Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Телескоп за начинаеща астрономка

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Катедра Астрономия, СУ "Св. Климент Охридски"
    ·
    Днес и утре (19-20 октомври) времето ще бъде чудесно за астрономически наблюдения. Заповядайте на 19.10. (понеделник) или 20.10 (вторник) точно в 19:00 часа в Астрономическата обсерватория на СУ в парк Борисова градина, за да погледнем ярките планети по небето! Не е необходимо предварително записване.
    Посещенията са на цена от 7лв. за възрастни и 5лв. за деца, ученици и пенсионери и освен наблюденията, включват и кратка лекция.
    ...
    "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

    Коментар


    • #17
      Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
      Оообаче послеее, бюджета по 5-6 за "домашна" играчка
      Зависи от детето. Минахме по тоя път. И не съжалявам за нито стотинка . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:36afbf9bf59eb28366bf182b507a56b933eae12205cffc16c6d494d0aaa6c9ed_1.jpg
Прегледи:448
Размер:42.6 КБ
ID:6659199
      Прикачени файлове

      Коментар


      • #18


        П.П. Да допълня, че посочения на първо място телескоп, както и други от същата марка, може да се поръчат и у нас.
        Последно редактирано от коко келеша; 20-10-20, 13:48.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

        Коментар


        • #19
          Нещо и аз не мога да намеря темата която си спомням

          Но има други
          https://offroad-bulgaria.com/forum/%...BA%D0%BE%D0%BF

          Венци тук нещо разтяга локуми
          https://offroad-bulgaria.com/forum/%...entax%E2%80%A6

          Коментар


          • #20
            Впрочем, има един хитър момент в астрономията за деца и ученици.

            Има огромни масиви от снимки от разни изследователски програми, които чакат да бъдат прегледани от жив човек със свободно време, за да се открият в тях сума неща.

            И даже без собствен телескоп, човек може да си запише името на някоя комета. Има ентусиасти в съвсем скромна ученическа възраст със стотици открити.

            Коментар


            • DBRS
              DBRS коментира
              Редактиране на коментар
              Това е хитро, дали имаш линк?

            • Ясен
              Ясен коментира
              Редактиране на коментар
              Да бе, линк.

              Виж прочети как са открити повечето комети от Кройц групата.

            • DBRS
              DBRS коментира
              Редактиране на коментар
              Как да се регистрира дечко дали имаш идея.

          • #21
            За ориентация кое къде е в небето, може да си качиш на телефон гугълския Sky Map, без пари е - връткаш телефона и показва какво има пред теб. На домашния компютър може да ходиш на https://stellarium-web.org/ да речем, където показва къде да търсиш планети, сателити, звезди и др. Ако цъкнеш на точка ти показва елементарна информация какво е, колко далече е и подобни.

            Бинокъл ако търсиш - астрономическите са леко по-различни от обикновените, правени са да фокусират на безкрайност, не че не може да погледнеш с обикновен, но с астрономическите имаш повече шанс да уловиш нещо в тъмното. 10х50 е минимума, виждат се големите луни на Юпитер, разни звездни групи, мъглявината Орион, галактиката Андромеда, Марс е червен и поне стотина други неща. Трябва обаче да е на статив, иначе мърда и виждаш китайски йероглифи. Някои астрономически бинокли могат да фокусират и на къси разстояния, да си ги ползваш нормално ако ви омръзне астрономията, но не всички. Много са лесни за боравене, само насочваш, и са леки за разнасяне.

            Телескопите изискват повече участие на възрастен, калибрират се, връткат се врътки, сменят се окуляри... Търсиш да са с отвор/апертура поне 100мм, иначе гледаш само кратерите на луната и светли точки. Между другото, пръстените на Сатурн се виждат с всичко дето увеличава 25х, но за да се виждат добре самата планета трябва да е в точното положение спрямо Земята, което е веднъж в годината...

