Обява

Свий
Няма добавени обяви.

с. Камено Поле

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: с. Камено Поле

Първоначално публикуван от profesionalista Преглед на мнение
    .подобни нему селища загиват,образно казано...,а са пълни с история,част от народната ни история.
    Като допълнение мога да добавя, че все пак има и нови заселници. Например един от интересните факти е, че в Камено Поле, си купи къща, три овчици, нова каручка, англичанин Йън. Освен, че е ендурист и кара лс4 на КТМ, е по-известен с това, че прави спортни маркучи за мотоциклети от различни серии - ендуро, спорт, суперспорт. Не е реклама, но ако влезнете в Ибея, 50% от спортните маркучи са негово производство. И всеки ден си произвежда човека и праща по целият свят само, че вече от Камено Поле.... ето колко малък е светът.
    Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Първоначално публикуван от paksss Преглед на мнение
      Като допълнение мога да добавя, че все пак има и нови заселници. Например един от интересните факти е, че в Камено Поле, си купи къща, три овчици, нова каручка, англичанин Йън. Освен, че е ендурист и кара лс4 на КТМ, е по-известен с това, че прави спортни маркучи за мотоциклети от различни серии - ендуро, спорт, суперспорт. Не е реклама, но ако влезнете в Ибея, 50% от спортните маркучи са негово производство. И всеки ден си произвежда човека и праща по целият свят само, че вече от Камено Поле.... ето колко малък е светът.
      Я, това не знаех, ще намина да го видя...

Коментар

Първоначално публикуван от izo4x4 Преглед на мнение
        Я, това не знаех, ще намина да го видя...
        Ааа, ще го видиш ако не са с Англичанката (съпругата му) някъде по къра с каруцата и кобилата с кончето. Имаме и Евреин, Руснак и още едно семейство Англичани но тях от както са купили къща не ги е виждал никой в селото.
        При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

[QUOTE=profesionalista;1848611Иначе не е вярно за свикването,поне за мен не е така,но..[QUOTE]

Имах предвид за природните красоти.
          В Камено поле навремето съм ходил често на лов, но за нас беше "каманяк".
          В Царевец има интересни скални образувания, даже наскоро направиха екопътека, по-скоро велоалея от
          Мездра до там. За нас по интересна беше воденицата долу до Искъра където ходехме за патици и Струпешкия манастир отсреща който всъщност е в землището на с. Царевец макар, че се води Струпешки и е близо до ЖП спирка Струпец, а не до селото Струпец.
          Както и да е! И аз като отида в други райони ми правят впечатление хубавите неща, докато на Искърското дефиле, Врачанския балкан, района на манастир "Седемте престола" и др. местни забележителности сме се преситили.
          сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
          dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

[QUOTE=Чичо;1848802]
            Първоначално публикуван от profesionalista;1848611Иначе не е вярно за свикването,поне за мен не е така,но..[QUOTE

Имах предвид за природните красоти.
            В Камено поле навремето съм ходил често на лов, но за нас беше "каманяк".
            В Царевец има интересни скални образувания, даже наскоро направиха екопътека, по-скоро велоалея от
            Мездра до там. За нас по интересна беше воденицата долу до Искъра където ходехме за патици и Струпешкия манастир отсреща който всъщност е в землището на с. Царевец макар, че се води Струпешки и е близо до ЖП спирка Струпец, а не до селото Струпец.
            Както и да е! И аз като отида в други райони ми правят впечатление хубавите неща, докато на Искърското дефиле, Врачанския балкан, района на манастир "Седемте престола" и др. местни забележителности сме се преситили.
            Мен ме привличат местенца, които не са част от ...как да кажа... "100-те национални обекта" например. Факт е, че освен всеизвестните места, има още много други, които си отиват в забрава. Всъщност не е точно така. Чрез интернет можем да обменяме информация за тези обекти, но това за съжаление няма да помогне да бъдат съхранени. Отиват си, но не в забрава - споменът ще остане . Защо споменавам с. Царевец : "Според представите на местните жители в село ЦАРЕВЕЦ е разположена най-старата църква на Балканския полуостров.При заселването на първите хора в тази област,те открили в гората църква. В наши дни Църквата е почти реставрирана,но повечето от ценностите и са разграбени от иманяри...... множеството пещери,намиращи се около селото.В тях може да видите скални рисунки и йероглифи. Църквата Св. Никола вероятно е изградена през 14-15 век, въпреки, че има датиравки и от 17 век. В нея е запазен уникален зидан иконостас и прекрасна стенопис." Пак в нета обаче четох, че май вече скални рисунки няма, защото са унищожени...
            Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

Коментар

С удоволствие прочетох пътеписа Ви за това красиво място. Снимките са успяли да уловят това. Действително, в тези малки селца, забравени дори и от Бога има особено очарование, красота и мъничко тъга. Поздравления.

Коментар

И аз да кача няколко снимки от дефилето на р.Ръчене че нали съм си Каменополченин
                Прикачени файлове
                Киа Спортидж-2.0-16V-128к.с

Коментар

Малко пресни пролетни снимки от района на Брестенската помпена станция.
                  Прикачени файлове

Коментар

Красиви са скалите,трябва да отскоча до тази станция,това някъде около Бресте ли е?

