Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кабели на платното

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Кабели на платното

По точка 1 от препоръките на Стефан Шопов се оказа, че искането трябва да е върху формуляр. Нямах време да ровя дали е така,пък и желание ми липсва в момента, но да живеят - формуляра е в мен и утре ще го подам по техните изисквания. Не бързам за никъде

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
      По точка 1 от препоръките на Стефан Шопов се оказа, че искането трябва да е върху формуляр. Нямах време да ровя дали е така,пък и желание ми липсва в момента, но да живеят - формуляра е в мен и утре ще го подам по техните изисквания. Не бързам за никъде
      Офф, извинете, пропуснах да ви кажа, най-вероятно "формуляра" се казва Заявление за достъп до обществена информация по чл. 24 от ЗДОИ
      и трябва да съдържа следните реквизити

Чл. 24. (1) Достъп до обществена информация се предоставя въз основа на писмено заявление или устно запитване.
      (2) Заявлението се счита за писмено и в случаите, когато е направено по електронен път при условия, определени от съответния орган.
      (3) Когато заявителят не е получил достъп до искана обществена информация въз основа на устно запитване или счита предоставената му информация за недостатъчна, той може да подаде писмено заявление.

Съдържание на заявлението за достъп

Чл. 25. (1) Заявлението за предоставяне на достъп до обществена информация съдържа:
      1. трите имена, съответно наименованието и седалището на заявителя;
      2. описание на исканата информация;
      3. предпочитаната форма за предоставяне на достъп до исканата информация;
      4. адреса за кореспонденция със заявителя.
      (2) Ако в заявлението не се съдържат данните по ал. 1, т. 1, 2 и 4, то се оставя без разглеждане.
      (3) Заявленията за достъп до обществена информация подлежат на задължителна регистрация по ред, определен от съответния орган.

Форми за предоставяне на достъп до обществена информация
      Чл. 26. (1) Формите за предоставяне на достъп до обществена информация са:
      1. преглед на информацията - оригинал или копие;
      2. устна справка;
      3. копия на хартиен носител;
      4. копия на технически носител.
      (2) За достъп до обществена информация могат да се използват една или повече от формите по ал. 1.
      (3) Когато предпочитаната форма за предоставяне на достъп до обществена информация е по ал. 1, т. 4, се определят и техническите параметри за запис на информацията.
      (4) Лица, които имат зрителни увреждания или увреждания на слухово-говорния апарат, могат да поискат достъп във форма, отговаряща на техните комуникативни възможности.

Задължение за съобразяване с предпочитаната форма на достъп

Чл. 27. (1) Органите са длъжни да се съобразят с предпочитаната форма за предоставяне на достъп до обществена информация, освен в случаите, когато:
      1. за нея няма техническа възможност;
      2. е свързана с необосновано увеличаване на разходите по предоставянето;
      3. води до възможност за неправомерна обработка на тази информация или до нарушаване на авторски права.
      (2) В случаите по ал. 1 достъп до информацията се предоставя във форма, която се определя от съответния орган.

Заявлението изглежда ето така

ДО
      …………………………………….

ЗАЯВЛЕНИЕ
      За достъп до обществена информация
      От…………………………………………………………………………………
      (трите имена на лицето)
      Или
      От…………………………………………………..............……………………
      (наименование и седалище на юридическото лице, от чието име се подава заявлението)
      Чрез своя представител ………………………………………………………………………
      (Трите имена на лицето, което подава заявлението от името на юридическото лице)
      Адрес за кореспонденция…………………………………………………………………
      Телефон за връзка ……………………………………………………………………………………
      (телефонът се посочва по желание, но това би улеснило комуникацията с Вас)

МОЛЯ, на основание чл.24, ал.1 и чл.25 от Закона за достъп до обществена
      информация,
      Да ми бъде предоставена информация относно:
      ……………………………………………………………………………………

или
      Да ми бъдат предоставени следните документи:
      1. …………………………………………………………………………………
      2. …………………………………………………………………………………
      3. …………………………………………………………………………………
      4. …………………………………………………………………………………
      Желая да получа информацията в следната форма:
      (предпочитаната от Вас форма за предоставяне се отбелязва с Х)
      ��Преглед на информацията – оригинал или копие;
      ��Устна справка;
      ��Копие на хартиен носител;
      ��Копие на технически носител.