            Като марка, Celestron и Sky-Watcher са световна класика.
            Левенхук са с китайска оптика, качеството е окей, но лещите не са висок клас и образите са горе-долу. Правят се за Източна Европа и са евтини. На уебсайта на Левенхук продават и "Bresser", които също качествени, също насочени за европейския пазар, както и "Meade", също добри. Друга добра марка е "Орион".

            Без да навлизаме в излишни технически подробности в магазините ще видиш два типа телескопи на триножник - къси-дебели или дълги-тънки. Разликата е, че тънкия е предназначен предимно за гледане на близки ярки неща като планетите (и съседите ). Дебелия телескоп лови по-далечни обекти като галактики и мъглявини.

            Триножника може лесно да се катурне, иначе тези двата са стандартният вид телескопи, имат прецизно насочване - може да си избереш кой точно обект искаш и да го гониш в небето. По желание има моторизация и ти го насочва компютър, някои се купуват така, при други може да се добави после. Имай предвид, че насочването на ръка е голяма играчка. А за качествени астро-снимки задължително моторизация, защото изисква следене на обекта в продължение на часове.

            Третия вид са Добсоните, те са дебелички, с по-голям отвор. Има по-къси и по-дълги, но основната им черта е опората, която е като на оръдие, не трипод. Хубавото е, че са доста стабилни и много лесни за ползване - буташ, връткаш, гледаш. Основен негатив е, че не можеш прецизно да ги нагласиш, а и обикновено не са моторизирани. Общо взето, насочваш и каквото се види. Добсоните са по-евтиния вариянт за качествена гледка, но по-високия клас стават тежки - по 30 кила. Малките се слагат на маса и са към 5кг.

            Към телескопа обикновено върврвят допълнителни окуляри, примерно 10мм и 25мм, които дават възможност за още повече детайли: в галактиката вместо петно почват да се виждат отделни звезди, или почват да се виждат цветовете на Юпитер. Би трябвало да има и окуляр "Barlow", който увеличава, примерно х2. Купуват се и отделно, но поглеждай какво пише в описанието на продукта в магазина.

            Някои примери:

            В долния сайт има малък Добсън но... е нисък клас, с по-малка видимост. Наличен е "Sky Watcher Heritage Dobson 76" - желателно е последната цифра да е поне 100, а не 76. По-голяма цифра - повече подробности. Със 100 почват да се виждат добре кратерите на луната, макар и без фин детайл, и полярните шапки на Марс. С към 130 се виждат спиралните ръкави на галактики, а със 76 най-вероятно се вижда размазано петно.

            https://sideralproject.wixsite.com/b...B5%D1%86%D0%B0

            Пак на същия сайт има "Celestron Cosmos 90GT" - при този тип телескопи "90" е някъде минимума, макар че пак е добре цифрата да е 100. В градска среда не знам доколко ще се справи с други неща, но ще може да прави добри снимки на лунните кратери. В сравнително тъмно небе могат да се гледат фазите на Венера, големите луни на Юпитер и що-годе неговите цветове. От по-далечните обекти се вижват размазано, но все пак могат да се забележат двойни звезди, звезди в различен цвят, а при галактиките бегло ще се отличават ръкави. Допълнителните окулярите тук ще са доста съществени за добрата видимост, може би ще трябва да се търсят още отделно. Хубавото е, че има автоматично насочване през безплатна апликацийка за телефон. Има и подобен модел, към името има добавка "NextStar", при който движението може да се контролира от клавиатурка на самия телескоп (прилича на джобен калкулатор), вместо през телефон.

            Коментар


            • turtey
              turtey коментира
              Редактиране на коментар
              На същия сайт има Нютон 76700. Това става ли да се гледат планетите?
              За подарък ме интересува

            • Asteri
              Asteri коментира
              Редактиране на коментар
              Линк?..... 76/700 по принцип стават за гледане кратерите на луната. Сатурн ще се вижда като чебурашка, пухкав.
              Последно редактирано от Asteri; 08-12-20, 17:41.

