Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Самотраки - Близко, или далеч ?" - Пътуването

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: "Самотраки - Близко, или далеч ?" - Пътуването

Страхотен разказ колега. Само да вметна информация която може да е полезна на някого.На ферибота таксата-мотор се дели до 250 куб/см и над 250куб/см. Под 250 беше около 10 евро а над 250 - 20 евро в посока. Страхотен остров!!

Коментар

Нямам идея. И на мен ми мина тоз въпрос през главата, но не видях никаква риба./Не че съм упорствал/ На устието обръщах камъни да видя някой рак, но имаше само морски.

Коментар

Хубава тема! Радвам се че, Самотраки ви е докоснал, макар и по някакъв си ваш начин.
        Аз мога да се връщам там, и да се връщам, и да се връщам... и така до безкрай! Мястото е изключително магично, както си казваме полу на шега, полу не - острова е пълен с духове.
        Имаш доста неточности в разказа си, но като за първи път - ОК, :-)
        Saos е Лунната планина, Светилището не е "така нареченото светилище". Това е Светилището на Великия бог, популярно място в древния свят, възникнало много преди елините.
        Посещавано от Аристотел, Платон, място за което са спорели Спарта и Атина. По-късно предизвикало интереса на Птолемей 2-ри (египетски фараон).
        Има стара писменост, която доказва че Александър Македонски е заченат там. :-) (опитвам се да повярвам на това), но във всеки случай там, в Светилището съм снимал
        почетни капители с имената на Филип Македонски и Александър.
        Острова е първото място в Европа, на което е стъпило християнството! Много преди Рим. Разбираемо, като се има пред вид че, е било толкова развит духовен център.
        Затова острова е осеян, освен с кози и с безброй параклиси!
        Мога да разказвам до безкрай. Най-добре е всеки да го открие по своя си начин. :-)
        За Нике от Самотраки... хм, та това е една от най-изящните статуи на Елинската култура и цивилизация, стигнала до нас. Открадната от един френски консул, в средата на 19в,
        в момента се счита за "отдадена под наем" от гръцкото правителство на Лувъра.
        Историята с кражбата е доста тъжна и печална, защото става по време, когато острова е ничия територия.
        След страшно клане от слязла на брега редовна турска армия, Самотраки се сдобива с техния си "Батак", и така острова е необитаем за период от 30-40години.
        От което се възползва френския консул... Историята има лошия навик да има няколко "правди" :-)

Кулите, за които пишеш са всъщност на Генуезка фамилия!, срещу набезите на многобройните пирати, нападащи острова тогава (15-16в.).
        Генуезците са оценявали близостта на острова с мощната Османска империя, с Родопите, и са изграждали добре укрепен търговски център.
        Има останки на крепостна стена, дълга няколко километра, качваща се високо в планината.

Хора (главното селище, което всъщност се казва и Самотраки), затова е там горе, в планината. Пак заради пиратите :-)
        Всъщност, "Хора" означава столица на остров.
        Пахия Амос е жесток залив, много суров и много красив. Странно е, че не ви е допаднал.
        Позволявам си да допълня темата ти с няколко снимк на Фониас (Фоняс е диалектното му название), Кипи и други.

Често Самотраки посреща и изпраща така:
        Ако имате спокойно море, тогава ще можете да се порадвате и на делфини, съпровождащи кораба.
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCF5620_DxOFP.jpg
Прегледи:1
Размер:100.3 КБ
ID:5595032

Fonias, сниман от пътеката, дала печалното му име:
        Има доста животи, завършили там...

Име:DSCF4815.jpg
Размер:154.2 КБ
ID:5595033 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCF4828.jpg
Размер:204.5 КБ
ID:5595034
        Ако се чудите, кой реди така камъните по целия остров... някои са мои!

Така видях аз Пахия Амос последния път:

Име:DSCF4956.jpg
Размер:173.2 КБ
ID:5595035 То не беше радост... зер, първо докосване до морето за тази година

Любимите ми танцьорки от Hall of Choral Dancers:

Име:DSCF4668.jpg
Размер:167.4 КБ
ID:5595036
        Толкова много съм ги отснимал, чак жена ми ревнува от тях

Този фрагмент (300г. пр.н.е.!!! от времето на Птолемеите), винаги е предизвиквал у мен мисълта че,
        всеки разговор за съвременно изкуство е бепредметен и нелеп.

Име:DSCF4675.jpg
Размер:133.5 КБ
ID:5595037

Доказателство че, всяко светилище се нуждае и от малко културен светски отдих
        Фрагмент от Театъра, част от многото зали, строени около самото Светилище.

