Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос по скоро юридически .

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    ...


    Така че проблем с употребата на наркотици има.

    ...
    Ама не е като проблема с карането и на съвсем трезв акъл но според възпитанието. Или по-скоро без много такъв. Щото както си го правиш и без добавки, така го правиш и с тях.И рискът е подобен. Само дето в единия случай не ти приписват "утежняващи" обстоятелства.
    Впрочем, като говорим за САЩ - там спират ли наред за проверка на пътя? Или само ако с нещо събудиш любопитството на полицая? Дрегери ползват ли?

    Коментар


    • #17
      Ами не, не е същото.

      В единия случай имаш работещо самосъхранение. В другия не.

      С възпитанието работата е отървана.

      Коментар


      • #18
        По-горе беше писано, но все пак - полеви тест се признава САМО ако е положителен и САМО, ако бъде ИЗРИЧНО и ПИСМЕНО (в протокола} признат, т.е. ако се запише ЛИЧНО от ПРОВЕРЯВАНИЯ, че ПРИЕМА този резултат, или, че НЕ ИСКА ДА ДАДЕ кръвна проба за изследване!
        Внимавайите много, ако Ви се случи положителен тест, какво подписвате! Ако не сте съгласни с резултата, ИМАТЕ ПРАВО ДА ИСКАТЕ ИЗСЛЕДВАНЕ НА КРЪВНА ПРОБА - заявете го изрично. При наличие на кръвна проба за изследване е важен резултата САМО от тази проба!
        Кръвта взета за проби се поставя и съхранява задължително в две различни "шишенца". Пробата във второто е за контролно изледване - ако не се приеме резултата от първото, защото имате право да искате и изследване на втората проба (това, за сега, се заплаща от искащия второто изследване}. Изследванията НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се правят само в лаборатории на МВР. Напротив, голяма част от изследванията се правят в лаборатории на ВМА, например (има списък с лицензирани за такива изследвания}.
        Горното би следвало да е известно и на всеки средностатистически адвокат работещ по наказателни дела. Не допускайте да Ви заблуждават - полицаи или други, в т.ч. адвокати.

        Коментар


        • #19
          След като не съм съгласен с резултата, не подпиша и поискам кръвна проба, това означава ли, че няма да ми вземат книжката?
          Nissan Terrano 2,7 TDI

          Коментар


          • #20
            За това не съм сигурен, но по-скоро пак ще я вземат и при заявено оспорване. Имат инструкции, които май са в този смисъл, а и чл.171 от ЗДвП е доста "широко скроен" -
            б) (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., бр. 77 от 2017 г., в сила от 26.09.2017 г.) който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установена с медицинско и химическо лабораторно изследване или с изследване с доказателствен анализатор, или с друго техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух, или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена с медицинско и химико-токсикологично лабораторно изследване или с тест, както и който откаже да бъде проверен с техническо средство или с тест, изследван с доказателствен анализатор или да даде биологични проби за химическо изследване и/или химико-токсикологично лабораторно изследване – до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 18 месеца; при наличие на изследване от кръвна проба или изследване с доказателствен анализатор по реда на чл. 174, ал. 4 установените стойности са определящи;
            Ползата е, че ако СЕ ЗАЯВИ НЕСЪГЛАСИЕ (т.е. подписва се акт/протокол, но се записва в него несъгласието!} с резултат от "Drug Chek" -а, и кръвната проба доказва липса на "наркотични вещества", след това може да се търси обезщетение от МВР - чрез иск по ЗОДОВ. Това важи и за останалите хипотези при които има възможност за изследване на кръвна/биологична проба.
            Ако сте убедени в своята "чистота", искайте кръвна проба.

            Коментар


            • bullet_pk
              bullet_pk коментира
              Редактиране на коментар
              Ползата е ясна, но пак отиваме на резултати след месеци и оставаш виновен до доказване на противното.