Дата: ………………………. Подпис:……………………………..

Това е, ще продължа да следя темата и дано не се откажете от борбата твърде рано, борбата е хубав спорт...и е безмилостно жестока!

Коментар

Входящият номер е в джоба ми вече

Следващата стъпка обмислям да е искане към шефа на РПУ-то да ми предоставят информацията която техния екип събра - записаните свидетели, номера на камиона и т.н. Имам подозрения, че след като ме прехвърлиха на КАТ са "презпръстили" нещата по отношение на оставащата при тях информация от инцидента, но може и да греша. Ще науча по един или друг начин.

За Стефан Шопов - нали казах, че не го правя заради обезщетение, та ще ми трябват сериозни причини да се откажа. Ама няма и да бързам

Коментар

Леко движение по случая Нищо съществено, но да ви държа в течение...

Получих отговор от общината, който с две думи казва - няма такова въздушно трасе. Естествено. Чест им прави, че отговориха по-бързо от възможното, но да не пропускам факта, че ползвах джокер при подаване на заявлението.

Междувременно подадох заявление до РПУ-то за информацията, която те имат за случая. Там също ползвах помощ от приятел и добре, че беше така - оказах се с първо такова заявление. Нямаха служител, който да приема такива и в деловодството почна едно почесване по главата. В крайна сметка си получих входящ номер. Ще чакам.

За общината - утре(или в най-скоро време, че имам по-важни грижи) ще пусна "сърдитка" на основание техния отговор с настояване да бъде премахнато трасето и да бъдат санкционирани собствениците по действащите наредби на същата, като ще придружа всичко това с протокола от КАТ. Мисля да пусна копие и до РДНСК. Ще подам и друго заявление за информация, относно останалите въздушни кабелни трасета на територията на общината и санкционираните незаконни такива. Може да ги разделя в няколко заявления.

Сигурно ще се стигне и до искане за обезщетение (или дело) срещу застрахователя на камиона, защото май няма друг начин да му потърся отговорност за безхаберието му.

Коментар

Мрьсна ГАД..................кефиш много и ти стискам палци,разбий ги.
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

Имате ли нужда от помощ? Как се развива казуса?

На територията на общината е възможно и другите трасета да са незаконни, за това вместо да ги премахва общината помислете си дали ви е изгодно да имате безплатна кабелна и интернет и телефон през интернет.

Ако сте положително настроен към подобна оферта, след установяване на собственоста на нарушителя т.е този който е изградил трасето, ще спретнем едно сладко извънсъдебно споразумение за предоставяне на горецитираните услуги за неограничен период от време и представлявайки движима собственост по смисъла на Търговския закон да бъдат унаследявани от ..вашите наследници
              Ще им преодоставим възможност за избор или ги лишаваме от приходи, чрез премахване на незаконните трасета или за много по-малка сума и вълкът сит...
              Последно редактирано от Ясен; 12-08-11, 21:54.

Коментар

Офтопик:

Живеейки в капиталистическо общество е крайно време отделния индивид да проумее, че отговоря преди всичко за собствените си интереси - т.е с минимум средства и щети да получи максимум изгода и приход от всяка дейност, която развива.
                Воденето на граждански иск е свързано с плащането на 4% държавна такса + адвокатски хонорар и няма гаранция за изход на двубоя.
                Когато му треснеш едно извънсъдебно, в около 80% от случаите то бива удоволетворено.

Именно в тази връзка беше насочено горното ми мнение с което колегата започнал темата, не е длъжен да се съобразява.

Коментар

Развитие няма
                  Чакам си законоустановените срокове за отговор. Единствената новина е, че имам входящ номер и от РДНСК, на която предоставих също цялата ми налична до момента информация с искане да предприемат необходимите мерки. Очаквам с нетърпение отговора на районното полицейско управление.

