Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Крепостите в Югоизточна България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Крепостите в Югоизточна България

Много сте добри, признавам.

Крепостите винаги са ми били интересни, а толкова подробни данни със снимки за малкоизвестни крепости не си спомням да съм виждал.
    Дано да има още.

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
    Хубаво е и да се напишат конкретни данни за строителството и историята, ако се знаят.
    Това също си го мислех, а след като и Вие вече го отбелязахте, ние "невежите" по тези теми Ви благодарим.
    ... to be continued

Коментар

Подканен от Петя и giorgio, ще разкажа и покажа снимки за Ловешката крепост.

Крепостта "Хисаря"

е разположена на хълма, носещ същото име, в южната част на град Ловеч. През V-VI век на най-високата част от хълма е построена църква - трикорабна базилика с купол. Тя е единствената от този тип в България. На нейно място в момента има издигнат голям метален кръст.

През IX-X век е построена и самата крепост, като тя заема най-горните две тераси от хълма, а в подножието му, по поречието на р Осъм, се намират квартали за живеене и производство. Крепостната стена е построена така, че да следва релефа на скалите и основите са върху тях. По този начин се предотвратява възможността от подкопаване и. Дебелината на стените е от 2 до 5 метра, определяла се е от това на каква заплаха са подложени.

Ето ме и мене - не се смейте снимките са от преди година и половина

Хълмът има почти отвестни скали и до останкитеот от крепостта се стига от изток - през квартал Вароша. (в дясно на по-заден план е и централния вход)

От хълма се открива панора към Ловеч и равнината.

Да не пропуснете да посетите и закрития мост на Кольо Фичето
      о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Браво, Стояне, чудесен разказ!
        Благодаря ти, че го сподели Непременно ще посетя това място.
        НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
        Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от taran Преглед на мнение
          Преди няколко седмици ходихме до Перперикон,направих и доста снимки.Незнам,дали да ги кача.Пък и там,сигурно доста хора са ходили,стига се по асвалт.На мен разходката ми хареса,а на синът ми-двапъти повече.
          Миналата година и ние ходихме до Пепрперикон. Там наистина е подготвено за туристи - асфалт, голям паркинг.... Предполагам че повечето от вас са ходили, освен това доста е писано за Перперикон в нета, така че каквото и да разкажа ще бъде доста "посно". Ето малко снимки:

Препоръчвам ви да си наемете екскурзовод вместо да си купувате разни брошури и карти като нас. В последствие разбрах че екскурзовода разказва доста интересни факти и легенди за местността.

Това тук първоначално се е предполагало че е олтар за кръвни жертвоприношения, но окончателната версия е - вана за мачкане на грозде за свещенно вино.

А пък на това се концентрирала "космическа енергия" и "богоизбраните" получавали сила. Оказа се че ние не сме от тях. Но пък имаше едни лелки, които коментираха колко прекрасно ободрени са се почувствали след като са постояли 5мин там, само дето не си извадиха апаратите за кръвно, да се убеждават.

Това е от Перперикон. След това отскочихме до Дяволския мост. Сстроен е през 16век (ако не греша).

На връщане от него се одбихме до едно запустяло село за което побликувах снимки в друга тема http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=13653

Това е от мен. taran, давай сега и твойте снимки от Перперикон.
          О899 2б2 1З2

Коментар

Проблемът ,който ще се види след известно време е ,че нищо не се прави за "консервацията" на Перперикон.И не след дълго, всичко ще вземе да се руши .То всъщност е тръгнало.
            B+

Коментар

За това,че много е писано за Перперикон съм съгласен.За всеки случаи,http://www.perperikon.bg/,ето сайта.
              Забелязах,че търговците в подножието са продали карта и на колегата iiiopo,и ние не минахме без нея.Наистина из самите руини няма никакви указателни табели или надписи(все пак,още копаят археолозите)
              И да не забравя,в саита за Перперикон има снимки на входовете към златните мини на траките-всъщнос тези мини се намират до съседното село,Стремци и слиед като са проучени,са зарити отново (за огромно съжеление на синът ми,който много искаше да влезе в тях)
              Ето и снимките,след изкачване по камениста пътека,се стига до прохода към двореца
              Прикачени файлове
              Последно редактирано от taran; 14-08-07, 22:12.
              Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Къде са??? (снимките)
                О899 2б2 1З2

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
                  Къде са??? (снимките)
                  Идат,нещо бавно става,но като съм почнал,ще ги кача.

