Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

    Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    ...радон-60 гази...
    Туй пък какво е? Ааа, колегата Sek.1 споменава някакъв градус

    Коментар


    • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

      Айде, радонът да е 260 - освен, ако Стефан тайничко не е открил антимаса. Ама той не умее да си трае и щеше да се е похвалил досега.

      Другото, което с което не съм съгласен, е че каквито и да са природни количества радон могат да представляват онкологичен риск. Включително и водата от централната баня, поради което с разнасяне на такава се занимавам и аз. Предпочитам малко радон пред много тиня.

      Думичката е газИ (с ударение на края) и представлява злоупотреба с българския език по аналогия с английския или руския. Според мен не бива, но Стефан има по-висока научна степен от мен, та сигурно знае по-добре.

      Коментар


      • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

        Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Другото, което с което не съм съгласен, е че каквито и да са природни количества радон могат да представляват онкологичен риск.
        Всъщност не е съвсем така или поне зависи какво се разбира под "природни". Повишените нива на радон в жилищните сгради например могат да бъдат много опасни и съставляват по статистика втората, ако не греша, причина за рак на белия дроб (а доколкото не става дума за техногенно замърсяване, а зависи къде е построена къщата и др. подобни, може спокойно да бъдат причислени като "природни"). Е, това че си затворил пространството и стоиш вътре, вече не е точно от природата, затова казах, че зависи какво разбираш
        Последно редактирано от Ясен; 08-06-11, 15:29.

        Коментар


        • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

          Е, може би трябваше да добавя "на открито".

          Коментар


          • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

            Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            ... радонът да е 260 ...
            Тоз опит - още по-зле. И с градус не се връзва. Да подскажа, най-тежкият изотоп на радона е с маса 226, но не той ни вълнува в момента. И преди да пращаме тоя и оня на психиатър, нека да отбележим, че 238 kBq.m-3 превишава повече от 1000 пъти максимално допустимата концентрация за жилищно помещение. Друг е въпросът как е измерена тази стойност, кат имам на, в, пред, във вид, качеството на родните измерители...

            Коментар


            • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

              Добре де, за изотопа си признавам. А другото си е мистика.

              Коментар


              • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

                Първоначално публикуван от Пламен Ковачев (zaiko1234) Преглед на мнение
                Ето това ни плаши: http://paper.standartnews.com/bg/art...article=367267 Може ли някой да обясни как би могло да се провери тази информация, дали е точна или само спекула заради цените на имотите в района?
                Радона (Rn-222) е радиоактивен благороден газ, продукт на разпада на Радия (Ra-226). Разпространението му е силно не-хомогенно, като разбира се в райони с Уранови залежи вероятността за натрупване на опасни концентрации е много по-голяма. Радона може да мигрира на значителни разстояния от мястото си на получаване и да попадне във въздуха чрез есхалация от земната повърхност, от строителни материали или отделяне от води с високо съдържание на Радон. Основния източник на облъчване е отделянето на Радон от почвата, но при специфични условия може превес да вземе и някой от другите фактори - напр., ако за жилищно строителство са използвани отпадъци от рудодобивни мини или пък, ако в близост има минерални извори с високо съдържание на Радон.
                Облъчването на населението с Радон е посочено от Световната Здравна Организация (СЗО) като втора по важност причина за белодробен рак (след тютюнопушенето) за пушачите и първа! при не-пушачите. Без съмнение това извежда Радона като основен риск за човека свързан с йонизиращите лъчения, а и като един от най-опасните фактори от околната среда изобщо. За илюстрация може да се посочи, че в САЩ оценките показват годишно около 21 000 смъртни случая от рак на белите дробове причинен от Радон, което е половината от жертвите на автомобилни катастрофи... Причината за силното въздействие на Радона върху организма е не самия газ Rn-222, а някои от неговите дъщерни продукти, които се явяват силни източници на алфа-частици. Алфа-частиците имат свободен пробег от едва няколко сантиметра във въздуха и при външно облъчване се спират от повърхностния слой кожа, попаднали в белия дроб, обаче, те отдават цялата си енергия директно на клетките, което сериозно ги уврежда.
                Световната Здравна Организация препоръчва въвеждане на референтно ниво от 100 Bq/m3 за жилищните сгради, тъй като дори при концентрации под 200 Bq/m3 се наблюдава статистически значима връзка с риска от белодробен рак. В отделни райои в България, такива стойности са измерени в над 50% от къщите! Особено важно е да се използват не кратковременни или моментни измерванията на активността, тъй като концентрацията на Радона не е постоянна величина. Поради редицата фактори които влияят както на освобождаването на почвения газ, така и на натрупването му в помещенията, в различни моменти на денонощието стойностите биха могли да се различават десетки или дори стотици пъти. Реална оценка може да се направи единствено чрез кумулативно измерване за дълъг период от време. Такива методи съществуват и не са нито скъпи нито трудоемки.
                Не на последно място имайте предвид, че откриването на Радон в големи концентрации не е непреодолима пречка - има редица технически решения за отвеждане на почвения газ, които могат да бъдат както заложени при строежа на жилището, така и изпълнени в последствие без особена инвестиция.
                Technical Rescue Direct - life lies in courage
                http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