            • turtey
              turtey коментира
              Редактиране на коментар
              https://sideralproject.wixsite.com/b...9E%D0%9F-60900

              Или

              https://sideralproject.wixsite.com/b...-NEWTON-76700-

              Бюджета е горе долу толкова. Знам че е малко.

          • #22
            Купи ли нещо?
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

            Коментар


            • #23
              Планирам сега за празниците, защото се оказа че смислените варианти са 3х предвидения първоначално бюджет.
              Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

              Коментар


            • #24
              С тези ще се види как големите планети имат спътници, пръстенът на Сатурн е от две части, че Юпитер е на раета, а Марс на петна, но без подробности. При Венера може да се видят фазите на затъмнение, като на луната. Би трябвало да се забележат и двойни звезди.

              От двата горе, планетарния е достатъчен за начинаещи, вижда се доста, ако лещите са добри и спецификациите са истински (марката не ми е позната). Начинът му на местене също е удобен за движението на небето.

              Този в куфара е с по-голям диаметър (76mm) ще види повече детайл и по-добре ще отличи близкостоящи обекти. Увеличението може да се подпомогне доста с допълнителни окуяри. Не е ясно само стативът колко е стабилен и дали има възможност за постепенно местене. Всичко по небето мърда и докато им се нарадваш за няколко минути вече ще са излезли от обсега и ще трябва да въртиш телескопа да ги гониш, за което трябва нещо стабилно за да нацелиш обекта отново, а не нещо мърдащо на голяма амплитуда.


              Коментар


              • #25
                Предвид бюджета, сведох избора до следните варианти:

                1- https://www.astroshop.eu/telescopes/...s-goto/p,15563

                2- https://www.astroshop.eu/telescopes/...s-goto/p,14989

                3- https://www.astroshop.eu/telescopes/...s-goto/p,14986

                4- https://www.astroshop.eu/telescopes/...o-wifi/p,55180

                Подбраните варианти са само и единствено по критерий бюджет ~900 лева (толкоз мога да отделя засега).

                Ако някой може накратко да ми опише плюсовете и минусите на всеки вариант - ще имам да го черпя. Като цяло - търсим нещо подходящо за да поддържа интереса на 7 годишна астрономка и подходящо за опериране от 44 годишен татко-идиот с нула познания по астрономия.

                ПС. Иначе начинаещата астрономка не губи ентусиазъм. Засега се блещи с часове в едно приложение към айпада на майка и, дето показва разни съзвездия и пр.

                ППС. И да, поради липса на бюджет за телескоп за рождения и ден, и "подарихме" звезда "кръстена" на нейно име, в съзвездието Везни (зодиакалният и знак). Ra 15h 6m 37s. Dec -16° 15' 20.2". Каквото и да означава това. Ся, знам че тва е мошенгия, и звездата не е кръстена на нейно име официално. Ама пък като си получи сертификата, астрономката се усмихна като все едно е получила камион със шоколад.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

                Коментар


                • #26
                  Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                  и подходящо за опериране от 44 годишен татко-идиот с нула познания по астрономия.

                  :
                  Нямам какво да кажа по темата, значи съм офтопик
                  Прави ни впечатление напоследък, че пословичната ти скромност лека-полека става патологична


                  Успех в астрономията на цялото семейство! Май г-жа windwarrior трябва да вземе нещата в свои ръце...

                  Коментар


                  • #27
                    Само страничен въпрос: един ултра зуум апарат с 30-50х би ли вършил някаква работа за наблюдения? Идеята е: зуумва се обекта на макс със статив, пуска се самоснимачката на 10 сек да обере клатенето и се снима?
                    Публикувайте отговор

                    Коментар


                    • icerunner
                      icerunner коментира
                      Редактиране на коментар
                      Фотоапарата не се различава от телескопа - т.е. за да стане нещо трябва да е с правилния обектив. През стъкло с размер на напръстник трудно ще влезне достатъчно светлина тръгнала толкова отдалеч... Снимането на дълга експозиция разбира се позволява да се събере повечко светлина за компенсация на потока, но за съжаление стабилизирането на апарата не е достатъчно за да не мърда образа... т.е. напълно достатъчно е, но трябва да се стабилизира спрямпо наблюдавания обект... спрямо земята не е достатъчно.

