Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Знаци със светлините

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Знаци със светлините

Това с примигването на дълги при нощно разминаване ми се е случвало - като си забравя и аз дългите (млад шофьор съм) Никой не ми е обяснявал какво значат сигналите (освен катаджийското примигване), ама доста бързо се сеща човек защо отсреща умишлено влизат в режим "заслепяване"
    Инструкторът едно време ми казва този номер - преди рязко спиране да се чуква леко педала на спирачката в празния й ход. Така се святкали стоповете без фактически да започва процес по спиране. Има ли такова нещо?

Коментар

Първоначално публикуван от ivanatora Преглед на мнение
      ...Инструкторът едно време ми казва този номер - преди рязко спиране да се чуква леко педала на спирачката в празния й ход. Така се святкали стоповете без фактически да започва процес по спиране. Има ли такова нещо?
      Ако спираш рязко, то е защото се налага да спреш възможно най-бързо. За да има ефект от това действие, т.е. да предупредиш този зад теб, трябва да мине поне една секунда между чукването и основното натискане на спирачката. А една секунда е ужасно много време и изминати метри, когато става дума за рязко(аварийно) спиране. Единственият правилен начин е: натискаш спирачката, ако можеш в същото време се опитваш да манверираш и пускаш аварийните. Чел съм, че някой по-нови модели автомобили, автоматично пускали аварийните при рязко натискане на спирачката.
      http://www.nakladkibg.com
      накладки, спирачни дискове, съединители

088 8613380

Коментар

Първоначално публикуван от niki p Преглед на мнение
        Чел съм, че някой по-нови модели автомобили, автоматично пускали аварийните при рязко натискане на спирачката.
        Аварийните надали, по-скоро къде що светлина има отзад - мигачи, фарове, габарити...
        На мен копчето за аварийните ми се намира зад волана. Неудобно е за включване в едно с натискането на спирачката. На други коли пък където съм виждал е някъде по таблото от дясно. Не ми се мисли как със скока на спирачката почвам да търся копчето на аварийните. Лично за мен този пиниз е неприложим.

Коментар

Аварийни задължително по време на движение в пътна обстановка с намалена видимост: гъста мъгла, силен снеговалеж или порой.
          Научи ме случая, при спускане от Шипка и гъста мъгла с видимост 3-4 метра. В такива моменти колкото повече светлини пуснеш за да се обозначиш - толкова по-безопасно за всички на пътя...
          Публикувайте отговор

Коментар

Така да споделя и аз мойто мнение за светлините и как трябва да се използват.

1. Първо едно нещо което научих по трудния начин. Всяка държава си има начин на шофиране и сигнализиране. Например тук в България, ако на кръстовище премигнете със светлините, това означава, че пускате колата идваща по пътя без предимство. Да обаче в Италия премигването на кръстовище означава внимавай ще мина. Имах 2 ситуации там които бяха доста опасни заради грешното тълкуване на знака който ми бяха подали.

2. Напослдък се е зародила една култура, която изключително много ме дразни. Аварийни при спиране, при даване на заден ход. Облещване на дълги светлни при изпреварване. Каране на фарове за мъгла без никаква нужда от тях. (покарайте зад някоя кола с включен заден фар за мъгла 15 мин, все едно са ви правили нагревки). Добрата култура на шофиране е, като искаш да изпревариш да пуснеш ляв мигач, който не води до загуба на видимост в предната кола, да застанеш леко в ляво - така че да те виждат и да чакаш. При спиране да се отколниш от лентата за движение с мигач да спреш и при нужда да сигнализираш с аварийни. При движение на заден ход си има едни хубави бели светлни, които си се виждат. Та в тоя ред на мисли пак истинска случка: С мойта кола ме пребира една приятелка и ми казва на влизане в София: Айде да се сменим, щото тая кола ми е трудна за каране в София. Казвам: ОК. При което от нейна страна настава търсене на аварийните и пускане на волана, защото не може да ги намери. Млад шофьор е гледала е че така правят маршрутките и тарикатите на пътя. Фаровете за мъгла да се включват само при понижена видимост (нищо че светят едни готини лампички на таблото, или че колата изглежда "яко" със запалени такива).

Иначе за това как се благодари важното е да те разберат и да го направиш от сърце а не да си включил аварийните преди да се вклиниш пред някой щот си тарикат и щот така било модно.

Коментар

М... да,много е натоварващо когато караш зад някой нощем и той е вкл. габарит за мъгла без да има такава
              Шофирам от 93-та година и сигнала който използвам за предупреждение на насрещно движещете се автомобили нощем е, превключвам от къси на габарит за кратко.Така насрещния колега няма да се чуди дали не ме заслепява ако му бях светнал със дългите а и той няма да бъде заслепен от мене
              Този сигнал преди се използваше масово ,сега много рядко виждам някой да го използва

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X