Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Редно ли е да се влиза в Централен балкан с моторни превозни средства?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Редно ли е да се влиза в Централен балкан с моторни превозни средства?

И по въпроса - не съм карал само по обозначените пътеки, за което съм останал с много хубави емоции!
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

Големия конфликт при такива походи според мен е 'озвучаването'... В гората я видиш моторджия на 50м я не.. Дори по пътека ако не е много разкаляно не оставя сериозни следи. Ама го чуваш в радиус 5км...
      И мен винаги ме е дразнило 'ровенето' из планината, но обикновено дразнението е възникнало от шума от някой 'спортен' ауспух на мотор или разбира се резачка...
      Извода - ами слагайте си хубави ауспуси бе колеги - тогава и неформалните проблеми ще са по-малко... А формалните проблеми са създадени точно защото няма как да направиш коректно общовалидно правило МПС да не увреждат природата и да не пречат на планинари (и други животни)
      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Жоро, ле-е-е-кинко не си прав! Всеки от нас много добре знае, че чист кросов мотор и "шепнещ" двигател нямат място в едно изречение. Аз не подкрепям нито една от спорещите страни, само гледам реално на някои от фактите.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение

Извода - ами слагайте си хубави ауспуси бе колеги
          Ми те от тези шумните са най хубавите и скъпи.
          Оправданието е като гъз-всеки го носи със себеси !

Коментар

Редно и законно също са различни думи. Не е редно и да ми застрояват квартала, да го пълнят със хора от село и т.н. Но е законно. Проблемът е мой и аз трябва да свиквам с него, не пришълците.
            Тъй че - свиквай.
            Начина за борба е този, който казва Злати - има си органи, които отговарят - сигнализираш.
            Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Темата е безкрайна и в този форум няма (как) да има единно мнение по въпроса. Моето лично мнение е, че трябва да сме съзнателни и да се грижим за природата, както и да мислим за останалите, но с това не задължавам никой.
              Първоначално публикуван от PinMaster Преглед на мнение
              ... Начина за борба е този, който казва Злати - има си органи, които отговарят - сигнализираш.
              Тук не съм съгласен. Както писах по-горе, всеки трябва да е съзнателен и отговорен за действията си, няма как да оставим само на институциите на определят кое е редно и кое не.

Коментар

Яро е прав, има парк, има Правилник за неговото управление, има зони и пътища, разрешени за каране( по-малко) и терени, напълно забранени, над 95% от територията на парка. Правилата кое как е са ясно разписани и спазването им е лично самосъзнание на всеки от нас. Членове на този форум са помагали доста на парк Централен Балкан, свалихме 3,5 тона боклуци от Ботев, поставихме сумата маси и пейки, табели и указателни табла. В замяна на това, когато се поиска разрешение от наш член по правилния начин и законосъобразно, може да се кара по някои места с разрешителен режим като пътя за Ботев. Защото за хората от Парка е ясно, че ние сме сериозни, отговорни и пазещи природата. Т.е. на нас може да се разчита да не правим бели. Но това е до време, като още някой се изтапани на Голям Кадемлия с лепенки на Форума, дали същите тия хора от охраната няма да почнат да променят мнението си. Пак казвам, всеки отговаря за себе си, хората от управата и охраната на Централен Балкан са диалогични и отворени за всякаква комуникация, но компромис с наглите нарушители няма и не трябва да има.
                LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

А какво става извън Парка, е отговоност на горските стопанства и организации, държавни и частни, стопанисващи гората. Ако те не забраняват изрично нещо и не се позовават на Закона за това, значи то не е забранено. И пак опираме до самосъзнание и съобразяване с природата и хората.
                  LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                  www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                    Жоро, ле-е-е-кинко не си прав! Всеки от нас много добре знае, че чист кросов мотор и "шепнещ" двигател нямат място в едно изречение. Аз не подкрепям нито една от спорещите страни, само гледам реално на някои от фактите.
                    Така си е - просто си мисля причината заради която възникват конфликтите...
                    А те възникват и в прилежащи територии и на разрешен за движение на МПС маршрут...
                    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Вярно тия мотори му и...а мамата на парка.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:62875_131427976905747_8314320_n.jpg
Прегледи:1
Размер:108.0 КБ
ID:5617101

Име:10580188_894679987212080_3261333637467496432_n.jpg
Размер:168.3 КБ
ID:5617102

Име:10583966_894679753878770_260356488659113454_n.jpg
Размер:90.3 КБ
ID:5617103
                      МОТОРА ТРЯБВА ТИ ДА ГО КАРАШ А НЕ ТОЙ ТЕБ 0888984256

Коментар

карах в дърварски коловози до седалката на мотора.
                        Вярно МОТОРИТЕ са най-големият проблем!
                        А това, че в която и гора (или по-скоро остатъци от нея), да влезеш "пълно с мотори" ама на МОТОРНИ ТРИОНИ. Пълно със шишета от бензин и остатъци от храна (все от гадните мотористи, дето им свършва бензина).
                        Моторите освен, че са шумни, друго проблем не виждам, ама много "ходим" и виждаме беззаконието в дърводобива и сме ТРЪН в очите!

Коментар

Забравих да кажа, че скоро карах с приятел до х.Мазалат и ООО какво да видя, пътища колкото искаш и все напряко, през гората, все от мотористите.....ДА,ДА ама НЕ! После имало ерозия и наводнения....все "горските" мотористи са виновни!

Коментар

Хайде да погледнем въпроса и под друг ъгъл. Да приемем, че сме граждани на България, но едновременно сме граждани и на Европейския съюз. Законите трябва да са изревнени. Поведението на туристите (пеша, с колела, мотори, джипове и др....) в защитените природни територии би трябвало да се подчинява на определени (строги) правила, които имат за цел да съхранят екосистемата, на която след това същите тези туристи и децата на техните деца да се радват напред във времето. Не е ли така? Е, нека сега, тези, кото имат впечатление от посещенията си в Европа, напр. в Алпите (в природни паркове), да споделят какво е положението там. Джитка ли си всеки нагоре-надолу, без много да му пука дали нарушава правилата и дали пък някой ще го хване да го санкционира?! Поставям въпроса принципно, без да се обиждате. Щото, той къкъвто е проблема в планината, тъкъв е и в държавата. Поздрави!

Коментар

Не строги правила, а строго спазване трябва.
                              Мога да споделя какво съм виждал.
                              По света обикновено правилото е да се ходи кой където иска по начин, при който мястото няма да се порази. Например, в пренаселен район на Алпите е почти забранено и пръдването на пеш турист, докато където няма трафик или опасност от трафик може и с машини. Другаде пък е изчислено, че може да се лагерува навсякъде - на базата на посещаемостта и въздействието. На трето място - лош пример - има строго правило да се плаща за влизане в планината или парка, като след плащане се прави каквото искаш. В част от такива места има изкривяване, и в името на повече приходи оригиналната обстановка е жертвана и заменена с път, паркинг, ресторант.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                                ...На трето място - лош пример - има строго правило да се плаща за влизане в планината или парка, като след плащане се прави каквото искаш.
                                Аз пък съм виждал и четвърти вид, даже доста разпространен - хем плащаш, хем после НЕ правиш съвсем каквото си искаш.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X