Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АКТ за немахната стара винетка!!!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• АКТ за немахната стара винетка!!!

Днес един познат ми каза, че на негов приятел вчера катаджиите му написали акт, че не си е махнал старата винетка от стъклото на автомобила!
    Помислих, че се шегува, но най-сериозно ми обясни, че е истина!!!

Веднага се допитах до чичко Гугъл и се оказа, че е невероятно, но факт!

Ето закона:

чл.100, ал.4.(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да
    постави валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона
    за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно
    средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния
    стикер след изтичането на неговата валидност.

Чл.179 (3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по
    републиканските пътища, за което не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2
    от Закона за пътищата , или управлява пътно превозно средство, на което е поставен
    невалиден винетен стикер или винетен стикер с изтекъл срок, се наказва с глоба, както
    следва
    :1. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари с над 2
    (две) оси, на състав от пътни превозни средства, както и на пътните превозни средства по
    чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с над 2 (две) оси - 1000 лв.;
    2. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на пътници с
    повече от 8 (осем) места за сядане, без мястото на водача, или на пътно превозно средство,
    предназначено за превоз на товари с 2 (две) оси, както и на пътните превозни средства по
    чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) оси или на теглещо ремарке, за
    което не е платена отделна винетна такса - 500 лв.;
    3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото
    на водача - 200 лв.;
    4. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко
    места с мястото на водача - 100 лв.

Бягайте и махайте старите стикери!
    Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

До: АКТ за немахната стара винетка!!!

Ей, голяма олигофрения. А ако карам с още десет валидни европейски винетки.... Може ли да се занимават с такива глупости при цялата простотия в страната. Нямам думи....
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Welcome to Absurdistan!
      Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Да споделя пресен опит. Италианската винетка, с която ми дойде тераното, си беше в сило до края на 2008-ма. Като тръгнах да я свалям, в най-големия кучи студ, я махнах за няма и минута. Нито късане, нито стъргане, нито нищо. За сметка на това с българската загубих сигурно половин час. Нямаше изчегъртане.

Та, като пишат такива закончета, да вземат да измислят начин отлепването да става по-лесно. Малоумници!!!
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Откъде да знам? Чудя се на коя страна съм. А хубаво ли е да гледаш челни стъкла с по няколко прегледа и още толкова застраховки и винетки?
          Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Това направо звучи абсурдно

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
              Откъде да знам? Чудя се на коя страна съм. А хубаво ли е да гледаш челни стъкла с по няколко прегледа и още толкова застраховки и винетки?
              Еми не е, разбира се. Затова да ги направят по-лесно махаеми. Те хората затова и не ги махат - щото си е приключение. Особено с годишните, дето се махат зимата по студовете, а цяло лято са се пекли на слънце. Нали ти казвам - италианската я отлепих без никакви проблеми, при това цялата, а не на парчета. Все пак обаче си личеше че е отлепвана, в смисъл, не можеше да си я залепя пак.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

нека да не се правим на ощипани госпожици.
                Кажете, ама с ръка на сърцето, вие не знаете ли, че винетката след като изтече срока на действие трябва да се махне от стъклото?
                Не мисля, че не знаете. В другият случай значи не четете достатъчно.
                Имах познат който си купуваше само седмични винетки, Казваше, че "Ако има за един час, само такава ще си вземам" и не отлепваше старите стикери от стъклото, та имаше поне 7-8 винетки на предното стъкло. На колата му казваха "Сиерата с винетките". Правилно ли е?
                За качествата на италианските и родните винетки не мога да коментирам, но не подлагам на съмнение кои се махат по-лесно. Но може и това да е заради "гения" на Бай Ганьо...
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Еми не е, разбира се. Затова да ги направят по-лесно махаеми. Те хората затова и не ги махат - щото си е приключение. Особено с годишните, дето се махат зимата по студовете, а цяло лято са се пекли на слънце. Нали ти казвам - италианската я отлепих без никакви проблеми, при това цялата, а не на парчета. Все пак обаче си личеше че е отлепвана, в смисъл, не можеше да си я залепя пак.
                  Аз познавам доста хора,които сами си ги правят ,,лесно махаеми''Залепват ви(ми)нетката на целофан от цигарена кутия.Изряват с ножичка излишното.Маже се с гланц за устни и се лепи на стъклото. И така с една винетка-няколко коли.Маха се супер бързо и лесно.

