Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ако спирачките откажат?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ако спирачките откажат?

Не съм чувал за много случаи в които спирачките на съвременните автомобили отказват, но ми се струва интересно и полезно всеки да сподели опит и да каже какво е най-добре да се направи, ако откажат спирачките... Аз лично си нямам и идея, може би с ръчна спирачка нещо, по-ниска предавка (което при автомаик е бая сложно, защото колата първо трябва да се забави и чак тогава ще превключи на по-ниската предавка, вероятно да не се скапе двигателя)... Изкажете се...
    "That is not dead which can eternal lie,
    And with strange aeons even death may die."
    ~H. P. Lovecraft

До: Ако спирачките откажат?

Първо спирачките на повечето съвременни автомобили (не говоря за камиони и автобуси, там нещата са съвсем различни) са повече от еднокръгови. Това значи че дори при разхерметизиране на единия кръг и изхвърляне на течността навън при последващо напомпване другия кръг трябва да сработи. Ръчната помага само при ниска скорост и леко натискане иначе почти сигурно ще те завърти. Автоматика принудително го сваляш с лоста на по-долна предавка може до 1 и дори задна да включиш ако видиш че няма избор, така и така майната и на кутията. Иначе с нормални скорости минаваш последователно и бързо на по-долни предавки и накрая на 1-ва гасиш.
    Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Майче най-бързо става и най-добре се отреагира с ръчната, само че не да я откъртиш а последователно като си натиснал копчето за да не закачат зъбите и да можеш да я отпуслеш преди да те завърти.
      Иначе да тръгнеш да сваляш от 5-та до първа ..... става бавно и требва път да има пред тебе...
      Don't hunt IF you can't kill
      първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

А бе то да не се случва, но ако се случи най-важното е да не се дадеш на паниката, мислене и бързо действуване му е майката. Според мои наблюдения ръчната не е ефективна при скорост над 5-10 км/ч, и не съм я ползувал за аварийно спиране(налагало ми се е няколко пъти) Единственото възможно решение(пак според мен) е намаляването със скоростите, плюс ръчната, не вреди, може само да е в помощ. В случай, че се отнася за човешки живот-хвърляне в канавката, ако ти дойде наум в такъв момент... Ако си на заледен път, и почнеш да се пързаляш нанякъде, ако имаш време да реагираш бегай вдесно-в неутъпкания сняг, в тревата между асфалта и канавката- там сцеплението е по-добро от колкото на заледения път.
        Ама дано да не се случва, че при по-голяма скорост няма спасение, освен ако не си на празна самолетна писта.
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Това ми се случи на мен с мусото. Спукана спирачна тръба, аз направих следното!
          Започнах поетапно сменяне на предавките към по-малка,
          изгасих двигателя от контактния ключ,
          за мой късмет имаше голям бордюр, и ударих няколко пъти десните колела в него.
          След като спрях, потърсих спирачна течност, но наоколо нямаше.
          В крайна сметка си купих една бутилка олио, и напълних системата с него!
          И понеже стана на въпрос за новите коли. Ще ви кажа, че при подобна ситуация системата ABS само вреди, защото надува постоянно налягане, и течността свършва доста бързо!
          LZ1HKW
          Реглаж на преден и заден мост
          My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

При сменени двеа предни маркуча на спирачките с чисто нови"оригинал"
            и съвсем не евтини,от Сф до Кулата и единият гръмна.Тотално.Цепнатина
            около 7-8 см.Ама пусто бързанеи оттам през Катунци -Попови
            ливади-Г.Делчев.Без грам идея за спирачки.Кръгла нула.Който го знае пътя...много изкачване и още по-много спускане.Стръмно и с мнооого
            завои.Нагоре проблем няма ,но надолуСкорости и ръчна,колата тежка но дизел,поне спирачен момент на малка предавка добър.По едно
            време си мечтаех поне за още една-две ръце.Ама няма.Като слезнах в
            Г.Делчев бях почти като човек,мразех китайците,търговците,колите,
            мене си и целият свят.А иначе при отказ на спирачки наистина е важно
            да не се паникьосваш и по възможно най-бързият начин към ниските
            предавки.Ако го комбинираш умерено с ръчна/задължително с натиснат
            бутон/шанса ти да спреш е реален.За по-младите шофьори-нека на
            подходящо място да го пробват няколко пъти,да го отработят.
            Полезно е,пък дано не се случва.
            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

На мен лично не ми се е случвало, но преди 10-тина години пътувахме с Трабанта на баща ми. На едно доста стръмно спускане (с. Югово - гр. Лъки, Смолянско) спирачките отказаха, скорост около 30 км/ч. Трабанта беше от по-старите модели с еднокръгова спирачна система. Баща ми не се панира, на по-ниска предавка и малко ръчна, хванахме първата черна отбивка - разбирай 10-тина метра до селската ракиджийница и спряхме точно пред нея.