                Коментар


                • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

                  Здравейте на всички.
                  Може да не е точно по темата но имам два въпроса. дано някой да помогне.
                  1. имам руски рксб 104 производство 90-те години на миналия век. синът ми падна заедно с него на плочките в апартаментта и оттогава работи но без да никакви показания. тръбите ги смених. сбм 20 чисто нови - уж. Дисплея е малко размазан но се чете.
                  Въпросът ми е - може ли някой да помогне с инфо или директно да го поправи. Ако е така ще си получи заработката.
                  2. продава ли някой дозиметър битов. може да ми пише на delchun@abv.bg с описание на модела и цена.
                  Благодаря предварително.

                  Коментар


                  • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

                    Малка приставка превръща всеки смартфон в радиационен детектор
                    http://www.kaldata.com/62865/Малка-п...ктор.html

                    Извинявам се за дългия пост. В момента ровя за сериозни книги по въпроса. Ако някой ме насочи ще съм му благодарен. Ако са на български и да може да се изтегли. Намерих 2 в книжарниците. Крайната ми цел е да разбера защо не може да се измери замърсеност на храните с обикновен дозиметър. Няколко пъти стана въпрос в темата за това.
                    Радиоактивност - всичко за нея.

                    Йонизиращо лъчение

                    Йонизиращо лъчение-това е всяко лъчение,което при взиомодействие със среда води до образуване на електрически заряди с различни знаци.
                    При ядрен взрив,аварии на АЕЦ и други ядрени првръщания се появяват и действат не видими и не усещащи се от човека лъчения.По своята природа ядреното лъчение може да бъде електомагнитно,например гама-лъчението, или да представлява поток от бързо движещи се елементарни частици- неутрони,протони,бета и алфа-частици.Всички ядрени излъчвания , взимодействащи с различни матеряли,йонизират техните атоми и молекули.Йонизацията на средата е по-силна, когато мощноста на проникващата радияция или радиоктивност е голяма и колкото е по-продължително въздействието.

                    Въздействието на йонизиращото лъчение върху хора и животни се състои в разрушаването на живите клетки на организма, което може да доведе до смърт.
                    За да оценим влиянието на йонизиращите лъчения върху човека (животните),трябва да отчитаме две способности на лъченията :
                    йонизираща способност.
                    проникваща способност.
                    Да разглеадаме тези две способности за алфа,бета,гама и неутроното лъчение.

                    Алфа лъчението представлява поток от хелиеви ядра с два положителни заряда.Йонизиращата способност на алфа лъчението се характеризира с образуването на средно 30 хиляди двойки йони за пробег от 1 см.
                    Това е изключително много.В това се състой главната опастност на това излъчване.
                    Проникващата способност на това лъчение обаче е мнго малка.Във въздуха алафа частиците преминават най много 10 см.Тях ги спира дори обикновен лист хартия.

                    Бета излъчването представлява поток от електрони или позитрони със скорост близка до тази на светлината.Йонизиращата способност на бета лъчите не е голяма тя е 40-150 двойки йони за пробег 1 см.
                    Проникваща способност на бета лъчението е поголяма от тази на алфа лъчието и в въздуха достига 20 см.

                    Гама лъчението представлява електромагнитно лъчение което се разпространява със скороста на светлината.
                    Йонизиращата способност на гама лъчението е малка няколко двойки йони за пробег 1 см.
                    Но проникващата способност е много голяма от 50-100 пъти по-голяма от тази на бета лъчите.
                    Във въздуха тя е стотици метри.

                    Неутроното лъчение представлява поток от неутрални частици летящи със скорост 20-40 хил.км/с
                    Йонизиращата способност на лъчението е няколко хиляди двойки йони за пробег 1см.
                    Проникаващата способност на лъчението е изключително висока и достига до няколко километра.

