Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Професионална компетентност за Ц категория

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

По принцип, правилата за професионална компетентност и тахограф се регулират от европейска директива. Има отделни правила за всяка държава, указващи изключенията от директивата.
    В този ред на мисли, в Англия можеш да караш камион без да ползваш тахограф, ако камиона си е твой и го ползваш за лични нужди. Ограничението е 50 мили радиус от, да кажем местодомуването на камиона. Това за физически лица. Доколкото знам, същото се отнася и за юридически лица с повече камиони. Например строителна фирма със самосвали, бетоновози и т.н., които циркулират в тези 50 мили радиус. Същото май важи и за боклучарките.

Нещо интересно, което ни казаха на един от курсовете за компетентност:
    Имам коне за надбягвания. Мога да си ги разкарвам напред-назад с личния си камион, без да ползвам тахограф.
    Обаче - товаря аз коня в камиона и отивам на надбягвания. Не ползвам тахограф. Но, конят е много добър и печеля награда - второ място, съпроводено с парична награда. На връщане, за да си закарам коня у дома, задължително трябва да ползвам тахограф. Причината е, че съм изкарал пари и вече не се водя обикновен шофьор на кон.

Не съм напълно сигурен, но и в България трябва да има подобни правила.

Иначе да, курсовете за подновяване на компетентност са т&шак работа и в Англия. Слушаш 35 часа глупости и гледаш умно. Направо си е машина за пари, нищо друго. Добре поне, че не ги платих аз, а фирмата, за която карах камион.
    Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto,
    Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Manual
    Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

Коментар

• kbot
      kbot коментира
      Редактиране на коментар
      Аз изобщо не вярвам, че в България някой е способен правилно да интерпретира подобни правила.

• Dilyan Zagorchev
      Dilyan Zagorchev коментира
      Редактиране на коментар
      Не е всяка държава отделно. Всички са подчинени на регламент 561.Това за каране без тахо го има и при нас

• Редактирай
      • Уведоми

• #12.5

cnc82 коментира
      Днес, 12:39

Дали е така ? Защото аз съм вадил такова само за изпита когато придобивах категорията и си спомням, че важеше 3 години ако не се лъжа. Ама все пак това беше преди 23 години, та сега не знам как е.
    Това, което съм написал е точно така, със сигурност, затова и питам, за този изпит ли става въпрос.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Това, което съм написал е точно така, със сигурност, затова и питам, за този изпит ли става въпрос.
      Изпита е един и същ. Обществен превоз на хора и товари не може да се извършва без валидно психо. Важи и за таксиджиите.
      пп На гърба на талончето се отбелязва с Х за какво се отнася - придобиване на категория, възстановяване, превоз на товари или хора, таксиметров превоз, има и за инструктори. Накратко - едни пари за глупости.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

Психото е на три години. Преди време хванах безсрочните, ама явно им свършиха парите и айде пак ги направиха срочни. Глобите са зверски-2000лв е акта ако те спрат без психо, питай откъде знам.
        Профи книжки смяна на 5години,любителска на 10.Аз съм с профи, но не съм сменял от 13г,карам с магия
        ​​​​
        Към автора-някой те мята яко.Не можеш да изкараш проф комп(или още код95) без да си изкарал Ц. Профито се "изкарва" ако ме разбираш. Намери някой познат шофьор да те упъти към правилната школа.21 години е изискването за шофьорския за камион. Ако ги наближаваш скоро, можеш да се запишеш и да го караш повече време, а изпита като ги навършиш.
        Последно редактирано от Dilyan Zagorchev; 01-02-22, 23:46.
        "Ob Arm, ob Reich, im Tode gleich“
        Русофилия: Тежка, наследствена незаразна болест, която не се лекува и от която за съжаление не се умира. Същата е дефиницията и за шизофрения.

Коментар

Първоначално публикуван от Dilyan Zagorchev Преглед на мнение
          Психото е на три години. Преди време хванах безсрочните, ама явно им свършиха парите и айде пак ги направиха срочни.
          Не бяха безсрочни, просто не пишеха дата на валидност, както сега. Съвсем в началото бяха, ма то тогава и никой не ползваше ни тахографи, ни дявол. След това си станаха 3-годишни, даяджиите гледаха датата на издаване. После почнаха да пишат и валидност.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

• Dilyan Zagorchev
            Dilyan Zagorchev коментира
            Редактиране на коментар
            Може и така да е, помня само на първото пишеше 3г,после на второто нямаше нищо отметнато и психарката каза безсрочни

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X