Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

    Темата произхожда от тук - http://www.offroad-bulgaria.com/show...=146968&page=2
    Въпроса така или иначе е важен и е хубаво който има информация или/и личен опит, да го сподели. Беласица, Осогово, Западна Стара планина стават все по- интересни за разходки и експедиции, а като гранични планини определено има някакъв законово обуславен ред за посещение, хубаво е да се знае кое как става.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

  • #2
    От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

    Първоначално публикуван от eager Преглед на мнение
    Много благодаря за страхотните снимки и описанието!

    Хвърлихте ме в разимсъл относно границите и граничните зони. Едно време имаше доста широки гранични зони, на много места табелите още си седят. Имам си дори един акт за "нарушаване на държавната граница" за навлизане в такава зона (близо до Трън). Обаче последните години това уж отпадна. Бая пообиколихме покрай разни кльонове, на много места ни спираха полицаи, най-много да ни проверят документите и с това се приключваше. Били сме на разходка и с колата около връх Руен с явното намерение да се качим, колкото може по-нагоре, пак никакъв проблем. Дори не са искали за децата документи, въпреки че за всеки случай им нося по едно копие от актовете за раждане. Просто ни пожелаваха "приятна разходка" и толкова. Сега, като чета, виждам, че явно не навсякъде е така. (Между другото, точно на Миджур е имало заяждания, въпреки отявлено туристическия ни вид, но то също беше преди доста години.) Знаете ли как точно стои официално въпросът и за къде е необходимо предварително разрешение и за къде - не?
    Точно по същите причини и на мен не ми е дошло на акъла да вадя разрешително....Доста граници и кльонове съм обиколил,проверява ли са ме гранична полиция,записвали са ме и са ми пожелавали приятен път.Това ме изненада в Беласица...ама явно си има места и...места по границата.Самите полицаи ни казаха,че с изкарването на разрешително нямало да имаме никакви проблеми,ама...кой да се сети...
    П.П.Благодарности на г-н Златев,че раздели темата и тук можем да получим повече и актуално инфо от запознати хора!
    Поздрави!
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

    Коментар


    • #3
      От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

      Аз често ходя близо до границите с Македония и Гърция , имаме обекти в тези райони. Постовете на Гранична Полиция спират ,проверяват документи , питат къде отиваме . Но проблеми не съм имал до сега. А ходя покрай границите още като имаше едни зелени картончета - целогодишни открити листове. Но за такива инцидентни пътувания като на колегата Любашки е по-добре да се мине през управлението на граничните за разрешение.
      На нас клиренс ни трябва , не скорост

      Коментар


      • #4
        От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

        Ей сега е момента колегата Даскалов, който явно е в "ситемата" да сподели какъв е реда, поне за тоя край от страната. В Петрич от Гранична полиция ли се иска нужното разрешително, или още от централата в София.
        Аз преди две години пътувах с приятели и 4 джипа в района на Триград, дори имам снимка с единия крак в Гърция и другия в България, но нямаше никакъв проблем. Верно, не срешнахме гранични полицаи, но врата на стария кльон зееше отворена и дори ръждясала. може би е важно да се отбележи, района е туристически и явно това има значение. Едно време на входа към ждрелото откъм Тешел имаш пост, които питаха къде отиваш и наглеждаха трафика, но вече и това няма.
        При една по-стара ескурзия в района на Годеч дори минавахме с джиповете на 10 метра от сръбските гранични пирамидки по самото било на планинат и отново нямаше жива душа, може би затова и не сме имали проблеми.
        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
        www.ADV-Bulgaria.com

        Коментар


        • #5
          От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

          Движението е свободно до 300 м преди границата. Осъществява се с лична карта. За въпросната 300-метрова зона се изисква разрешително от Началника на РДГП (Регионална (или Районна ) Дирекция на Гранична Полиция.
          edoors.bg- Джаджи за врати и врати

          Коментар


          • #6
            От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

            Първоначално публикуван от edoors Преглед на мнение
            ... Началника на РДГП (Регионална (или Районна ) Дирекция на Гранична Полиция.
            Регионална

            Коментар


            • #7
              От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

              Миналата година ни спря гранична полиция в района на Златоград и казаха, за напред да се обаждаме в регионалната дирекция гранична полиция.

              Коментар


              • #8
                От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

                Редовно обикалям пограничните райони- границата с Македония и Сърбия-буквално по браздата, пеша съм минавал и малко оттатък. Граничните са ми проверявали лична карта, надзъртали са в джипката, и толкоз...Миналата година над с. Горна Арда спрях пред бариерата на черния път, там има едно готино кръчме, което е на по-малко от 100 м. от браздата. Обикновено съм с жената и децата, така че не се престарават с проверките.
                Животът е харизан кон според мен...