                    Разглеждайки йонизиращата и проникващата способност на лъченията, можем да направим следните изводи.
                    Алфа излъчването притежава висока йонизираща но слаба проникваща способност.Обикновените дрехи защитават човек напълно от Алфа лъчението.Най опасни са алфа частиците които попадат вътре в организма на човека с въздуха,водата и храната.
                    Бета лъчението има по-малка йонизираща способност от алафа лъчението но по-голяма проникваща способност.Дрехите не защитават човека напълно и е нужно да се използва всяко укритие.
                    Гама и неутроното лъчение претижават много висока проникваща способност защита от тях може да се осигури само от специални противорадиациони укрития,надежни подземия и погреби.

                    МЕТОДИ ЗА ОТКРИВАНЕ И ИЗМЕРВАНЕ.

                    В резултат на взаимодействието на радиоактивното лъчение с въшната среда произлиза йонизация и възбуждане на неутрални атоми и молекули.Тези процеси променят физико-химическите свойства на облъчената среда.Като вземем за основа тези явления , за регистрация и измерване на радияцията се използват йонизационен,химически и сцинтилационен методи.


                    Йонизационен метод- същноста на метода се състои в това,че под въздействието на йонизиращите лъчи в среда(газов обем) се получава йонизация на молекулите ,в разултат на което електропроводимоста на средата се увеличава.Ако в нея сложим два електрода,към които е приложено постояно напрежение,то между електродите ще възникне насочено движение на йоните , тоест Протича така наречиния йонизационен ток,който лесно може да бъде измерен.
                    Такива устройства се наричат детектори на изъчване (радиометри)
                    В качеството на детектори в дозиметрическите прибори се използват различни йонизациони камери и газоразрядни броячи от различни типове.

                    Химически метод- същноста му се състои в това ,че молекулите на някой вещества под въздействието на йонизиращите лъчения се разпадат и образуват нови химически съединения.Количеството на ново образуваните съединения може да се определи по различни методи.Най удобния метод се явява способа, основан на промяната плътноста на оцветяването на реактива с който ново образуваното съединение влиза в реакция.
                    на този принцип работят индивидуалните дозиметри за гама и неутроно лъчение - ДП-70 МП.

                    Сцинтилационен метод- Методът се състои в това, че някой вещества при въздествие върху тях от йонизиращо лъчение започват да светят.
                    Възниканлото светене се явява следствие от възбъждането на атомите под въздействието на йонизиращите лъчи: при връщането на атома в нормалното си състояние той изспуска фотон от видимия спектър на светлината с различна яркост-(сцинтилация).
                    Фотоните от видимата светлина се улавят от специялни прибори-така наречените фотоелектрони умножители,способни да уловят всяко примигване .
                    В основа на работата на индивидуалния дозоизмерител ИД-11(военен)
                    е сцинтилациония метод за откриване на йонизиращи лъчения.

                    (Един от най – старите и елементарно построени уреди за констатиране и преброяване на алфа частици е т. нар. сцинтилационен брояч. Метална тръбичка, задънена в единия край, като дъното е намазано със слой от ZnS, който при бомбандировката с хелиевите ядра има свойството да изсветва на мястото на удара. Кинетичната енергия на тези частици се превръща в светлинна. Явлението се нарича сцинтилация. Телевизионните екрани бяха направени на подобен принцип, само че при тях бомбандировката беше с електрони.)

                    МЕРНИ ЕДИНИЦИ

                    С откриването на радоиактивноста и йонизиращите лъчи започнали да се се появяват и мерните еденици за нейното измерване.Например -рентген,кюри.Но те не били свързани в никаква система и за това се наричат Извънсистемни еденици.
                    В момента в света действа едина система за мерните единици - СИ (система интернационална).
                    Но в Русия и други държави поради икономически причини все още се използват и извънсистемните еденици наред с тези на СИ.

                    ЕДИНИЦИ ЗА РАДИОАКТИВНОСТ

                    В качеството на единица активност е прието - едно ядрено превръщане в секунда.
                    Съкратено се използва един разпад в секунда (разпад/сек).
                    В системата СИ тази единица е получила името бекерел (Бк). В практиката за радиационен контрол и също И в Чернобил се използва извънсистемната единица -кюри(Ки).Едно кюри -е 3,7 * 10^10 ядрени разпадания в секунда.
                    Концетрацията на радиоактивното вещество обичайно се характеризира с концентарцията на неговата активност.Тя се изразява с единици активност на маса: Ки/т, мКи/г,кБк/кг и т.н.
                    Отделната активност се изразява на обем: Ки/м3, мКи/л, Бк/см3 и т.н.
                    Обемнанат концентрация се изразява на еденица площ: Ки/км3, мКи/см2, пБк/м2 и т.н.

