Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Велосипед с ДВГ.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Велосипед с ДВГ.

Каква е разрешената мощност, или кубатура на ДВГ, за задвижване на велосипеди? Изисква ли се специална квалификация на водача, според последните разпоредби?
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

От: Велосипед с ДВГ.

Не, не се изисква нищо. Нито да се регистрира, нито да имаш някаква специална категория. Но като се замисля последните разпоредби не съм ги гледал. Иначе аз имам такова мпс с руско велосипедно двигателче и не са ми правили проблеми.

Коментар

Има в ЗЗДП уточнение какви МПС-та могат да се движат по републиканската пътна мрежа. Максимална-минимална конструктивна скорост и прочее. Инак документи май не трябват. Най-добре виж в ЗЗДП.

Коментар

Мисля ,че за моторно колело с мощност колкото "силен сешоар" спец клалификация не е нужна поне за момента,а и зависи от качествата на водача.
        Никога нема да мине модата на сръбската музика,сливовата ракия и пъстръвата.

Коментар

Интересува ме, какво е ограничението на двигателя, било като кубатура, или мощност?

Коментар

Мисля че беше до 49cc.

Коментар

A аз си мисля че ограничението е да не развива над 45км/ч? ...или както се казва в поговорката - половин час срам и съм на село /за същото го ползвам и аз /

Коментар

Извадка от Закона за движение по пътищата
                Чл. 138. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 79 от
                2005 г.) (1) На пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само пътни
                превозни средства, които отговарят на изискванията на този закон и на издадените въз
                основа на него подзаконови актове.
                Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) За нуждите на
                типовото одобряване пътните превозни средства се делят на следните категории,
                обозначени с латински букви:
                1. (изм. - ДВ, бр. 79 от 2005 г.) категория L:
                а) категория L1 - моторните превозни средства с две колела, двигател с работен
                обем не по-голям от 50 куб. см - в случай на задвижване с двигател с вътрешно горене,
                и конструктивна максимална скорост не по-голяма от 50 км/ч независимо от вида на
                задвижването;
                б) категория L1е - мотопеди - моторните превозни средства с две колела и
                конструктивна максимална скорост не по-голяма от 45 км/ч, двигател с вътрешно
                горене с работен обем не по-голям от 50 куб. см или с 4 kW максимална постоянна
                номинална мощност в случай на електродвигател;
                в) категория L2 - моторните превозни средства с три колела, произволно
                разположение на колелата спрямо надлъжната средна равнина, двигател с работен обем
                не по-голям от 50 куб. см - в случай на задвижване с двигател с вътрешно горене, и
                конструктивна максимална скорост не по-голяма от 50 км/ч независимо от вида на
                задвижването;
                г) категория L2е - мотопеди - моторните превозни средства с три колела и
                конструктивна максимална скорост не по-голяма от 45 км/ч, двигатели с вътрешно
                горене с принудително запалване с работен обем не по-голям от 50 куб. см или не
                повече от 4 kW максимална мощност нето в случай на други двигатели с вътрешно
                горене; или не повече от 4 kW максимална постоянна номинална мощност в случай на
                електродвигател;
                д) категория L3 - моторните превозни средства с две колела, двигател с работен
                обем над 50 куб. см - в случай на задвижване с двигател с вътрешно горене или с
                конструктивна максимална скорост над 50 км/ч независимо от вида на задвижването;
                е) категория L3e - мотоциклети - моторните превозни средства с две колела без
                кош, двигател с вътрешно горене с работен обем над 50 куб. см и/или конструктивна
                максимална скорост, по-голяма от 45 км/ч;
                ж) категория L4 - моторните превозни средства с три колела, несиметрично
                разположение на колелата спрямо надлъжната средна равнина, двигател с работен обем
                над 50 куб. см - в случай на задвижване с двигател с вътрешно горене или с
                конструктивна максимална скорост над 50 км/ч независимо от вида на задвижването
                (мотоциклети с кош);
                з) категория L4e - мотоциклети - моторните превозни средства с две колела и
                кош, двигател с вътрешно горене с работен обем над 50 куб. см и/или конструктивна
                максимална скорост, по-голяма от 45 км/ч;
                и) категория L5 - моторните превозни средства с три колела, симетрично
                над 50 куб. см - в случай на задвижване с двигател с вътрешно горене или с максимална
                конструктивна скорост над 50 км/ч независимо от вида на задвижването;
                к) категория L5е - мототриколки - моторните превозни средства с три колела,
                симетрично разположение на колелата спрямо надлъжната средна равнина, двигател с
                вътрешно горене с работен обем над 50 куб. см и/или конструктивна максимална
                скорост, по-голяма от 45 км/ч;
                л) категория L6e - леки моторни превозни средства с четири колела и маса без
                товар (без масата на акумулаторните батерии при електрическо задвижване) не повече
                от 350 кг, конструктивна максимална скорост не по-голяма от 45 км/ч, двигатели с
                вътрешно горене с принудително запалване с работен обем не по-голям от 50 куб. см
                или не повече от 4 kW максимална мощност нето в случай на други двигатели с
                вътрешно горене; или не повече от 4 kW максимална постоянна номинална мощност в
                случай на електродвигател;
                м) категория L7е - четириколки - моторните превозни средства с четири колела
                и маса без товар (без масата на акумулаторните батерии при електрическо задвижване)
                не повече от 400 кг или 550 кг за моторни превозни средства за превоз на товари с
                максимална мощност нето на двигателя не повече от 15 kW;
                По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

Аз ли не попитах както трябва, или никой не ме разбира?!

Не ме интерисува кой какво си мисли, нито какво пише в закона от 2002 г. Интересува ме какви изменения и допълнения има към настоящия момент, касаещи само и единствено велосипеди, с допълнително монтиран ДВГ.

Още по конкретно:
                  Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                  Интересува ме, какво е ограничението на двигателя, било като кубатура, или мощност?

Коментар

Моето скромно мнение . Колегата по горе ти е отговорил със ЗДП . Там не пише велосипед а двуколесно МПС каквото е велосипеда с монтиран ДВГ .Лично аз не знам по какъв начин може законно да се управлява без притежание на СУМПС такъв велосипед , като изискването за М категория е ДВГ до 50 кб. и конструктивна максмална скорост до 45км/ч. Лично в София съм виждал скейтборд с ДВГ а той по кой закон се движи ?

Коментар

Почти съм сигурен, че горната граница за движение без регистрация е 35 куб. см.

Коментар

Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнение
                        Моето скромно мнение . Колегата по горе ти е отговорил със ЗДП . Там не пише велосипед а двуколесно МПС каквото е велосипеда с монтиран ДВГ .Лично аз не знам по какъв начин може законно да се управлява без притежание на СУМПС такъв велосипед , като изискването за М категория е ДВГ до 50 кб. и конструктивна максмална скорост до 45км/ч. Лично в София съм виждал скейтборд с ДВГ а той по кой закон се движи ?
                        +++++++
                        Всеки човек след като прочете закона ще разбере къде се намира и на къде трябва да тръгне .
                        Последно редактирано от alexalex69; 28-03-11, 21:32. Причина: граматическа
                        По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Това добре сега остава само да го намерим каде го пише.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Толкова малки май ползват само при моделизма . Дори руските са по 45 кубика и едва имат сила да те помръднат, още повече че нямат скорости. Като прочетох закона - това е категория Л1.

Коментар

Понеже преди време силно ме интересуваше и мен този въпрос, четох в закона, че превозно средство с двигател за да се движи по пътната мрежа трябва да има регистрация независимо от вида, което автоматично те прави нелегален . Това ме отказа от моя проект. А иначе полицаите и 250 кубиков мотор да сложиш на колелото няма да те закачат, защото просто няма да знаят как.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X