Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Професионална компетентност за Ц категория

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Професионална компетентност за Ц категория

Здравейте, предстои ми да карам Ц категория, но разбрах че като нямам 21 год се изисква и курс за професионална квалификация (професионална компетентност за водачи). Въпроса ми е какво представлява този курс, трудно ли е, трудно ли се изкарва, на изпитите късат ли много и тн. и има ли нужда да си закупя помагало за проф. квалификация. Моля някой който го е изкарвал да ми помогне, да ми обясни. Благодаря предварително

Повечето тук сме карали курсове бая отдавна,сега промените не ги знаем...Отиваш в школата,и питаш.Ще ти кажат,кое как.Едва ли е толкова трудно,просто трябва да се положат усилия,и да се подготвиш

Коментар

Квалификацията за водач е пълен т@ш@к. Дремеш няколко дни на курса и си взимаш тескерето. Според школата може и директно документа.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

До колкото знам „ C " категория отдавна и ..аха майката...
        Ако не се занимаваш професионално с това , няма никакъв смисъл от този китап . Измислиха 1000 други документи които трябва да имаш - за да имаш право да караш МПС над 3.5 тона. А за да ги имаш трябва да ги подновяваш периодично . Аз лично следващия път като си подновявам книжката я отсвирвам тази категория.
        Който търси , намира !
        Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

• stankos
          stankos коментира
          Редактиране на коментар
          Аз така и направих миналата година!

• kbot
          kbot коментира
          Редактиране на коментар
          И аз така.
          Че и вече ме изкарват недоскиф, а аз виждам кат орел. Всеки път се разправяме, ама следващия път няма.

Няма значение на каква възраст си професионална компетентност се изисква за всеки който ще управлява МПС от категория Ц.Трябва ти и талон за психическа годност. И както каза колегата по горе всеки документ си има срок на годност и при изтичане следва подновяване.

Коментар

Аз не помня какво ми искаха, освен че май малко по-скъпо медицинско платих заради С-то. От години не съм се качвал даже и на бус. Поддръжката на валидно право за управление на МПС кат.С изисква периодично подновяване на документи, което е свързано с разходи и време. Ако не караш или нямаш сериозно намерение да караш според мен няма никакъв смисъл. Ако толкова ти затрябва, ще си изкараш каквото ти е необходимо.

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Разликата е че за професионалните категории минаваш през май бяха 6 доктора и СУМПС е валидно 5 години . Любителските категории само личния заверява медицинското и СУМПС е валидно 10 години .

• krasi-mir
            krasi-mir коментира
            Редактиране на коментар
            Това с подновяването през 5г не е ли след определена възраст?
            При мен в Англия (ако не са променили закона последните 5г) границата е 45г. До 45-годишна възраст е през 10г, след това през 5.

• Asen Kushlev
            Asen Kushlev коментира
            Редактиране на коментар
            Валидноста не е по възраст. В САЩ даже са 4 години профи книжките. Тук и продесионалната компетентност и книжката са за 5, психото е за 3, ама то май само ние го имаме. Прегледа е от 6-7 лекаря, пари според както го намериш. Миналата година минах с 40+ лв.

Ц категория...5 години...медицинското е по скъпо...няма да си дам категориите....на камион над 3.5 тона не съм се качвал от 15 години...Аз тоя курс съм го почнал на 15 годишна възраст....и чаках два месеца да навърша 18 да ми дадат книжката.
          Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
          Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
          Анатолий Пейчинов o8875о9815
          https://dvrbg.com/

Коментар

За "С" категория СУМПС се подменя на 5 години, таксата е 25 лв до - мисля - 57 годишна възраст. Медицинското тука в нашия градец е къмто 70 лева /миналото лято/, за "В" медицинско е 20лв. "В" е на 10 години както знаем. След 2003 година /доколкото знам/ всички протоколи от изпити са вкарани "в компютъра", така че всеки който не е камионджия спокойно може да си кара колата с "В" и вече ако се наложи да си поднови СУМПС за големите категории.
            Тънкият момент е че за някои КАТ-ове може да има загубени изпитни протоколи отпреди 2000 година и за там не може да бъдете напълно сигурни ако от "С" минете на "В" дали ще може пак да се върнете на "С". Профи компетентност струва едни пари и там който му трябва е наясно.

