Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Откъде тръгва пътят за връх Ботев?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Откъде тръгва пътят за връх Ботев?

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
    Още от разклона където свършва асфалта пътя става калдъръм тогава тръгваш не по пътя а директно наляво...там има един много стръмен участък но след него следва почти равно и после пак има един много дълъг и стръмен наклон на който при спиране джипката започва да се свлича надолу........и така пътя върви точно под 90 градуса на нормалния път но за 500 метра катерене спестява около 6-7 километра по витата стълба........(нормалния път) прекия път по принцип се е образувал от тракрака зимата ......(това е машината която чисти горе......а джип извън пътя е когато заобикаля преспите ....може да се отдалечи 2-3 километра......понякога а както казах наклоните и проспастите са доста.......и според мен ако колегата ще му е за първи път по добре с предружител.....
    Шорт къта, който описвате, е абсолютно забранен за преминаване. Точно там миналата година заедно с хората от Парка слагахме предупредителни табели, че минаването е забранено. Карането извън пътя, особено в алпийския пояс, е меко казано, варварско действие. Руши се и без това тънкия почвен слой и се създават предпоставки за ерозия. За съжаления някакви вандали изтръгнаха 4 от 5-те поставени табели. Поради тази причина лятото повечето пътища в планината ще бъдат затворени с бетонни прегради. Явно не можем сами да се контролираме, та по този начин ще ни контролират от Парка. И в случая са прави, щом член на МСС нарушава правилата в парк Централен Балкан, че и учи останалите как да ги нарушават. Като не може да стигнете по официалния път, по-добре не орете из гората и поляните, носите лош имидж на всички ни. От години се опитваме да обясним на хората в Парка, че сме по-различни в нашия Форум и пазим природата, че си струва да ни имат доверие и да ни пускат да караме в охраняваните територии, правим съвместни акции, семинари и почиствания(например това http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=39337 или това http://www.offroad-bulgaria.com/show...C1%EE%F2%E5%E2 ), а Вие успешно разбивате на пух и прах всички трупани дотук доводи. Мерси за "услугата" която правите на всички ни.
    За справка на всички мераклии да изкачат Ботев с автомобил, вижте пак тук http://www.offroad-bulgaria.com/show...храната, това е напълно възможно при спазване на 2-3 прости правила. По точно все още е възможно, щото заради някои колеги може скоро и това да забранят
    Последно редактирано от zzlatev; 25-05-10, 09:25.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Колега очаквах точно от теб подобна забележка.........приемам упрека но....описания път от мен не минава покрай табелите които ланд ровер форума сте монтирали....чел съм и видял всички снимки....на три места от монтираните от вас табели и които аз познавам стои само една....и тя е на 1-2 километра в началото на разклона...в ляво от пътя на едно голямо свлачище на което отлявата страна започва един също пряк път с насипни едри камъни.......
      Пътя по който минавам по никакъв начин не нарушава почвата....а и там минават с уазката хората които доставят провизии и техника на РТС-ТО....следите на тракрака и в момента си личат къде са по тревата и стръмните наклони......но пък е неизбежно......Във всички случаи съм се стремял да не оставям каквито и да е следи след мен.......С хората от охраната е почти неизбежно да не се срещнем и ако е имало проблем то щеше да има последици......Аз водя децата си там и искам те да го запомнят така.....това място....

Не че е важно но аз съм роден на 6 януари (денят на Ботев) в гр.Калофер в родилния дом зад паметника .......мене ме боли доста повече за тоя балкан......други м проблемите тука........Винаги съм готов да помогна на всеки който има нужда от помощ....
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
      Анатолий Пейчинов o8875о9815
      https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
        Колега очаквах точно от теб подобна забележка.........приемам упрека но....описания път от мен не минава покрай табелите които ланд ровер форума сте монтирали....чел съм и видял всички снимки....на три места от монтираните от вас табели и които аз познавам стои само една....и тя е на 1-2 километра в началото на разклона...в ляво от пътя на едно голямо свлачище на което отлявата страна започва един също пряк път с насипни едри камъни.......
        Пътя по който минавам по никакъв начин не нарушава почвата....а и там минават с уазката хората които доставят провизии и техника на РТС-ТО....следите на тракрака и в момента си личат къде са по тревата и стръмните наклони......но пък е неизбежно......Във всички случаи съм се стремял да не оставям каквито и да е следи след мен.......С хората от охраната е почти неизбежно да не се срещнем и ако е имало проблем то щеше да има последици......Аз водя децата си там и искам те да го запомнят така.....това място....