                Теди

                Коментар


                • #9
                  От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

                  Доста действащи граничари има тук. Могат предполагам да го напишат, ясно и един път. Не е лошо да се знае и спазва реда!
                  А за бившите граничари, карането отново по прикриващия път и около него си е страшно удоволствие.... Освен връщането ХХ години назад.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

                    Има понятие "гранична зона", това е зоната до 30км. от държавната граница, в която зона гранична полиция има правомощия. Т.е. в граничната зона можете да бъдете спрян от гранична полиция и проверен (документи за самоличност, ППС, багаж) проверката може да стане с доброволното съдействие на проверявания или като се попълни искане за ЩМП (щателна митническа проверка), съпроводи се проверявания с ППС-то и багажа си до най-близката митница и там се извърши ЩМП. Другото важно понятие е "гранична ивица" или "Забранена гранична ивица" . Тази ивица започва от държавната граница и е с различна широчина за различните землища, т.е. може да е 10м. а може да е и 300м. В тази ивица е забранено извършването на всякаква дейност (земеделие, лов, риболов, туризъм и др.) без специално разрешение от РДГП (за гръцката граница - РДГП Смолян). Най-лошото е че отивайки в близост до границата човек няма как да разбере че навлиза в забранената гранична ивица. Другото още по-лошо е че в случая незнанието не оневинява!!! За да се издаде разрешително за извършване на определена дейност в забранената ивица се пуска молба по образец, в която общо взето се описват дейността, данните на лицата, за които се вади разрешителното, данните и на съответните ППС-а. Разрешителното се издава, подписва и подпечатва лично от директора на съответната дирекция на гранична полиция така че ако пуснете молбата в ГПУ Петрич например отговора ще го получите след около 10 дена (отива до Смолян и се връща отговора). С такива разрешителни берат боровинки или кестени тумбите цигани, правят походи групи туристи и т.н.
                    Чувствам се длъжен да предупредя, че някои на пръв поглед съвсем невинни действия могат да доведат до много сериозни последици, които сериозно и неприятно да променят живота на сгрешилия. Например дори и една стъпка през границата си е незаконно преминаване , което е подсъдно и може да оцапа досието ви за цял живот, а когато си на границата никога не знаеш кой и откъде те наблюдава или снима! Скоро бе осъден германски турист, който изобщо не вярваше че могат да го съдят за преминаване на европейска граница. Група гърци с АТВ-та също загазиха и спаха в кауша, а просто се бяха загубили. Също така през Беласица и Славянка непрекъснато се правят опити за контрабанда - залавяни са чували с наркотици, оръжие, цигари а когато някой си е сложил главата в торбата за хиляди да не кажа милиони левове може и да не се разминете само с "Добър ден" ако се срещнете в безлюдната планина. Славянка не е обезопасена още от втората световна война и например при пожари голяма пукотевица настава в гръцко! В Беласица също имаше гръцки минни полета ама кравите може и да са ги обезвредили вече!
                    Та така, общо взето границата не е майтап работа и който иска да прави туризъм по границите е хубаво да се подготви добре да не стане неволен участник в някоя трагикомедия, щото аз за 10 години по тая граница съм се нагледал на хора невярващи какво им се случва!
                    "Do not correct a fool, for he will hate you;
                    Correct a wise man, for he will appreciate you."

                    Коментар


                    • #11
                      От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

                      Мерси за изчерпателното инфо. Само да уточна, че съм разбрал правилно. За цялата гръцка граница документ се издава от Смолян. Ако аз отида например до Софийското управление и поискам нужното разрешително, мдлбата ми ще пътува до Смоляни обратно. Предполагам образеца е един и няма значение, че например ще пише автопоход.
                      За Славянка искам да те питам нещо в детайли. Знам, че до местността Ливадите( или нещо подобно) се стига с джип и оттаме към час и половина пеша до Гоцев връх. Май самия връх не е на границата, за пешеходно изкачване трябва ли ми въпросното разрешително? Отдавна планирам едно ходене и е добре да знам какво е необходима да се направи. Благодаря предварително за иното.
                      LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                      www.ADV-Bulgaria.com

                      Коментар


                      • #12
                        От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

                        Мдаа, благодарности на Даскалов за информацията. Тъкмо обмислях опциите за разходка до Гърция през Горна Арда с мотора идния месец, че ще бъда на две крачки от там - сега вече е ясно, че не е добра идея.

                        Пропускателният режим по "зелената граница" променя ли се след евентуално влизане на родината в Шенген? Т.е. - ще може ли да се правят подобни разходки легално?
                        Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

                        TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

                        Коментар


                        • #13
                          От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

                          Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                          Мерси за изчерпателното инфо. Само да уточна, че съм разбрал правилно. За цялата гръцка граница документ се издава от Смолян. Ако аз отида например до Софийското управление и поискам нужното разрешително, мдлбата ми ще пътува до Смоляни обратно. Предполагам образеца е един и няма значение, че например ще пише автопоход.
                          За Славянка искам да те питам нещо в детайли. Знам, че до местността Ливадите( или нещо подобно) се стига с джип и оттаме към час и половина пеша до Гоцев връх. Май самия връх не е на границата, за пешеходно изкачване трябва ли ми въпросното разрешително? Отдавна планирам едно ходене и е добре да знам какво е необходима да се направи. Благодаря предварително за иното.
                          Да, за гръцката граница е Смолян а за македонската е Кюстендил, другите не ги знам със сигурност. Каквото напишеш в молбата, това ще ти се разреши, например берачите пишат "бране на горски плодове", циганите пишат "събиране на отпадъци" и т.н. Според мене трябва да пишеш "туризъм"!
                          Гоцев връх е най-високия в Славянка, нали? Аз го знам като Алиботуш, има си и легенда откъде идват имената Славянка и Алиботуш! Точно на върха е 101-а пирамида, така че е на границата. Там е и границата м/у районите на Петрич и Г. Делчев. Не съм се качвал там, стигал съм до 99-а пирамида.