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
              Ц категория...5 години...медицинското е по скъпо...няма да си дам категориите....на камион над 3.5 тона не съм се качвал от 15 години...Аз тоя курс съм го почнал на 15 годишна възраст....и чаках два месеца да навърша 18 да ми дадат книжката.
              И аз така, пари съм давал за всичките ми категории и съм ги карал с мерак. Към момента не ги ползвам, някои въобще не съм ги ползвал, но заради 20 лв. повече за медицинско и смяна на книжката на 5 години, не виждам смисъл. Като им знам мудната администрация, ако ми потрябва категория не се знае колко време ще ми я възстановят, ако изобщо. Една смешна дигитална карта за тахограф и картата за професионална компетентност се вадят за месец. Бърза поръчка не знам да има. Психото ако имаш късмет и за ден може да изкараш.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

Коментар

Трудно ще намериш някой да е карал реален курс за професионална компетентност. В общия случай, хората на които ни трябва, знаем в коя фирма да се запишем. Плащаме такса, и до няколко седмици ни дават документ, че сме изкарали курс, с който отиваме в ДАИ. Знам, че не е редно, но това е положението, аз за трети път "изкарах" курса.

Коментар

То и моето С си стои, не съм го "дал". Нямам и намерение. Просто без другите неща не знам освен престиж има ли някаква полза. Аз изобщо не съм сигурен има ли казус, в който да мога да карам без проф.компетентност и психо-тест.

Коментар

• cnc82
                    cnc82 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Не , няма . Без тия двата документа си в нарушение , ако се качиш на камионче...

1 коментар

• #11.1

cnc82 коментира
                    Днес, 22:58

Не , няма . Без тия двата документа си в нарушение , ако се качиш на камионче...
                  Ха, това е интересно. За професионално (значи срещу заплащане) упражняване правоспособността ли, или изобщо?
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

• Asen Kushlev
                    Asen Kushlev коментира
                    Редактиране на коментар
                    Същото е психото. Накратко е дай едни 50 лв.

• davc
                    davc коментира
                    Редактиране на коментар
                    Това психо се държи повторно, само когато се възстановява правоспособност след отнемане, а не при регулярна подмяна поради изтичане срока на документа.

• cnc82
                    cnc82 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Дали е така ? Защото аз съм вадил такова само за изпита когато придобивах категорията и си спомням, че важеше 3 години ако не се лъжа. Ама все пак това беше преди 23 години, та сега не знам как е.

Ееее,ако си купиш малко пикапче Форд Ф 750=7,5 тона,пак ли ще трябват тези бумаги?И що са със срок на годност?

Коментар

• sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ако се води категория N 1 нищо не ти трябва .

• Asen Kushlev
                    Asen Kushlev коментира
                    Редактиране на коментар
                    7,5 т си е за всичките бумаги отвсякъде

• Dilyan Zagorchev
                    Dilyan Zagorchev коментира
                    Редактиране на коментар
                    Само че тва не е 7,5 тона ами 7500 паунда или 3402кг

По принцип има някои случаи, в които можеш да караш само с категорията. Когато не се извършва обществен превоз на хора и товари. Но не ми е ясно с какви документи пък ще излезе камиона, ако е собственост на юридическо лице. Може би вътрешна заповед, че еди кой си ще си прекара багажа с МПС с номер ХХХХ. Ако МПС е на физическо лице става. То и с другото ще става, но не съм запознат.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

Коментар

В КАТ София. преди 10години ме накараха да подпиша декларация. че се отказвам от кат. С. тъй като медицинското ми било за В.
                    Медицинсо за С в нашето село е равностойно на три дни висене в поликлиниката. докато събера всички прегледи.
                    През септември. като си подновявах отново книжката. ме попитаха дали ще карам трактор. защото било останало - даже не знаех.
                    През 77-ма. когато съм станал шофьор. май имаше и селско-стопански машини в кат. С.
                    Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
                    ... turn on your A/С !

Коментар

• Dilyan Zagorchev
                      Dilyan Zagorchev коментира
                      Редактиране на коментар
                      Все още дават за колесен трактор с Ц

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X