Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За писането на пътеписи.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За писането на пътеписи.

Става дума за пожелателни напътствия , а не правила.
    Поне аз така го разбирам разглежданият въпрос .
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Мненията на Симеон и Ник Николов са много информативни - който има желание да направи пътепис, който е оформен по определен начин нека ги спазва. Който не иска - няма да ги спазва. Като гледам дефиницията за пътепис: "Пътепис е сравнително кратко литературно произведение (проза), описващо пътуване до определено географско място, град, планина и др." (Уикипедия) май спазването на тези прости препоръки е желателно.

Нека тук не се разделяме на "ЗА" и "Против" и не даваме за пример частни случаи. Нека нещата останат максимално чисти и смислени!
      Последно редактирано от Георги-trimata; 28-05-09, 23:40. Причина: правопис
      Георги Гатев

Коментар

Изразът "взе ми думата от устата" в случая е за преждепишещият Жоро...
        VPetrov.photography

Коментар

Гледам че тая тема се появи след като пуснах моя пътепис за района. Съвсем чистосърдечно ви казвам че ако не ви харесва, можете да я изтриете и да си продължите в същия дух. За някой ако е голяма атракция да се разхожда по крайбрежните улици на градовете за мен е съвсем друго. Не ми харесва да се мотая по прехвалените градчета и съм намерил начин да се навра по най-затънтените и сурови места. Съвсем чистосърдечно искам да споделя с вас изживяванията които ми се случват. В каньоните на реките има особена магия до която ако не се докоснеш няма как да я разбереш.
          Все си мисля че тука живее духа към стремежа към необятното и начина да се докопаме до него. За тези дни се запознах с хора които си позволяват да бъдат около месец в неизвестност някъде по Непал. Тях ги чакат семейства и приятели. Те знаят че трябва да се върнат от там и да предадат знанията си на други хора.

Коментар

Първоначално публикуван от bliss-stick Преглед на мнение
            Гледам че тая тема се появи след като пуснах моя пътепис за района. Съвсем чистосърдечно ви казвам че ако не ви харесва, можете да я изтриете и да си продължите в същия дух...
            Аз пък съм готов да се хвана на бас, че твоят пътепис няма нищо общо с тази тема.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

дано е така
              в последно време незнам дали въобще ни вярват с какви щуротии се занимаваме. Знам само че като ме закараха на плажа в "курорта" изпаднах в нервна криза

Коментар

Най-важно е да се пишат пътеписите. Написаното остава, а колкото повече хора се докоснат до него - толкова по-добре.
                Пишете братя и сестри!!!

Коментар

Първоначално публикуван от bliss-stick Преглед на мнение
                  Гледам че тая тема се появи след като пуснах моя пътепис за района. Съвсем чистосърдечно ви казвам че ако не ви харесва, можете да я изтриете и да си продължите в същия дух.
                  Е хайде сега хубава работа!

Аз се надявам този пътепис да е просто едно добро начало.
                  Чакаме още!
                  Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                  Drag Grand Canyon Daily
                  Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                  LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от бат Димо Преглед на мнение
                    Най-важно е да се пишат пътеписите. Написаното остава...
                    Абе не винаги... има модератори
                    Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Първоначално публикуван от Георги-trimata Преглед на мнение
                      Мненията на Симеон и Ник Николов са много информативни - който има желание да направи пътепис, който е оформен по определен начин нека ги спазва. Който не иска - няма да ги спазва. Като гледам дефиницията за пътепис: "Пътепис е сравнително кратко литературно произведение (проза), описващо пътуване до определено географско място, град, планина и др." (Уикипедия) май спазването на тези прости препоръки е желателно.

Нека тук не се разделяме на "ЗА" и "Против" и не даваме за пример частни случаи. Нека нещата останат максимално чисти и смислени!

Абсолютно съм съгласен с теб, НО (винаги има едно НО).
                      Създаването на "Правила за добър стил" вкарва повече проблеми от колкото решава, Прав си в началото няма да има много потдръжници, но с времето особено ако "правилата" (Помощни съвети) са добри (а те ще бъдат!) ще се възприемат и тогава ще дойде проблема (може би съм Параноик), тези който не им се занимава да ги четът, възприемат и спазват, ще са аутсаидери и ще спрът да пишат, защото ще се появят мнения "ама тук точка 3 не е спазена добре" . от друга страна "Правилата" ограничават полета на мисълта, как ще ни Изненада някой ако пише по правилата

И понеже стана сложно ще дам пример с друг форум който чета, НО в който напрактика НЕ пиша, младеж пуска "пътепис" за събора на Зелениката в Странджа, след първият му пост следват 50 с коментари от сорта "Никаква Художествена стойност...", "...Е щом ти харесва да си щракаш..." и подобни, пътеписа се загуби (поне за мен) пък и аз при такива коментари не бих повторил, тук всеки който се е напънал, бива поощрен в една или друга степен, НЕ искам да изгубим този дух влизайки в Канонизация на "Жанра".