                    ЕДИНИЦИ ЗА ЙОНИЗИРАЩО ЛЪЧЕНИЕ

                    За измерване на величините характеризиращи йонизиращото лъчение , исторически първо се е появило единицата - рентген
                    Това е мярака за експозиционата доза рентгеново или гама-излъчване.По късно за измерване на погълната доза добавили - рад

                    ДОЗА ИЗЛЪЧВАНЕ (погълната доза) - Енергията от радиоактивно лъчение ,погълната от единица объчаемо вещество или човек.С увеличаване на времето на облъчване дозата расте. При еднакви условия на облъчване тя зависи от състава на веществата.Погъланата доза нарушава физиологичните процеси в организма и води в редица случаи до различна степен на лъчева болест.
                    В качество на единица за погълната доза в системата СИ е приета единицата "Грей"(Гр).1Гр-това е такава единица погълната доза при която 1кг. облъчено вещество поглъща енергия 1 дажаул(Дж) следователно
                    1 Гр = 1 Дж/кг
                    Погълнаната доза лъчение се явява физическа величина,определяща степента на радационото въздействие.

                    МОЩНОСТ НА ДОЗАТА (мощност на погълната доза)-нарастване на дозата в единица време.Тя се характерезира с натрупването на дозата и може да се увеличава или намалява във времето.Нейната единица в системата СИ е - грей в секунда Това е такава доза излъчване която за 1 сек във веществото се създава доза излъчване 1 Гр.

                    ЕКВИВАЛЕНТНА ДОЗА. Това е пониятие е въведено за количествен отчет на неблагоприятното биологично влияние ма различните видове излъчване.То се определя по формулата Дэкв=Q*Д, където Д - е погълнатата доза на даден вид излъчване, Q- е коефициент на качеството на излъчването,който за различни видове йонизиращи лъчения с неизвсетн спектрален състав са приети за рентгеновото и гама-излъването - 1 ,за Бета - излъчването - 1 , за неутрони с енергия от 0,1 до 10МеВ - 10, за алфа- излъчването с енергия по-малка от 10МеВ - 20
                    От приведените цифри е видно , че приедна и една и съща погълната доза неутроното и алфа излъчване дават в 10 и 20 пъто по-голям поразяващ ефект.
                    В системата СИ еквавалентната доза се измерва в сиверти (Св) един сиверт е равен на един грей делено на коифициента на качеството. При Q = 1 получава ме

                    1 Св = 1 Гр/Q = 1 Дж/к/Q = 100 рад /Q = 100 бер.

                    Бер (биологичеки еквивалент на рентгена)- това е извън системна единица, това е такаво дозо погълнато излъчване която предизвиква същия биологичен ефект като и 1 рентген гама-излъчване.
                    Тъй като коифициента на качество на бета и гама-лъчението е равен на 1, то на местност заразена с радиоактивни вещества при външно облъчване 1 Св = 1 Гр; 1 бер = 1 рад; 1 рад »1 Р(рентген).
                    От тук може да направим извода , че еквавалентната ,погълнатата и експозиционата доза са практически равни ,за хора на заразена местност които са със средства за защита .

                    МОЩНОСТ НА ЕКВИВАЛЕНТНАТА ДОЗА - отношението на нарастването на еквивалентната доза в някакъв интервал от време.Изразява се в сиверти в секунда.Тъй като времето на прибиваване на човек в полето на излъчване при допустими норми по правило се измерва в часове,препоръчително е мощноста на еквавалентанта доза да се измерва в микро сиверти в час.
                    Съгласно заключенията ма международната комисия по радиациона защита,вредни за човека ефекти могат да настъпят при еквавалентни дози не по-малки от 1.5Св/година.(150 бер/год.) , а в случаите на кратковремени облъчвания при дози по големи от 0.5Св(50 бер).Когато облъчването превишава праговете настъпва лъчева болест.
                    Мощноста на еквивалентната доза, създаваще се от естествени източници(земни и космически),се колебае между 1.5-2 до 3мСв(мили сиверта).Тези цифри зависят от конкретни условия По други източници те достигат до 5мСв/год.

                    ЕКСПОЗИЦИОНА ДОЗА - мярка за йонизационо действие на фотоното излъчване ,определяща се по йонизацията на въздуха в условия на електроно равновесие.
                    В системта СИ еденици за експозициона доза се яввява един кулон на килограм(Кл/кг).Извън системната еденица е рентген(Р),1Р-2.5*10^-4 Кл/кг или 1 Кл/кг = 3,876*10^3 Р.

