Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Откъде тръгва пътят за връх Ботев?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Откъде тръгва пътят за връх Ботев?

В събота/25.07.09/ тръгнахме сутринта от Априлци за връх Ботев. Качването до Табите/ около 15 км от моста в края на Острец/ беше най-трудния участък -има много остри камъни, особено в участъка където пътят пресича "дългата поляна". От Табите за Ботев тръгнахме точно където има знак, че е забранено минаването с МПС /Sorry / -пътя не е страшен и не знам защо толкова някои се впечатляват от страничните наклони?! Точно под върха карахме по нормалния път, въпреки че има интересни преки участъци, през които не посмяхме да минем с летнити гуми/джипката ни е Patrol/. После слязохме до Калофер/Острец -Ботев - Калофер = 70 км черен път/, стигнахме до Кърнаре и през Беклемето обратно се върнахме в Априлци.

Коментар

Първоначално публикуван от Avcho Преглед на мнение
      Как е пътя към Ботев?Някой качвал ли го е скоро от към Априлци?
      На 4.07.2009 г. за последно се качвах на Ботев от Априлци (Острец). Пътят е добре, няма промяна от миналата година. На Табите вече има бариера, но тя не се заключва, можеш да си я отвориш без проблем, макар че аз минах от там с охраната на парка.

Първоначално публикуван от chavdarbuch Преглед на мнение
      има интересни преки участъци, през които не посмяхме да минем с летнити гуми/джипката ни е Patrol/.
      Тези преки пътчета не ги минавайте, само се съсипва природата. Достатъчно са копали моторите там.
      Последно редактирано от alex_markov; 28-07-09, 11:03.
      Светът на Владо

Коментар

Колеги, минаването по забранени пътища и без разрешение е за сметка на всеки който го прави, но и за сметка на всички ни, защото от Парка не правят разлика и другия път просто ще кажат - "Сори, ама Вие сте от тия дето правят каквото си искат, без да питата" и ще са прави. Не може ли да разберете, че бъдещия достъп до Парка зависи от сегашните ни премерени и компетентни действия и ако искаме завбъдеще да ни допускат там, трябва да спазваме правилата? Необмислени действия, недай боже каране извън пътя, водят до сериозни актове и трупане негативи към всички, които карат джипове.
        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
          Колеги, минаването по забранени пътища и без разрешение е за сметка на всеки който го прави, но и за сметка на всички ни, защото от Парка не правят разлика и другия път просто ще кажат - "Сори, ама Вие сте от тия дето правят каквото си искат, без да питата" и ще са прави. Не може ли да разберете, че бъдещия достъп до Парка зависи от сегашните ни премерени и компетентни действия и ако искаме завбъдеще да ни допускат там, трябва да спазваме правилата? Необмислени действия, недай боже каране извън пътя, водят до сериозни актове и трупане негативи към всички, които карат джипове.
          Aко не се бях срещнал с охраната на парка, нямаше да мина на своя глава. А от среща с парковата охрана, която беше миналото лято на х.Тъжа, стана ясно, че пътят от Табите към вр. Ботев е от пътищата, по които преминаването не пречи на тамошните обитатели - животни, по простата причина, че там почти няма такива обитатели (90 и някоя си година била приета тази забрана, незнайно защо). Паркова охрана спомена, че при следваща промяна на статута на пътищата в Парка, те ще се застъпят този път (Табите - вр. Ботев) да е свободен за преминаване.

Свободни или не, пътища в Парка или извън него, трябва да пазим природата! Не трябва да издевателсваме! Нека дори и малкото останали красиви места ги запази, а и другите да не ги рошим и съсипваме!
          Светът на Владо

Коментар

Първоначално публикуван от vladoniki Преглед на мнение
            Паркова охрана спомена, че при следваща промяна на статута на пътищата в Парка, те ще се застъпят този път (Табите - вр. Ботев) да е свободен за преминаване.
            От догодина ,2010, ще отворят пътя от Табите до Ботев за преминаване след получаване на разрешително. Както е сега Калофер-Ботев. От Парка обещаха и ще си изпълнят обещанието. Ето линка към темата за каране в Национален Парк Централен Балкан, в нея има и координати на всички паркови участъци. http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=39337 Ако Ви трябва информация, звънете и питайте.
            Последно редактирано от zzlatev; 29-07-09, 15:28.
            www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Ето малко снимки и от днес.
              .....

И стигнахме малко след това....!
              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
              Анатолий Пейчинов o8875о9815
              https://dvrbg.com/

Коментар

Откъде тръгва пътят за връх Ботев

Планираме да отидем до връх Ботев през хижа Плевен Събота и Неделя. Тъй, като този маршрут неми е познат има ли някой траклог от хижата до Ботев ?

Коментар

До: Откъде тръгва пътят за връх Ботев

Първоначално публикуван от Arabikstar Преглед на мнение
                  Планираме да отидем до връх Ботев през хижа Плевен Събота и Неделя. Тъй, като този маршрут неми е познат има ли някой траклог от хижата до Ботев ?
                  Трак нямам, но се приготви за серизно катерене( маршрута е много стръмен) и за зимни условия. Някъде в разходки имаше една тема за ходне по този маршрут от Jimi, ползвай търсачката.
                  www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Ето малко снимки от днес 06.май.2010 г......До обед печеше слънце и 22 градуса и за 10 мин....стана 8 градуса и мъглата беше с видимост 4-5 метра....