Това е, а че всеки може да си "оправи" стила е вярно, но когато ни стане работа

Коментар

Колеги, след като успях внимателно да Ви прочета всичките ще кажа само това-прекрасните Ви разкази ме подтикнаха да отида преди месец до Дубровник и останалите красоти наоколо му/след като колежките не събраха смелост да завихрим авто-група /.
                        Пак, благодарение на преживяванията Ви в странство разучавам и сравнявам предложенията на туроператорите за северна Европа, така че пишете, моля! Както чувствате и от сърце!
                        Не е ли време някой да позаключи темата и да завихрите клавиатурите

Коментар

Първоначално публикуван от nyvatest Преглед на мнение
                          Абе не винаги... има модератори
                          Да, има, защото някои спамят темите с безмислени постове или пишат неща, които общите и важащи за всички правила на Форума не допускат.
                          А сега по темата, всеки пътепис е уникален и ценен, показва нещата през очите на автора си и ако автора иска да подобри нещо в стила си, нека ползва някакви препоръчителни правила. Ако ли пък не, нека пише както иска и направи и нас част от своето преживяване. Само този факт е достатъчен за уважение, така че по отношение на пътеписите любимата ми фраза "колкото повече, толкова повече" е просто напълно на място. Така макар и виртуално всеки от нас вижда нови и различни места. Аз наскоро например видях Йонкоьопинг в Швеция тук и съм супер доволен. Надали ще отида там.
                          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Пишманя се, че като видя дявол все се опитвам да го дръпна за опашката.

Мненията и препоръките съм научил от много уважавани и талантливи хора. Нито следа от рамки и канони не съм и не мога да поставям.

Учудва ме реакцията на някои колеги, които пишат интересно и точно по "мненията и съветите", за които писах. Дано да не е само от желание за спор и контра.

Поначало мислех само да си кажа мнението за бомбастични определения като напр. "адски ме изкефи!", "Яко приключение.." - изрази от езика на предпубертета, лишен от всякакво съдържание. Но моден!
                            А Тук, по мое и всеобщо мнение, публиката е от друг сой!
                            Преобладаващата.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                              ... Учудва ме реакцията на някои колеги, които пишат интересно и точно по "мненията и съветите", за които писах. Дано да не е само от желание за спор и контра. ...

Няма нищо за чудене. Хубавото на форуми като този е, че всеки може да сподели с другите участници своите приключения, без да е професионален писател, фотограф или видеооператор.
                              Убеден съм, че хората които биха искали да представят своите преживявания, са повече от тези, които го правим сега. По мое мнение една от основните причини, които спират част от тях да пишат е притеснението да не се изложат, да не станат обект на критика или присмех. На никой не му е приятно да знае, че там някъде някой дебне за правописните или печатните му грешки, отклоненията от правилния стил, правилната композиция на снимките и т.н.
                              Алекс Марков е дал много хубав пример какво става в такъв случай

... друг форум който чета, НО в който на практика НЕ пиша, младеж пуска "пътепис" за събора на Зелениката в Странджа, след първият му пост следват 50 с коментари от сорта "Никаква Художествена стойност...", "...Е щом ти харесва да си щракаш..." и подобни, пътеписа се загуби (поне за мен) пък и аз при такива коментари не бих повторил ...
                              Лично аз предпочитам да виждам тук повече хора да публикуват повече "невчесани" пътеписи (макар че поне на мен тази дума ми звучи доста претенциозно), отколкото да се въртят само шепа спазващи каноните автори.

П.П. Със сигурност определен принос за позицията ми има споменът за преподавателката по литература в гимназията, от чиято уста често можеше да се чуе "Да, това, което си написал(а) е много интересно като лично виждане, НО др. Пантелей Зарев е казал ....", след което следваше цитат (с точките и запетайките) от "премъдростите" на мастития литературен критик ...
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                                Абсолютно съм съгласен с теб, НО (винаги има едно НО).
                                Създаването на "Правила за добър стил" вкарва повече проблеми от колкото решава, Прав си в началото няма да има много потдръжници, но с времето особено ако "правилата" (Помощни съвети) са добри (а те ще бъдат!) ще се възприемат и тогава ще дойде проблема (може би съм Параноик), тези който не им се занимава да ги четът, възприемат и спазват, ще са аутсаидери и ще спрът да пишат, защото ще се появят мнения "ама тук точка 3 не е спазена добре" . от друга страна "Правилата" ограничават полета на мисълта, как ще ни Изненада някой ако пише по правилата

И понеже стана сложно ще дам пример с друг форум който чета, НО в който напрактика НЕ пиша, младеж пуска "пътепис" за събора на Зелениката в Странджа, след първият му пост следват 50 с коментари от сорта "Никаква Художествена стойност...", "...Е щом ти харесва да си щракаш..." и подобни, пътеписа се загуби (поне за мен) пък и аз при такива коментари не бих повторил, тук всеки който се е напънал, бива поощрен в една или друга степен, НЕ искам да изгубим този дух влизайки в Канонизация на "Жанра".

Това е, а че всеки може да си "оправи" стила е вярно, но когато ни стане работа
                                Добре,
                                НО тук не говорим за задължителни правила. Тук Симеон е написал следното :
                                Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                                По-долу ще споделя някои мнения за писането на пътеписи и писането въобще. Надявам се да е от полза обща на пишещите. Мненията сега са мои, но не съм ги открил аз. Приел съм ги от други и гледам да ги ползвам.
                                .........................................
                                (Съкратил съм цитата за по-голяма прегледност).

Никъде не се говори за задължителни или дори препоръчителни правила. Това са препоръки, които който иска спазва.
                                Георги Гатев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X