Нямам интерес да търся някакви облаги от "кабелджиите" по споразумения, още повече, че те не си направиха труда да ме потърсят и да ми замажат очите поне с извинение. Щетите, ще повторя, не ме тревожат особено. Тревожи ме безхаберието по веригата от кабелджиите, през общината, държавната служба за строителен контрол до безумеца-водач на камиона, който също можеше да вдигне телефона, вместо да прехвърли кабелите и да отпраши. Отделно има наредба на общината, забраняваща движението на камиони над 10 тона без пропуск от общината за определен маршрут. Сигурен съм, че е липсвал такъв. Но липсват и знаци, забраняващи влизане на такива мпс-ета по градските улици. Пълна каша и безотговорност.

Нека събера всички отговори и ще реша какво да правя.

За съветите съм благодарен и ги оценявам Анонимките не заслужават внимание.

Коментар

Получих отговор от РПУ-то. По-право отказ, подписан от лицето Св. Първанов, директор на на ОДМВР-Русе. Смешник, нЕкакъв, който разписва без да ммисли явно

Цитирам основанието на лицето Първанов за отказ от достъп до информация:

Протоколът за ПТП е съставен от служители на ПП при ОДМВР-Русе, а информацията за свидетелите се съдържа в документи, изготвени от служители на Първо РПУ към ОДМВР-Русе.................
                    ...................................................................................................................................................... ........

Съгласно чл.106, ал.1. от Кодекса за застраховането лицето, което търси обезщетение има право да получи необходимата информация, която се съхранява от органите на МВР. Съгласно ал.2 от същата разпоредба, когато информацията представлява защитена от закона тайна, при предаването и на лица срещу подпис писмено се разяснява задължението им да не я разгласяват, както и последиците от нейното нерегламентирано разгласяване. Оттук следва да се направи извод, че редът и основание за получаване на тази информация се определя от Кодекса за састраховането.
                    Предвид това считам, че е налице хипотезата на чл.4, ал.1 от ЗДОИ, според която достъп до информация по реда на ЗДОИ се допуска, само ако в друг закон не е предвиден ред за търсене, получаване и разпространяване на такава информация. В случая условията и реда за получаване на такава информация е предвиден в Кодекса за застраховането. Поради това считам, че исканата информация не следва да се предоставя при условията и реда на ЗДОИ.
                    Предвид гореизложеното и на основание чл.38 и чл.4, ал.1 о ЗДОИ реших:..............
                    С две думи - отказва ми информация относно свидетели и участници в случката

Очаквах да ми откаже на основание защита на личните данни на свидетелите, но не и на основание кодекса за застраховане. При положение, че нямам официално информация за виновен, от когото да си търся някаква застраховка по гражданска отговорност, а имам такава, относно незаконно кабелно трасе, което ми е причинило щети(отговора от общината).

Сега ще ми се наложи да обжалвам отказа на достъп до информация.

п.п. Заявлението ми беше с номер седем. Голяма навалица в тази дирекция на МВР, откакто има такъв закон

Коментар

Обжалвайте решението, достъпа до информация е регламентиран наистина, но настоящата която вие сте поискали не представлява поверителна или друг тип класифицирана информация.Вие сте страна по казуса и отказа на РДВР-то да ви я предостави нарушава Вашето право на защита.Това следва да бъде и Вашия по нататъшен аргумент.
                      Пиша ви законните основания за отказ - ерго всичко истанали са незаконни

основания за отказ са: - държавна тайна
                      - служебна тайна
                      - когато информацията засяга граждани или юридически лица и те не са съгласни тя да бъде предоставена;
                      - когато сте поискали същата информация преди по-малко от 6 месеца и тя Ви е била дадена
                      - когато информацията е свързана с оперативната подготовка на актовете на органите и няма самостоятелно значение - (мнения, препоръки, становища, консултации) и когато съдържа мнения и позиции във връзка с настоящи или предстоящи преговори
                      Когато се получи решение за отказ за достъп до информация се проверява следното, дали правилно е цитиран законът, дали изрично е указано пред кого се обжалва и в какъв срок.Нарушението на едно от горните е повод за обяваване на отказа за незаконосъобразен и служителя се наказва с глоба от 20 до 50 лв.
                      Жалбата се адресира до съда и се изпраща чрез органа, който ви е отказал информацията. Регистрирайте я в деловодството на органа или я изпратете по пощата с обратна разписка, на която обозначете, че подавате жалба срещу решение № …………… от …………….(дата) на съответния орган.

