Доколкото си спомням гръмко обявиха в началото на 2015, че вече системите на КАТ и общините са свързани и няма нужда да се ходи по общините за регистрация или отписване. Да, ама оня ден шитнах Равката и нотариуса си ми каза да си ида в общината с договора да я отпиша?! Нямах време за разправии и си тръгнах, но сега се чудя дали да ходя?! В нета почти няма мнения! Някой минал по тоя път тая година?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Отписване на МПС от общината след продажба?
Свий
X
-
От: Отписване на МПС от общината след продажба?
По добре иди и си пази документите!
Като си продадох предишната кола, от нотариуса отидох направи в данъчното да я отпиша. Миналата година отивам да оправям данъците и изненада - колата още ми се води! Опитах се да се разправям на момента, ама ме натириха с обяснението "не сте подал заявление за отписване". От там отивам директно в нас, изравям архива и им нося бележката с входящия номер на заявлението. Извиниха се с полувин уста и "системата е виновна"...
Та за да се избеганат подобни неприятни моменти с общинската администрация най добре всичко да е прошноровано и парафораноОсвен това "промоцията" с автоматично отписване май не важеше за всички общини...
Коментар
-
актуалният текст на закона е:
Чл. 54. (1) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Размерът на данъка се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и се съобщава на данъчно задълженото лице.
(2) Данните по ал. 1 се предоставят от Министерството на финансите на общините:
1. ежедневно - чрез изградена и функционираща автоматизирана връзка между Министерството на финансите и софтуерния продукт за администриране на местните данъци и такси на съответната община за обмен на данните от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, или
2. ежемесечно - на електронен носител.
(3) Алинея 1 не се прилага, когато:
1. пътното превозно средство е придобито по наследство;
2. пътното превозно средство е собственост на повече от едно лице;
3. собственикът/собствениците на пътното превозно средство няма/нямат постоянен адрес, съответно седалище на територията на страната;
4. са налице основания за предявяване право на освобождаване от данък;
5. са налице основания за ползване на данъчни облекчения, с изключение на данъчното облекчение по чл. 59, ал. 2 и 3, когато в регистъра има данни за екологичната категория на превозното средство.;
(4) Собствениците на превозни средства, с изключение на случаите по ал. 1, декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение. При придобиване на превозно средство по наследство декларацията се подава в срока по чл. 32.;
(5) Когато собствениците на превозни средства нямат постоянен адрес, съответно седалище на територията на страната, декларации се подават пред общината по регистрация на превозното средство.
(6) Собствениците на превозни средства предявяват правото си на освобождаване от данък или за ползване на данъчно облекчение с данъчната декларация по ал. 4 или с подаване на нова данъчна декларация.
(7) Служителят на общинската администрация може да изисква документи, удостоверяващи факти и обстоятелства, имащи значение за данъчното облагане. При прекратяване на регистрация на превозно средство данъчно задълженото лице представя документ от компетентен орган.
(Подадената декларация от един от съсобствениците ползва останалите съсобственици.
(9) Когато липсват данни за годината на производство на пътното превозно средство, за такава се приема годината на първата му регистрация.
(10) Когато няма налична информация в общината за платения данък по чл. 44, собственикът представя документ за платения данък при придобиването на декларираното превозно средство, а в случаите по чл. 168 от Закона за данък върху добавената стойност - документ, удостоверяващ внасянето на данъка върху добавената стойност.;
(11) Когато в свидетелството за регистрация на превозните средства по чл. 55, ал. 7 липсват данни за допустимата максимална маса на състава от превозни средства, в декларацията по ал. 4 се посочва допустимата максимална маса на състава от превозни средства, определена от производителя.
(12) При установяване на допълнителни обстоятелства, които са от значение за определяне размера на данъка, дължимият данък се определя от служител на общинската администрация и се съобщава на лицето.
аз го разбирам така:
при придобиване на МПС, не подаваш декларация (изключенията са изброени) и ще дължиш данък, докато фигурираш в регистъра на ППС.
Не знам дали прекратяване на регистрация означава прекратяване по принцип (снемане от отчет) или прекратяване на регистрацията на мое име, но изрично е казано че тогава се подава декларация.
