Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изоставения турист

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Изоставения турист

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
    Съгласен съм с това, но дори и един кратък списък с неща и два реда даване на акъл може да са разликата между живота и смърта. Не всеки чете дебелите книги, а всеки може да се озове в такава ситуация или поне пред избора дали да се вкара в нея.
    Разбира се и това което ти си написал като съвети по-горе е съвсем разумно. Аз имах предвид даването на оценки (еле пък морални) за действията на хора които не познаваш в ситуация, която далеч не може да се представи в 5 реда.
    Technical Rescue Direct - life lies in courage
    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
      Абе това верно ли е: 316.9 km/h / ...?????
      Това къде го видя? Не е вярно според мен. 300 км/ч е вятър които се наблюдава единствено в струйните течения на височина 8000-11000 м. Такива понякога "облизват" високите части на масва на вр. Еверест и става наистина интеерсно. За нашите върхове предела на вятъра е около 40-50 м/с което е 140-180 км/ч. Да не си помислите че това е малко - това е чудовищен вятър в който придвижването дори пълзешком е почти невъзможно. Общо взето човек върви изправен с усилие до 20 м/с. До към 25 може силно приведен. Над 30 м/с се пълзи и се диша трудно ако няма защита на лицето.... Освен това -10 С при 20 м/с вятър се усещат като -60...
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Ето скриин шота на горния линк:
        http://www.wunderground.com/history/...tename=NA&MR=1
        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Здравейте колеги.Дълго мислих дали да пиша по въпроса,но в крайна сметкка надделя чувството ми за справедливост.Познавам и двете момчета от Ст.Загора.Това са едни прекрасни млади хора,които повярвайте ми са доста наясно с планината и екипировката нужна за там.Най-напред трябва да ви кажа ,че медийте преиначават доста цялата история.А тя е.
          на 25 01 08г.двамата старозагорци тръгват от Карлово посока вр.Ботев.при перфектно време.Изкачват се горе без проблеми.На заслона приспиват като се събират общо 9 човека.Трима са от София,като въпросното момче което издирват е един от тях.Тоест този човек НЯМА нищо общо с групата от Ст.Загора.на следващия ден те решават да предприемат слизане.Въпросното момче ги моли да тръгне с тях като казва,че неговите "другари "вървят много бързо и го е страх да не го изоставят в бурята.Момчетата го успокояват,че те ще му помагат и изчакват ако се наложи.Тръгват с тях и още двама човека /алпинисти от Карлово/,които са наясно с маршрутът и са ги уверили ,че ще помагат и ще ги водят.По време на слизането обаче /явно поради ураганния вятър/,те повеждат колоната по НЕ маркиран маршрут,и не след дълго в падналата мъгла се откъсват от групата напред и ги .....ИЗОСТАВЯТ.Момчетата макар и изплашени,че не знаят точно къде са и не могат да се ориентират в мъглата ,продължават да вървят в предполагаемата посока.След около 3 часа въпросното момче от София се оплакал,че не чувства десния си крак от коляното надолу.Тук е мястото да спомена,че този човек въобще не е бил добре екипиран за такава буря в планината.Хората ми разказаха,че често макар и с 10-12 кг. раница и приведени напред,вятърът ги е събарял на земята.Последва трагедия.Започват да го носят защото той пада на земята и не може да продължи/държа да отбележа,че са насред гол баир и наоколо няма никакви дървета/Снегът е бил дълбок над коленете,често с навявания още по-дълбок.Момчето от София не е имало маска на носа и устата в следствие на което е било силно обледено в зоната на шията , носа и клепачите.В един момент се е наложило да го завържат с наличното си въже и са го влачили около 700-800м. ,което при условие,че здрав човек вятърът го поваля на земята,е натправо учудващо.В един момент в края на силите си,мъглата на едно место се е разсеяла и те виждайки къде е билото се ориентират горе долу къде са.Единия решава да се изкачи горе за да огледа по-добре.Успява и не само това,но и горе засича двама алпинисти ,които им се притичат на помощ.Виждайки ги,че от умора скоро влачените /или издирваните/ще се трима,те поемат носенето на изпадналото в беда момче и карат старозагорци да тръгнат напред към хижата за да извикат помощ.След около 4 часа те успяват,като в хижата срещат изоставилите ги катерачи,които веднага тръгват да пресрещнат бедстващата група.Но.....уви .В отново сгъстилата се мъгла групата се е отклонила от маршрута и в последствие са стигнали съвсем друга хижа.В разговор по телефона,са обяснили на нашите момчета,че човекът е бил такова състояние,че в един момент е трябвало да решат/можеби така си мисля/,той или и той и те.Оставят го до някакъв пилон,обличат го с якета и тръгва за помощ.За съжаление никой в тази буря не е тръгнал нагоре да го търси,можеби в предвит и настъпващата нощ.Така,че нека преди да се чудим кой какво направил,и какво трябвало да направи да се запознаем с фактите и обстановката, а не от топлата стая да твърдим как ще носим някой в планината на гръб.....или пък как и КОЙ е изоставил някого.Не искам да изпадам в подробности,как многократно с риск да премръзнат момчетата са спирали и са разтривали премръзналия си колега,как са му дали техните си очила и т.н.Това което ви споделих е предостатъчно всеки да си направи изводите и да не сипе предварително необосновани обвинения.За мен тези момчета са герои,защото рискувайки собствения си живот са се борили докрай за живота на един съвсем непознат човек.И макар края да не е хепиенд,аз казвам:ПОКЛОН пред вас.Поздрави на всички.
          П.П.Хората от Ст Загора са били достатъчно добре екипирани и наясно с планината и зимните условия там.
          NISSAN FOREVER
          -----------------------------------------------------------------------------
          Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Това е друго нещо. Ако е така като ти го описваш - РЕСПЕКТ, на момчета. Относно топлите стаи, нали не искаш да излезем всичките на студа с компове, и от там да го обсъждаме?
            Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
            Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Планината не прощава!
              Жалко за момчето.
              Преди доста години мой приятел загина спасявайки други в подобна ситуация.
              В такива моменти трудно се вземат решения особено като заработят първичните инстинкти.
              Ако ситуацията е била както я описва lubashki777 то респект за момчетата от Ст.Загора!

Коментар

Ши*ани журналисти.

Коментар

Жалко за момчето (
                  При липса на предварителна подготовка, ето на какво се получава. Кой знае защо, от самото начало бях сигурен, че момчетата не са го изоставили ей така, без причина. Благодаря на Любашки за достоверната информация !

С това сензационно "писане", вестниците окончателно ще излязат от ролята си на социален уведомител.
                  През декември 2006 година, бях повдигнал въпроса, какво би следвало да се направи, ако ти се наложи да нощуваш в колата, при снежна буря и виелица наоколо, може ли да се пали двигателя, колко време е безопасно да работи, и.т.н.
                  Получих няколко ценни съвета, но общото мнение беше , - да не изпадаш в такава ситуация. Както показаха събитията от тази година, често се случва да нощува автомобил, по заснежени пътища.
                  Аз си нося два спални чувала, резервни ботуши, ръкавици и грейка, и надувен дюшек. За малките автомобили бих препоръчал и въдица, за да може да се маркират при навяване.
                  Другите работи са задължителни по - всяко време, колани за теглене, шанцов инструмент и.т.н.
                  Последно редактирано от Nik Nikolov; 30-01-08, 09:36.
                  Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Както обичайно едно се пише и преразказва а то всъщност било съвсем друго и нямало нищо общо... със сензацията която е поднесена...
                    VPetrov.photography

Коментар

А, вие докога ще обръщата внимание на "родните" медии за масово осведомяване? Спрете си телевизорите, не купувайте вестници и не се бутайте по скапаните български "новинарски сайтове", защото тук винаги в крайна сметка се оказва, че "филмът бил съветски социален".

Лично на Карловския балкан веднъж съм му ял попарата баш през лятото, а знам за такива зимни случки там, че...

Коментар

Жалко за момчето.
                        Не съм бил там и никого не мога да съдя.

Коментар

Много хора като гледат Балкана отдалече им се ще да се качат горе въпреки че не са подготвени -.Те просто не знаят и не им се вярва че горе необмислената постъпка се плаща само веднъж или с живота или ако си късметлия със здравето.Жалко за момчето.
                          К мирной жизни не пригоден.
                          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Преди много години, една голяма група, с пролетна екипировка, правихме къс преход в Стара планина. Изневиделица ни връхлетя истинска снежна виелица. Никой не очакваше. От меко и топло време изведнъж такава промяна...Това стана в началото на май. Оттогава подхождам с много уважение към планината.
                            НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                            Omnia vincit amor !

Коментар

Започвам да споделям мнението на един приятел, че малко хора са наясно какво представлява зимата в Стара Планина...

Имайки в предвид всичко което се изнесе като информация, си мисля че единствените отговорни за двете трагедии са организаторите на съзтезанието...
                              От сряда миналата седмица метеролозите говорят за ураганни ветрове и лошо време, но изглежда никой не ги е чул...

Напоследък сме свидетели на една много неприятна традиция.
                              От няколко зими насам няма зима без СМЪРТЕН случай в региона около Ботев връх...
                              Като повечето загинали са планинари с опит и познаващи добре Ботев връх и околностите му.

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                                Преди много години, една голяма група, с пролетна екипировка, правихме къс преход в Стара планина. Изневиделица ни връхлетя истинска снежна виелица. Никой не очакваше. От меко и топло време изведнъж такава промяна...Това стана в началото на май. Оттогава подхождам с много уважение към планината.

Началото на май в планините все още е зима.
                                Май 2007 с приятелката ми бяхме в околностите на връх Голям Къдемлия. Слизахме към местноста Смесите, като ни настигна група газещи снега с маратонки и гуменки... Останах изумен като разбрах, че са стигнали с джипове до хижа Триглав и оттам са минали през Голям Къдемлия газейки топящия се сняг с обувки които обикновенно се носят в града и то лятно време.
                                Късмет имаха, че традиционния следобеден дъжд ( ако трябва да бъда точен и градушка, колкото пъти там ме е валяло нещо пролетта и лятото то е било дъжд смесен с град) започна малко след като вече бяха стигнали обратно в хижата...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X