Сега се сетих за приликата Конче=Хюндай галопер.... Като в реклама на малборо

Последно редактирано от Roninn; 07-05-10, 01:18.
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Ето още малко и от днес......16.05.2010....

Ииииии и като ни зачатка една градушка....!

Тресна една гръмотевица точно секунда преди да снимам кулата .....така издрънча ...явно често я удря гръм .....

И....две малки сърнички непосредствено под телевизионната кула....

И моя милост в полет......... в бялата преспа.....мислех да е с главата надолу .....

Последно редактирано от Roninn; 17-05-10, 00:18.

Коментар

А... забравих.....качването до връх Ботев е възможно с лека кола ако тя отговаря на следните условия:

1.Височина 20-30 см......На места недостатъчно.....
                        2. 4х4 ......
                        3. Наличие на бавни скорости...дава възможност за доста съкратен маршрут
                        а на места и невъзможно катеренето без бавни поне през последните 3 месеца.....вкл. и днес...преспите са си там на пътя и искат заобикаляне и газене в коловози достигащи половин метър на места....

Коментар

От: До: Откъде тръгва пътят за връх Ботев?

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                          А... забравих.....качването до връх Ботев е възможно с лека кола ако тя отговаря на следните условия:

1.Височина 20-30 см......На места недостатъчно.....
                          2. 4х4 ......
                          3. Наличие на бавни скорости...дава възможност за доста съкратен маршрут
                          а на места и невъзможно катеренето без бавни поне през последните 3 месеца.....вкл. и днес...преспите са си там на пътя и искат заобикаляне и газене в коловози достигащи половин метър на места....
                          И аз съм решил в Четвъртък / 27.05.2010 / да се изкача до връх Ботев! Това ще бъде първи по-сериозен маршрут за Дифендър-а!
                          Намерението ми е да тръгна от Калофер, като преди това си взема разрешително! Гумите ми не са в най-добро състояние, но се надявам те да не възпрепятстват изкачването ми...
                          Тъй като събирам печати от програмата "100-те нац. туристически обекти" трябва да отида до х. Рай /тъй като печата връх Ботев се поставя там/. Не съм наясно колко време ще ми отнеме, но съм планирал целият ден за това мероприятие.
                          Ако има и други ентусиасти за подобно изкачване - добре дошли са, в компанията!

Коментар

От: Откъде тръгва пътят за връх Ботев?

Аз бих дошъл с удоволствие но съм на работа.........по принцип качването по пътя не е проблем ако са се отдръпнали преспите......ако са там ще ти се наложи да впрегнеш джипката яко ......носи си лопата,храна поне за ден,дебело яке и шапка....резервоара пълен до горе ...аз зареждам преди Калофер.....GSM и GPS.......Там времето се мени за минути........От паниците до горе са около 25-30 км....аз го вземам за около час и половина но напряко ........по пътя с внимателно каране 2 часа и половина до три часа....

Предпоследния път се бухнах в една преспа ..и джипката легна по корем колелата в нищото няма мърдане...няма дърво ,няма какво да подложа....намирам се на билото на един два километра... беше около 19:30 и печеше слънце......с дебело зимно яке и шапка с лопатата започнах да чистя снега след 20 минути слънцето изчезна напълно и заваля сняг,задуха виелица и температурата падна до -2 градуса а вятъра беше толкова силен че едвам удържах вратите като влизах да се постопля .......снега спря а облаците паднаха толкова ниско че пред фаровете не се виждаше нищо на повече от 2-3 метра.....когато изкарах джипа беше около 22 часа....оказа се че преспата е доста дълбока.....слезнах успешно по трака от gps-a......ако се придържаш към пътя е добре но излезеш ли далече от него и при лоша видимост което е ежедневие там ...става много лошо......по добре изчакай час два или колкото трябва да се оправи видимоста и тогава продължавай.......успех..!

Коментар

Аз да ви попитам от къде точно сте "съкратили" пътя -по преките ли?И каква работа има джипа извън пътя! За останалото съм съгласен.Според мен сега не е най-подходящото време за качване,особенно като за първи път.Иначе времето ще започне да се оправя чак от вдруги ден нататък според мен.

Коментар

Още от разклона където свършва асфалта пътя става калдъръм тогава тръгваш не по пътя а директно наляво...там има един много стръмен участък но след него следва почти равно и после пак има един много дълъг и стръмен наклон на който при спиране джипката започва да се свлича надолу........и така пътя върви точно под 90 градуса на нормалния път но за 500 метра катерене спестява около 6-7 километра по витата стълба........(нормалния път) прекия път по принцип се е образувал от тракрака зимата ......(това е машината която чисти горе......а джип извън пътя е когато заобикаля преспите ....може да се отдалечи 2-3 километра......понякога а както казах наклоните и проспастите са доста.......и според мен ако колегата ще му е за първи път по добре с предружител.....

а.....и пътя който gps-а чертае от Калофер през манастира......стига до едно заведение с бариера........това не е верния път....верния път е само направо по асфалта до разклона на картата в началото на темата..

п.с Пътя да хижа рай на мен не ми е известен.....ако е под райското пръскало както си мисля аз от връх Ботев с джип неможеш да слезеш до хижа рай за печата

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X