Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Акт при участие в ПТП

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение

    Т.е. щом като съм самокатастрофирал движейки се по пътя, задължително съм карал с превишена скорост, други варианти не се допускат?

    Примерно да съм кихнал и за секунда да съм загубил контрол върху автомобила, или елементарно да ми е прилошало, щото от сутринта не съм ял и ми е паднала кръвната захар.
    ​​​​​
    Пишат акт.

    Една моя позната я изписват от дебелариум /води се болнично заведение, дърпа пари по здравна каса. Кара автомобил на собственост на мой приятел При управление на автомобила според нейните думи "И причерняло", губи козите/управлението на МПС-то и канавката, тавана и т.н.т. Други автомобили спират и я докарват до болница. Тези, които са я докарали казват, че си е била глътнала езика. Диагнозата: хипогликемия. В болницата идват полицаите и и дават да разпише акта. А моя приятел получи акт по пощата за това, че е оставил безстопанствено МПС-то си на пътното платно и е създавало опасност за ПТП, и че е осатвил МПС-то си с ключ на кормилната конзола. РПУ Пловдив или Пазарджик беше, не помня вече.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

    "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

    Коментар


    • #32
      Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
      Много са относителни нещата... Наистина в закона пише, че трябва да се съобразиш с всичко възможно, за да караш безопасно. Тънкия момент е, кои фактори доколко биха могли да се съобразят все пак. Нашенските полицаи го правят по най-лесния за тях начин - самокатастрофирал, значи не съобразена скорост. Но ако описаната от автора на темата случка(и подобни на нея), се беше случила в Германия, 99% съм сигурен, че щеше да се размине само с предупреждение (Warnung).
      В Германия, а и не само там, на колегата и през акъла нямаше да му мине да търси полицията заради някакъв протокол.
      Щеше да прати снимка на застрахователя си - и до там.

      Коментар


      • cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        Това не е точно така. Може би е възможно при много дребни щети, и когато няма поражения по пътната инфраструктура.
        Отделно от това, също при ПТП с двама участници, в болшинството от случаите викат пътна полиция дори при сравнително дребни щети(и не си местят колите докато дойдат полицаите). При хептен дребни щети се случва да се мине и с даване на данните на застрахователя от страна на виновния.

      • motor_men
        motor_men коментира
        Редактиране на коментар
        При положение , че колата е у канавката , което е ПТП , как ще докаже на застрахователя , че не е бил на две ракии?

    • #33
      Първоначално публикуван от [VBOX7
      Джоу (x3mrjoe)]

      То може да пише, че си длъжен много неща, но трябва да си луд да си отрежеш сам главата, като в случая, особено ако си приготвил глупава историйка за пред хора с опит баш в такива.
      ... но всъщност първото обяснява следващото.

      P.S. Айде да речем, че ще повярвам за спасеният кучешки живот, но след като е хлъзгаво, как точно ще си спукаш рèзко гумата излизайки на банкета ?!
      Може, но след като се размажеш в нещо !

      .
      Ще разкажа 2 историйки от преди повече от 10 години:

      1. Кара си моята жена колата към село. При разминаване с натоварена "дърварка" в завой последната се разклати и жена ми за да избегне удара излезе с десните гуми в банкета, като при връщането на автомобила в зоната на асвалта ръба му сряза и двете десни гуми. Предната изпусна за 5-10 минути, а задната беше здраво разпорена. Обадихме се на спешния денонощен тел. № на застрахователя. Същия изпрати пътна помощ /безплатно/ и оставихме автомобила пред гумаджия. Беше неделя след обяд. Застрахователя е направил огледа, жена ми поръча гуми, и тогава и се обадиха като си вземе колата да отиде на същото място и да извика полиция за протокол. Дошли, но понеже в ПТП-то участвал неустановен камион "избягал"
      и трябвало да го издирват. Затова се преместили на входа на селото до една дупка на асвалта и писали...

      2. Зимата гадно време - мъгла и поледица. На равен участък и с видимост ако няма мъгла пред колата прибягва куче. Не успявам да спра и го удрям. Кучето избяга бързо. Слизам от колата на аварийни да видя какви са щетите. Видими щети няма, но докато се качвам в автомобила си ме отнася автомобил, който изпреварва камион. Автомобила ме удари в ръката с дясното огледало и изпуснах ключа /картата за достъп до колата. Камиона я смачка като по филмите. Е, не ми се размина да викам КАТ за протокол и жена ми с резервната карта... Неидентифицирано куче, неидентифициран лек автомобил. Докато полицаите пишат констативен протокол /без акт/ водача ва някакъв следващ автомобил се стряска от бурканите в мъглата, натиска рязко спирачки, занася се, завърта се, минава на сантиметри от предницата на моя автомобил и се сурва в канавката. Полицаите си отдъхват, че няма да им се налага да пишат повече...
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

      "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

      Коментар


      • kameno karp
        kameno karp коментира
        Редактиране на коментар
        Явно преди повече от 10г е можело. Явно сега гадния водач който е дръзнал да им наруши рахатлъка трябва да бъде санкциониран за това.Ей за това писах, че делата трябва да са към конкретните милиционери!

