Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Петиция против забраната за свободно къмпиране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Ми то защитниците на къмпингуването сами дават аргументите против него. За да се изтъква някой, че той не замърсявал като другите, значи просто се признава, че има много такива "други".
    Като на достатъчно "материал" толкова му е самосъзнанието, трябва контрол. А контрол и свободно къмпингуване навсякъде, се изключват взаимно. Кой да плаща за да се осъществява контрол навсякъде?! Какво конституционно право е, да къмпингуваш върху имот, на който дори не знаеш кой е собственика?!
    Естествено, че няма да има уредени къмпинги, докато няма забрани за свободно къмпингуване. Има достатъчно земи, от които просто по никакъв друг начин не могат да се изкарат пари, дори колкото да им се платят данъците. Като се регламентира, че бай Пешо- собственикът, може да взима по няколко лева на ден за къмпингуващи в имота му, а в нерегламентирани места е забранено, то нещата ще си дойдат на мястото на пазарен принцип. Бай Пешо ще му е по-лесно да мине на проверка чат-пат, отколкото да чисти боклуци. Не ги ли чисти, просто клиентите ще идат при комшията му бай Иван( Пешо може и глоба да отнесе). А някои клиенти, ще предпочетат дори бай Траян, щото им сложил тоалетна и/или баня наблизо.
    И ясни правила - не спазваш, изхвърлят те и толкова. За много отворените нарушители, може и безплатен престой в ареста да се предвиди, който естествено след това ще им излезе солено.
    Искате ред, но никой не иска да го спазва, искате тишина, но никой не иска да спре да говори... Искате чудеса - е, такива със сигурност няма.
    Просто трябва да се мисли върху цялата картинка, а не - "аз не цапам, не вдигам шум, значи не трябва да го забраняват". Има достатъчно хора, които пък мислят точно обратното - "Правя си каквото искам, мърсотия, шум, всякакви неща, които в хотели и квартири не може, а пък даже ми излиза по-евтино. Ще го правя винаги докато мога, щото съм тарикат, а другите будали".
    И двата типа хора ще подпишат петицията, но когато утре къмпингуват в непосредствена близост(или просто един след друг), познайте кой на кого ще пречи.

А на бетоновозите не им пречат свободно-къмпингуващите. Те могат да бъдат спрени, толкова, колкото някоя леля може да спре строежа на къща в Бояна, с аргумента, че там било полянка и си разхождала кучето. При документи за право на строеж, хорското мнение пет пари не струва. И протестите против презастрояването, нямат общо с протестите за запазване на свободното къмпингуване, колкото и на някой да му е удобно да ги слага под общ знаменател.
    Какво пречи например, когато дадено място бъде забранено за застрояване(така де, не бъде разрешено да се строи там), може пък да се регламентира ползването му за къмпингуване, дори и в условия наподобяващи т.нар. "диво" къмпингуване. Естествено срещу заплащане, което ще гарантира, че някой има икономическа полза да съблюдава установения ред. А освен това ще ограничи достъпа за разни тарикати, ходещи по такива места, баш защото им е по-евтино и няма правила.
    От друга страна, собствениците на такива имоти, ще получават някакъв приход, което пък ще намали мотивацията им да търсят всякакви начини за промяна статута на имота, с цел застрояване и/или продажба за много пари. И най-малкото ще вдигне цената на такива имоти, което също ще е някакъв фактор срещу презастрояването.
    И дори не е нужно чак навсякъде да е забранено или платено. И без друго зора е само на определени места.
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

• icos
      icos коментира
      Редактиране на коментар
      Развесели ме тезата "Не знам какви са им законите в Европата ама се къмпингува без проблем. Та се сетих как веднъж паркирам в центъра на град Е. и един колега мърмори "що спираш тука да даваме пари, ей-там след двеста метра има безплатен паркинг". Викам не е безплатен- има паркавтомат и трябва да си извадиш парктикет. "Глупости" вика,"всеки път спирам там и още никой не е идвал да ми иска пари".

