Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Издръжливост на мембрана Gore-tex за обувки във времето

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Издръжливост на мембрана Gore-tex за обувки във времето

Здравейте. Имам обувки Lasportiva с тази мембрана вече 1,5 година.Води се от най-истинските и т.н.Около една година се държаха много прилично и зима и лято,при редовна ескплоатация на терен.Дишаха, и не се овлажняваха вътре.В началото на зимата обаче,почнаха да пропускат малко вода отпред.Взех импрегнатор Nik-wax и съм го ползвал няколко пъти,но и той сдаде багажа вчера/т.е. пропуснаха/, или вероятно трябва го нанасям по-често.
    Обувките са пазени-т.е. мити само със сапунена вода,не са перфорирани механично.Въпросите ми към колегите,ползващи такава мембрана са:
    -колко време издържа без проблеми при правилна експлоатация?От "Норт-фейс" не можаха да ми дадат задоволителен отговор, освен -доста.Но в нета се прокрадва инфо , че нормалния живот на мембраната е до две години.
    -при това състояние вече-на компрометирана мембрана, след всяко ползване ли е необходимо да се полага импрегнатор?
    Благодаря предварително.

От: Издръжливост на мембрана Gore-tex за обувки във времето

Аз знам за 3 до 5 години. Няма нищо страшно, че са пропуснали. Имам няколко въпроса.
    Как са прани, в пералня или на ръка?
    Как разтваряш сапуна във водата?
    А отговора на твоя въпрос е...... Не се пръскат след излет, а преди това. И не би трябвало да имаш грижи. Принципно проблема не е в пропускането, а в задръстването със прах и недишането на материята.
    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
      Аз знам за 3 до 5 години. Няма нищо страшно, че са пропуснали. Имам няколко въпроса.
      Как са прани, в пералня или на ръка?
      Как разтваряш сапуна във водата?
      А отговора на твоя въпрос е...... Не се пръскат след излет, а преди това. И не би трябвало да имаш грижи. Принципно проблема не е в пропускането, а в задръстването със прах и недишането на материята.
      Даже не са прани в този смисъл,мити са на ръка с разтвор на течен сапун във вода.Четох ,че има вариант да се напълнят с вода отвътре и да се оставят да се отцежда с цел отпушване на мембраната, но бих искал някой изпробвал го да сподели.Малко екстремно ми се струва.

Коментар

Нищо екстремно няма в това да си изпереш обувките стига да спазваш следното: 1. Само на ръка, никаква пералня. 2. Само със сапун или с препарат напр. Никвакс или подобен. 3. Само с хладка вода 4. Изплакни много добре 5. Суши дълго на проветриво място на сянка и без да ги топлиш

Мембраната както и да я гледаш и галиш не може да изкара кой знае колко дълго. Ако ги носиш по 2 пъти в месеца на разходка и ги съхраняваш правилно може да изкарат и 5 години, но ако са подложени на яка ежедневна експлоатация след 1 година ще сдадат фронта, няма начин. Само чистата лицева кожа кара по-дълго. Проверено.
        Technical Rescue Direct - life lies in courage
        http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
          Нищо екстремно няма в това да си изпереш обувките стига да спазваш следното: 1. Само на ръка, никаква пералня. 2. Само със сапун или с препарат напр. Никвакс или подобен. 3. Само с хладка вода 4. Изплакни много добре 5. Суши дълго на проветриво място на сянка и без да ги топлиш

Мембраната както и да я гледаш и галиш не може да изкара кой знае колко дълго. Ако ги носиш по 2 пъти в месеца на разходка и ги съхраняваш правилно може да изкарат и 5 години, но ако са подложени на яка ежедневна експлоатация след 1 година ще сдадат фронта, няма начин. Само чистата лицева кожа кара по-дълго. Проверено.
          Мерси.Всичко от горната половина е спазвано точно.Даже и с термочорапи от фина вълна.Но и за втората си прав-ескплоатацията е през ден с изключение на лятото- да се изпарява само остатъчната влажност.Значи е изчерпала ресурса си.Май остава да ги напълня яко със сапунен разтвор отвътре.