Обжалването се прави по следния начин пишете:

Жалба до Окръжен съд - гр.Русе

Уважаеми господа съдии,

На основание чл.40 ал.1 от Закона за достъп до обществена информация и чл.145 ал.1 и ал. 2 от АПК, с настоящето обжалвам решение номер.....на МВР -.....гр.Русе за отказ за достъп до обществена информация.
                      Считам решението на органа за незаконосъобразно поради следните причини

-органа издал незаконосъобразното решение за отказ за достъп до обществена информация не се съобразил с императивните изисквания в Закона за достъп до обществена информация, а именно че исканата информация не представлява класифицирана информация по смисъла на закона за класифицираната информация
                      - органа не е уведомил заявителя за достъп за сроковете и органа пред който може да се обжалва горецитираното решение.

На основание горното моля уважемия съд да отмени незаконосъобразното решение с номер.....на МВР -гр.Русе от дата...
                      Да разпореди предоставянето на поисканата информация и в случай на повторен отказ от страна на длъжностното лице да изпълни решението на съда- да му наложи административно наказание по чл.42 ал.2 (глоба в размер от 200 до 2000 лв)от Закона за достъп до обществена информация

Коментар

Допълнение към горното мнение

В интернет открих Наръчник за достъп до обществена информация с много добре разписани заявления и жалби, тъй като наръчника е публичен без авторско право искам да посоча връзка към него.

Надявам се да съм бил полезен.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан ШОПОВ Преглед на мнение
                          ......
                          Обжалването на отказа ще е пред Административен съд - Русе. В края на писмото им е посочен срок 14 дена и органа, пред който да обжалвам. Обмислям жалбата и до края на срока ще я пусна.
                          Независимо от това, ще поискам още информация за разследването, каквото естествено едва ли има, и за заключенията, до които са стигнали. Те явно смятат, че това е птп по вина на друг водач и не допускат, че вина има незаконното трасе. И понеже ме прехвърлиха на пътна полиция, за тях въпроса е приключил. Хубаво, но ако си бяха направили труда да прочетат протокола на КАТ, щяха да видят, че участника е един, който "преминава под провиснали над платното проводници на неизвестна фирма". Та за това е това малоумие да се основават на членове и алинеи от Кодекса за застраховането, към който случката няма никакво конкретно отношение.

п.п.Още чакам отговор от РДНСК на жалбата си, срока е до 25.08.

Коментар

Кодекса на застраховането не попада в категорията класифицирана информация:

Публикувам извадка от сайта на Фондация право за достъп до информация

В рубриката „тайните” сме публикували норми и други документи, свързани с регламентирането на ограниченията на правото на достъп до обществена информация. В демократичното общество правото на достъп до обществена информация/ официални документи е принцип, а неговото ограничаване е изключение от принципа, както е изведено и в Решение № 7 от 4 юни 1996 г. на българския Конституционен съд по к.д. № 1/ 1996 г.
                            Според международните стандарти правото на достъп до обществена информация може да бъде ограничавано само с цел защитата на други права или защитени интереси, при спазването на принципите на пропорционалност и необходимост в демократичното общество. Ограниченията съгласно българския Закон за достъп до обществена информация са свързани със защитата на:
                            • Националната сигурност, отбраната, външната политика и конституционнозащитения ред – т.нар. „държавна тайна”;
                            • Оперативната подготовка на административните решения – тайна по чл.13, ал.2, т.1 от Закона за достъп до обществена информация;
                            • Мнения във връзка с текущи или предстоящи преговори – тайна по чл.13, ал.2, т.2 от Закона за достъп до обществена информация;
                            • Права и интереси на трето лице – търговска тайна;
                            • Права и интереси на трето лице – лични данни;

В някои случаи даденото ограничение е уредено от нарочен закон. Така например въпросът коя информация може да се класифицира като държавна или служебна тайна и при какви условия, е предмет на уредба от Закона за защита на класифицираната информация. В Закона за защита на личните данни е предвидено определение на тези данни.