Коментар

Когато миналата година посетих най-после Перперикон, тръгнахме след работа и се надбягвахме със залязващото слънце. Затова нямам достатъчно хубави снимки, но тъкмо ще документираме и новите разкопки.
                    Сега ще публикувам само няколко, които са направени с поглед към историята и архитектурата, а не за "увековечаване" на разходка

А това са гробовете, които, казват, са обрани от ченгетата, без археолозите да имат шанс да ги погледнат.

Основа на глинен съд за съхранение на жито:

Средновековна кула:

А това са следи от "весели посетители"

За да запазим смисъла на темата, моля iiiopo да подмени снимките си със снимки на самия Перперикон, или модераторът да премести мнението му в друга тема "снимки за спомен".
                    Omnia vincit amor !

Коментар

След прохода има останки от зидария-първата и втората порта,според картата.
                      Прикачени файлове

Коментар

Когато миналата година посетих най-после Перперикон, тръгнахме след работа и се надбягвахме със залязващото слънце. Затова нямам достатъчно хубави снимки, но тъкмо ще документираме и новите разкопки.
                        Сега ще публикувам само няколко, които са направени с поглед към историята и архитектурата, а не за "увековечаване" на разходка
                        Докато не е станало късно,да спирам и аз,защото познанията ми са малко повръхностни?Иначе,таман щях да пиша,че на първото ниво,което е строено от траките,силно впечетление ми направи,че много от "сградите" и "уличките",буквално са изсечени в масивна скала.

Коментар

Ето още няколко снимки по същество,стълбище,изсечено в скалата.Стена с врата/проход също от монолитна скала,по скалите има издълбани дупки,може би за греди.И накрая,олтара на Дионис (този малкия не е жрец)
                          Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от taran Преглед на мнение
                            Докато не е станало късно,да спирам и аз,защото познанията ми са малко повръхностни?Иначе,таман щях да пиша,че на първото ниво,което е строено от траките,силно впечетление ми направи,че много от "сградите" и "уличките",буквално са изсечени в масивна скала.
                            Успокой се, снимките ти са хубави А хлапето на първата снимка е много на място. Но няма смисъл да слагаме снимки, на които очевАдно целта са били туристите, а не мястото на посещение.
                            За Перперикон наистина много е писано, но от местни жители, иманяри или познати археолози могат да се научат доста интересни и неизвестни факти Имали сме такива срещи. В краен случай и оскъдната информация от интернет върши работа... За мен е много полезно да обърна поглед назад и да посетя и осмисля тези старинни места. Соцреализмът направи всичко възможно да намразим българската история и култура и сега я откривам истински.
                            Макар че от малка се имам за "гражданин на света", не ми харесва да се движа като "дърво без корен".
                            Omnia vincit amor !

Коментар

Успокой се, снимките ти са хубави А хлапето на първата снимка е много на място. Но няма смисъл да слагаме снимки, на които очевАдно целта са били туристите, а не мястото на посещение.
                              За Перперикон наистина много е писано, но от местни жители, иманяри или познати археолози могат да се научат доста интересни и неизвестни факти Имали сме такива срещи. В краен случай и оскъдната информация от интернет върши работа... За мен е много полезно да обърна поглед назад и да посетя и осмисля тези старинни места. Соцреализмът направи всичко възможно да намразим българската история и култура и сега я откривам истински.
                              Макар че от малка се имам за "гражданин на света", не ми харесва да се движа като "дърво без корен".
                              Е тогаз,шъ зема да кача и няколко снимки от "второ ниво",където са базиликата и останките от кулата,там за съжаление,батериите на фото апарата се предадоха и пуснах в деиствие телефона.
                              ПП,жената и детето,са само за да се види височината на кулата.
                              Прикачени файлове

Коментар

Малко извън темата,но понеже става въпрос за исторически забележителности http://www.burgasmuseums.bg/BeglikTash/indexbg.htm. Саита дава информация за мегалитно тракииско светилище-Беглик Таш.Късно попаднах на ифо за него и таз година го пропуснахме,но догодина няма.Пиша това,понеже сега е сезона на морските почивки и ако някои се интересува,може да съчетае нещата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X