П.П:Не одобрявам горе написаното.Моите винетки са залепени правилно.Но почвам да се замислям...В замяна така и така не получавам нищо...Само ремонти...
                  Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    Да споделя пресен опит. Италианската винетка, с която ми дойде тераното, си беше в сило до края на 2008-ма. Като тръгнах да я свалям, в най-големия кучи студ, я махнах за няма и минута. Нито късане, нито стъргане, нито нищо. За сметка на това с българската загубих сигурно половин час. Нямаше изчегъртане.

Та, като пишат такива закончета, да вземат да измислят начин отлепването да става по-лесно. Малоумници!!!
                    Напълно съгласен! Същата работа е и със стикерите за Гражданска Отговорност. Понеже обикновено тя изтича в края на годината ,стикера трябва да се махне на 1 януари! Знаете как може да стане това - никак. На моите коли съм оставил това за месец Май.

Коментар

В какъв смисъл "гения на бай Ганьо"? Аз не мога да карам 2 коли едновременно. Карам само една. А трябва да купя 2 винетки....е защо?!
                      Купува се една, лепи се на целофан от цигари и после с плюнка на стъклото....на колата с която ще излизаш от града. Като изтече срока се сваля много лесно.

Коментар

Еми да направят поне застраховката на водач както е по цял свят, а не за всяко МПС плащаш по 3 кожи и народа сам ще спре да тарикатее. За всеки бирник си има Андрешко .
                        Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Първоначално публикуван от lama69 Преглед на мнение
                          В какъв смисъл "гения на бай Ганьо"? Аз не мога да карам 2 коли едновременно. Карам само една. А трябва да купя 2 винетки....е защо?!
                          Купува се една, лепи се на целофан от цигари и после с плюнка на стъклото....на колата с която ще излизаш от града. Като изтече срока се сваля много лесно.
                          Ами, колега, тогава защо не карате и двете коли с една регистрационна табела? Нали не ги карате едновременно? Слагате я само на тази, която изкарвате от гаража.

Ама, нали това ни е национален манталитет:
                          Първоначално публикуван от Myyy Преглед на мнение
                          ... За всеки бирник си има Андрешко
                          Някъде беше написано, че граждани от т.нар. "развити демокрации", на които са разказвали нашата нарицателна история за Андрешко, винаги са изпадали в недоумение, че хората възприемат като положителен героя, който всщност е закононарушител. И си мисля, че са прави.
                          Непрекъснатият стремеж "да прекараме държавата" (да не си плащаме данъците, да нарушаваме законите и да бягаме от отговорност по всякакъв начин, да прикриваме закононарушения от криворазбрана солидарност и др. подобни) ще ни тежи като воденичен камък. Защото този манталитет се предава от поколение на поколение, мултиплицира се от дребното към глобалното, от неплатените стотинки или левчета, до "спестените" милиони (всеки - според общественото му положение и статус).
                          Затова имаше и подобна дискусия във форума: Бихте ли купили "евтина нафта"?

И, понеже в България, за да се спазват ограниченията, трябва да са направени така, че не да не трябва да се нарушават, а да не може, се надявам по-скоро да бъдат въведена системата за заплащане при преминаване по т.нар. първокласни пътища, магистрали или както ги нарекат. С който автомобил желаеш да преминеш - за него плащаш. При следващо преминаване - отново. За отаналата част от републиканската пътна мрежа, нека да има сравнително невисока пътна такса, дължима за всеки автомобил. (imho)

ПП. Колега lama69, абсолютно нищо лично няма в коментара ми, просто въпросът е принципен.
                          proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
                          NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
                          Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Това мислене ни е наследство Ники от турското (робство, иго, присъствие и т. н.). Тогава данъците са отивали за султана и държавата (империята) е бил той. Тогава същата тази държава ни е била мащеха и от тогава насам все се опитва да не ни е майка. Не може да вземеш на сиромаха последната риза и да очакваш, че ще ти даде и потника доброволно. Относно дължимите милиони данъци и опитите да се скатаят, това съвсем не е наш патент, а на същите демократични и културни западни общества. Просто не си коментирал разказа с тамошни милионери .
                            Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Миналата година карах с цели 9 стари винетки. Спираха ме няколко пъти. Нищо.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X