Дивото е готино нещо - създава усещане за усамотеност, поражда мисли в посока да има такава възможност за самотно пребиваване и свързаните с това законодателни необходимости.
    Обаче бивак насред дивото за дълго време не е точно неоспоримо право. Инак и циганските бараки насред държавна или частна земя биха били такова, нали?. Иди си с колата/джипа/мотора/кемпера до където стигат правилата, регулиращи движението на такива, пък после напълни раницата и ходи по дивото колкото можеш. Боклукът в една раничка, дето някой може да "забрави" да си прибере, на места, недостъпни за боклукосъбирачите, е несравним с този, дето можеш да си закараш с возилото. И на Еверест било пълно с боклук, казват. Може, ма едва ли е сравним с боклука около рибарските и къмпингарските обиталища, достъпни с превозно средство. Доводът "не съм аз" е несериозен. Не си, възможността да се прави е.

Коментар

• s_s1
      s_s1 коментира
      Редактиране на коментар
      Където и да ходя, независимо с превозно средство или пеш събирам не само моите боклуци, а и на другите до колкото мога. Даже в началото като започнах да карам АТВ в гората установих, че като събера торба боклуци и вече не мога да се накефя на карането. Затова сега като съм с мотор или АТВ не събирам чужди отпадъци, но пък продължавам като излезна с кола на пикник в гората на някоя полянка, или на плаж.
      Забраната за къмпингуване няма да почисти родината ни, но ще ограничи свободата ни.
      Последно редактирано от s_s1; 11-06-20, 22:16.

Първоначално публикуван от Bat_Pepo Преглед на мнение
    ... На песимистите по отношение на събираемоста да кажа - както може към КАТ (забрана за напускане на страната,взимане на книжки,номера...) така може и към общината,стига да поискат!
    Не към събираемостта, а по начало към възможността за налагане на санкции. За да ти напише някой акт, по който да те глобят, трябва да те хване "на калъп" и да има и доказателства. Иначе актът се обжалва и пада в съда.
    Ако няма изисквания за някакви доказателства за нарушенията - ще горят невинни. Идва ти инспектор и ти казва: Я какъв боклук си направил ...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT6841.JPG
Прегледи:261
Размер:228.1 КБ
ID:6612435

Име:PICT6843.JPG
Прегледи:241
Размер:220.5 КБ
ID:6612436

Ама не съм аз, аз сега дойдох (и верно не си ти, това е от свободно къмпингуващи на яз Душанци)

Ходи доказвай, че не си камила ...

Между другото, от телевизионни изяви оставам с впечатления, че някои от черноморските свободнокъмпингуващи малко нещо силно залитат в посока защита на своите позиции за сметка на правото на други хора да се разпореждат с частната си собственост.
    Та съм доста любопитен каква би била позицията им, ако на някой от тях, в качеството му на собственик на недвижим имот някой му каже "Пич, не можеш да правиш нищо в този имот, защото аз съм свикнал тук да си разпъвам палатката/да си паркирам кемпера" ...
    Ние не сме неутрални!

Коментар

• Stbd
      Stbd коментира
      Редактиране на коментар
      Залитащите са фурнаджийска лопата в повечето случаи. Те са предимно залитащи, а вече според случая плажуващи сред природата, после може собственици на парцел, .. главното е да искат и да протестират.
      Не се числят към никой разумен вид от фауната.

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

Не към събираемостта, а по начало към възможността за налагане на санкции. За да ти напише някой акт, по който да те глобят, трябва да те хване "на калъп" и да има и доказателства. Иначе актът се обжалва и пада в съда.
    Ако няма изисквания за някакви доказателства за нарушенията - ще горят невинни. Идва ти инспектор и ти казва: Я какъв боклук си направил ...

