Обява

Свий
Няма добавени обяви.

През Родопите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• През Родопите

Аз и моя приятел Йордан редприехме това пътуване за да се насладим на пътя, да видим нови неща и най-вече всеки от нас да открие нещо в себе си, нещо, което иначе все ни убягва в шумотевицата в която живеем.
    Отначало замисъла беше да тръгнем три машини - два мотора и моето Дискавъри, но в последния момент нашия приятел Тончо се оказа зает, а моя син претърпя инцидент ден преди това и в крайна сметка тръгнахме само двамата малко преди обяд в петък. Първата цел ни беше Маджарово. Искахме просто да покараме покрай меандрите на Арда. Минахме през Симеоновград, обядвахме в Харманли, където всъщност за първи път разгледахме картите и се замислихме на къде сме тръгнали. Отначало само знаехме, че искаме да покараме из Родопите. Точно на този обяд изникна идеята да пробваме да минем през Родопите. През целите Родопи. От изток на запад. Не искахме да посещаваме места, на които сме били или на такива, на които се струпва целия народ. Не че успяхме да се скрием съвсем, но се постарахме, де. Така безцелното пътуване се сдоби с цел.
    Освен прекрасната природа на предпланините и на Родопите се срещнахме с много странни и интересни хора, които иначе бих подминал с висока скорост. Малко преди да започнат завоите към Маджарово насред полето видяхме Дискавъри с ремарке със слама. Скочихме веднага и аз започнах да снимам истинска селскостопанска техника. От машината пък излезе човек със походката, която придобиват хората след прекаран цял живот в работа. Приближи се много усмихнат, с запретнати ръкави на риза на МВР и ни заприказва. Оказа се изключително разговорлив и приятен човек. Стана ясно, че е бил пожарникар в пенсия. И се представи като Бойко. Аз се ухилих и повторих: "Бойко Пожарникаря"... А той съвсем сериозно ме погледна и ми каза - да така ми казват и всички така ме знаят. Разменихме няколко думи за дискавърито и той каза, че ако сме били минали по-рано сме щели да го видим с по-голямо ремарке с два тона товар... Въобще - Ленд Роувъра се оказа сериозна машина.
    За Маджарово минахме през Долни Главанак. Около селото има много интересни исторически и праисторически обекти. На предишно ходене натам сме ходили на Кромлеха до селото. А какво е Кромлех? Който не знае нека да погледне снимка на Стоунхендж. Та в България има няколко такива, макар и не толкова големи и известни, но пък някои доста запазени. Та такъв кромлех, изграден от три каменни кръга се намира на хълм до Долни Главанак. Другото интересно място, което може да се посети до селото, и ние го направихме, е изключително запазена част от минаващия по диагонал през целия Балкански полуостров Римски военен път. Паветата не са мръднали 20 века. Не са мръднали никак даже. Май единствения начин такъв път да изчезне е да го разграбят за строителен материал. С голямото си уважение към историческите паметници въобще не се замислих дали да не мина през малък участък от този път с колата. Просто да почувствам как е. И.. Римляните са си разбирали от работата. Колата не друсаше повече, отколкото по улицата пред орела на Пощата в Стара Загора... 20 века, а?

Продължението - утре.

Интелекта често може да остане скрит. Но глупостта - никога!

От: През Родопите

Страхотни снимки и маршрут! Очаквам продължението

Коментар

Абе, може ли една лека забележка?Прешарпил си много снимките!Иначе кефско.

Коментар

Първоначално публикуван от ичиконти Преглед на мнение
        Абе, може ли една лека забележка?Прешарпил си много снимките!Иначе кефско.
        ти пък сега, снимките са като от някой американски филм сниман в Аризона.

Поздрави !

Коментар

Супер пътешествие сте си спретнали..и снимките са хубави))
          ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Добре сте решили и сте го направили.Ще има ли продължение? Чакаме!!!
            Искайте и ще Ви се даде,търсете и ще намерите,хлопайте и ще Ви се отвори.