Коментар

Напълни го само със студана вода без сапун и ги остави пълни 24 часа. Идеята е да се разтвори солта от потта ти.
            Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Просто обувките на Ласпортива са правени с най-калпавата мембрана. 4 чифта сдадоха багажа за едно и също време(около 1.5 г.), макар да бяха третирани с внимание. Имам опит с Ханваг и Бергхаус, особено вторите без подръжка над 2 години при всекидневна употреба.
              Номера с водата вътре съм го правил и има много добър ефект.
              I get High by going Down

Коментар

Ухаа, на мен днес ми идва Бергхаус. Но каквато и да е обувка, си трябва грижи. И към всяко нещо де, което искаме да ни служи.
                Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от skitnik Преглед на мнение
                  Просто обувките на Ласпортива са правени с най-калпавата мембрана. 4 чифта сдадоха багажа за едно и също време(около 1.5 г.), макар да бяха третирани с внимание. Имам опит с Ханваг и Бергхаус, особено вторите без подръжка над 2 години при всекидневна употреба.
                  Аз не съм много доволен от Бергхаус, по-специално от този модел http://store.berghaus.com/webapp/wcs...r%5EShoes_Mens_ Протърква се на петите отвътре за около 2 месеца. Смених единия чифт гаранционно, но и вторият започна да се протърква. Дължи се на твърдостта на подметката. Независимо колко се стягат връзките петата "плува" в обувката.
                  Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

В мемента ползвам за четвърта зима Salewa WEEKENDER и нямам абсолютно никакви проблеми с мембраната.
                    Обувките съм ги почиствал само с хладка вода.
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:41w0N17oxTL._SY395_.jpg
Прегледи:1
Размер:12.6 КБ
ID:5333669
                    Лошото е, че вече не се продават

Коментар

Пълненето с вода помага. Но и според моя опит с обувки от Cabelas, трайността им е пряко сили 2 години. В момента на обувките нищо видимо им няма, но ако в началото можеш да си позволя да джапам в река с тях без да пуснат, към момента не се получава. Вече са на над 4 години. Иде реч за ежедневно ползване от късна есен до средата на пролетта. Във всяко друго отношение съм супер доволен от покупката.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От двата чифта LOWA, за две години проблем с водоустойчивоста на мембраната досега нямам, но все пак амортизацията, е на практика, разделена на две.
                        Предполагам, че след известно време основния проблем е чисто механичното износване/пробиване/ на стресовите места, като при върховете на пръстите, което е неизбежно.
                        Имах Chiruca и издържаха 7 години.
                        Последно редактирано от mitkochanev; 06-01-12, 13:07.
                        Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
                        ... turn on your A/С !

Коментар

Първоначално публикуван от skitnik Преглед на мнение
                          Добре, има ли разлика между мембраните "Gore-tex" влагани от различни производители и отразено ли е някъде по документацията.Продавачите в туристическите магазини не са компетентни по този въпрос.Но това е един от факторите при избор на следващите обувки.

Дотук за обувки в това състояние излиза:

-мембраната е компрометирана,поради интензивно носене и горе-долу достигане до експлоатационния срок,въпреки нормалните грижи за обувките.
                          -опита с напълване с вода е задължителен,но това едва ли е панацея, да се прави постоянно при проблем.
                          -оттук нататък трябва често третиране преди всяко използване.При положение че се носят много интензивно,обработката с качествен импрегнатор излиза нерентабилна,в сравнение с това да си купиш нови обувки.
                          Понеже от обувките като цяло съм доволен,Vibram-а е Ок и всичко друго,освен мембраната,възниква въпроса удачно ли е да се ползват старите методи като глицерин,терпентин поне да не пропускат обувките във условия на влага?Дишането е ясно че заминава.
                          Последно редактирано от ALEX_Z; 06-01-12, 16:08.

Коментар

Gore-tex се прави само от една фирма под това наименование. При другите фирми се казва друго яче. Върши уж същата работа, но като качество очевидно има разлика между различните фирми.

А то има значение и "конструкцията" на обувката, изпълнението на шевовете и останалите материали. Много трудно е да разбереш откъде точно пуска, но пък няма и особено значение - краката ти са мокри, така или иначе.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              ...
                              А то има значение и "конструкцията" на обувката, изпълнението на шевовете и останалите материали......
                              Тук си много прав.
                              Technical Rescue Direct - life lies in courage
                              http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X