горна точка на водопада (въпросната махала, има и някаква "Къща за гости "Водопада"", ама нямаше признаци да работи). Т.нар. "паркинг" със "Сграда на ТКЗС" е помпена станция. От нея вляво или вдясно все се стига до църквицата "Св.Димитър", кацнала точно на върха на водопада:

Име:Sv_Dimitar_n.jpg
Размер:181.8 КБ
ID:5486112
                              Заварихме я отворена:

Име:Sv_Dimitar_in.jpg
Размер:70.8 КБ
ID:5486113

Име:Sv_Dimitar_12n.jpg
Размер:71.6 КБ
ID:5486114
                              До църквата има разрушена воденица, а в реката - остатъци от воденични камъни:

Име:Nachaloto_n0.jpg
Размер:141.8 КБ
ID:5486116
                              "Горна мъртва точка" на водопада: кротко си тече нанякъде и изчезва:

Име:Nachaloto_n01.jpg
Размер:187.2 КБ
ID:5486117
                              По-надолу няма как да погледнеш, ако не си вързан с въже

Име:Nachaloto_n.jpg
Размер:150.9 КБ
ID:5486115

Име:Nachaloto_2.jpg
Размер:149.0 КБ
ID:5486118
                              Иначе, за да видиш водопада отдолу, от махалата може да се слезне само пеша:

Име:23_n.jpg
Размер:79.3 КБ
ID:5486119

Име:Vod_cl0.jpg
Размер:94.4 КБ
ID:5486120

Име:Vod_n.jpg
Размер:81.6 КБ
ID:5486121

Име:Vod_cl1.jpg
Размер:84.6 КБ
ID:5486122

Име:Vod_cl.jpg
Размер:98.3 КБ
ID:5486123

Име:Vod_n1.jpg
Размер:126.9 КБ
ID:5486124
                              Подножието е нещо като котловина, много красива, път за кола / неподготвен джип отгоре не установихме да има, заради зидовете (не знам дали добре личат):

Име:zidove_n.jpg
Размер:84.0 КБ
ID:5486125
                              Има ги навсякъде. Къртовски труд - не е работа на войници, древни или средновековни строители. Просто хората така са предпазвали от ерозия нивичките и градинките си из карстовия чукар:

Име:Chukar.jpg
Размер:114.4 КБ
ID:5486126
                              Пътят до махалата се поддържа - беше минавал булдозер, изравнил коловози и имаше насипани купчини с чакъл, приготвени за затрупване на неравности. По пътя срещнахме този приятел, който излезе пред колата. Когато слезнахме, с явно неудоволствие, но без страх и без да бърза, се връцна и скри в храсталаците, където изчака да се махнем

Име:484565_10151464378104702_1309134177_n.jpg
Размер:101.3 КБ
ID:5486127

Име:575467_10151464378244702_1627982214_n.jpg
Размер:136.2 КБ
ID:5486128
                              Последно редактирано от Bogoljub Gagic; 27-05-13, 11:27.
                              В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                                И аз направих семейна екскурзийка до водопада сега по празниците. На OFRM имаше точка "Изглед към водопада Полска Скакавица". Селото пък по някакви местни патриотични подбуди се води РАждавица (не рЪжда, видиш ли, а нещо плодовито), та и на GPS-а трябва да се търси като РАждавица.
                                Не си прав колега. Водопадът е в махала на с. Полска Скакавица.
                                Раждавица е съвсем отделно село, което наистина до 1989г. е било РЪждавица.
                                тел. 0887 581 738

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X