                    • turtey
                      turtey коментира
                      Редактиране на коментар
                      Сашо го е обяснил сложно. По простото обяснение е че зуума не носи информация. И съответно не може да се отговори на въпроса.

                    • icerunner
                      icerunner коментира
                      Редактиране на коментар
                      @turtey
                      Да Ви имам простите обяснения, Другарко...

                  • #28
                    Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                    Предвид бюджета, сведох избора до следните варианти:

                    1- https://www.astroshop.eu/telescopes/...s-goto/p,15563

                    2- https://www.astroshop.eu/telescopes/...s-goto/p,14989

                    3- https://www.astroshop.eu/telescopes/...s-goto/p,14986

                    4- https://www.astroshop.eu/telescopes/...o-wifi/p,55180

                    Подбраните варианти са само и единствено по критерий бюджет ~900 лева (толкоз мога да отделя засега).

                    Ако някой може накратко да ми опише плюсовете и минусите на всеки вариант - ще имам да го черпя. Като цяло - търсим нещо подходящо за да поддържа интереса на 7 годишна астрономка и подходящо за опериране от 44 годишен татко-идиот с нула познания по астрономия.

                    ПС. Иначе начинаещата астрономка не губи ентусиазъм. Засега се блещи с часове в едно приложение към айпада на майка и, дето показва разни съзвездия и пр.

                    ППС. И да, поради липса на бюджет за телескоп за рождения и ден, и "подарихме" звезда "кръстена" на нейно име, в съзвездието Везни (зодиакалният и знак). Ra 15h 6m 37s. Dec -16° 15' 20.2". Каквото и да означава това. Ся, знам че тва е мошенгия, и звездата не е кръстена на нейно име официално. Ама пък като си получи сертификата, астрономката се усмихна като все едно е получила камион със шоколад.
                    Вземай 2. Или 4 който е практически същия с управление през телефон вместо цъкалка към азимута.
                    Хвърли стотинка ама аз клоня към 2 който има и два размера за закачане на окуляри или камера вместо 1.

                    Традиционна и дуракоустойчива конструкция, голяма база данни за обекти до които може сам да се завърти.

                    Недостатъци спрямо другите два: не може лесно да се завърти към обекти по земята (планини, съседи и тн). Окулярът е близо до апретурата (дупката отпред) и може да ти трябва столче за да гледаш през него (ако си малък). Образът е завъртян както си иска.

                    Предимства: Отпред няма леща която да пазиш много и да ти прави цветни опашки на звездите. Огледалото е дълбоооко вътре и не е тривиално да го повредиш или замърсиш. Образът е максимално чист.

                    Коментар


                    • windwarrior
                      windwarrior коментира
                      Редактиране на коментар
                      А номер 4 има ли опции за закачане на камера? Че тва е ключов момент към поддържане на интереса...

                    • Ясен
                      Ясен коментира
                      Редактиране на коментар
                      На всеки телескоп можеш вместо окуляр да сложиш камера.

                  • #29
                    Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение

                    Нямам какво да кажа по темата, значи съм офтопик
                    Прави ни впечатление напоследък, че пословичната ти скромност лека-полека става патологична


                    Успех в астрономията на цялото семейство! Май г-жа windwarrior трябва да вземе нещата в свои ръце...
                    Не е скромност, скромността е хубаво качество за хора, които нямат други качества. Просто реална самооценка, както казва класика С. В. Шнуров: наша жопа не Париж, хлопай крьiлями, не хлопай - шиш над жопой воспаришь
                    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

                    Коментар


                    • jordanov sv
                      jordanov sv коментира
                      Редактиране на коментар
                      Хааха, тебе човек трябва да те чете рано сутрин че да почва деня с добро настроение!

                  • #30
                    Пазарувай че да давате после да гледаме.

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X