Име:DSCF4720.jpg
Размер:167.5 КБ
ID:5595038

А това е "Хасиендата", както си я наричаме ние. Всъщност самотна къща в Нищото, където можеш да "измиеш" и отърсиш от себе си
        цялата прах на забързано за никъде, градско ежедневие:

Име:DSCF4973.jpg
Размер:217.3 КБ
ID:5595039

Пътя към нос Кипи. Това петънце на хоризонта в ляво е "сърфисткия" рай Гьочкеада.
        btw, на острова има два Diving центъра, мераклии само да има...

Име:DSCF5269_DxOFP S.jpg
Размер:68.7 КБ
ID:5595042

И Кипи, "наблюдателницата" към Гьочкеада :

Име:DSCF5286.jpg
Размер:171.2 КБ
ID:5595040

Краят на пътя. От тук нататък - само с лодка.... тук се изкушавам да допълня "или Jeep", но не, уви, само с лодка
        И ако имате късмет, можете да зърнете един дребен средиземноморски вид тюлени...

Име:DSCF5323.jpg
Размер:153.8 КБ
ID:5595041

Самотраки - трудно е да се разкаже. Трябва да отидете там с отворени сърца и очи.
        И забравете глупостите за ферибота, малкото аптеки и здравния пункт :-)
        Последно редактирано от lordoff; 21-06-14, 02:45.
        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive II *
        2" lift (Bilstein 5100 & IronRocks springs), General Grabber AT3 31"

Коментар

Lordoff - Светоусещането е различно за всички. Ако за теб Пахия амос е "Плажът", за мен не е.Моето виждане за див, самотен плаж е това

Име:P1010005.jpg
Размер:320.2 КБ
ID:5596953

Име:P1010017.jpg
Размер:176.1 КБ
ID:5596943

Пясък, който гали ходилата. Вода бистра, като извор.

Име:P1010021.jpg
Размер:113.2 КБ
ID:5596954

Ако не си пътувал из Анадола, дружески ти го препоръчвам. Тези земи са пропити с история. Като започнеш от Троя, минеш през Пергамон и Асклепион,

Име:P1010111.jpg
Прегледи:2
Размер:64.1 КБ
ID:5596944

Име:P1010119.jpg
Размер:89.5 КБ
ID:5596945

Име:P1010120.jpg
Размер:175.3 КБ
ID:5596946

та стигнеш до Ефес

Име:P1010056.jpg
Размер:119.0 КБ
ID:5596947

Име:P1010058.jpg
Размер:127.1 КБ
ID:5596948

Име:P1010059 - Копие.jpg
Размер:105.2 КБ
ID:5596949

Име:P1010064 - Копие.jpg
Размер:155.7 КБ
ID:5596950

и къщата на Дева Мария.

Име:P1010127.jpg
Размер:270.3 КБ
ID:5596951

И още на юг да продължиш няма да сбъркаш. Дидима е неповторима. В сравнение с тези места наистина най-точната дума за светилището е "Така нареченото". Трева до кръста, колонат, който кой знае защо точно сега ремонтираха, сякаш е март, или април......
          Не искам да споря с теб, но мисля че тези пътеписи би трябвало да помогнат на съфорумците ни относно местата, които ние сме посетили, а те не. И не емоцията трябва да е водеща, а реалността. Та по този повод. Далеч нямам претенция, че познавам острова колкото теб, но на мен ми се наложи да търся медицинска помощ. И да. В събота здравната служба не работеше. Поне според местните, аптеките са две. Но и пет да са, това не променя нещата. Да пази Бог от здравословни проблеми ! За ферибота надявам се няма да оспориш, че не пътува всеки ден и че е редно ако някой иска да посети острова да е по-добре подготвен. А ти тази - според мен сериозна информация я наричаш "глупости".
          Всичко това го пиша с най-добри чувства. Надявам се, не съм те обидил и че си ме разбрал правилно.
          И последно . Да в "уикепедията" пишат разни неща и сигурно са верни, но..... За мен столицата на дадено място се нарича така, както го наричат местните. Всички с които контактувах я наричаха Хора. Дори на указателната табелка е написано Хора.
          А Самотраки наистина е мистичен остров. Горд, суров или както го нарече немеца /комшията от студията/ - Hard !!! И аз бих се връщал там, но по своя начин и със своите усещания. Но така е и редно. Не сме роботи.Различни сме - хора.
          Поздрави !
          Прикачени файлове

Коментар

Отлични впечатления, отлично пресъздадени.

Благодаря!