Към горното искам да добавя една тънкост, това че информацията съдържа лични данни или търговска тайна не е задължително условие да ви откажат достъп, т.е. ще ви дадат информацията заменяйки имената със абревиадури, а ЕГН -то със звездички, търговската тайна -там пък е по сложно, трябва да кажат кое точно е търговска тайна и по какъв начин ще увреди интересите.За служебната информация не е достатъчно условия някаква фуражка да вдигне рамене и да се изходи тежко"Само заслужебно ползване!
                            Информацията трябва да бъде класифицирана като такава, по Закона за класифицираната информация, а именно да има гриф: Поверително, Секретно, или Строго секретно.
                            Без гриф каквото и да твърди фуражката- е за обществено ползване.

Коментар

Родната полиция ни пази

В смисъл - ако си юридическо лице, което нарушава закона(ЗУТ), то можеш да разчиташ родната полиция да бди над тебе като орлица и по никой начин да не се съгласява да ти спомене името пред ощетени от действията ти лица. До това заключение стигнах след втори отказ на заявление за достъп до информация. За първия отказ пуснах жалба до Административния съд, струваше ми десет левчета. Заедно с жалбата поисках информация ог ОДМВР относно:
                              1.разследването на инцидента и изводи от същото
                              2.име на юридическото лице, собственик на незаконното трасе
                              3.име на юридическото лице, чиито служители възстановиха трасето в присъствието на екип от РПУ-то
                              4.информация за сигнала, подаден от полицията до собственика на пътя за наличие на опасно за движението препядствие и отговора, който са получили

В получения днес отговор отново ми отказват достъп на основание Кодекса за застраховане по т.1,2,3. По т4 - не било приключило разследването, възложено на Пътна полиция() и към момента на крайния срок за отговор не били сигнализирали собственика и , естествено, нямало как да ми отговорят.
                              Сигурен съм, че такова разследване не е и започнало

Сега пак се чудя - да обжалвам ли отказа или да изчакам първо решението на Административен съд по първата жалба срещу отказа им и тогава да продължа. Вероятно решението ще прескочи във времето срока за жалба по втория отказ, но винаги мога да ги попитам пак.

Минава и срока за отговор на жалбите ми до общината и да РДНСК за премахване на незаконното трасе(едномесечен бил, а не 14 дни както си мислех). Кабелите са си там още. И с тях трябва да попрочета какво да правя.

От една страна са ми смешни с доводите си и с безумието да вменят на пътна полиция да разследва незаконно кабелно трасе, от друга ми е тъжно как правят всичко възможно да се откажеш да ги занимаваш с "глупости" без никаква основателна причина. За сега не са уцелили

Коментар

Отказа от полицията ли е или от Административния съд, защото ако е от полицията е абсолютно незаконен и не им обръщай внимание - важен е отговора от Адм.съд.

За целта с двата отговора и бележката за държавната такса внасяте копия до деловодството на съда, те просто не са внесли вашата жалба, защото отговора от съда изглежда така

Съдебно решение от ....

на дата ..се проведе съдебно заседание...и т.н. и т.н.някъде към две-три страници мотиви и накрая с две изречения
                                пише съда реши:

Еди какво си

Преди да получите съдебното решение ще получите призовка обаче да се явите на съдебно заседание и т.н.

Нещо не е както трябва и мисля че ако се свържете с организацията която ви посочих на ЛС, ще постигнете повече успехи.

Не се отказвайте вие сте в правото си!

ПС// Използвайте препоръчана поща с обратна разписка, не си играйте да им ходите на крака, писмото се адресира до съда чрез органа фактически полицията получава второто копие, а първото е за съда.

Пратете ми на ЛС цялата преписка сканирана да ви подготвя един отговор
                                Последно редактирано от Стефан ШОПОВ; 12-09-11, 21:51.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X