и последно: ако новия собственик не смени регистрацията в КАТ, нищо че по закон той е собственик и данъчно задължено лице, общината няма как да разбере от автоматизираната връзка, че има промяна в собствеността и затова единствения начин да спреш да дължиш данък е, да декларираш това обстоятелство пред общината.________________________________________________
Subaru OUTBACK 2,5
Hyundai TUCSON 2.0
Коментар
-
Случайно ми се отвори ходене покрай общината, та реших да пийна една вода от извора - значи, имаме си електронно правителство от началото на годината! Общината получава инфо от КАТ за регистрации и отписвания, но това отнема време - докато нотариуса събере достатъчно договори, че да реши да ги декларира пред МВР, от там отиват към КАТ и накрая където ми трябва на мене, някъде към 2 месеца! Човека каза ако бързам да си пусна лично заявление или да си чакам нещата да се случат електронно, реших догодина като плащам данъците да проверя какви са ги свършили и чак тогава да доказвам, че нямам сестра!Honda XL600LM, 1987
Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003
Коментар
-
точно днес ходих до общината.отписвам едно камионче и зачислявам друго.за отписването ,договор за покупко продажба и попьлваш е дна бланка. а за вписването е автоматично.жената каза:всичко е вьв компютьра автоматично отиваи и си плащаи данька.цялата разправия е 10минути.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнениеТи сигурен ли си, че колата е отписана в КАТ? А иначе отписването в общината е разправия само дотолкова, доколкото трябва да се разходиш до там. Самата процедура май не ми е отнемала повече от 5 минути.помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117
Коментар
-
Днес си проверих данъчните задължения онлайн и Тойотата наистина я няма! Значи служителя не ме излъга и отписването става автоматично, просто по-бавничко!Honda XL600LM, 1987
Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003
Коментар
-
Да, де, ама при мойта онлайн проверка, излезнаха две коли продадени преди повече от 15 години!Не си спомням, дали по това време се говореше за отписване. Някакви съвети?
Lancia Delta HF Integrale Evolucione
Коментар
-
Божич, Евгени ти е написал - вземаш договорите, навярно ще трябва да попълниш още по едно заявление за отписване и в Местни данъци и такси...
Ако си подавал заявление (а по това време се подаваше), тогава някъде имаш входящия му номер...
ОБАЧЕ - според мен само ги виждаш в справката, а вече не се водят на теб...
Иначе отдавна да си изпищял заради неплатени данъци (че и лихви)
Т.е. - не се изискват някакви действия от твоя страна...
П.С. ВСИЧКИ документи по автомобилите ги пазя повече от 20г... Защото нашите 'умници' в старанието си да вземат пари, но да дадат по-малко явно наемат не съвсем опитни фирми и програмисти. Преди десеттина години ИЗВЕДНЪЖ ми изскочи един автомобил, който бях продал доста отдавна. Предните години го нямаше. И внезапно излезе заедно с данъци и лихви за години назад (за почти 20 годишен Талбот 1.1 данъци над 600лв~4 минимални заплати)... При условие, че съпругата ми на времето работеше в тази служба и съм сигурен, че всякакви документи за отписване са подадени коректно...
Според обяснението на служителките и началника, се оказа, че при смяната на софтуера там станало някакво объркване и т.н. И съвсем не съм бил единствения...
ОБАЧЕ аз трябваше да доказвам, че десеттина години преди това съм правил нещо, а документите ги бях забутал някъде (след година ги намерих и ги добавих в архива).
Това бе свързано с обиколки в КАТ, където автомобила бе дълбоко архивиран. Пускаха някакви стари компютри със стара база, че да намерят поне параметрите на автомобила, защото в новите нямаше никаква информация. Ровиха в книжния архив, където намериха делото, но не и талона (въпреки, че е отбелязано, че е унищожен)... Попълвах декларации, че съм им предал талона преди десет години на еди-коя си дата (допълних и часа) ... С документите отивам отново в МДТ, където пускам заявление, правят ми ревизия (да не би да дължа някъде другаде данъци), и чак след това чаках на КАСА?!!! За да взема от касата документ, че съм им платил парите (което не съм правил), и те са ми ги върнали
Въобще - не пожелавам на никого такъв ЦЯЛ загубен ден между двете инстанции...
Затова - вече имам архив Автомобили, където се пази всяка бележчица. Там хвърлям дори касовите бележки на винеткитеВече съм неактивен в този форум и не го следя.
Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар