Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Печки и Дечански манастири

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Печки и Дечански манастири

Здравейте,
    разглеждайки снимките си от тази година намерих и тези от посещението ми в Печкия и Дечанския манастири. Предполагам ще е интересно на доста от вас да се запознаят и да усетят духа на славянството във вече 95% мюсулманско Косово.
    Манастирите Печ и Високи Дечане се намират в областта Метохия:

Да започнем с Печкия манастир. Намира се на входа на Каньон Ругова (на изхода на Печ):

Вляво е оградата на манастира, а входа поради продължаващото етническо напрежение се охранява от KFOR. По бронираните стъкла на караулките седят следите от куршумите, останали от тежките времена на конфликта.

Самия каньон е доста живописен и си заслужава да се посети:

Едно от хубавите заведения в каньона е Rugova Camp

където това

става на това

Но да се върнем на Печ

и Печкия манастир

По-интересен, поне за мен, е Дечанския манастир, в който почиват мощите на Стефан Урош III Дечански, син на сръбския крал Стефан II Милутин и на българската принцеса Анна, дъщеря на българския цар Георги I Тертер. Самия манастир е довършен и осветен от сина му Стефан Душан, създател на Душановото царство. Стефан Душан е първороден син на Стефан Дечански и Теодора Смилец, дъщеря на българския цар Смилец. По бащина линия е внук на Анна Българска, дъщеря на Георги I Тертер, и съпруга на Стефан Милутин.
    Житието на Стефан Урош III Дечански е написано от българския писател Григорий Цамблак, който от 1402 до 1409 е игумен на манастира.
    Миналата година като разбраха, че сме българи веднага ни заговориха на поразвален български, обясниха ни за българския игумен и за Елена Българска, кралица на Рашка (средновековната сръбска държава на Неманичите) и първа царица на Душановото царство, съпруга на цар Стефан Душан.
    Тази година обаче, друг монах нещо му беше слаба паметта, та упорито твърдеше, че манастира никога не е имал български игумен и говореше сръбски по-добре от сърбин. "Сети" се само за Елена Българска, но за сметка на това успя да ни продаде бутилка Дечанска гроздова и буца отлежал кашкавал.
    И този манастир се охранява от KFOR.

На входа на църквата е седящата фигура на Христос Пантократор

за това яйце казаха, че е донесено от Йерусалим, но за жалост забравих каква му е символиката

А на тръгване от манастира, който се отклонява от пътя в кално време, мие "гуми"

Последно редактирано от silverfox; 03-11-10, 14:15.
    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

От: Печки и Дечански манастири

Благодаря за разказа и снимките. Много красиво!
    Георги Танев (0+)
    Land Rover Discovery 1 300 TDi
    Land Rover Club Bulgaria
    0887 930 238, 0878 797 768

Коментар

Много красиво
      Благодаря.

Метохия, част от Косово ли е ?
      Г-то гледам е със син номер, което означава, че не се мотаят туристи в този район ли ?

Коментар

Много интересно и с тези красиви снимки, направо ми се напълниха очите. Благодаря
        Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
          Метохия, част от Косово ли е ?
          Г-то гледам е със син номер, което означава, че не се мотаят туристи в този район ли ?
          Метохия е област в Косово (но не административна област), в превод означава "манастирска земя", което се потвърждава от броя на манастирите в района.
          Няма никакъв проблем да се мотаят туристи в този район. Тази година въведоха "работно време" на Дечанския манастир за посещения (след 16.00, сутрин не знам), но е по изискване на игумена, а не на KFOR.

Коментар

Благодаря и аз.Много интересна информация и хубави снимки.Прави впечатление колко са запазени и добре поддържани.Направо чудно.
            Mercedes-Benz - M-class (W164) - ML 550 (388 Hp) 2008
            Mercedes-Benz - Е-class (W211) - 4matic (224 Hp) 2008

Коментар

Чудесни снимки!Благодаря за споделеното.
              0осем9осем7шест0осем7едно
              Миро

Коментар

И аз благодаря на всички, които оцениха този позакъснял репортаж!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X