Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ако спирачките откажат?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Ако спирачките откажат?

Като гледам се е заформила доста смислена дискусия... Чувствам се полезен ...

Относно техниките, грубото включване на по-ниска предавка не става, щото колата (Хюндай Соната 3) е с 4-степенен автоматик, който ако му се включат "ниските" предавки (3, 2, 1) нищо не става, почти... Ако от Д се пусне директно на 1 (което по погрешка стана веднъж при около 80 км/час) се сваля максимално до 3-а предавка, която леко ръмжи и е направена да държи при спускане до около 60 км/час. Достигна тази скорост и после нищо (щото имаше лек наклон)... Та, идеята на това излияние е, че очевидно скоростите на тая кола имат някаква система за защита и не могат да се "овъррайднат"(бяга ми думата на български) решенията на скоростите...

По-късно (вчера май) пробвах друга маневра, този път съзнателно. Малко преди светофара на Била на бул. България се спускам надолу и пробвам нежно само с ръчна от около 80 км/час... Колата почти не занесе, но си намали до около 60 и после вече си натиснах спирачките, за да не се скапе ръчната (все пак си мисля, че не е предвидена стандартната ръчна спирачка да се използва така )

П.С. Мерси за коментарите, защото ми се струват доста полезни...
    "That is not dead which can eternal lie,
    And with strange aeons even death may die."
    ~H. P. Lovecraft

Коментар

Най-лошото при отказа на спирачките е, че най-често се случва при нужда от внезапно спиране, когато педалът се натиска рязко и силно. Тогава се случва най-често спукване на маркуч, запушване(вътрешно скъсване) и други подобни. Твърдят го хората, занимаващи се с ПТП... И тогава е повече въпрос на шанс, отколкото на умение. Времето е почти нулево. Остава само да се молим за по-малки последствия, което си зависи от ситуацията( и скоростта).

Коментар

Бързо мислене му е майката. И бавно каране. Колкото по-бавно караш, толкова по-малка беля може да стане.

Ако е отказал единият кръг и педалът потъне - трябва просто да се натисне докрай. Не да се помпа - така се губи ценно време и течност.

Ако е отказало сервото - пак трябва юнашко натискане и колата ще спре.

Ако е отказало всичко - редене на предавки надолу до 1. и после, ако е много стръмно и на изгасена и 1. няма да спре - задна и газ, до неподвижно положение.

Ако има мантинела, стена или бордюр - търкане в тях помага, но може да доведе пируетни изпълнения, тъй че с мярка.

Ако си с автоматик и той се мисли за умен, или ако трябва спешно да се спре - освен да обърнеш с вратите напред (ако го можеш) и да поддържаш напречното положение с кормилото - май друго помага. Или да обърнеш съвсем назад и газ до ламарината (пак ако го можеш).

Ако си вярващ, остави молитвата за после, ако има и други в колата или отпред.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Бързо мислене му е майката. И бавно каране. Колкото по-бавно караш, толкова по-малка беля може да стане.

Ако е отказал единият кръг и педалът потъне - трябва просто да се натисне докрай. Не да се помпа - така се губи ценно време и течност.

Ако е отказало сервото - пак трябва юнашко натискане и колата ще спре.

Ако е отказало всичко - редене на предавки надолу до 1. и после, ако е много стръмно и на изгасена и 1. няма да спре - задна и газ, до неподвижно положение.

Ако има мантинела, стена или бордюр - търкане в тях помага, но може да доведе пируетни изпълнения, тъй че с мярка.

Ако си с автоматик и той се мисли за умен, или ако трябва спешно да се спре - освен да обърнеш с вратите напред (ако го можеш) и да поддържаш напречното положение с кормилото - май друго помага. Или да обърнеш съвсем назад и газ до ламарината (пак ако го можеш).

Ако си вярващ, остави молитвата за после, ако има и други в колата или отпред.
          И никога не карай по-бързо отколкото може да лети ангел-пазителят ти

Коментар

Всичките ситуации, които ги описвате са късметлийски, защото имаме на разположение примерно 15-30 секунди за реакция , да може и да не са решаващи но явно са свършили работа, поне осъзнаваме какво се случва
            Но има ситуаци при които се използват много агресивно спирачките в ежедневието, и в такъв момент ако ни предадат ДА ПАЗИ ГОСПОД,пък за магистрално движение от порядъка на над 160км/ч и някой специалист с бърза маневра да застане отпред нищо няма да помогне.При нормална ситуация накладките пушат, случвало ми се е няколко пъти

П.П.Каквото и да се случи не трябва да допускаме паниката да ни завладее, не е лесно но......
            sigpic УАЗ-452

Коментар

Всичко до тук много хубаво,
              но почти всички описани ситуации се характеризират с наличието на достаъчно време и място за спиране. А ако няма време и място най-правилно е да се минимизират човешките жертви, нали?
              В този случай техниката осатава на заден план и гледаш къде да се блъснеш, че да мине най-леко. Аз лично не съм изпадал в такива ситуации, но при екстремните, които съм имал установих, че първо действам и чак след като мине осмислям какво е станало
              Последно редактирано от Георги-trimata; 16-01-08, 08:31. Причина: правописни грешки :)
              Георги Гатев

Коментар

Първоначално публикуван от trimata Преглед на мнение
                Всичко до тук много хубаво,
                но почти всички описани ситуации се характеризират с наличието на достаъчно време и място за спиране. А ако няма време и място най-правилно е да се минимизират човешките жертви, нали?
                В този случай техниката осатава на заден план и гледаш къде да се блъснеш, че да мине най-леко. Аз лично не съм изпадал в такива ситуации, но при екстремните, които съм имал установих, че първо действам и чак след като мине осмислям какво е станало
                Точно
                sigpic УАЗ-452

Коментар

Много нещо се изписа, много предложения се дадоха...остана да попитам кога тренирахте техниките, колко часа тренировки имате и колко пъти ви се наложи да използвате наученото?
                  Ясно е едно - колкото повече изминати километри имате, толкова по адекватно ще реагирате. Това е нещо което не можеш да научиш и най-добре ще е да си казваме - "Бай бабо да не ме срещне мечката" Мисля си, ако не се разсейваш и винаги когато си на волана мислиш с главата си (горната), в подобна ситуация (никога да не се случва), все ще направиш нещо по-добро от това "да си затвориш очите".
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

"Газ бе, ГАЗ" ии...и т'ва е, край на цитата...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X