Коментар

Снимките са както ми излизат от канона. Снимам с 450D с обектив Сигма 24-70/2.8 макро. И общо взето не са обработвани - само съм повдигал сенките там, където ми се е струвало, че е нужно. Само на една единствена снимка - на панорамата от пустия залив нарочно, и то много нарочно сложих много силен шарп, наистина. Търсех нарочен ефент... Исках окото... хм... да се пореже в пукнатините и да засиля ефекта. Дали се е получил - това е друга работа.
              И разбира се, че ще има продължение. Разказаното и показаното тук е до половината на първия ден... а бяха общо четири.В следващия пост продължавам с разказа.
              Последно редактирано от Chertoianov; 25-08-12, 05:26.

Коментар

Междувременно се случи нещо, което за малко не ни коства цялото пътуване...
                На една от поляните в предпланината видях цигански катун. Сигурно поне сто човека, палатки от найлон... Въобще цял град. И не зная защо в главата ми влязоха думите "цигански пирон"...
                След няколко километра Данчо спря и каза, че нещо изведнъж му се е разтракал мотора. Погледа ми спря в причината. От гумата стърчеше закривен ръждив двадесет сантиметров пирон. Направо се втрещих. Все едно аз го бях материализирал. Хубавото е, че беше минал през протектора на гумата по диагонал и въобще не беше влязал навътре. Още по-хубавото е че не го бях мартериализирал в моята гума .
                Пътя до Маджарово е... ужасно разбит и все пак страхотен за каране. Тук трябваше да се учим да караме заедно отново, защото там където Данчо забавяше заради дупките моята кола най- се чувстваше добре и няколко пъти се оказвахме доста близо от което Данчо се чувстваше доста некомфортно. Спряхме да си починем в Маджарово и се оказахме може би най-интересното нещо, което се е случило този ден за женската част от населението. Минаваха и ни оглеждаха по няколко пъти . Побързахме да се изнесем да не ни се развали хубавата разходка.
                Всъщност бързахме да тръгнем по меандрите на Арда. Пътят е страхотен. Гледката е удивителна. Даже не снимах. Просто там снима всеки, пък и исках да се наслада на пътя.
                Но когато стигнах до поредното си най-любимо място просто не можах да издържа. Язовир Ивайловград ... С това място се познаваме от тридесет и седем години, т.е. откакто съм роден, но всеки път го откривам отново. Този път намерихме един пресъхнал залив в самата опашка на язовира. Просто страхотно място. Цялата земя беше напукана, а от бившето дъно - сега пустош, като мъртви зъби стърчаха дънерите на отдавна живяли дървета. Так си представям Калахари... единия дънер удивително много ми приличаше на главата на дракон, току що събудил се в недрата на земята. Не ми се тръгваше от там. Имаше някаква магия в тази пустош... Толкова ли са ми омръзнали хората?!
                Последно редактирано от Chertoianov; 25-08-12, 05:33.