      • Asteri
        Asteri коментира
        Редактиране на коментар
        Едно време лафът беше, че държавата на неограничените възможности е САЩ, ама не е, на Балканите са неограничените възможности 🤣

      • s_s1
        s_s1 коментира
        Редактиране на коментар
        И в София ми се е случвало да мина през дупка /предна лява джанта и гума тотал щета, амортисьора излезе през капака, задна лява гума тотал, джантата съживена със заварка/, дойде полицая, писа констативен протокол и ми викна пътна помощ.

    • #34
      https://www.google.com/search?q=%D0%...hrome&ie=UTF-8

      Коментар


      • #35
        Светльо, даваш ми различни примери.
        Задал съм ясен и почти риторичен въпрос.
        Как така на заледен асфалт ще изскочиш на незаледеният банкет, на който ще си спукаш рèзко гумата, което ще доведе до ПТП ?!

        ... със/без куче - се тая.
        ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

        Коментар


        • s_s1
          s_s1 коментира
          Редактиране на коментар
          Зависи от банкета, ако настилката от чакъл е измита като в моя случай, или ако има бордюр. Възможно е.

        • Джоу (x3mrjoe)
          Джоу (x3mrjoe) коментира
          Редактиране на коментар
          Ама никой не говори за бордюр, а за банкет покрай асфалта.
          Набиваш спирачките и спираш хлъзгайки се по асфалта, което убива скоростта, след което същото на банкета, но там вече си и с доста убита скорост. Ако наистина е хлъзгаво, значи и първоначалната скорост е била съобразена с това, както казва пусналият темата, и да, спирачният път е друг, щото е хлъзгаво, но пък е абсолютно невъзможно да си спукаш гумата от спирачки.
          Гумата и другите работи са спраскани след удара.
          Снимка на щетите и на гумата ще докаже, че съм прав.

      • #36
        Не съм сигурен отбелязахме ли в темата, че при сблъсък с животно, органите издават ПТП протокол, и не е задължително да издадат акт за вина на водача.
        Всеки трети е шести

        Коментар


        • royce
          royce коментира
          Редактиране на коментар
          И кого да изкарат виновен? Животното ли? Друг път.
          Друг път. В България при ПТП, особено със загинали, даже и вината да не е у живия, ченгетата (разследващи, съд и т.н.) гледат да обвинят него.
          Особено ако е нормален човек без пари и връзки ...

        • Самодържец
          Самодържец коментира
          Редактиране на коментар
          Нещо не ти разбирам. Казвам само, че в практиката се случва да издадат ПТП протокол, но не и акт.

      • #37
        Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
        Не съм сигурен отбелязахме ли в темата, че при сблъсък с животно, органите издават ПТП протокол, и не е задължително да издадат акт за вина на водача.
        Не задължително, но нещо не го прилагат. Преди 5-6 години на връщане от един Гергьовден един сръндак се метна от гората върху капака на колата, завъртя я на ляво, челно в мантинелата и яко въртене по платното. Дошлите милиционери не вярваха за сърната, докато шофьора не я намери на сигурно 50-100 метра между мантинелите. Е акт му писаха, как ще пропуснат, че и го изипосаха на всички "Лов и риболов" вестници като враг номер 1 на дивеча. А това, че тоя на седалката до мен вися 10 дена в болница с комоцио и за малко да даде фира никой не обърна внимание.
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

        Коментар


        • #38
          Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
          Не съм сигурен отбелязахме ли в темата, че при сблъсък с животно, органите издават ПТП протокол, и не е задължително да издадат акт за вина на водача.
          В случая няма блъснато животно.
          ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

          Коментар


          • pan_rt
            pan_rt коментира
            Редактиране на коментар
            Е ся че кучето е смогнало да избяга си е негов късмет

        • #39
          Добър ден, не е по горната тема, но също става въпрос за акт. Преди около месец ми писаха акт за една глупост, ченгето се заяде и така. Писа акт прибра ми талона и тн. Преди дни си платих акта 20лв беше, върнаха ми талона, връчиха ми наказателното постановление с квитанция, че съм платил и касова бележка от пос терминал. Трябва ли всичките тези неща да ги нося плюс акта с мен и като ме спрат да ги представям при положение че талона ми си е в мен и нямам задължения към полицията. При справка ще излиза ли че акта е платен, до сега съм имал фишове и за тях излиза, тях дори не ги пазя.
          Старата любов ръжда не хваща, а непоправимо гние!

          Коментар


          • Кольо
            Кольо коментира
            Редактиране на коментар
            Всичко се пази и се носи, че системата им е много нефелна, и излизат случа отпреди години които са платени, но пак си ги търсят,
            А на пътя може да им излезе,ч е имаш неплатена глоба, и да ти вземат каквото там се взема. А като имаш документ, че си платил, и след като самите полицаи знаят, че системата им е кофти-почти винаги те пускат.
            Та нищо не хвърляй, и ако можеш-носи го със себе си.