Име:PICT6841.JPG
Прегледи:261
Размер:228.1 КБ
ID:6612435

Име:PICT6843.JPG
Прегледи:241
Размер:220.5 КБ
ID:6612436

Ама не съм аз, аз сега дойдох (и верно не си ти, това е от свободно къмпингуващи на яз Душанци)

Ходи доказвай, че не си камила ...

Между другото, от телевизионни изяви оставам с впечатления, че някои от черноморските свободнокъмпингуващи малко нещо силно залитат в посока защита на своите позиции за сметка на правото на други хора да се разпореждат с частната си собственост.
    Та съм доста любопитен каква би била позицията им, ако на някой от тях, в качеството му на собственик на недвижим имот някой му каже "Пич, не можеш да правиш нищо в този имот, защото аз съм свикнал тук да си разпъвам палатката/да си паркирам кемпера" ...
    Не мога да не се съглася,но пропуснах да уточня нещо важно.Първо - изобщо нямам предвид частен имот.Инспектор с полицай (задължително!) не е необходимо да обикалят непрестанно.Ти си спомняш какво беше инструктирано да прави местното население в пограничните райони при вида на непознат..? Ловните дружинки също... Така е и сега в Гърция,например - повечето нарушители ги ловят по сигнал,и в морето така.Аз съм сигурен,че местното население (по разбираени причини) ще прегърне идеята с особен ентусиязъм.
    Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
    Най-добрият ром е студеният ром!
    Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Нека само да уточня за чукча-писател,който не обича да чете,но обича да се изказва-ако сте прочели всичко в началото,включително и линка,се разбира че става въпрос за промяна в ЗУЧК,тоест-това се отнася за черноморското крайбрежие,където в закона е упоменато,че плажа е изключителна държавна собственост.Та не разбирам за заемите на какъв бай Пешо и стрина Пена се говори.И да ,лесно може да се осъществи контрол,може да се събира общинска такса,да се сметоизвозва,да има хим,тоалетни и т.нт.Могат да се случат много работи,но идеята на "държавата" е не да се спре със замърсяването,не да се спре с изсичането,не да се спре с музиката,а да се усвоят апетитни територии....
      Въобще не отричам наличието на "плява" сред хората,но навсякъде има такава...
      Cherokee WJ 4.0L- NP242
      Honda Africa Twin XRV 750

Коментар

Едно уточняващо питане за зъбещи се агресивни къмпингари: Вие за какво "конституционно право" претендирате? Да можете да си паркирате палатките, караванките и кемперите на плажа ли? Плажът може да е изключителна държавна собственост, но прилежащите територии, които се осират, са с най-различна собственост, в т.ч. общинска и частна. Съответно, за охраната, поддръжката и чистенето на тези територии плаща не държавата, а съответните общини или физически лица, за чиито права на агресивните "бетоноборци" изглежда им е през шмайзера ...
        Ние не сме неутрални!

Коментар

• kalinntv
          kalinntv коментира
          Редактиране на коментар
          Къде видя,че някой иска да е собственик?Ти май си създаваш тези за спор???
          Пич ти си имаш мнение,аз си имам мнение-ти няма да си промениш своето,аз няма да променя моето!
          Но ти не можеш да разбереш,че аз не търся безплатното осиране на природата и изсичане на горите,а търся природата,която дори и боклуците няма да съсипят,както бетонирането го прави!
          И утре ще цъкаш с език за поредната подпорна стена.....
          Относно маяма-ми к'во да направя,че по това време тя е била омбудсман...дали е маяма или пешо от сусурлево-все тая

• icos
          icos коментира
          Редактиране на коментар
          Ами аз казвам, че претендирате да палаткувате без ограничения(образно казано)на държавна, сиреч чужда земя, ти казваш, че не е чужда, ерго претендираш да сте един вид собственици, държавата или както там искаш го наречи. Да или не? Щото ако не, не виждам защо се учудваш толкова на определението "чужда земя".
          Последно редактирано от icos; 14-06-20, 20:09.