Коментар

Красиво, благодаря за прекрасните снимки!
                  Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Едва се разделих с пустия залив. Никак не ми се тръгваше.
                    Пътят няколко километра преди включването към Ивайловград е с ужасно много дупки, бабуни и пропадания. Багажът се пренареди няколко пъти. Но в момента в който стъпихме на пътя от Любимец към Ивайловград се оказахме на чисто нов черничък асфалт. По платното се разхождаха домашни животни и няколко пъти се налагаше да спираме. Скоро пред нас отново се показаха заливите на язовира. Не спряхме на стената, но си спомних за тогава, когато там имаше разположен граничен пункт , проверяваха се паспорти и минаваха само тези с издаден граничен лист... Сега там дори нямаше полицай.
                    Ивайловград ни посрещна слънчев. Както винаги! Ивайловград е мястото на моето детство. Майка ми е от тук и тук съм прекарал почти всяка ваканция. Като малък се дразнех на дългия уморителен път с автобус, дразнех се на това, че там няма много хора, дразнех се на това, че тук сякаш времето е спряло... Сега се радвах на уморителния път, на това, че няма много хора и се радвах, че тук сякаш времето е спряло. Почти усещах мириса на детството. Къщите бяха същите, дърветата бяха същите, улиците бяха същите. Но хората не бяха. Това, че града е станал много по-достъпен си личеше. Преди всеки поздравяваше всеки и всичко беше едно такова, роднинско. Отворения наблизо граничен пункт с Гърция е довел много туристи, които търсят... хазарт. Игралните зали явно са доста интересни за гърците. В доста магазини надписите бяха и на гръцки.
                    Нямаше начин да не останем поне за малко и да не се разходим. На паметника на цар Ивайло играеха две момченца. Брат ми и аз...
                    Тук щеше да ни е първото зареждане за пътуването. На бензиностанцията срещнахме двама мотрджии с които се разговорихме. Оказа се, че и те като нас са тръгнали да обикалят Родопите. Поне за кратко време щяхме да сме в една посока. Ние все още не бяхме решили къде ще правим лагера. Двоумяхме се между Момчилград и Крумовград. И в двата града съм бил по работа и съм останал с много добри впечатления от хората. Но когато новите ни приятели казаха, че пътуват към Кърджали се сетих, че има едно място, на което винаги съм искал, но никога не съм ходил. Язовир Студен Кладенец. Пресметнахме, че имаме съвсем достатъчно време.
                    На излизане от града полицаите, които ни изгледаха подозрително на идване спряха нашите другари. Съвсем без нужда, просто ей-така, да запишат и те участие в нашата експедиция.
                    Пътят към Момчилград и после Крумовград е много хубав. Като че ли скоро асфалт не е полаган, но или стария материал е по-истински или липсата на сняг тук през зимата доста жали настилката.
                    Хубавите плавни завои ме отнесоха някъде съвсем другаде. Това, че можах да остана сам с себе си беше много ценно за мен. Хиляди мисли се блъскат в главата ми и това време беше съвсем нужно. Ръцете ми сами въртяха волана, краката сами натискаха педалите, очите ми сами намираха пътя... И сърцето ми беше пълно.
                    По завоите настигнахме третия член от групата на моторджийската компания. В Крумовград спряхме на една бензиностанция, защото се оказа, че на единия мотор стойката за куфара се е разбила. С лепящата лента на 3М и след десет минути всичко беше ОК.
                    Близо до Кърджали слънцето беше вече ниско над планините. Трябваше да побързаме с лагера. В самия град се разделихме с компанията и ние се насочихме към опашката на Студен Кладенец. Опитах се по навигацията да намеря място за бивакуване, но първия ни опит беше неуспешен. Между нас и брега имаше железопътна линия и никъде прелез. Втория опит беше далеч по-успешен. Намерихме перфектното място. Минути след като спряхме машините слънцето съвсем се скри, но ние успяхме да се подготвим за вечерта. Барбекюто беше запалено, палатката на Данчо разпъната, моята спалня в колата също и най-накрая седнахме на по бира.
                    Удоволствието да си с приятел на едно прекрасно място не се разказва.

Коментар

Ей, все едно не съм бил с теб. Пак ми се ходи. Палатката и спалния чувал са още на мотора. Само намигни и пак тръгваме.
                      0878 706 714

WWW.OFFROADMASHINI.COM

Коментар

Е вече ме зарибихте да си купя филтър за фотото. Поздрави. Страхотно пътешествие.
                        Terrano 2.4 LPGi тел. 0888536080