Не че е важно но аз съм роден на 6 януари (денят на Ботев) в гр.Калофер в родилния дом зад паметника .......мене ме боли доста повече за тоя балкан......други м проблемите тука........Винаги съм готов да помогна на всеки който има нужда от помощ....
        На хората, дето карат провизии на РТС-то, са им написани повече от 10 акта и скоро ще бъдат призовани в съда. Те са едни от най-върлите нарушители и благодарение на тях са огромните бразди на доста места над гората. Щом сте местен, поговорете с Нанко Минков, той да Ви разправи кое как е, щото 3 от 5-те табели ги направиха той и хората му, ние само помагахме в слагането. Дали пътя руши природата или не, преценяват точно хората от Парка, но щом е забранено да се минава от там, е добре да не се минава. Вие си решавата, но пестенето на 20 минути каране за мен твърдо не оправдава каквито и да е шорткъти, колкото и те да "щадят природата". И е наистина добре освен да покзваме тези места на младите, и да ги учим, че правилата са правила, за да се спазват и съхранението на Природата е грижа номер едно. Това, че някой минава в нарушение, определено не е оправдание и ние да го правим. Форума ни наистина се ползва с добро име сред хората, работещи за парк Централен Балкан( а и за Пирин и Рила) и е добре да го пазим всячески, а не да го рушим.
        Последно редактирано от zzlatev; 25-05-10, 10:58.
        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Колега златев за да не останете с грешни впечатления,предлагам когато дойде време ...и има нужда от помощ разполагам с доста голям набор от инструменти....бензинови агрегати за ток,пробивни машини,тежки къртачи,перфоратори,заваръчна техника,Цо2,бензинови резачки и др..подобни....както и доста професионални акумолаторни инструменти за работа в подобни условия.......Както казах ,разполагам ли с време с удоволствие ще помогна в начинанията........стига да ми кажете от какво точно има нужда.....
          Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

В Четвъртък /27.05.2010/ и аз превзех връх Ботев с моето Landy /Defender/ по пътя през м. Паниците/Калофер/. Много екстремно и вълнуващо катерене в продължение на около 3 ч. /със спирките за любуване на пейзажа, който е изумителен/.

Придържайки се към правилата и съветите посочени от колегата ZZLATEV предходният ден си взех разрешително от г-н Минков - много любезен и приятен човек. Разрешителното ми е с показателният No. 1 / очевидно съм първият през тази година който се изкачва по правилата /.

Ето и малко подробности за тези които смятат да "изкатерят" върха през близките дни:
            Като цяло потвърждавам всичко описано по-горе от колегата Roninn за маршрута: Опитвах се през цялото време да се придържам към пътя, но след 10-ят км. и след 20-ят има огромни снежни преспи на пътя, които не могат да бъдат разчистени... /което те принуждава да минеш по зимният път и маркировка на ратрака/. Всъщност тези шорткъти са най-екстремната част тъй като се катери "зверски" наклон при пързалящи се надолу камъни. Тези участъци е невъзможно да бъдат преминати от автомобил без "блокажи" и клиренс поне 30 см.. ..
            Изобщо за тези които се опитват да изкачват върха с лек автомобил през този период на годината ще им препоръчам да се откажат тъй като е абсолютно невъзможно да преминат през т.нар шорткъти .. а останалата настилка е такава, че колата ще изисква цялостен ремонт по ходовата част след подобно приключение...
            Спускането е не по-малко "опасно" преживяване поради пързалящите се камъни на посочените 2 шорткът участъка /снимките по-долу/...
            Между другото на още 2 места имаше преспи които с няколко атаки и чистене с лопата се преминават по самият край на пътя.. /също екстремно преживяване тъй като снега те "завърта" и бута към склона които също са със "зверски" наклони и повишават адреналина от преминаването ..
            По време на пътешешествието срещнах следните представители на фауната: Кошута /на самият връх/, сърна /в зеленият участък/, зайци, орел който атакува друга птица и за малко да я свали в движение .. свободно пасящи коне и крави..

За информация на колегата ZZLATEV ще кажа, че видях само 1 от табелите описани от от него за забрана за преминаване .. и се наложи да ремонтирам една от табелите на Парка "Джендема" която " беше паднала и катурнала се на една страна ..
            За съжаление пътят към върха е "прорязан" от шорткъти създадени от хората които превозват смените на Метеорологичната станция, автомобилите на БТК и ратрака.. Част от тези шорткъти са посипани с камъни и са безвъзвартно невъзтановимо превърнати в редови пътища към върха ..

Изобщо това беше едно супер екстремно, вълнуващо и опознаващо межу моето Landy и мен преживяване, което с удоволствие ще повторя отново..
            В крайна сметка от върха си взех така желаният печат от програмата "100 Национални туристически обекти" ... /какво ли не прави човек за един печат /

P.S: Наклоните показани на снимките в действително са много по-стръмни от колкото изглеждат.. /умишлено натъртвам на този факт за да избегна нечие заблуждение за лесното им преодоляване/ .. Забравете използването на леки автомобили по този маршрут в този период на годината..
            Прикачени файлове

Коментар

Мдааа....улучил си хубаво време....наклоните ги знаят само тези които са ходили там.....незнам защо но адски силно ме привлича това място......в събота прекарах доста време в местноста паниците....хапнахме,чистехме,поспахме.........рай ско място....невидях никой от форума в акцията....май само аз изкупувам грехове......