• kalinntv
          kalinntv коментира
          Редактиране на коментар
          Не желая да съм собственик.Държавната територия на кого е-на Боеко,на комунистите или....?Не е ли на държавата,а държавата кой е?
          И защо ти да можеш да си печеш задника на плажа,а аз да не мога да спя там?
          И ти ако ходиш две седмици поред на плажа,можеш да го усереш много повече,отколкото ако аз спя 3 дни там?
          Нали това ти е тезата-че усираме и няма кой да чисти след нас?

Абе прочетохме. Ние. "Ние искаме да се установи противоконституционност..." Мисля някъде там ме загубихте като читател.
        And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

Коментар

Нещо на Грета-пропаганда почна да мяза темат. С епитетеи и определения към написалите мнения ми напомня един добър похват на "тъмночервените зелени": ще те псуваме докато се откажеш да даваш мнение, което значи че сме прави.

Айде, успех на "петицията"! Радавам се, че има и разумни хора, дето се обосноваха против тази измислица. (иконка_с_бира)
          Публикувайте отговор

Коментар

• s_s1
            s_s1 коментира
            Редактиране на коментар
            Тези тъмнозелените са си рекетьори и изнудвачи и не виждам каква е връзката м/у къмпингарите и рекетьорите.

Специално и те не би искал някоя вечер, като си разпънал палатката макар и за една вечер да те изритат към близкия къмпинг, или към РПУ, за да те актуват.

#36.9
          kalinntv коментира
          Днес, 08:02

И защо ти да можеш да си печеш задника на плажа,а аз да не мога да спя там?
          И ти ако ходиш две седмици поред на плажа,можеш да го усереш много повече,отколкото ако аз спя 3 дни там?
          Нали това ти е тезата-че усираме и няма кой да чисти след нас?

Чеки малко. Дай да си прецизираме тезите. Цитирам:

"Ние искаме да се установи противоконституционност на разпоредбите на чл. 10а, чл. 17а, ал. 2 и чл. 24в от Закона за Черноморското крайбрежие и те да бъдат отменени. "

Иииии:

Чл. 17а.
          (2) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2019 г., в сила от 16.07.2019 г.) Забранява се поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането и престоят на превозни средства, ремаркета и полуремаркета върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", освен в случаите на разрешено строителство по ал. 1.

Чл. 24в. (Нов - ДВ, бр. 56 от 2019 г. (*)) (1) Който постави палатка, шатра или паркира кемпер или каравана в чужд неурегулиран поземлен имот в зона "А" или в зона "Б" извън местата, определени по реда на чл. 10а, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е глоба от 1500 до 3000 лв.
          (2) Който устройва места за разполагане на палатки, кемпери или каравани в нарушение на разпоредбите на чл. 10а, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв. или с имуществена санкция от 10 000 до 20 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е глоба от 6000 до 10 000 лв. или имуществена санкция от 12 000 до 60 000 лв.

Това е, което ви сърби. Никъде не виждам да има забрана за спане на плажа. Колкото до силно атакувания чл. 10а :

Чл. 10а. (Нов - ДВ, бр. 36 от 2016 г. (*), изм. - ДВ, бр. 56 от 2019 г., в сила от 16.07.2019 г.) (1) В зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им могат да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани.
          (2) Местата по ал. 1 не се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма
          . В тях се разрешава поставянето само на обекти по чл. 153, ал. 1, т. 5 от Закона за горите - архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение като: кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.

Я гледай.Могат да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани. Можело начи да се къмпира диво?
          And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

Коментар

• cecoa1
            cecoa1 коментира
            Редактиране на коментар
            В десетката

???
          Изкажи се,вместо да ме цитираш,щот' така нищо не разбрарх
          Cherokee WJ 4.0L- NP242
          Honda Africa Twin XRV 750

Коментар

Изказвам се: вие на практика протестирате против член от закона, който разрешава дивото къмпингуване. Чели ли сте го поне?

