Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Издръжливост на мембрана Gore-tex за обувки във времето

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Издръжливост на мембрана Gore-tex за обувки във времето

Някакви идеи относно прането на висококачествено (скъпо) пухено яке, че до сега съм пробвал течни препарати, топки за тенис и всякакви други глупости. Резултатите са пух на бучки или петна по плата. Питам защото имам едно с пух и мембрана и ще му идва и на него ред за хвърляне(пране) скоро.
    ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Моят опит с пухените якета сочи, че препарата не е толкова важен сам по себеси. Важното е да се пере през лятото, в голяма жега (или такава да му се осигури изкуствено). Якето трябва да изсъхне най-много за два-три дни, инак стават въпросните топчета и петна. Пухът абсорбира вода като захар и я държи като ...пух - нищо друго не може да се сравни с него. Като седи продължително време влажен, губи изобщо способността да се разпуха пак, а и тръгват разни процеси (говоря за качествен, естествен гъши пух) и се вмирисва необратимо.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Само за сведение:
        Gore предлагат около 4 варианта Gore Tex и 3 варианта XCR (мембрана с повишена дишаемост, но по лични наблюдения намалена устойчивост на воден стълб). Различават се по грамаж и по устойчивост. Обувките за много ходене - трекинг - обикновено са с най леките мембрани и са разчетени за активно движение. При този вариант топлината на крака си казва своето. Най"коравите"- да се чете тежки мембрани се ползват при .... естествено военните.Отделно - ако не ползвате подходящ чорап (най- ама най- неподходящият е памучният такъв)-крака ви веднъж намокрен (вода проникнала през борда или пот) ще си е мокър за дълго. Лично аз почвам една Черука "Анаконда" вече 6 та или 7-ма година и до сега не съм имал ядове. При дрехите е подобно положението - военните триламинати ПО СПЕЦИФИКАЦИЯ са със срок на годност минимум 10 години за съхранение и минимум 4 при употреба и трябва да издържат на не по- малко от 200 пранета.
        Последно редактирано от Mad Dog; 10-02-12, 19:29.
        Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
        No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнение
          Някакви идеи относно прането на висококачествено (скъпо) пухено яке, че до сега съм пробвал течни препарати, топки за тенис и всякакви други глупости. Резултатите са пух на бучки или петна по плата. Питам защото имам едно с пух и мембрана и ще му идва и на него ред за хвърляне(пране) скоро.
          Пери на ръка, задължително. Най-доре с обикновен (не тоалетен) сапун. И колегата е прав, съхненето е много важно. Изтискваш без да го усукваш. После го оставяш да се отече и след това през няколко часа го разтръскваш и раздърпваш внимателно за да се разпухи. Като почне да увеличава обема си почваш да го смачкваш леко и разпускаш за да циркулира повече въздуха. И това до пълно изсъхване. Противно на общоприетото мнение, пухът е от най-издържливите изолации, но трябва да се грижиш за него при пране.
          Technical Rescue Direct - life lies in courage
          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            Моят опит с пухените якета сочи, че препарата не е толкова важен сам по себеси. Важното е да се пере през лятото, в голяма жега (или такава да му се осигури изкуствено). Якето трябва да изсъхне най-много за два-три дни, инак стават въпросните топчета и петна. Пухът абсорбира вода като захар и я държи като ...пух - нищо друго не може да се сравни с него. Като седи продължително време влажен, губи изобщо способността да се разпуха пак, а и тръгват разни процеси (говоря за качествен, естествен гъши пух) и се вмирисва необратимо.
            Проблем ли ще е тогава да се пусне в сушилнята, да се обдуха с горещ въздух да се върти в цилиндъра и т.н. Ще се изсуши за 2 часа.
            ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Не знам. Честно - мен сушилнята хич не ми вдъхва доверие. Едни чаршафи си седяха намачкани като надъвкани докато ги скъсахме. Като си ги представя след сушилнята - и пухът, и мембраната...
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

По съвет на Сибирски, напълних обувките с вода.
                Оставих ги цяла нощ, водата беше на същото ниво, кожата леко влажна на места.
                Но според спецификациите на мембраната, тя не трябва да пропуска вода, а само пара.
                Значи се държат нормално.
                Изливам водата и ги оставам на балкона на сянка, да съхнат.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
                  Но според спецификациите на мембраната, тя не трябва да пропуска вода, а само пара.
                  Миналата седмица направих упражнението и аз.Резултата обаче е 1/4 намаление.Втората вечер ги напълних отново.Съхненето е за 4 дни,с двукратна подмяна вестниците вътре.Предвид голямата жега в момента навън, мисля че по-добре е да ги оставиш да съхнат вътре.
                  Като чета твоя резултат,може вече да е прецакана мембраната ми.Все пак ще ги пробвам в някоя вода,първо без импрегнант.