                          Първоначално публикуван от badeff Преглед на мнение
                          Мдаа, благодарности на Даскалов за информацията. Тъкмо обмислях опциите за разходка до Гърция през Горна Арда с мотора идния месец, че ще бъда на две крачки от там - сега вече е ясно, че не е добра идея.

                          Пропускателният режим по "зелената граница" променя ли се след евентуално влизане на родината в Шенген? Т.е. - ще може ли да се правят подобни разходки легално?
                          Ако те хванат нашите, в най-лошия случай ще минеш с присъда, глоба и комфискация на МПС-о (говорим за доказано нелегално преминаване), ако те хванат гърците ще е по-зле (там само глобите са около 6000 евро)!
                          Шенген би трябвало да промени нещата, но трябва да се промени и нашия закон, който забранява преминаването през места не определени за целта (ГКПП са определените за преминаване места). Все пак всяка държава сама си решава! Ако това стане в България, откъм Гърция ще ни натирят такава вълна от емигранти че нашите цигани ще ни се видят като ангелчета!
                          "Do not correct a fool, for he will hate you;
                          Correct a wise man, for he will appreciate you."

                          Коментар


                          • #14
                            От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

                            Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                            Има понятие "гранична зона", това е зоната до 30км. от държавната граница, в която зона гранична полиция има правомощия. Т.е. в граничната зона можете да бъдете спрян от гранична полиция и проверен (документи за самоличност, ППС, багаж) проверката може да стане с доброволното съдействие на проверявания или като се попълни искане за ЩМП (щателна митническа проверка), съпроводи се проверявания с ППС-то и багажа си до най-близката митница и там се извърши ЩМП. Другото важно понятие е "гранична ивица" или "Забранена гранична ивица" . Тази ивица започва от държавната граница и е с различна широчина за различните землища, т.е. може да е 10м. а може да е и 300м. В тази ивица е забранено извършването на всякаква дейност (земеделие, лов, риболов, туризъм и др.) без специално разрешение от РДГП (за гръцката граница - РДГП Смолян). Най-лошото е че отивайки в близост до границата човек няма как да разбере че навлиза в забранената гранична ивица. Другото още по-лошо е че в случая незнанието не оневинява!!! За да се издаде разрешително за извършване на определена дейност в забранената ивица се пуска молба по образец, в която общо взето се описват дейността, данните на лицата, за които се вади разрешителното, данните и на съответните ППС-а. Разрешителното се издава, подписва и подпечатва лично от директора на съответната дирекция на гранична полиция така че ако пуснете молбата в ГПУ Петрич например отговора ще го получите след около 10 дена (отива до Смолян и се връща отговора). С такива разрешителни берат боровинки или кестени тумбите цигани, правят походи групи туристи и т.н.
                            Чувствам се длъжен да предупредя, че някои на пръв поглед съвсем невинни действия могат да доведат до много сериозни последици, които сериозно и неприятно да променят живота на сгрешилия. Например дори и една стъпка през границата си е незаконно преминаване , което е подсъдно и може да оцапа досието ви за цял живот, а когато си на границата никога не знаеш кой и откъде те наблюдава или снима! Скоро бе осъден германски турист, който изобщо не вярваше че могат да го съдят за преминаване на европейска граница. Група гърци с АТВ-та също загазиха и спаха в кауша, а просто се бяха загубили. Също така през Беласица и Славянка непрекъснато се правят опити за контрабанда - залавяни са чували с наркотици, оръжие, цигари а когато някой си е сложил главата в торбата за хиляди да не кажа милиони левове може и да не се разминете само с "Добър ден" ако се срещнете в безлюдната планина. Славянка не е обезопасена още от втората световна война и например при пожари голяма пукотевица настава в гръцко! В Беласица също имаше гръцки минни полета ама кравите може и да са ги обезвредили вече!
                            Та така, общо взето границата не е майтап работа и който иска да прави туризъм по границите е хубаво да се подготви добре да не стане неволен участник в някоя трагикомедия, щото аз за 10 години по тая граница съм се нагледал на хора невярващи какво им се случва!
                            Благодаря на колегата Даскалов за изчерпателната информация!!!
                            Аз вече лично съм си взел поука и за в бъдеще ще правя каквото трябва!
                            Поздрави!
                            NISSAN FOREVER
                            -----------------------------------------------------------------------------
                            Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                            Коментар


                            • #15
                              От: Границата и граничните зони - посещение с джип, какво трябва да се знае

                              Благодаря и аз за разяснението!
                              А там, където има кльон, можем спокойно да предполагаме, че той отбелязва тези гранична ивица и няма проблем да се стига до него, или...?

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X