Къде, към коя институция мога да се обърна да попитам и да получа официален отговор на въпроса:
Мога ли да возя дъщеря ми която е на шест години на предната седалка.
Случаят е следния: колата е 1+1 товарна, тоест има седалки само отпред. Дали е вариант да махна пасажерската седалка и да монтирам единична седалка отзад (на задния ред) с коланите, което би ме затруднило (по ред причини) но пък колата ще си остане 1+1, или мога да си я возя отпред до мен.
От цитата от "Закон за движение по пътищата" ако е актуален разбирам че мога спокойно да си возя детето на предната седала с подобно повдигащо столче (с което се вози и сега на задната седалка на леката кола)

Мисля че съм срещал тема в която се дискутира "правилник за прилагането на Закона за движението по пътищата", но не я намерих. Ако модератор знае къде е, и прецени нека премести поста ми там
Мога ли да возя дъщеря ми която е на шест години на предната седалка.
Случаят е следния: колата е 1+1 товарна, тоест има седалки само отпред. Дали е вариант да махна пасажерската седалка и да монтирам единична седалка отзад (на задния ред) с коланите, което би ме затруднило (по ред причини) но пък колата ще си остане 1+1, или мога да си я возя отпред до мен.
Закон за движение по пътищата
Глава втора
Правила за движение по пътищата
Раздел двадесет и четвърти
Особени правила при превоз на пътници и товари.
Чл. 133
......
(2) Превозването на деца до 10-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.
Глава втора
Правила за движение по пътищата
Раздел двадесет и четвърти
Особени правила при превоз на пътници и товари.
Чл. 133
......
(2) Превозването на деца до 10-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.
Мисля че съм срещал тема в която се дискутира "правилник за прилагането на Закона за движението по пътищата", но не я намерих. Ако модератор знае къде е, и прецени нека премести поста ми там
Коментар