Сигурно повечето от вас са чували и виждали тази техника на превключване, без да се докосва съединителя. Същността е в това, че след изключване от скорост, муфата се върти с оборотите на изходящия вал, който зависи от скоростта на гумите. Та след като оборотите на муфата и зъбното колело се изравнят, скоростта може да влезе спокойно. При качване на по-горна предавка се изключва от скорост и скоростният лост се държи леко под напрежение към предавката, която бихме искали да включим, а при сваляне на предавки се подава газ, когато лоста е в неутрално положение и тогава се натиска към желаната предавка. На практика се върши същата работа като при двойното амбреиране, но без да се натиска съединителя.
По този начин се пази трансмисията, но на мен ми изникна въпроса има ли проблем за синхронизаторите. Точното изравняване на оборотите на зъбното колело и вторичния вал ми се струва почти невъзможно, та няма ли по този начин синхронизаторите да са подложени на доста голямо натоварване и в крайна сметка да се стигне до ремонт на скоростната кутия. При несинхронизираните е ясно - там конструкцията е опростена и детайлите са по-здрави. Айде споделяйте мнения да стигна до истината.
По този начин се пази трансмисията, но на мен ми изникна въпроса има ли проблем за синхронизаторите. Точното изравняване на оборотите на зъбното колело и вторичния вал ми се струва почти невъзможно, та няма ли по този начин синхронизаторите да са подложени на доста голямо натоварване и в крайна сметка да се стигне до ремонт на скоростната кутия. При несинхронизираните е ясно - там конструкцията е опростена и детайлите са по-здрави. Айде споделяйте мнения да стигна до истината.
Коментар