Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Археологически паметници "посред нищото"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

trapper коментира
    Днес, 12:58
    Ако дадете убедителна идея как колелата на каруците са се търкаляли точно по една линия през камъните, за да си направят коловози, ще се съглася с вас.
    Нали не си мислиш, че коловозите по Бойкострадите и Фъндъкчаршиите са направени от еднократно преминало свръхтежко МПС?

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:zx980_4811835.jpg
Прегледи:138
Размер:176.1 КБ
ID:7033863
    Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена ©

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Жълтите павета се разместват или трошат - настилката отдолу е калпава.

• trapper
      trapper коментира
      Редактиране на коментар
      Боголюбе, ти май не си се возил на двуколка, теглена от кон/коне? Тая кола подскача встрани и поднася от най-малкия камък на пътя. Няма как да направи коловоз на нова каменна настилка, ако няма улей.

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      И са одели и са чукали с длето да правят улеи...? Ке умра ил` загина.

Не можах и не мога да си го обясня с тия улеи в Помпей как се е получило... Още там го гледах и го мислех и после по снимките пак... При положение че върху камъка вероятно е имало и някаква посипка, дребна фракция, не знам. Значи, тия двуколки са с дървени оси, лагеруват на дърво, при нас това се е смазвало с катран, предполагам че и там - следователно тия колелета се износват и играят насам натам. Допускам, че близо до пешеходната пътека /издигнатите камъни/ са правили тук таме улеи, които да насочват правилно колеята, че да не се блъска в издигнатите камъни... И от там на места по някои улици където са минавали и разминавали кервани да са се получили улеи по цялото протежение. Например към мелниците или към някои складове и т.н.

Вчера мерих улицата в Нове, тая дето е на снимката пост 62. Не ги знам тия хора в какво са мерили, стъпки или дюймове, но разстоянието между бордюрите е точно една ролетка - 3 метра
    Плюс минус няколко санта от разместването на камъка...

Коментар

В стъпки
      1 римска стъпка е 30 см

Ако трябва съвсем точно 295мм

Коментар

• jordanov sv
        jordanov sv коментира
        Редактиране на коментар
        Съгласен съм.

Оразмеряването на пътища в Римската империя, някои от които се ползват и сега, е чирашка работа в сравнение със сградите на гръцките архитекти в Акропола (Атина), възстановен след разрушаването му от персите, преди 2500 години.
      Партенонът е построен на площ 2148 кв.м, висок е 12,5 м. Има 6 колони от късата страна и 16 от дългата. Осите на колоните се събират в ЕДНА точка на ЧЕТИРИ километра над терена! Съвременните проучвания доказват, че това е най-устойчивата конструкция на земетръси!

Цялата сграда е проектирана и изчислявана със сметало и транспортир, а е строена на ръка, без 3D принтери!

Е, не е точно в България, но поне е наблизо ...
      ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20_Roselle_Archaeological_Park_Roman_road_with_ruts-683x1024.jpg
Прегледи:60
Размер:192.0 КБ
ID:7034295

Археологически парк Роселе в Тоскана. По сайтовете пише, че това е "износване на пътната настилка".
        Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена ©

Коментар

• trapper
          trapper коментира
          Редактиране на коментар
          Май не правиш разлика между първичните улеи и износването?

Требе си учене, казва се "Пътно строителство".

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Само ти ръсиш хуморески с "римски релсов път" Никой никъде не споделя твоя теориЙ.

• trapper
          trapper коментира
          Редактиране на коментар
          Така е. В тоя форум само "чукча-писатель"... Както навсякъде у нас.
          Последно редактирано от trapper; Днес, 13:47.

Абе докато не се съберем един рейс куриФеи тука от Форумът да идем на Помпей да анализираме и изчисляваме, нема се оправим с тея улеи..

Ей го сега като гледам снимката от Роселе ми идва на идея че по тоя път са влачили тежки камъни за някой си строеж, на шейна или на плазове някакви. Де да знам?

И друго всеки път се чудя като наблюдавам такива места и не мога да се начудя и всеки път накрая се натъжавам... Даже за едно обикновено пътче в един обикновен гарнизон /Нове това/ са мъкнели и гласели камък по тон, по два, ужасно много труд, да му се не види и ужасно много разход. Откъде се идвали тия техните добавени стойности че да си позволят тия обществени строежи, пътища, амфитеатри, акведукти, бани и т.н. и т.н. Ми и по сегашните мерки тогава е имало много богати хора, с извънградски вили, с фонтани шадравани, с мозайки и какво ли не. Откъде е идвала парата!? Хайде робите ясно или безплатен труд да речем, ама той тоя работник дето цял ден влачи камъни трябва да вкара 2-3 хиляди калории днеска, значи хляб и парче месо или някаква мазна каша от булгур понякога чаша вино или няква чорба... И парче плат да наметне, па то и тогава си е имало сезони, значи и една кожа. Ами ако има жена деца нещо трябва и на тях да занесе, айде жената нещо и тя ще изкара... Земеделието да речем че са ползвали жива тяга за оран и транспорт, ама едно семейство да гледа макс 10ина декара зърнени, 20 да са. Като си остави семе и храна изкарва един тон зърно, два да са и това е, през останалото време влачи и реди камъни. 5-6 занаята развити и още 5-6 допълващи, ама то и оттам няма кой знай какви данъци да влязат. А тия чиновници, инженери, войскари работят нещо и чакат на заплата...

Накрая си казвам че са копали отнякъде купища злато и са го вкарвали в оборот и това е...

Коментар

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Империя, баце. Ама истинска, не като "ВБИ" ® дето се визуализира от петното на всяка обърната на покривката чаша с ракия Бях давал пример едно време в затрития раздел - глобата за сергия без разрешително на Златния рог е била в размера на "трибута" дето Византия била плащала на българите, за да ѝ пазят северната граница, па те (или ние?) си мислели, че им плаща "данък", за да не я нападат.
          А иначе "публичните финанси" и плащаните с тях проекти нямат нищо общо с представите на дребния частен собственик за строителство - било то на къща, било то на дворец дори. Несъизмерими са били винаги.

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          Историята е една голяма салата , както казват, пише се от победителите, затова е и толкова достоверна.

• jordanov sv
          jordanov sv коментира
          Редактиране на коментар
          Е да де, с всичко това съм наясно. Знам и че империя се гради с войска и чиновници, ама все пак...
          Ей го за златото какво попрочетох набързо:
          https://www.nasamnatam.com/statia/Zl...ulas-4062.html

https://pochivka.blitz.bg/pateshestv...rinti-i-kuhini

Ми че то тия хора контролирали от десетки до сто хиляди тона злато по различните писания, първо гръчко и Египет, после собствено производство... Хвала на тея люде

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 1 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
      X