Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За писането на пътеписи.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За писането на пътеписи.

По-долу ще споделя някои мнения за писането на пътеписи и писането въобще. Надявам се да е от полза обща на пишещите. Мненията сега са мои, но не съм ги открил аз. Приел съм ги от други и гледам да ги ползвам.

1. Да избягваме колкото се може прилагателните. Изумрудено-сините води, потресаващата свежест, зверски (яко, адски) красиво, фантастични и неустоими, непреодолимо привлекателни...
    Тези стандартни епитети, в които се опитваме да набутаме това, което ни е впечатлило, малко допринася за истинската картина, която сме видели.

2.Нека обърнем внимание на нещо различно от обичайното, видяно от всички. Без да му лепваме характеристика. Читателят - всеки за себе си - ще сложи епитет, прилагателно. Другостта у другите, сравнена с нашенското у дома носи много полезни впечатления.

3.Остроумният, не описателен, често ироничен, кратък коментар към снимките допринася много за свежестта на пътеписа.

Всичко казано по-горе правя с най-голяма доброжелателност. Дано е от полза. На желаещите да изровят в моите "опуси" неща, противни на "правилата", ще съм само благодарен.

Нали никой не се сърди? Имам поне едно основание "да давам съвети" - най-съм възрастен от всички ви. (То пък - възрастта е една гаранция...)

Бат'Симеон

До: За писането на пътеписи.

Аз пък викам всеки, който има желание да пише и смята, че има какво да покаже, да си пише така, както му иде отвътре и хич да не гледа нечии правила!
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Споделям написаното от Чавдар.
      Не трябва да се поставят рамки на стила на писане или на какво да обръща внимание автора на пътеписа.
      Всеки го впечатляват различни неща и всеки преценява какво да сподели,
      как го е усетил и как иска да го предаде.
      Това е и ценното на пътеписите тук, че всеки пречупва видяното през своята призма, своя изказ и гледна точка.
      За последните 1-2 месеца във форума има 4 пътеписа за Западните Балкани и в частност Черна гора - всеки ги е видял по свой начин и въпреки че са с относително еднакви места пътеписите са много различни и по своему интересни.
      Именно това е ценното
      Per aspera ad astra.

Коментар

Да добавя: някой и друг нов ред при писането, ще е добре дошъл! Успех с начинанията!

Коментар

Охо ! Да кажа нещо и за изображението.
          Имайте в предвид, че разработваме нов и отделен жанр, различен от стандартния пътепис.
          Какво характеризира стандартния пътепис , отпечатан върху хартиен носител - традиционен за жанра ?
          На първо място : - ограничения брой фотоси. При сериозните печатарски разходи, няма кой да ви позволи да се ширите в повече от 3 - 5 фотоса.

Форумния тип медия, допуска, повтяране на последователност от картини върху един и същи фон, с акцент върху детайла, при развитие на ситуацията.
          Форумните репортажи налагат свързаност и вътрешна логика на развитието и описанието.
          Освен това е добре да има плавно преливане в плановете, на последователно разположените снимки, да не се прескача от крупен план, към общ план и обратно. Подобно накъсване на визията нарушава хармоничното емоционално възприятие у четящия.
          В този случай, може да се мисли по скоро за киноматографични принципи на монтажа, отколкото за журналистически похвати.
          Не е лошо да се направи справка с класиците на кино монтажа.

Дзига Вертов — Уикипедия ;
          Дейвид Уорк Грифит — Уикипедия ;
          Рене Клер — Википедия

Похватите за работа в картини с продължаващо действие, могат да се видят от тук.
          http://en.wikipedia.org/wiki/Film_editing

Така, че честичко се налага да премисляте репортажа си още по време на снимките. Мисли се затова, как ще се преразкаже действието, правят се свързващи снимки за запазване логиката на развитие и посоката на движение.

Имайте в предвид, че за нашата система на четене от ляво към дясно, превозното средство изобразяващо придвижването към определена цел, трябва да е ориентирано с предните гуми на дясно и обратно при завръщане от целта, задните гуми на дясно. Така подсъзнателно затвърждавате у читателя, усещането за единство на движение и цел.

Въртенето на снимачните планове хаотично предизвиква у читателя впечатление за разхвърляност и неяснота на разказа.

Следва продължение.