              Трябва да има ообществен натиск за осигуряване на бързи резултати от кръвните тестове. Ако резултатите излизат за ден-два, проблем няма да има

            • hhris08
              hhris08 коментира
              Редактиране на коментар
              "Бързи" резултати могат да се постигнат при целенасочена държавна политика в тази насока, в т.ч. евентуално промяна в нормативни актове. Държавата може да бъде принудена да работи за подобна промяна, именно чрез искове по ЗОДОВ срещу МВР. Ако не се лъжа, вече има успешен опит и за подобен иск срещу Народното събрание.

            • sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              То и сега има много дела спечелени за това но докато отговорността е на държавата и парите за присъдените обезщетения излизат от държавния бюджет нищо няма да се промени . А е много лесно . Санкции се налагат само след потвърждение на теста с кръвна проба .

          • #21
            Добре разгледан казуса https://petkovalegal.com/%D0%BE%D1%8...8%D1%82%D0%B0/
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

            Коментар


            • #22
              В горния линк виждам следното:

              Следващото важно изискване по отношение на законосъобразността на проверките за употреба на наркотични вещества или техни аналози е по отношение на проверявания водач да бъдат налице външни признаци, реакции или поведение за употреба на такива вещества. Извършването на проверка при липса на такива признаци няма да има фактическо основание, а наложеното наказание за отказ за тест за наркотици при тази ситуация ще следва да се счита за незаконосъобразно.
              Друг е въпросът какви са тези "признаци или реакции".

              ...законът не допуска проверките с тест (DrugCheck 3000 и DrugTest5000) да се извършват на място и време, различни от мястото и времето на проверката. Тоест, полицейските органи нямат правомощие нито да разпореждат на водачите да изчакват доставянето на тест от компетентен екип на КАТ, нито имат правомощие да „канят“ или отвеждат водачи на други места за извършване на такава проверка.
              Т.е. Кварталният няма право да те спре и да извика колегите от КАТ да донесат теста ... Нито да те заведе до районното, където да ти направят тест.

              както и:

              Действително, съобразно закона, водачите на МПС имат право да направят отказ за тест за наркотици с DrugCheck3000 или DrugTest5000. В този случай, обаче, за да избегнат наказание, имат задължение да дадат биологична проба за химико – токсикологично лабораторно изследване. Това тяхно право, обаче, често не се изяснява от страна на полицейските служители, които директно издават акт за установяване на административно нарушение без да връчат на водача талон за медицинско изследване или без да му обяснят каква е неговата роля.

              Nissan Terrano 2,7 TDI

              Коментар


              • #23
                Поне аз за себе си съм го решил . Ако попадна в такава ситуация отказвам какъвто и да било полеви нарко тест а директно искам талон за кръвно изследване . Без неговите резултати не могат да ми наложат каквато и да било санкция а ако ми наложат жална им майка в съда . Това с външните признаци е по разтегливо понятие и от ябланишката халва Имам една позната която е толкова мързелива особено в работата че колежките и се бъзикат че докато се обърне и охлюва се шмугна в храстите Та нея като я гледаш има всички признаци а никога не е употребявала такива субстанции .
                Последно редактирано от sek.1; 12-11-22, 05:54.
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                Коментар


                • trapper
                  trapper коментира
                  Редактиране на коментар
                  Мисля, че при сегашната обстановка, това е най-разумното решение.

              • #24
                Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                . Това с външните признаци е по разтегливо понятие и от ябланишката халва
                А бе има някаква логика за търсене на външните признаци - по американски филми гледам, че винаги при съмнения ги карат да правят някакви упражнения. Това за там - тук не знам доколко може да се вярва на андрешко катаджийски, който по принцип обследва и наказва джоба на жертвата, което автоматрично превръща всички изрядни в жертви...Но, има и свестни момчета, вече - дай Боже да се множат !
                ILLEGITIMI NON CARBORUNDUM

                Коментар


                • sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Много са ни далече правните системи на нас и на американците . Поне до колкото я познавам тяхната система полицая само констатира нарушението а колко си виновен и какво наказание да ти наложи решава съдя . Тук както се вижда всеки полицай го тълкува закона както му е удобно и угодно на него .

              • #25
                Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                Поне аз за себе си съм го решил . Ако попадна в такава ситуация отказвам какъвто и да било полеви нарко тест а директно искам талон за кръвно изследване
                ... и без книжка докато излезе кръвното изследване. Което напоследък са месеци.