Няколко прагматични въпроса:

Купуването на билет за ферито в посока острова, гарантира ли напускането му?
            Каква е ориентировъчната цена на подобно студио?
            Ако не си наловиш риба в морето, гладен ли оставаш?

Силно се запалих за една такава разходка.

Коментар

Аз лично си закупих билет /отиване и връщане/, чрез сайта на компанията /най-горе съм посочил линк/, през интернет. На острова, в Камариотиса /пристанищният град/, на крайбрежната улица има офис на фериботната компания. Въпросът е дали искаш да рискуваш. Проблемът според ме е в колата. В смисъл ферито може да поеме доста пасажери, но товарната му част не е много голяма. Цената, която платих за спане е 25 евро на вечер, за цялото студио. В нашият случай три легла, хладилник/малък/, климатик и баня с тоалетна. Тесничко, но много чисто и удобно. С обособена тераса.С кухненски бокс с всичко необходимо, но общ за петте студия. Хазайката е много отзивчива. Интернета не е добър, но го има. Ако те интересува ще ти пратя мейла и. Що се отнася до храната. Няма проблем. В магазините ще намериш всичко необходимо.Няма големи магазини и голям избор, но ще намериш всичко от което имаш нужда. Това определено е място, които човек трябва да посети. Но както казва един приятел. Ако не знаеш къде си,не би предположил, че си в Гърция. А според жена ми, не съм я водил на море, а на планина. Така че....... Дано имаш късмета да посетиш Самотраки, а после с интерес ще чета усещанията ти от това райско местенце.

Коментар

Благодаря.

Коментар

MarioLG, хубави снимки, благодаря!
                  Не се сърди, темата нали е за Самотраки, аз наистина емоционално приемам това място. Ирационално е, но... :-)
                  Хората са различни, и това е хубаво.
                  Благодаря за препоръката, тази посока съм я планувал отдавна, но поради твърде туристическия си характер все отива назад.
                  Инак за снимки - имам и аз на цианово синьо безбрежно море / океан, скалисти диви брегове дълги десетки километри, изчезващи в мъглата на Атлантика... :-)
                  Имам около месец по океанското крайбрежие на Мароко, малко границата със Сахара (истинската пустиня малко от нас са виждали), доста Централна Америка... снимки и примери да искаш :-) свят ще ти се завие :-)
                  btw, красивия бял плаж често крие жестока и непроходима джунгла зад себе си :-)))
                  ... но поста беше за Самотраки.
                  Да, не е най-прекрасния остров, не е най-удобния, не е най-интересния, не е и най-екзотичния... но има нещо истинско и неподправено, сурово, което винаги ще ме връща там!

Veni, смело пали Паджерото, ще остане много доволно. Ти също.
                  Виж в сайта на saos.gr разписанието на ферибота, дай си поне час-два преди това резерв... билети има в града, аз отивам направо на пристанището, там си продават.
                  Ферито малко прилича на селски автобус като атмосфера (не селяндурски, а селски, като едно време :-) ), само че огромен :-) Весело се пътува.
                  Откакто ги споходи кризата, доста хотелчета и вили ги има и в booking.com. Резервирай смело. (съвет - противно на очакванията, южния бряг е по-пуст и по-безинтересен)
                  Но дори и да отидеш просто така... сигурен съм че ще откриеш нещо.
                  Около Терма и къмпингите има и тризвезден, много приятен хотел.... търси в booking Archondissa hotel. Снимките от сайта са бледо копие. :-) Много е приятен. Ако си падаш по удобства.
                  Храна - Камариотиса и Хора, както е писал Марио. В Терма също.
                  :-) Носталгично ми напомня на старото ни хубаво Черноморие :-) сурово и повече примитивно, ама беше най-прекрасното.
                  Откакто стария път от Созопол до Каваци стана улица и парад на човешката безочливост и глупост,
                  теглих чертата и с болка "забравих" за нашето си море. Лакомията и тъпотата го погълнаха и то изчезна. Останаха само бетона, тъгата и разказите...
                  Ама това е друга тема, тъжна и без край...

Бъдете здрави!
                  Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive II *
                  2" lift (Bilstein 5100 & IronRocks springs), General Grabber AT3 31"

Коментар

Lordoff - Искам да те помоля за малко информация за водопадите. Снимката, която си публикувал на водопада на Фоняс. Аз нямах такава гледна точка. А доста обикалях защото исках и съпругата ми да се наслади на тази красота, без да рискува с катерене. Може би бих имал такъв ъгъл, ако пресека реката, но денят, в който аз бях там, това беше доста трудно. В смисъл трябваше да се гази поне до кръста, а водата си беше студена. Изобщо разкажи повечко за водопадите. Колко от тях са достъпни ? Къде са ? Ако може и някакви координати, или отметки в google earth. В много от пътеписите се говори за първи, втори, че и трети водопад на една река. За къде става въпрос ? Аз първоначално мислех за Фоняс, но ми се струва невъзможно, защото този който аз видях беше първият, а нагоре път нямаше.