Коментар

В събота се събудих рано. Импровизираната спалня в Ленд Роувъра се оказа по-комфортна, отколкото предполагах, но не исках да пропускам нищо от деня, па макар и за сън. Предната вечер малко успях да разгледам мястото, на което сме и използвах времето, докато Данчо се събуди. Не чаках дълго. Явно и двамата нямахме търпение пак да захапем пътя. Утрото беше хладно, но когато отидохме да се измием водата на язовира се оказа доста топла. Направо ми се прииска да се цопна...
                          До късно вечерта и от рано сутринта се чуваше пеенето на ходжа. Данчо се сети, че по това време е мюсюлмански празник, и проверка в нета ни подсети, че е Рамазан - месец, през който мюсюлманите не трябва да ядат през светлата част на денонощието.
                          Макар и още слънцето да не беше изгряло, никак не бяхме единствените будни наоколо. Няколко запалени рибари вече бяха разпънали такъми, а имаше и лодка във водата.
                          Разпънахме карти и таблети на предния капак на джипката да мислим следващите дестинации. Знаехме със сигурност две неща. Че днес искаме да минем през Триградското ждрело и да се загубим колкото можем из Родопите. Събрахме лагера и тръгнахме обратно към Кърджали. Ново зареждане, кафе и отново на път. Бяхме решили да закусваме някъде по пътя. Отначало имахме идея да поемем към Джебел, Златоград, Мадан и Рудозем. Макар, че и двамата достатъчно пъти сме били в Златоград, а аз и в Мадан и Рудозем, решихме да караме на там просто защото пътят си струва.
                          На един от завоите, малко преди отклонението към Джебел видях Данчо да ме чака. Сочеше табела към страничен път с надпис "Планински изглед". Дадох знак и тръгнахме по отбивката. След шест-седем километра намерихме доста добре изглеждащ комплекс. Хората явно се бяха постарали да предложат за всекиго по нещо: АТВ, басейн... , дори пони на ръст не повече от метър.
                          Закусихме, почудихме се на изобретателността на стопанина как от някакви съвсем прозаични неща като палети беше успял да сътвори шезлонги за басейна и още едно-две неща и преди да тръгнем, Данчо се сети да попита какво интересно има в района за снимане. Сервитьорката се зачуди и ни каза, че на няколко километра от Ардино е Дяволския мост.
                          Ардино... Това означаваше да вземем друг завой и да забравим Джебел и Златоград, но пък на това място не сме били. Просто крайно време беше да се примирим, че плановете се провалят, но то е само и единствено за да се случва по-интересен живота. Ардино ми направи впечатление на много чист и подреден град. И имаше много хора. Много. Просто пълен с живот. Плакат на центъра показваше, че тъкмо бяхме изпуснали Деветия международен турнир по тенис на маса.
                          Оставихме отново Триумфа в центъра на града и Данчо се прехвърли при мен. Пътя към моста започва съвсем от края на града. Отначало тръгва като обикновен селски път, което беше заблудило доста хора с леки коли, но колкото по-напредвахме, толкова повече автомобили настигахме изоставени. Пътят изведнъж се влошава доста, но Ленд Роувъра пак си се чувстваше на място. Тъкмо самодоволно коментирах че този път е само за сериозна техника, когато на ошиението в края му паркирах до един Голф Двойка. Но както казах - пътя е за сериозни автомобили.
                          Мостът се оказа доста интересно съоръжение. Построен през петнадесети - шестнадесети век сигурно е бил сериозно техническо предизвикателство, а построяването му на почти недостъпно място дори и за съвременните машини ме впечатли още повече. И сега изглежда внушително. Табела информира, че мостът е бил на основен път през планината. Продължавах да се чудя какво прави път на толкова високо и недостъпно място.
                          След като Данчо яхна отново мотора тръгнахме към Смолян и Триград. По пътя минахме през много типични за Родопите сгушени в свивките на планината селца. Някои от тях са с много странни и интересни имена, но всички са спретнати и чисти.
                          Стигнахме до Смолян и след кратко обсъждане какво ще правим за обяд решихме на някоя чешмичка след града да изпечем котлетите, които бяха останали от вчера. Въпреки, че имахме електрическа хладилна чанта, вамуумираната опаковка на месото странно беше започнала се губи форма. След стръмното изкачване след Смолян намерихме чудесна чешма с няколко чучура и беседка. Почти до пътя разпънахме барбекюто и съвсем скоро замириса на обяд. Ледената вода спаси последната опаковка котлети и най-вече бирата за по-късно...