                На мен не ми пука особено, ама някой който си изкарва парите с книжката ще му бъде трудно.

                Коментар


                • sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Нямат основание . Аз не съм отказал изследване . Ако я вземат в тази ситуация съда ще им разгони фамилията . Книжка взимат ; задържат и правят обиски на базата на резултат от полевия тест .

              • #26
                Обаче, това по-горе са тълкувания на адвокат. Трябва да се намерят точните текстове в закона, където ги пише тези неща
                Nissan Terrano 2,7 TDI

                Коментар


                • trapper
                  trapper коментира
                  Редактиране на коментар
                  Да, а за това трябва адвокат. И те деца хранят!

                • krassitch
                  krassitch коментира
                  Редактиране на коментар
                  Споко,нали дигнаха минималните адвокатски хонорари...А и парите стават вече като вестници

              • #27
                А това до колко е законно ? Поне според мен е вид дискриминация в случая на финансова основа . Друг е въпроса че това решение трябва евентуално да го прилага нов кмет и общински съвет . На какво основание ще ми наложат санкция ако наруша забраната ? Съвсем друг въпрос е че автомобилите особено през зимата далеч не са основния фактор в замърсяването на въздуха . https://btvnovinite.bg/predavania/ta...a-vazduha.html
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                Коментар


                • #28
                  Доколкото е законно в целия свят, не откриваме топлата вода. Отделно първа категория ще самоизчезне скоро, даже не знам баровците в София още ли карат такива. Тя струва под средна месечна заплата в София. Пък и вместо инфраструктура из милата родина ви направиха амнайсе метродиаметъра. Та за три месеца няма да се сбърка толкова работата.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

                  Коментар


                  • sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Не става въпрос за баровците а за обикновените хора . Където има забрани обикновено те са за всички . Какво ще правят като от мярката няма никакъв резултат а няма кой да им разреши да пипнат светая светих циганските махали ? Обикновено пиковите стойности на замърсяване се отчитат през ноща когато автомобилното движение е никакво .
                    Последно редактирано от sek.1; 11-10-23, 08:09.

                  • Asen Kushlev
                    Asen Kushlev коментира
                    Редактиране на коментар
                    Именно, че за обикновените хора има найсе метродиаметъра и автобус на 5-6 минути. При нас автобуса е през 30-40 минути извън час пик. Влакове по три в деня. Да не ти трябва да разчиташ на обществен транспорт.

                • #29
                  Хората правят изследвания, но те не са лицеприятни на общината. В прочетените от мен, от леките коли прахта и емисиите в градския въздух са 5-6 %. 10% -15% вдигат прах гумите на градския транспорт, според състава на асфалта.
                  Съответно най-ефикасните мерки следва на вземе общната:
                  - метене, почистване на улиците, миене;
                  - отводняване, насочване на дъждовната вода, така, че на не сваля пръст;
                  - залесяване, затревяване, оправяне на бордюрите, така че пръстта да е под нивото на бордюрите и да не се свлича при дъжд.

                  В Италия, тези мерки са свалили прахта с 60-70 %

                  Ето едно изследване...
                  Прикачени файлове

                  Коментар


                  • sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Повечето мерки си бяха нещо стандартно през социализма . Всяка нощ улиците по които се движеше масовия градски транспорт се миеха с автоматичните пръскалки на камионите точно за да се премахне натрупания през деня прах . Парното и ел енергията струваха смешни пари поради което отоплението на твърдо гориво не беше актуално .

                  • davc
                    davc коментира
                    Редактиране на коментар
                    Глупости на търкалета!
                    Улиците се миеха за конгресите на партията (които бяха през четири години), сега не че са ги протрили от миене - мият се за избори, ама сега избори има горе долу всяка година (тази например са два пъти). Парното наистина може да се каже, че беше "без пари", защото беше дотирано (т. е. цялото население на държавата плащаше парното на тези, които имат такова, а те представляваха не повече от 10%). Ел енергията беше 4,2ст/квч, което за тогавашния стандарт (в комбинация с ефективността на наличните уреди) беше непосилен разход за отопление, пък и на такова отопление (даже и някой да е можел да си го позволи) не можеше да се разчита, защото електричеството (както и сума други неща) беше дефицит и постоянно бяхме в някаква форма, режим на потреблението.
                    Последно редактирано от davc; 12-10-23, 21:58.