Коментар

Първоначално публикуван от lordoff Преглед на мнение
                      MarioLG, хубави снимки, благодаря!
                      Не се сърди, темата нали е за Самотраки, аз наистина емоционално приемам това място. Ирационално е, но... :-)
                      Хората са различни, и това е хубаво.
                      Благодаря за препоръката, тази посока съм я планувал отдавна, но поради твърде туристическия си характер все отива назад.
                      Инак за снимки - имам и аз на цианово синьо безбрежно море / океан, скалисти диви брегове дълги десетки километри, изчезващи в мъглата на Атлантика... :-)
                      Имам около месец по океанското крайбрежие на Мароко, малко границата със Сахара (истинската пустиня малко от нас са виждали), доста Централна Америка... снимки и примери да искаш :-) свят ще ти се завие :-)
                      btw, красивия бял плаж често крие жестока и непроходима джунгла зад себе си :-)))
                      ... но поста беше за Самотраки.
                      Да, не е най-прекрасния остров, не е най-удобния, не е най-интересния, не е и най-екзотичния... но има нещо истинско и неподправено, сурово, което винаги ще ме връща там!

Veni, смело пали Паджерото, ще остане много доволно. Ти също.
                      Виж в сайта на saos.gr разписанието на ферибота, дай си поне час-два преди това резерв... билети има в града, аз отивам направо на пристанището, там си продават.
                      Ферито малко прилича на селски автобус като атмосфера (не селяндурски, а селски, като едно време :-) ), само че огромен :-) Весело се пътува.
                      Откакто ги споходи кризата, доста хотелчета и вили ги има и в booking.com. Резервирай смело. (съвет - противно на очакванията, южния бряг е по-пуст и по-безинтересен)
                      Но дори и да отидеш просто така... сигурен съм че ще откриеш нещо.
                      Около Терма и къмпингите има и тризвезден, много приятен хотел.... търси в booking Archondissa hotel. Снимките от сайта са бледо копие. :-) Много е приятен. Ако си падаш по удобства.
                      Храна - Камариотиса и Хора, както е писал Марио. В Терма също.
                      :-) Носталгично ми напомня на старото ни хубаво Черноморие :-) сурово и повече примитивно, ама беше най-прекрасното.
                      Откакто стария път от Созопол до Каваци стана улица и парад на човешката безочливост и глупост,
                      теглих чертата и с болка "забравих" за нашето си море. Лакомията и тъпотата го погълнаха и то изчезна. Останаха само бетона, тъгата и разказите...
                      Ама това е друга тема, тъжна и без край...

Бъдете здрави!
                      Колега, благодаря и на теб за споделеното,
                      и понеже виждам си с джип,
                      може ли още снимки и инфо за подхода към по-трудно достъпните места.
                      ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Поздравления, хубава и спокойна почивка

Коментар

И аз да се вмъкна.Много интересен пост.И въпрос - нужен ли е риболовен билет, някаква такса или нещо друго за да се лови риба в морето?Запазил съм хотел в Тасос в началото на септември... та защо не и риболов .
                          Руен Хаджиниколов

Коментар

Мисля, че не.

Колеги, нека тези от вас които са ходили до Самотраки и Тасос с джипове и са били на по-труднодостъпни, а предполагам и доста интересни, места,
                            да споделят за тях, а и съответно как и от къде се стига.
                            ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=151479 -Ето ти за Тасос. С джип почти няма труднодостъпни места...

Коментар

Риболовен билет за лов от брега не е необходим.Разрешително се изисква за риболов от лодка. За вътрешните, сладководните водоеми нещата са по различни. Всяка префектура има своите правила. На Тасос през септември се подготви за риболов с бомбарда. На нашенските бели червеи, на блатен, на парченце гаврос, или зарган, може да очакваш добра реколта от заргани. Някои от които трофейни. На същият такъм ще хващаш иларийки, кефалчета, лицуй. Най интересното е, че винаги може да мине някоя голяма риба и просто да ти отнесе такъма.

Име:019.jpg
Размер:139.1 КБ
ID:5641225

Пази се от дракона ! Не го пипай ! Има отровен шип на гърба.Има го и в нашето море.

Име:057.jpg
Размер:297.5 КБ
ID:5641226
                                Късмет !
                                Последно редактирано от MarioLG; 11-02-15, 07:58.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X