                    МОЩНОСТ НА ЕКСПОЗИЦИОНАТА ДОЗА- нарастването на експозиционата доза в единица време.Нейната мерна единица в системата СИ е ампер/килограм (А/кг)

                    ДОЗИМЕТРИЧЕСКИ ВЕЛЕЧИНИ И ТЕХНИТЕ МЕРКИ

                    Активност Бекерел (Бк) Кюри (Ки) 1 Бк= 1 разп/с
                    1 Ки = 3,7*10^10Бк

                    Доза излучения Грей (Гр) Рад 1Гр-100рад
                    1 рад=10-2Дж/кг=10^-2Гр


                    Еквивалентна доза Сиверт (Св) Бэр (биологически 1 Св - 1 Гр
                    Еквививалент на рентгена) 1 Св =100Бер»100Р
                    1 бер=10^-2 Св

                    Експозиционна доза Кл/кг Рентген (Р) 1Р=2,58*10^-4Кл/кг
                    (Кулон на килограм) 1 Кл/кг=3,88*10^-3Р

                    При коефициент на качество равно на единица,

                    1 Св=1Гр » 100 рад » 100 бер » 100Р.
                    Производствени единици на сиверта:
                    Миллисиверт (мСв): 1 мСв= 10^-3 Св;
                    Микросиверт (мкСв): 1 мкСв – 10^-6 Св.

                    Прибори за откриване и измерване на радиация.

                    Приборите предназначени за откриване и измерване на радио активното излъчване се наричат дозиметрически.

                    Техните основни елементи са: възприемащо устройство,усилвател на йнизациония ток,измерителен прибор,преубразовател на напрежението,източник на ток(батерия).

                    Калсификация на приборите.

                    Първа група- това са рентенгенометри-радиометри.С тези уреди се определя нивото на заразяване на различни обекти и повърхности.
                    подобен уред е ДП-5В (на въоражение в армията)

                    Втора група. Дозиметри за определяне на индивидуалното облъчване
                    аткива са ДП-70МП и ИД-11 (на въоражение в армията).

                    Трета група -битови дозиметри.Те дават възможност на населението да се орентира в радиационата обстановка на местноста. да имат представа за заразяването на различни предмети ,вода и хранителни продукти.
                    http://www.chernobyl.me/forum/viewto...8bfddc548af084
                    Последно редактирано от ikirov; 17-11-11, 16:49.

                    Коментар


                    • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

                      Заглавия на български...
                      http://catalog.libvar.bg/view/show_rub_data.pl?id=358&SRV=true&LANG=bg


                      Списък с книги на руски:
                      http://www.kodges.ru/36640-radiaciya...kty-risk..html
                      Линкът е жив, изтеглих я свободно, дано и другите са така.
                      http://uploadbox.com/files/553048110e

                      Има и приставки за смартфони, различни от IPhone. В магазините, продаващи приставки за iPhone ме гледаха като извънземно!
                      http://www.ferra.ru/ru/soft/news/201...do-ra-Android/
                      Последно редактирано от ikirov; 19-11-11, 17:00.

                      Коментар


                      • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

                        Персонални дозиметри и радиометри има в www.eravox.com, има за битово използване и професионални устройста

                        Коментар


                        • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

                          Здравейте. Много моля ако някой с гайгеров брояч има желание да помогне.... Имам странни  и много неприятни здравословни проблеми и понеже докторите нищо не откриват ми хрумна да не са от радиация.. та ако някой може да ме замери.. От Пловдив съм .. Или да знаете къде в Пловдив може да ме замерят.. Мерси имейла ми е: petrovstoil в gmail

                          Коментар


                          • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

                            Симптомите имат ли нещо общо с лъчева болест или не?

                            Коментар


                            • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

                              Първоначално публикуван от drdriver Преглед на мнение
                              ... та ако някой може да ме замери.. От Пловдив съм .. Или да знаете къде в Пловдив може да ме замерят.. Мерси имейла ми е: petrovstoil в gmail
                              Хмм - да те замерят може и с гайгеров брояч и с много други неща могат да те замерят Странните и много неприятни здравословни проблеми могат да се получат от много неща, но много по-неприятни неща можеш да си докараш на главата, ако се лекуваш с хрумки ... Щом докторите нищо не откриват, пробвай лечение с тежък физически труд и доброволческа дейност в пострадалите от наводненията райони - помага много за странни и неприятни проблеми, за които докторите не откриват нищо.
                              Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                              0888 315 794
                              LZ1UPI
                              A1 (Rh+)

                              Коментар


                              • От: Дозиметър за радиация. Откъде може да се купи и какъв модел. ТТ Данни...

                                Значи - често огладнявам, като се наям и ми се доспива, а през цялото време ми се еВе. Докторите са пас.
                                Може ли някой да ме замери ...с буца пари!
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X