Между другото някой знае ли модела на камиона горе на върха и каква му е историята....знам че прехвърля интернет от южна към северна България......но на кой доставчик,защо така е организирано.......малко ли са оптичните пръстени на нек и булгар газ........изобщо някой знае ли подробности...?

С лопатата е така....! Това е от зимата ...
              Последно редактирано от Roninn; 31-05-10, 00:40.

Коментар

Прекрасни снимки и описание на маршрута!Впечатлен съм!И аз имам желание да участвам в такова изкачване,придружено с някакви организирани полезни действия.За съжаление не мога да организирам такова мероприятие,но с удоволствие бих дал труд и средства за такова начинание!
                2023 Honda CRF 300 Rally,2017 Dacia Duster 1,5dci 4x4 леко пипната, 2013 Honda NT700 Deauville,ABS

Коментар

Първоначално публикуван от stoianovm Преглед на мнение
                  Прекрасни снимки и описание на маршрута!Впечатлен съм!И аз имам желание да участвам в такова изкачване,придружено с някакви организирани полезни действия.За съжаление не мога да организирам такова мероприятие,но с удоволствие бих дал труд и средства за такова начинание!
                  Вече две години подред чистим върха. Дай боже това лято пак, та си добре дошъл тогава. Следи Форума за подробности.
                  www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                    Вече две години подред чистим върха. Дай боже това лято пак, та си добре дошъл тогава. Следи Форума за подробности.
                    Тази тема ли да следя или календара?
                    2023 Honda CRF 300 Rally,2017 Dacia Duster 1,5dci 4x4 леко пипната, 2013 Honda NT700 Deauville,ABS

Коментар

Първоначално публикуван от stoianovm Преглед на мнение
                      Тази тема ли да следя или календара?
                      Към края на Август в Екологията или на ЛС най добре.
                      www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Ето още малко снимки....от пътя и в.Ботев......както и на камионетката на върха....

Може вече и с лека кола до горе........основния път е проходим......!
                        Последно редактирано от cveti; 05-07-10, 20:50.

Коментар

Ето Ви едно много интересно четиво за създаването на РРС на вр.Ботев и за пътищата до там. http://forum.predavatel.com/viewtopic.php?f=3&t=5887
                          Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

Коментар

Колега преди време три-четири нощи не съм спал да го чета това............професионално и аз се занимавам с подобни неща но в много по малък процент......мога само да кажа евала за труда...! Снимката е авторска....(моя)

Последно редактирано от Roninn; 17-06-10, 22:04.

Коментар

Ето и моето попълнение по темата.
                              След като се свързах с Нанко Минков получих необходимото ми разрешение (Пропуск) с маршрут гр.Калофер-Паниците-вр.Ботев.
                              В деня за придвижване от Варна до Калофер посетихме :
                              -Казанлъшка гробница.
                              -Могила/гробница Голяма Косматка.
                              -Къща-музей Христо Ботев.
                              Пренощувахме в Калоферски мъжки манастир "Рождество Богородично".

Манастира е разположен северно от Калофер по поречието на Бяла река.

По изгрев в манастира.

В далечината е вр.Ботев.

Началото на маршрута над Паниците:

Маршрутът е с дължина около 32 километра измерено от центъра на Калофер.Преодолява се за 2-3 часа в всяка посока , има го в картата на OFRM Geotrade.На няколко места има преки участъци (shortcut) повечето от които също присъстват в картата.

По пътя видяхме много стада :

Малко преди да се изкачите на върха се открива невероятна гледка на север .Виждате на длан Априлци , хижа Плевен ...

Денят беше относително ясен .Когато се качвахме имаше добра видимост , на слизане нахлуха облаци.И друг път е споменавано че това място е с най-динамично променящата се метереологична обстановка.

Кой каза че 4x4 не могат да се движат над облаците :

Снимка от върха.

В заключение: Трудно е да се опише и заснеме природата в този район.
                              Преживяхме невероятно приятни моменти по време на това изкачване.
                              Последно редактирано от Красимир Найденов; 13-08-10, 12:27. Причина: допълнения и кореции
                              0+,Bombardier DS650,Discovery II.

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Найденов Преглед на мнение
                                има го в картата на OFRM Geotrade.На няколко места има преки участъци (shortcut) повечето от които също присъстват в картата.
                                Колега коя версия ползваш на картата.....В моята карта освен основния път до Ботев друг няма...освен туристически пътеки де......!

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                                но пътя към априлци (кръстен от Венци - Пътеката на Гандалф) е по-интересен и се минава покрай хижа Тъжа, веселбата е голяма, не го препоръчвам на хора със слаби нерви - силни странични наклони с леки свлачища

А това незнам кога е било но пътя през Априлци не е нищо особенно.освен теснотата...........пътя през паниците е доста по забавен.........
                                Последно редактирано от Roninn; 13-08-10, 20:20.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X