Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Военната срещу цивилната екипировка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Военната срещу цивилната екипировка

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
    въпросът е не само да не пропускат влага отвън, но и да пропускат влага от вътре. Нещо като клапан.
    Армиите на по-богатите северни страни отдавна използват мембранни материи, не само за якета и панталони, а дори за ръкавиците. При това от качествените .
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

В такъв случай няма значение, защото на практика говорим за един и същ вид облакло, обаче трябва да се има предвид, че мембраните изискват сериозна и за съжаление скъпа подръжка. И ако те ги подържаш се скапват. Т.е. втора употреба яке от германската армия вероятно е шит. Иначе ново мембранно военно яке се съмнявам, че струва по-малко от туристическо.
      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Мм зависи как го намериш.Мойте не бяха носени.И там явно имат добри "неприкосновени" запаси които се подменят редовно с по-ново и старото излиза на пазара на "сладки" цени. А явно и са съхранявани като хората. И не споря и не казвам,че едното е по-добро от другото.Ама за цените (дори в Германия във военизираните магазини и тези около базите цените са направо смешни,да не говорим за Тъфбуук на какви пари изпада понякога там ). А пък и на техните "битпазари" ги има същите продавачи на военни стоки като у нас.... А и защо говорим само за якетата.Има хиляди други артикули. Например аз си купувам от пазара на Долни Богров едни военни брезентови чантички по 1 лев които вършат прекрасна работа за носене на резервен бензин и масло за резачката например,за инструменти да се увият и поставят в раницата, и за каквото и друго да се сетите. Е, за тия пари какво по-добро има? То едно пликче замърсяващо природата колко струва в някой мол? Военен сандък за 3-4 лева какви чудеса върши? От маса за хола до сандъка за инструменти в джипката... А за качеството им да не говорим. Може да са груби ама са здрави и "носят" на всичко. А за цената? Е ще изпием една две бири по-малко, а няма да объркаме бюджета за цял месец купувайки цивилните "маркови" аналози (всъщност там май повечето пари са вече за "марката" а не за продукта сам по себе си ). Е това си е моя гледна точка и не споря с никой. Просто споделям .
        висете отпуснато

Коментар

Въртим, сучем... и все стигаме до казаното още в началото, че военната екипировка е доста предпочитана, защото обикновено се купува/намира на цена под себестойноста си . И като всяко нещо взето за по-малко, отколкото струва е повече от добра за цената си. При това никога не е пълен боклук, макар и рядко да е от класа на върховите постижения.

И все пак, специално връхните дрехи, ако се ползват за туризъм, имат сериозен недостатък, който няма нищо общо с качеството им - цветовете. И не става дума за суетата на блондинка в МОЛ, а за оцеляване. При злополука шансовете да бъдеш спасен, ако дрехите ти се сливат с терена, спадат с пъти... Съответно при ярки, нетипични за съответната среда цветове, нарастват значително. Същото важи и за редица злополуки, като случайно навлизане в ловно поле, движение по горски път, по който се движат моторни превозни средства, загуба на хора при разкъсване на колоната, особено в мъгла и т.н. Това за мен е достатъчно голям минус, че да не предпочета връхни военни дрехи за сериозни преходи в планината, дори да са много качествени и да се намират без пари.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Нищо непоправимо - един светлоотразителен елек върху якето и си готов. Иначе за планина и аз предпочитам ярките и набиващи се на очи цветове.
            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Не срещнах в тази тема коментар на зимни екипи за лов. Те са най-трудни за избор, защото се ползват в твърде различни екстремни условия. Един от най-често срещаните случаи е: половин-един час яко катерене с раница и пушка, като понякога потта, която капе от челото, замръзва по реверите. При стигане на пусията (мястото за неподвижно чакане на дивеча) се преминава през 3 фази - от приятна 5 мин. почивка през няколко минути закопчаване на дрехи, смяна на шапки и вдигане на ципове - още 5 мин. до мрачно замръзмане през следнащите 1-3 часа (често си мисля, че ако са пратени на пусия насила, любителите-ловци ще заведат дело в Брюксел за гавра с правата на човека). И така 2-3 пъти дневно... Това е само при сухо време, а ако вали и дъжд - просто се чудя как някои оцеляват, че и пак идват на лов - ако и това не е мазухизъм... Та - за дрехите, целият екип трябва внимателно да се обмисли в зависимост от конкретните теренни и климатични условия: отдолу подходящо качествено бельо (дъвкана вече тема); среден кат: дишащо (материята пропуска само пара, но не и вода) яке/полар (при силни ветрове - добавя се ветровка); 3 кат: при спиране на пусията, върху полара се облича яка военна шуба с термо-подплата и голяма качулка - те са си големи, за да покриват и каската. Айде - наслука.
              ПП. Ако при достигане на пусията бельото е мокро, добре е веднага бързо да се преблечете със сухо резервно мериносово.
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Якета за този тип експлоатация трябва да издаржат поне 15000 мм. воден стълб и поне 15000 мл. на 24 часа изпаряемост.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                  Якета за този тип експлоатация трябва да издаржат поне 15000 мм. воден стълб и поне 15000 мл. на 24 часа изпаряемост.
                  Вероятно - да, за повече комфорт... Моето издържа само 10 м воден стълб/4 часа, но нямам оплаквания.
                  ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