                          По някое време до сами нас спря автомобил с турска регистрация. От колата излезе само шофьора да пие вода, но на задната седалка на колата седеше много хубаво момиче. Главата и беше опряла в стъклото и тъжния и поглед гледаше през нас. Тренирания зрител на турски серияли веднага би познал погледа на Инджи след като Мехмед се е оженил за друга... Или се е случил някакво друго тъжно събитие, но аз като един нетрениран зрител започнах да философствам на пълен стомах и ледена бира за тъжните очи на момичето. Данчо, оглозгвайки котлета прагматично прецени, че може би проблема е, задето ядем пред тях на празника. Мъжът явно недоволен, че гледаме жената, ядно затръшна врата и се изстреля към завоя. Аз отново зафилософтвах, но Данчо предположи, че и него сме притеснили с това ядене посред ден...
                          След дългата почивка не искахме да окъсняваме. Не бяхме измислили още къде ще спим тази вечер, но Триград трябваше да бъде достигнат. Пътят беше много хубав. Започнах по завоите да се забавлявам дали мога да карам без да използвам спирачки. Автомобила се държеше много стабилно, макар и да стрясках няколко пъти Данчо, който чуваше свирене на гуми зад гърба си. Истинско удоволствие е да усещаш как постоянното задвижване те извежда от завоя.
                          Бързо кафе в Широка Лъка и отново на пътя.
                          Няколко пъти съм минавал през триградското ждрело и не мога да му се наситя. Надвисналите скали, плавните завои, реката... Не мога да го опиша. За наша зла съдба бяхме там в съботен ден. Пред Дяволското гърло имаше дяволско стълпотворение. Дори и гърлото на дявола не можеше да поеме този целия народ и го връщаше на малки порцийки на горната земя. Даже не спряхме там, макар и да исках да спра да послуша гайдаря... Но ще е някой друг път. И в никой случай в празничен ден.
                          Стигнахме до Триград малко разочаровани от това, че не успяхме да се насладим на мястото. Тогава тръгнахме на обратно към Ягодинската пещера или по-точно към място, за което бях чул от Данчо малко преди това. Орлово око. Отново оставихме мотора и тръгнахме към скалната площадка. Пътят до там започва от село Ягодина - на няколко километра от пещерата. Очаквах в някакъв момент да ни спрат, че не можем да продължим със собствената кола, но нищо такова не се случи. От Ягодинската пещера се организират с доста направени джипове офроуд-разходки до Орлово око и по пътя нагоре настигнахме или се разминахме с някои от тях. Явно, за да е по-интересно на туристите собствениците на тези джипове бяха разработили няколко маршрута, различни по трудност. И тук Дискавърито си се представи изключително добре. Нарочно избирах по-трудните "екстреми", където можех, за да тествам и колата и себе си. На всеки завой ми идваше да спра колата и да снимам. Пътят свършва съвсем на върха, близо до скалната площадка. Там също имаше доста хора, но се дишаше. А гледката от тук беше невероятна! Връх Свети Илия е най-високия в района и цялата Триградска планина е пред очите ни. А самата площадка ми взе дъха. Буквално. Платформата виси на шестстотин метра над пропастта. Това ме ужасява и привлича с еднаква сила. Истински ужас от високото. И това е поредния опит да се боря с този безпричинен и безсмислен страх.
                          Вече беше доста късно и трябваше да помислим къде да пренощуваме. Все пак щеше да бъде последната вечер от нашето пътуване, или поне така си мислехме, и трябваше да си направим празнична вечеря... Тъй като много ни беше харесала предишната вечер около язовира, решихме да потърсим пак подобно място за лагера ни. Отново отворихме картите. И не мислихме много. Пръста ми се заби в язовир Доспат. Можехме да стигнем до там по светло.
                          Всъщност пристигнахме в най-прекрасното време. Буквално половин час преди да се стъмни. Съвсем достатъчно да разпънем отново лагера. Поляната, която намерихме беше досам брега на язовира и имаше още пет или шест палатки. Имаше истински огън. Ние се разположихме малко по-далеч от тях. Все така исках да намеря усамотението. Единственото оправдание да изчезне залезът над това чудно място беше звездното небе, което се откри след като слънцето се скри. Това е една от най-прекрасните вечери, които съм имал... Печени гъби с топено сирене на барбекю и отново милион звезди! Макар и предишната вечер да ми се струваха много, тази вечер бяха безброй. Загасихме всички светлини, за да гледаме небето. Гледахме небето и си разказвахме стари, на никого разказвани спомени...
                          Изведнъж се захилих. Спомних си как за малко да пропуснем това място. Както и цялото приключение. Данчо буквално до сутринта на тръгването беше с жестоко стомашно неразположение и болки, а аз до предишния ден се превивах с бъбречна криза. А сега забравили всички физически болки и оставили някъде там стреса стояхме с бира в ръката на това място под точно тези звезди...

Коментар

Първоначално публикуван от damyan82 Преглед на мнение
                            Е вече ме зарибихте да си купя филтър за фотото. Поздрави. Страхотно пътешествие.

Не използвам филтър.

Коментар

Благодаря! Прекрасни снимки!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X