Коментар

Защо да са вътре - на 30 градуса ще изсъхнат по-бързо. Със сигурност издържат поне до 35 градуса, колкото е човешката температура При такава жега и вестници не трябват.
                    Като са на сянка, няма опасност да се повредят.
                    Не съм сигурен дали водата трябва да си седи вътре, но по пътя на логиката е така.

Мембраната се състои от политетрафлоуретилен и притежава около 1,4 милиарда микроскопични пори на всеки квадратен сантиметър. Тези пори са около 20 000 пъти по малки от водната капка, но същевременно 700 пъти по-големи от молекулата на водната пара. Именно затова водата не може да премине през изделието, но парата /потта/ се отстранява безпрепятствено.

Коментар

Защо да са вътре - на 30 градуса ще изсъхнат по-бързо. Със сигурност издържат поне до 35 градуса, колкото е човешката температура При такава жега и вестници не трябват.
                      Като са на сянка, няма опасност да се повредят.
                      Не съм сигурен дали водата трябва да си седи вътре, но по пътя на логиката е така.
                      Това ясно,но аз търся смисъла на упражнението.Това само тест за мембраната ли е доколко е читава, или напълнени, образуват някакъв воден стълб и съответно налягане/отпушване на порите.Ако е второто,може и водоструйката да се пусне.Другото което подозирам е , че вестниците поемат не само водната влага ,а изпаренията от градската луга и солта,които иначе пак ще се отложат по обувката.Ако някой знае отговора, моля...

Коментар

Вътре не би трябвало да има луга
                        По-скоро соли от потенето, те не могат да преминат през мембраната. Водата би трябвало да ги отмие. Но не само да ги напълниш, а преди и след това да ги изплакнеш.
                        С вестниците не ми харесва, мастилата са гадна химия и не знам колко са добри за мембраната.
                        Оставих ги на сянка на балкона, но след един ден сякаш започват да прихващат някаква миризма.
                        Затова се разрових из архивите и изкарах един уред за сушене, който си бях правил за кросовите ботуши, тях ги сушах след почти всяко каране

Коментар

За премахване на миризмите от туристическите обувки си има специализирани препарати. Например Есо NST Shoe Spray Fresh или Granger's G-Max Odour Eliminator
                          Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Момчета, след процедура с вода обувки ТРЯБВА ДА НАТЪПЧЕТЕ С ХАРТИЯ, най-добре за това стават стари вестници, И ДА Я СМЕНЯТЕ НА ВСЕКИ ДЕН, ДОКАТО НЕ ИЗСЪХНАТ!

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                              Момчета, след процедура с вода обувки ТРЯБВА ДА НАТЪПЧЕТЕ С ХАРТИЯ, най-добре за това стават стари вестници, И ДА Я СМЕНЯТЕ НА ВСЕКИ ДЕН, ДОКАТО НЕ ИЗСЪХНАТ!
                              Става даже още по-добре с кухненска хартия от по-плътната. Върши чудеса. Така зимата 2-3 пъти си суших прогизналите обувки и много добре попива влагата.

Коментар

Със глас си ме разсмял, човеко
                                Преди няколко години, когато реших, че е време да изпера моите, ми се случи абсолютно същото нещо... Напълних ги с вода, надявайки се "прането" да протече съгласно дадените указания и тази вода, отмивайки всичката мръсотия от мембраната, просто да си изтече... Само че аз излязох доста по-наивна... Погледнах ги в края на първия ден - бре! водата не е мръднала и си мисля, я, какви хубави непромокаеми обувки си имам (и си се радвам)... Втори ден ги гледам и продължавам да се радвам, докато на третия, четвъртия ден започнах да чувствам тъпа усмивка на лицето си.... докога ще си ги гледам така, пълни с вода Чаках да се оттекат няколко дни, пък накрая им теглих една, излях им водата и ги оставих да изсъхнат Някой по-нагоре беше написал, че обувките си имат експлоатационен срок и мембраната явно просто се износва. Моите обувки (Asolo), успяха да ме изкарат само 3 години, но все пак от кеф, минавах през всяка локва или "РЕКИЧКА", която ми се изпречеше пред погледа Сега, още стават за ходене, но вече избягвам водата, защото по свивките ми се просмуква влага, което ме кара да се оглеждам за нови. Ако ще говорим за предпочитани мембрани, отново бих избрала gore-tex. Не съм срещнала по-добра..... (лично мнение)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X