А някой има ли наблюдения за кубинки Adidas , били на неските спец. части и т.н.
                    Въпроса ми е за впечатления от първи крак

това с метрите воден стълб нещо ракламни глупости ми се виждат , не смятате ли ? Щот то акваланги да вземем да слагаме
                    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                    Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                      А някой има ли наблюдения за кубинки Adidas , били на неските спец. части и т.н.
                      Въпроса ми е за впечатления от първи крак

това с метрите воден стълб нещо ракламни глупости ми се виждат , не смятате ли ? Щот то акваланги да вземем да слагаме
                      За кубинки Адидас нямам но имам за нашенски кубинки.Подариха ми ги 82г. и още ги нося като някои зими съм изцяло само с тях.Имам и от другия по нов модел където им викахме (шофьорските) но по не ми харесват.
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                        Вероятно - да, за повече комфорт... Моето издържа само 10 м воден стълб/4 часа, но нямам оплаквания.
                        Интересна характеристика. Би ли споделил източника?

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                          Нищо непоправимо - един светлоотразителен елек върху якето и си готов. Иначе за планина и аз предпочитам ярките и набиващи се на очи цветове.
                          ...и отиде ефекта от дишащите материи... Освен, ако не намериш дишащ светлоотразителен елек... което решава проблема от части, но не и ако ти стърчи само една ръка или крак от лавината. Пък и се превръща в друг горен слой, а за долните цвета не е важен

Воден стълб не е каквото си мислиш... Това е колко вода се събира в тръбичка поставена за дадено време на дадено място.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                            ..
                            Воден стълб не е каквото си мислиш... Това е колко вода се събира в тръбичка поставена за дадено време на дадено място.
                            има ли нейде описание на кое място и време, аа и ква тръбичка

ето и адидаса за който питам http://www.botachtactical.com/adgstacboot.html
                            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                            Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                            Суперспам - спама на суперите

Коментар

има ли нейде описание на кое място и време, аа и ква тръбичка
                              По-добре да помислиш малко и да разбереш сам, колко безсмислен е този въпрос

Коментар

ето и адидаса за който питам http://www.botachtactical.com/adgstacboot.html
                                Впечатления от първи крак нямам, но бях чел отзивите на собственик на такива обувки във някой от туристическите форуми. В общи линии - тактически обувки, правени от Адидас за GSG-9. С малко но важно допълнение - за бой в граски условия. Т.е. търсена е максимална чувствителност и безшумност на подметките, а не здравина. Въпросният пич се оплакваше, че подметките се разпаднали след няколко излизания в планината.
                                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X