От: Алуминиева посуда
Никакви търсачки. Има си подробно описание на това, как се чисти и тук в тази тема, стига да си го чел
Тези съдове са много по-леки от стоманените и емайлираните, отличават се със значителна здравина и не се повреждат от действието на резки температурни промени. Удобни и хигиенични са за приготвяне на храна, но при условие, че се използват правилно.
В тенджерите, изработени от листова алуминиева материя, е най-добре да се приготвят супи.
В летите, по-дебелостенни алуминиеви съдове от вторични алуминиеви сплави, каквито са тиганите, тенджерите за печене и др., могат да се приготвят задушени, печени, пържени и други подобни ястия, които са бедни на органични киселини.
Алуминиевите съдове и особено тези, изработени от алуминиеви сплави, се подават на разрушителното действие на готварската сол и на някои органични киселини (ябълчна, лимонена, вине-на, янтарна и др.), които се съдържат в повечето зеленчуци и плодове. В резултат на това действие корицата от алуминиев окис, която обикновено покрива повърхността на съда и го предпазва от корозия, се разрушава. Алуминият започва наново да се окислява и преминава частично в храната във вид на соли с органичните киселини. Това е нежелателно, макар че алуминият не притежава изразени токсични свойства. Ето защо в алуминиеви съдове не трябва да се държат кисело зеле, кисели краставички, туршии, солени саламури и маринати, а също и кисели компоти и плодови десерти.
Храни, приготвени в алуминиеви съдове, не трябва да се оставят да престоят в тях дори и един ден. Те трябва веднага да се прехвърлят в емайлиран, порцеланов, фаянсов или стъклен съд.
И още един съвет! След употреба алуминиевите съдове трябва да се накисват във вода и да се измиват с мека четка или гъба.Най-добре е да се измиват с боракс (1 супена лъжица боракс в 1 л. вода) или сода бикарбонат ( 1 чаена лъжичка сода бикарбонат в 1 чаша вода).
Черният налеп, който се образува по стените на алуминиевите съдове, се отстранява лесно, ако се изтрие с парче плат, натопено в оцет, и веднага след това се измие с гореща вода и сапун. Силно замърсените части на алуминиевите съдове се изтриват с пемза и сапун или с фини прахове за зъби (калциев карбонат преципитат, който се продава в аптеките).
Алуминиевите съдове не трябва да се почистват с телени изтривалки, с шкурка или с телени четки, с калцинирана сода, с готварска сол, силни киселини (сярна, солна) или силни основи (сода каустик). Всички те разрушават защитната им корица от алуминиев окис и предизвикват усилена корозия на метала, вследствие на което съдовете бързо се износват.
Всички знаем, че този метал не е безопасен, затова трябва да подменим алуминиевите си съдове с нови. В тях в никакъв случай не трябва да се приготвят, а още по-малко да се съхраняват, домати, зеле, други кисели продукти, а така също и солени ястия. Макар че се произвеждат съдове от специално обработен алуминий, които са по-здрави и безопасни, специалистите така или иначе не одобряват използването на такива съдове, защото производството им е токсично.
Алу*ми*ни*е*ви*те съ*до*ве мо*гат да пре*вър*нат ки*се*лото зе*ле в опас*но яс*тие. Млеч*на*та ки*се*ли*на ра*зяж*да сте*ни*те на съ*да и в ор*га*низ*ма по*па*дат вред*ни*те ве*щес*т*ва.
Прилагам и един файл за други съдове.
Първоначално публикуван от maystor
Преглед на мнение
Никакви търсачки. Има си подробно описание на това, как се чисти и тук в тази тема, стига да си го чел
Алуминиеви съдове
В тенджерите, изработени от листова алуминиева материя, е най-добре да се приготвят супи.
В летите, по-дебелостенни алуминиеви съдове от вторични алуминиеви сплави, каквито са тиганите, тенджерите за печене и др., могат да се приготвят задушени, печени, пържени и други подобни ястия, които са бедни на органични киселини.
Алуминиевите съдове и особено тези, изработени от алуминиеви сплави, се подават на разрушителното действие на готварската сол и на някои органични киселини (ябълчна, лимонена, вине-на, янтарна и др.), които се съдържат в повечето зеленчуци и плодове. В резултат на това действие корицата от алуминиев окис, която обикновено покрива повърхността на съда и го предпазва от корозия, се разрушава. Алуминият започва наново да се окислява и преминава частично в храната във вид на соли с органичните киселини. Това е нежелателно, макар че алуминият не притежава изразени токсични свойства. Ето защо в алуминиеви съдове не трябва да се държат кисело зеле, кисели краставички, туршии, солени саламури и маринати, а също и кисели компоти и плодови десерти.
Храни, приготвени в алуминиеви съдове, не трябва да се оставят да престоят в тях дори и един ден. Те трябва веднага да се прехвърлят в емайлиран, порцеланов, фаянсов или стъклен съд.
И още един съвет! След употреба алуминиевите съдове трябва да се накисват във вода и да се измиват с мека четка или гъба.Най-добре е да се измиват с боракс (1 супена лъжица боракс в 1 л. вода) или сода бикарбонат ( 1 чаена лъжичка сода бикарбонат в 1 чаша вода).
Черният налеп, който се образува по стените на алуминиевите съдове, се отстранява лесно, ако се изтрие с парче плат, натопено в оцет, и веднага след това се измие с гореща вода и сапун. Силно замърсените части на алуминиевите съдове се изтриват с пемза и сапун или с фини прахове за зъби (калциев карбонат преципитат, който се продава в аптеките).
Алуминиевите съдове не трябва да се почистват с телени изтривалки, с шкурка или с телени четки, с калцинирана сода, с готварска сол, силни киселини (сярна, солна) или силни основи (сода каустик). Всички те разрушават защитната им корица от алуминиев окис и предизвикват усилена корозия на метала, вследствие на което съдовете бързо се износват.
Всички знаем, че този метал не е безопасен, затова трябва да подменим алуминиевите си съдове с нови. В тях в никакъв случай не трябва да се приготвят, а още по-малко да се съхраняват, домати, зеле, други кисели продукти, а така също и солени ястия. Макар че се произвеждат съдове от специално обработен алуминий, които са по-здрави и безопасни, специалистите така или иначе не одобряват използването на такива съдове, защото производството им е токсично.
Алу*ми*ни*е*ви*те съ*до*ве мо*гат да пре*вър*нат ки*се*лото зе*ле в опас*но яс*тие. Млеч*на*та ки*се*ли*на ра*зяж*да сте*ни*те на съ*да и в ор*га*низ*ма по*па*дат вред*ни*те ве*щес*т*ва.
Прилагам и един файл за други съдове.
Коментар