Коментар

Първоначално публикуван от icos Преглед на мнение
              Изказвам се: вие на практика протестирате против член от закона, който разрешава дивото къмпингуване. Чели ли сте го поне?
              Аз доколкото разбирам, той не иска какво да е диво къмпиране, а иска да е на първа линия на плажа. Пък въпросният чл. 10а изключва тази възможност, щото там пише " ... извън територията на морските плажове, пясъчните дюни ..."
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Протестиращите просто продължават да показват съмнително ниво на интелигентност.
                Законите са общи за всички. Т.е. за най-различни групи хора, от циганина с катуна, до милионера с огромната луксозна каравана. Между тях някъде са и всички различни, обикновени хора, искащи повече или по-малко също различни неща. На един му е важна природата, на друг, да му е евтино и да хвърля боклуци и гюбеци. Ако всички са ангелчета, повечето закони биха били излишни, но няма как да стане.

Специално плажовете, са държавни защото са един вид ограничен ресурс. Почти навсякъде е прието, че този ограничен ресурс, се ползва от хората за плажуване. Нормално семейство заема площ на плажа, по-малко от каравана, кемпер, или някои палатки. Изкарват там няколко часа, не е нужно дори да се хранят или да извършват естествените си нужди на това място през това време. За ден, едно и също място могат да го ползват няколко семейства.
                Всякакви видове къмпингуване, предполагат заемане на повече място, от по-малко хора, за повече време. Т.е. ограниченият ресурс "плаж", може да се използва от по-малко хора. Нещо повече, ако няма ограничения за къмпингуване на плажа, просто накрая той ще се превърне в препълнен безплатен къмпинг, и нито плажуващите ще са доволни, нито къмпингуващите идващи да преспят на плажа за три дни, без да цапат. Може ли за едни, значи може за всички. Ама как да може, като нещата отиват на ползване на обществено място за неограничено време и без заплащане. Т.е. един вид обсебване - не е твое, но щом го ползваш, друг не може, а пък никой не те ограничава във времето за което ще го ползваш. Е, защо ми е тогава имот на морето?! Една каравана за две-три заплати, и нека си стои там, щом никой не го ограничава... Пък даже може и под наем само да я давам.
                Да е някъде, където няма зор никой да ходи, още по-малко да ползва конкретната площ, ОК, може нещо да си седи там с години(докато не бъде забранено по някакъв параграф), или някой да спи там колкото си иска, но на плажовете, където много хора искат да плажуват...няма как да стане.
                Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Тази тема е за ключ - напълно безмислена... Превишеното съдържание на естрогени и липсата на тестостерон в храните окончателно...американизира,да речем,обществото ни! В добрия смисъл...
                  Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                  Най-добрият ром е студеният ром!
                  Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

• kalinntv
                    kalinntv коментира
                    Редактиране на коментар
                    ......българизира го-бих казал...
                    След вчерашната среща с кмета,целта е на 80% изпълнена!Благодаря на хората,които се ангажираха с това.
                    Останалите,които "чертаят" квадрати и правоъгълници,кой колко заема и ползва,ще гледат как на "ограничния ресурс",в скоро време ще се появяват "подпорни стени" на по 2-3-4-5 ката!
                    Абе разделяй и владей е положението!

Ама разбира се, че ако някой седне да прочете против какво всъщност го призовават да се разпише ще да е от излишен естроген и недостиг на тестостерон. Ний мъжовете по принцип за всичко сме длъжни да мислим с другата глава, иначе ше ни прибият с камъни съплеменниците

П.С. Наскоро първо подписах онлайн петиция и после я прочетох. Заглавието ОК, вътре купчина измислици. Почувствах се тъпо, все едно за Бойко съм гласувал

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X