P.S. Бих искал да чуя разностранни мнения по въпроса от изявени колеги
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Чавдар пак Отцели десетката
            Тъй като всички тук сме Любители - Аматьори и пишем за кеф на четящите (а не за пари, като професионалистите), то да си слагаме и правила, ми идва в повече.
            За мен важното е да има разкази, а ако някой не ми харесва, няма да го чета. Естествено ако някой се бори за високо спортно майсторство, то тези съвети са полезни, а трябва и още много да се чете и тренира, но ако за сметка на качеството се намли количеството и ако някой си мисли "абе аз няма да се излагам, сред такива корифеи с високи изисквания и Няма да пиша"
            По-добре всеки да опише преживяванията си, да ги сподели, пък на който му харесват ще чете, на който не, не

И Ник Николов е прав, в нет-а важат други правила

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
              "абе аз няма да се излагам, сред такива корифеи с високи изисквания и Няма да пиша"
              Това е една от причините, доста хора да не пускат пътеписи и разкази...
              Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Аз пък съм съгласен със Симеон.
                Писането на пътепис е представяне на един свят пред читателя. Колкото по-малко лични мнения има в него, толкова по-голяма свобода се дава на читателя да изтълкува нещата по своему.

И толкова повече печели пишещия, защото читателят не се чувства насилен да харесва това което пишещият е харесал, и съответно подсъзнателно харесва произведението повече.
                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Аз пък мисля, че всеки публикувал тук своя разказ ни прави подарък, който според мен не трябва да корим и намираме кусури .
                  На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!

Коментар

Първоначално публикуван от nyvatest Преглед на мнение
                    А защо? Нали не сме на конкурс! Аз винаги съм мразел да пиша, но за "общото благо" се напъвам. И въобще не се притеснявам от това, че другите пишат по-смислено, по-правилно и по-увлекателно, НАПРОТИВ Радвам се на тяхният Труд и талант!

Коментар

А защо? Нали не сме на конкурс! Аз винаги съм мразел да пиша, но за "общото благо" се напъвам. И въобще не се притеснявам от това, че другите пишат по-смислено, по-правилно и по-увлекателно, НАПРОТИВ Радвам се на тяхният Труд и талант!
                      Епа нема да се излагаме я. мое да съм прост, ма защо другите да го виждат
                      Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Скромничиииииш, и то много
                        На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                          ... Писането на пътепис е представяне на един свят пред читателя. Колкото по-малко лични мнения има в него, толкова по-голяма свобода се дава на читателя да изтълкува нещата по своему.
                          На мен пък ми е интересно именно личното виждане на автора (и като текст, и като избор на кадри). Тук споделяме личните си пътувания, преживявания и възприятия, а не правим професионални описания на това или онова място.
                          Безлични, безстрастни и "политически коректни" описания с красиви и професионално заснети картинки дал Господ из Интернет.

Така че, другарки и другари, споделяйте и си пишете както го чувствате! А ако някой иска да се изживява като литературен или фотокритик - има си съответни форуми.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

и аз сопделям мнението, че стига да е грамотно (правилно) написано - всеки трябва да го пише така както го и видял или почувствал.
                            Това говори повече от букви или снимки.
                            Всеки решил да сподели с нас нпечатленията си заслужава уважение (най-малко за времето отделено за написването). Да оставим настрани ценната информация, която ни обогатява разнотстранно и ни спестява често много неправилни решения и главоболия.
                            Като пример мога да дам темата за плаванията на близнаците из океаните! Вече имам една мечта повече!

Поздрави на всички пишещи и споделящи с нас.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                              Аз пък съм съгласен със Симеон.
                              Писането на пътепис е представяне на един свят пред читателя. Колкото по-малко лични мнения има в него, толкова по-голяма свобода се дава на читателя да изтълкува нещата по своему.

И толкова повече печели пишещия, защото читателят не се чувства насилен да харесва това което пишещият е харесал, и съответно подсъзнателно харесва произведението повече.
                              Аз пак не разбирам - публикуването на пътепис във форума отнема доста време, на всеки, който реши да го прави, особено ако досега не го е правил (както бях аз с този до Барселона-нЕколко часа) - направих го с идеята да се хареса, но представях нещата такива, каквито ги виждам. Ако идеята е да пусна само снимки от градовете и местностите, които посетих със суха информация - каталози и официални сайтове в интернет - бол, всеки може да си ги види.
                              Все пак не сме специализиран форум за пътеписи.

От друга страна - ако тръгна да спазвам всички канони на писането на пътепис, то нямаше да го пускам тук, а и въобще нямаше да го публикувам, защото писането на пътеписи не ми е мания.

По същата логика утре може да се появи тема - Какви снимки трябва да качваме!
                              С 2345 препоръки за правилна експозиция, бленда, фокусно разстояние и т.н. - Тогава ще качват снимки 10 човека, които наистина ги разбират всичките специфики.

Първоначално публикуван от nyvatest Преглед на мнение
                              Зор е само в началото
                              После не отнема толкова време а и е много приятно като се виждат различни места от България и чужбина през друг поглед.
                              Per aspera ad astra.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X