                  • sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Глупости колко да са глупости . Мой съсед там работеше и ние им поддържахме помпата с която пълнеха цистерните от рекичката която тече през ловния парк . Когато им се развалеше помпата през ноща идваха да пълнят от нашия сондаж в завода . Отопление на печка на твърдо гориво тук в къщата в София аз не съм заварил . През годините поне от 1965 сме се отоплявали на ел енергия защото и майка ми не е заварила освен готварска печка в кухнята с водна риза заради бойлера . Изхвърлили са я като се е родила сестра ми през 1967 година . Централно парно нашето каре къщи никога не е имало .
                    Последно редактирано от sek.1; 14-10-23, 08:25.

                • #30
                  С тестовете за наркотици има три проблема. И трите-типично нашенски.
                  Първият е, че тези тестове никога и никъде не са били предвиждани да се правят в такива мащаби. Полевите имам предвид. У нас се купиха тестове и трябва да се осигури равномерната им "консумация", за да може вносителят редовно да си получава парите.
                  Вторият проблем е с кръвните проби. Понеже МВР абсолютно никога не е имало ресурс да анализира подобна бройка проби, някъде от около 2000-та година дори тези за алкохол взеха да се бавят с месеци. Сега с наркотиците срокът отива грубо на 8-9 месеца, може и година. Тази проба трябва да излиза максимум за няколко дни. Седмица примерно. Но не повече.
                  И третият проблем е вече законодателен, защото използваните в НК понятия предполагат извънмерно широка база за тълкуване, от където неминуемо следват и ще следват повсеместни злоупотреби на ниво районни съдилища. Докато се стигне до ВКС да оеднаквява практиката...има период от 7-8 години и там също не е ясно какво ще решат.

                  Но най-важното е, че никъде и никога въпросите с пътния травматизъм не са били реашавани успешно с подобни абсурдни средства. Дивата полицейщина има точно обратен ефект- понижава доверието в системата и контрола като такъв. В цивилизования свят нормално хората се радват да видят полицая, защото това означава сигурност в района им. У нас нещата са докарани до там, обикновените хора, дето нищо нередно не са направили, да избягват срещи с полицията, защото не е ясно какво може да им се случи.
                  Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

                  Коментар


                  • davc
                    davc коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ми то на чичко полицай точно това му е работата. Чичко милиционер е съвсем друго нещо.

                  • santaclash
                    santaclash коментира
                    Редактиране на коментар
                    На запад няма ли пазарна икономика? Май има, при това доста по-пазарна от нашата. Отдавна не съм пътувал по Европа, ама някой да е чувал в Германия, Швейцария или Дания да има проблеми с използвани от полицията тестове за каквото и да е, по който проблем да се е налагало да взима отношение Омбудсмана и да е бил споменаван в парламента?
                    Допускам, че и там имат проблеми, за които тук не подозираме, но там проблемите се решават на нивото, на което са възникнали. Максимум на първото по-горно. Тук всичко чака най-висшата възможна за проблема инстанция, за да не носи отговорност за каквото и да е собствено решение.
                    Правилното тук беше да излезе някой среден ръководител от МВР и да каже: бандата, имаме проблем-тестовете са бъгави, нямаме машини, карате ни да правим нещо, което е неправилно, руши доверието в нас и създава огромен проблем на гражданите. Това трябваше. Защо не се случи...е тема за много дълъг размисъл...

                  • sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    То за малко да се оправят нещата като тях ги сложиха с тия тестове от към страната на булката ама скочиха на протест че болнави били и тестовете реагирали . До колкото знам в щатите всеки месец полицаите дават кръв и урина за наркотици отделно вътрешните могат във всеки момент по всяко време на денонощието да те пратят на тест .

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X