        • #40
          Аз бих ги носил, защото платени задължения, не веднъж са ми излизали като НЕплатени.
          Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

          Коментар


          • #41
            Пичове, относно съобразената скорост...

            Жената има книжка от 27 години, но кара активно от 4-5. Поради това, и поради факта, че все пак е жена-чувства се малко нещо неуверена зад волана. И когато е тъмно или има мъгла-кара със 70-80. Налага и се всеки ден, че има 15 км до работа, а работи на смени, та поне едната посока е по тъмно, а когато е нощна смяна-и двете.
            И като гледа прогнозата, и казват, че ще вали сняг, или ще се заледи-казва, че ще си остане в града и ще спи при децата в апартамента, не иска да кара на лед и сняг.

            И досега няма даже ожулена ламарина. Да-женско каране, кара като прабаба ми, не може да си смени гумата, не може даже да види колко е маслото на двигателя, но няма удари бе. Няма!
            Това защото когато се чувства неуверена не кара.
            Точно това и пише в закона-водача е длъжен да кара безопасно. Жената като знае, че няма да се оправи на леда-не кара.
            Толкова е просто...
            Има ли желание-има и начин!

            Коментар


            • cecoa1
              cecoa1 коментира
              Редактиране на коментар
              Внимателното каране не вреди... Но си трябва и късмет.

            • krasi-mir
              krasi-mir коментира
              Редактиране на коментар
              "На страха очите са големи!"

              Първата кола, която съпругата ми подкара в Англия беше Rover 416i, бензин, седан. Справяше се отлично. Смених го с Volvo V40 дизел, комби. И тя - "Тоя огромен дизелов автобус аз не мога да го карам!". Даже не искА и да пробва. Проверих - Волвото беше с 50мм по-късо от Ровъра. По него време тя караше 3-врат Сивик 5, после Ровър 400 фаст бак, 5 врати.
              В момента ситуацията е почти същата. Трябва да е ептен, супер крайно наложително на зор за да се качи на моето CR-V 2, ама нейната Тойота Авенсис, дето е по-голяма от Хондата, си я врътка като пич.

            • Kozzzec
              Kozzzec коментира
              Редактиране на коментар
              ​После що жените живеят повече от мъжете...ми по-умни са просто...​

          • #42

            #41.2
            krasi-mir коментира
            Вчера, 21:18
            "На страха очите са големи!"

            Първата кола, която съпругата ми подкара в Англия беше Rover 416i, бензин, седан. Справяше се отлично. Смених го с Volvo V40 дизел, комби. И тя - "Тоя огромен дизелов автобус аз не мога да го карам!". Даже не искА и да пробва. Проверих - Волвото беше с 50мм по-късо от Ровъра. По него време тя караше 3-врат Сивик 5, после Ровър 400 фаст бак, 5 врати.
            В момента ситуацията е почти същата. Трябва да е ептен, супер крайно наложително на зор за да се качи на моето CR-V 2, ама нейната Тойота Авенсис, дето е по-голяма от Хондата, си я врътка като пич
            Не е до страх. Шофирането е субективно усещане. В момента в семейството търкаляме три маторни каляски - Джак (25 годишно Диско 1), Кики (на жената Спортиджа) и служебния ми Супърб - 4х4, Laurent&Clement, със всичките му бъзикни.

            Ми с най голямо нежелание карам Супърба... Най комфортен ми е Спортиджа, а най забавен за каране - Джак. Хем на тях горивото си го плащам от джоба.

            В Супърба се чувствам като в тролей - нема завиване, волана свършва завоя не. Най любимата ми кола евър беше един Сивик седан. Като го гледаш отвън няма да повярваш че ще вляза в него без обувалка, ама много си ме кефеше.
            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

            Коментар


            • #43
              Относно жените те все много знаят преди да са опитвали каквото и да било. 2017 купихме едно BMW 530d E60, автомат. Тя веднага взе да плюе много голямо, много скъпа поддръжка, много гори, незнам си кво (забележете преди него няколко месеца карах S500 5.0 V8 4matic W220). Докато един ден не бях пил и трябваше тя да кара Е60то, първо едвам нацели пътя или е почти в банкета или до осевата линия на насрещното, като не кара с повече от 70-80. После ѝ давах още няколко пъти и вече му свикна и даже ми вика, че тази кола била по-приятна за каране от колко за возене. И друго все ми се кара че карам бързо понякога, качих я на BMWто на прав пуст път и ѝ викам само газ вдигна 140-160 и взе да се кефи и вика това е ебаси тръпката. Понеже тогава искаше да ѝ купуваме фолксваген костенурка ми вика не може ли да се направи някоя костенурка да се управлява, да върви и да вози като Е60тката 😂😂. За жалост една шофьорка в София на едно кръстовище ме блъсна странично е Е60тката се посука и приключи като тоталка. Сега жената кара чат пат моята Е46ца ама 316ката, не 330ката, че и е мека газта много 😂😂.
              ​​
              Старата любов ръжда не хваща, а непоправимо гние!

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X