Коментар

Нарича се Брестенската станция защото захранва с вода с.Бресте но е близо до с.Камено поле-на около 3км.от Камено поле надолу по каньона.Ще направиш по добре ако тръгнеш от Камено поле по самата река защото ще станеш свидетел на безброй пещери и чукли като тези на снимките но с разнообразна форма.Има няколко (връвища)стари каменни пътища изградени някога за слизане на волски каруци до над 14-те воденици и тепавици съществували в миналото по поречието.Тези пътища могат да се ползват за лесно слизане в каньона.Някога в далечните 90-91г.в раьона на Брестенската помпена станция съм виждал с очите си диви Муфлони катерещи се по скалните чукли но за съжаление това вече се опасявам че е невъзможна гледка.Който посети този райски кът ще остане с красиви спомени за цял живот.

Коментар

[QUOTE=Мария;1848945][QUOTE=Чичо;1848802]
                        Първоначално публикуван от profesionalista;1848611Иначе не е вярно за свикването,поне за мен не е така,но..

Мен ме привличат местенца, които не са част от ...как да кажа... "100-те национални обекта" например. Факт е, че освен всеизвестните места, има още много други, които си отиват в забрава. Всъщност не е точно така. Чрез интернет можем да обменяме информация за тези обекти, но това за съжаление няма да помогне да бъдат съхранени. Отиват си, но не в забрава - споменът ще остане :frowns:. Защо споменавам с. Царевец :[B
                        "Според представите на местните жители в село ЦАРЕВЕЦ е разположена най-старата църква на Балканския полуостров.При заселването на първите хора в тази област,те открили в гората църква. [/B]В наши дни Църквата е почти реставрирана,но повечето от ценностите и са разграбени от иманяри...... множеството пещери,намиращи се около селото.В тях може да видите скални рисунки и йероглифи. Църквата Св. Никола вероятно е изградена през 14-15 век, въпреки, че има датиравки и от 17 век. В нея е запазен уникален зидан иконостас и прекрасна стенопис." Пак в нета обаче четох, че май вече скални рисунки няма, защото са унищожени...
                        Живея в селото преди Царевец, Брусен. Ако имате нужда от нещо като идвате насам се обаждайте - 0896776949

Коментар

Първоначално публикуван от Мария Преглед на мнение
                          Така се казва - Камено, с едно „н”. Защо ме привлече ли? ...

[ATTACH=CONFIG]450028[/ATTACH]

Тук за пръв път се сблъскахме с иманярската напаст в района. На могилата Държавата е поставила плоча :”Тракийска надгробна могила. Паметник на културата. Охранява се от държавата” , а зад нея братята иманяри са изкопали дупка, достойна за 2-етажна къща. Такива дупки има навсякъде.
                          .....................
                          От вътре е с полу цилиндричен свод, разкопана в търсене на „прокълнатото злато”, както се говори в легендите, с дупки в стената.
                          .....................
                          Дълго разглеждахме, снимахме, разходихме се до каньона, направихме неуспешен опит да локализираме калето, което би трябвало да е наблизо, натоварих Витарата с камънак за алпинеум…

[ATTACH=CONFIG]450042[/ATTACH]

Слънцето преваля. Настава онова време на деня, когато е топло и може би малко тъжно. Не съм готова да си тръгвам от тук, иска ми се да седна на оградата на Пустата църква и просто да си поседя, но уви Георги и Георги нямат време за лиготии и ме подкарват да тръгваме. За бонус минаваме и през Долна Кремена. И там имат много стара църква. Била е красива, но за съжаление е пострадала непоправимо от иманяри. Грозна работа. …
                          Браво, чудесна разходка - хем интересна, хем полезна.
                          Ама и тия иманяри - яко копат за имане, лоша работа ... Къде по-безобидно е да си вземеш само камъни... за алпинеум .
                          Добре, че няма някоя по-голяма пещера, че некой мо'e да си 'ареса сталактити за колони на камината, напр...
                          За справка: територията около с. Камено поле е част от Защитена зона по Натура 2000 „BG0001014 Карлуково“.
                          Последно редактирано от trapper; 27-04-13, 20:08.
                          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                            Браво, чудесна разходка - хем интересна, хем полезна.
                            Ама и тия иманяри - яко копат за имане, лоша работа ... Къде по-безобидно е да си вземеш само камъни... за алпинеум .
                            Добре, че няма някоя по-голяма пещера, че некой мо'e да си 'ареса сталактити за колони на камината, напр...
                            За справка: територията около с. Камено поле е част от Защитена зона по Натура 2000 „BG0001014 Карлуково“.
                            То там камъните свършване нямат,а пък и допреди няколко години кметовете на селата от района даваха срещу такса бележки и се събираха камъни с камиони,повечето алпинеуми в Бояна и Драгалевци са с камъни от района!Сега с натуратаможе и да е забранено,нямам идея?

Коментар

От с. Камено поле е мой много добър приятел и бивш колега Петър /Пеци/ Петков. Пенсионира се като н-к служба "Полиция" в РДВР-Враца. Юрист по образование. Та той го раздава малко "краевед" и е написал книга за историята на с. Камено поле.
                              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Района м\у Камено поле и Карлуково се води най-големият карстов участък в Бг,отдолу е надупчен като швийцарско сирене от подземни пещери,някой от тях имат излаз на повърхноста чрез така наречените-"въртопи"-дупки насред полето с голяма дълбочина-според местните хора някои са над 100 метра!!! Има и някои интересни легенди,но ще си замълча,че и без това много иманяри се навъртат там!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X