Скоростта не беше голяма, ама на това стръмно, скалисто място с много остри завои и дълбоки пропасти край пътя ... Важното е човек да запази самообладание и да направи каквото може
              Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
                Това ми се случи на мен с мусото. Спукана спирачна тръба, аз направих следното!
                Започнах поетапно сменяне на предавките към по-малка,
                изгасих двигателя от контактния ключ,
                за мой късмет имаше голям бордюр, и ударих няколко пъти десните колела в него.
                След като спрях, потърсих спирачна течност, но наоколо нямаше.
                В крайна сметка си купих една бутилка олио, и напълних системата с него!
                И понеже стана на въпрос за новите коли. Ще ви кажа, че при подобна ситуация системата ABS само вреди, защото надува постоянно налягане, и течността свършва доста бързо!
                на коя предавка изключи двигателя

Коментар

На мен ми се случи малко след като купих Рокито - прибирах се от Варна за Козлодуй, и заради ремонта на моста при Бяла реших да мина покрай Дунава. На излизане от Гиген установих че няма спирачки. Добре че беше равно и се движех с около 45 км/ч. Успях да спра без премеждия - трета, втора, първа, ръчна и спрях. Оттам до Козлодуй с не повече от 40 км/ч. Оттогава са ми първите бели косми в брадата.
                  “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
                  Walter Rohrl
                  GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

Първоначално публикуван от jordantcho Преглед на мнение
                    на коя предавка изключи двигателя
                    На втора!
                    Но не смятам, че това е от значение?
                    LZ1HKW
                    Реглаж на преден и заден мост
                    My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

Ако това ти се случи - (освен гореспоменатите варианти) ще осъзнаеш че най добрия ти приятел на извънградско разбира се, е мантинелата... опитваш всичко друго (ръчна, по-ниски предавки) но най-сигурно и най-безопасно за теб!!! уточнявам за теб е мантинелата - спокойно и сигурно драскане в нея.... обикновено автомобила спира доста бързо при този вариант. (проблем е ако си обичаш колата много) :+)

Коментар

Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
                        На втора!
                        Но не смятам, че това е от значение?
                        значи вече си бил свалил до сравнително ниска скорост (под 40-50 км/час)

Коментар

Първоначално публикуван от Kalinkata Преглед на мнение
                          Ако това ти се случи - (освен гореспоменатите варианти) ще осъзнаеш че най добрия ти приятел на извънградско разбира се, е мантинелата... опитваш всичко друго (ръчна, по-ниски предавки) но най-сигурно и най-безопасно за теб!!! уточнявам за теб е мантинелата - спокойно и сигурно драскане в нея.... обикновено автомобила спира доста бързо при този вариант. (проблем е ако си обичаш колата много) :+)
                          Демонстрация на техниката.
                          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Много на бързо "отче наш"
                            А иначе ако има разстояние обираме на скорост 5-4-3-2 и първа ако влезе и тогава ръчна спирачка примерно !
                            Последно редактирано от vladi333; 13-12-07, 09:13. Причина: Правопис
                            Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Постепенното спиране с намаляване на скоростите е вариант и гасене на двигателя също но трябва да имаш достатъчно място.На клипа с BMW-то дават вариант за спиране във мантинелата ама я ми кажете дали знаете как са устроени нашите магистрали и градски улици,навсякъде има бордюри и ми се струва че този вариант отпада моментално.Спирачките попринцип се използват когато трябва да се спре пред някакво препятствие тоест внезапно и тогава какво правим?. Моето мнение е че трябва постоянен контрол над тази система на автомобила и при най малкото съмнение да се сменят тръбопроводите, маркучите,помпи и др.
                              И аз съм имал случай да се возя в автомобил без спирачки на състезание и имахме много критични ситуации а най-разумното беше да спрем но решението не го взимах само аз в него момент.
                              Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
                              Дий Снайдер

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X